Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Επιτρέπουν σε στρατιωτικές Λέσχες άτομα με σκούφο και μανδύα και δεν επιτρέπουν αναπήρους (βετεράνους) του Στρταού σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Είναι φανερό , ότι υποβόσκει η σύγκρουση Κεμαλιστών με Ισλαμιστές παρά το φαινομενικό κλίμα ηρεμίας μεταξύ τους..


Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 10 Ιουλίου 2024
  Saygı Öztürk

Το περιστατικό κατά το οποίο ένας μασκοφόρος έκοψε το σύρμα του τοίχου του κήπου των Ημιανοιχτών Φυλακών του Έλαζιγ και μπήκε στον κήπο της φυλακής, πήγε στον αντίπαλό του στην πτέρυγα Β-5 και τον πυροβόλησε με όπλο, μάλλον δεν ήταν ένα γεγονός που είχε έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της φυλακής. Συνήθως υπήρχαν άνθρωποι που δραπέτευαν από τη φυλακή και πήγαιναν να πυροβολήσουν τους εχθρούς τους, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά.
Ενώ αυτά συνέβαιναν στη φυλακή, ίσως συνέβη για πρώτη φορά στη στρατιωτική Λέσχη στην επαρχία μας στο Λουλέμπουργκαζ.. Ένας νεαρός άνδρας με σκούφο, ρόμπα και παντόφλες μπήκε στη Λέσχη, ήπιε το τσάι του, τράβηξε φωτογραφίες με το τηλέφωνό του και βγήκε έξω γελώντας. Υπήρχε κόσμος που τον περίμενε έξω και κόσμος που τον έβγαζε φωτογραφίες όταν έφευγε.
Οι στρατιωτικές Λέσχες έχουν ορισμένους κανόνες. Οι στρατιωτικοί που δεν συμμορφώνονται μ’ αυτούς τους κανόνες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, η απαγόρευση αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε στρατιωτικούς που επικρίνουν ορισμένες πρακτικές που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στην τηλεόραση. Τους απαγορεύεται η είσοδος σε στρατιωτικές Λέσχες. Στις ΤΕΔ, άτομα που φορούν σκούφους και ρόμπες, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Λέσχες, ακόμη και αν είναι συγγενείς βετεράνων. Ωστόσο, τόσο η άφιξη όσο και η αναχώρηση αυτού του νεαρού είχαν ενδιαφέρον. Γιατί μπαίνει χαμογελώντας, βγάζει φωτογραφίες με το τηλέφωνο στο χέρι και μετά φεύγει χαμογελώντας.
Εθεάθη και Ναύαρχος με σκούφο

Αρχιπλοίαρχος ε.α. Μεχμέτ Σαρί
Στο παρελθόν, ήταν λυπηρό το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην τελετή ορκωμοσίας σε συγγενείς στρατιωτών που φορούσαν μαντίλες. Έχουν ξεπεραστεί. Αυτή η χώρα είδε επίσης έναν Ναύαρχο με σκούφο. Το στρατιωτικό επάγγελμα, είναι ένα επάγγελμα πειθαρχίας. Παρόλα αυτά, ο Ναύαρχος (Αρχιπλοίαρχος Mεχμέτ Σαρί), παρευρέθηκε στις συνεδριάσεις της αίρεσης φορώντας σκούφο. Και που συμμετείχε, τι έγινε? Δεν άνοιξε καν έρευνα εναντίον του. Η ρήτρα του σκούφου δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των απαγορεύσεων εισόδου σε Λέσχες. Δεν το επέτρεπαν, γιατί δεν ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.
Όταν ο νεαρός άνδρας με σκούφο, πράσινο μανδύα και παντόφλες, ο οποίος ήρθε στη στρατιωτική Λέσχη του Λουλεμπουργκαζ με δύο κυρίες και δύο παιδιά την περασμένη Κυριακή, θέλησε να εισέλθει στη Λέσχη, ο στρατιώτης δεν ήθελε να τον αφήσει να μπει λόγω της ενδυμασίας του. Ο νεαρός με τη ρόμπα δήλωσε ότι ήταν συγγενής μάρτυρα και έβγαλε το τηλέφωνό του και ήθελε να καταγράψει τη συνομιλία του με τον στρατιώτη. Ο στρατιώτης επέτρεψε την είσοδο για να μην μπει σε μπελάδες.


Ο νεαρός με το σκούφο και το μανδύα, μαζί με τους συγγενείς του, κάθισαν για πολλή ώρα στ Λέσχη του Λουλέμπουργκαζ

Είχα αντίρρηση για την είσοδο
Ο βετεράνος της ΝΑ Τουρκίας, ο Tarkan Yılgün ήταν έξω και ο Mahir Çok, Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Τούρκων Συνταξιούχων Υπαξιωματικών (TEMAD) του Λουλέμπουργκαζ, είπε στην εφημερίδα «Σοζτζιού» για το τι συνέβη μέσα στη Λέσχη. Αρχικά, ακούω από τον Tarkan Yılgün:
«Είχαμε δείπνο με την ηλικιωμένη μητέρα μου την Κυριακή 7 Ιουλ 2024, σε ένα μέρος κοντά στη στρατιωτική Λέσχη του Λουλέμπουργκαζ. Στη συνέχεια, ενώ περπατούσαμε για το σπίτι, στις 17:35, μπροστά από τη στρατιωτική Λέσχη του Λουλεμπουργκαζ, είδαμε έναν νεαρό άνδρα 16-17 ετών, φορώντας ένα πράσινο μανδύα και ένα λευκό σκούφο στο κεφάλι του και 6 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, να μπαίνουν από την περιστροφική πόρτα της Λέσχης, φορώντας ακατάλληλα ρούχα.
Εκείνη τη στιγμή μείναμε έκπληκτοι απ’ αυτή την κατάσταση μπροστά στη στρατιωτική Λέσχη μαζί με τους γύρω μας και την παρακολουθήσαμε με θλίψη και αντίδραση. Μετά σκέφτηκα ν’ ανοίξω την κάμερα του κινητού μου αλλά μέσα στο θυμό μου ξέχασα να πατήσω το κουμπί της κάμερας.
Στην αρχή οι στρατιώτες στην είσοδο του στρατοπέδου δεν ήθελαν να τους αφήσουν να μπουν. Είδα τον νεαρό άνδρα με το μανδύα να κρατάει το τηλέφωνό του ψηλά και να προσποιείται ότι βγάζει φωτογραφία. Μετά, ο στρατιώτης σηκώθηκε και βγήκε έξω. Άφησε τα 3 από τα 5 άτομα να εισέλθουν. Τα 2 άτομα στάθηκαν δίπλα στη σκοπιά μέχρι να φύγουν. Πήγα αμέσως κοντά στο στρατιώτη και ρώτησα: «Γιατί τον αφήνεις να εισέλθει με ακατάλληλα ρούχα, σκούφο και μανδύα?» Ο στρατιώτης μου είπε: «Είναι συγγενείς βετεράνων και σύμφωνα με τις οδηγίες δεν μπορούν να μπουν στη Λέσχη, μόνο όταν φορούν σορτς και παντόφλες». Με λίγα λόγια, είπε ότι γι' αυτό το λόγο τον άφησε να εισέλθει. Ως βετεράνος της ΝΑ Τουρκίας, είπα, «Εμένα όμως δεν με αφήνεις να μπω στη Λέσχη με παντελόνι κάτω από το γόνατο».
Τηλεφωνούσα συνεχώς
Με τη μητέρα μου πήγαμε στο σπίτι μας κοντά στη Λέσχη. Τηλεφώνησα στη Λέσχη τρεις φορές και εξέφρασα την αντίδρασή μου για την είσοδο αυτού του ατόμου, παρόλο που ήταν γνωστό ότι ήταν αντίθετο με τους κανονισμούς. Αποτέλεσμα, γύρω στις 18:09, είδα από το μπαλκόνι του σπιτιού μας να βγάζουν αυτό το άτομο μα το σκούφο και το μανδύα και τους συγγενείς του.
Έβαλα ξανά τα ρούχα μου και πήγα στη Λέσχη γύρω στις 19:00 και μίλησα με τον υπαξιωματικό υπηρεσίας και τους ανθρώπους εκεί. Πολλοί παρακολούθησαν το περιστατικό με θλίψη. Ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος υπαξιωματικός, που ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή, είπε ότι ο Πρόεδρος της TEMAD Λουλέμπουργκαζ, παρενέβη στο περιστατικό. Επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί του την επόμενη μέρα και πήρα πληροφορίες για το τι συνέβαινε.
Εξήγησα αυτή την κατάσταση στο ΓΕΣ στέλνοντας ένα e-mail. Λυπάμαι που λέω ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια προκλητική ενέργεια. Δεν θα εκπλαγώ αν μοιραζόταν σύντομα τη φωτογραφία/βίντεο εκείνου του νεαρού άνδρα με το σκούφο και το μανδύα του στη Λέσχη !».
Τι έγινε μέσα στη Λέσχη ?
Ενώ αυτές οι αντιδράσεις γίνονταν έξω, ο Mahir Çok, Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Υπαξιωματικών Τουρκίας (TEMAD) του Παραρτήματος Λουλέμπουργκαζ, μας είπε τι συνέβαινε μέσα:
«Καθόμασταν. Μετά από λίγο, υπήρξε μια κινητικότητα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μας είπαν ότι μπήκε ένας νεαρός με σκούφο, πράσινο μανδύα και παντόφλες στα πόδια. Οι άνθρωποι που μπήκαν ήταν μια γυναίκα, ένας έφηβος και ένα μικρότερο παιδί. Η μητέρα λέει ότι έφερε το αγόρι εδώ γιατί είχε επιτυχία και λατρεύει το παγωτό. Αλλά θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν μια προκλητική ενέργεια. Δεν μπορείτε να μπείτε στη Λέσχη φορώντας αυτή τη στολή και παντόφλες.
Τους παρακολουθούσαν γελώντας
Όταν ρωτήσαμε το στέλεχος που ήταν υπηρεσία γιατί του επέτρεψαν να μπει παρά το γεγονός ότι ήταν έτσι, είπε ότι έδειξαν το συγγενικό δελτίο του βετεράνου και ότι δεν αναφέρεται στους κανονισμούς ότι απαγορεύεται η είσοδος με σκούφο και μανδύα. Αυτό σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο ρούχο. Το Λουλέμπουργκαζ είναι μια επαρχία που είναι το κάστρο της δημοκρατίας. Όλοι εκεί ήθελαν να απομακρυνθεί αυτό το άτομο από τη Λέσχη. Εκείνος ο νεαρός γελούσε μ’ αυτό που συνέβαινε. Υπήρχε μια στάση ότι είχαν πετύχει τους στόχους τους. Ήταν σαν να περίμενε παρέμβαση. Έξω τους περίμεναν μια γυναίκα και ένα παιδί που ήρθαν μαζί τους. Υπήρχαν άνθρωποι που έβγαζαν φωτογραφίες στο απέναντι πεζοδρόμιο, που νομίζαμε ότι ήταν μαζί τους. Αυτό που συνέβη δεν είχε σχέση με τη διαχείριση της Λέσχης. Ήταν μια σκόπιμη ενέργεια από έξω».
Ακούμε συχνά στις οθόνες το τραγούδι «Που ήμασταν και που φτάσαμε».
Ναι, «Που ήμασταν και που φτάσαμε»...

Οι βετεράνοι υπέστησαν διακρίσεις
Ας φύγουμε από τη Λέσχη και τώρα ας πάμε στις θερινές εγκαταστάσεις Όζντερε της Αεροπορίας στη Σμύρνη. Οι βετεράνοι στρατιωτικοί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία εκεί, ως αντίδραση επειδή δεν τους επετράπη η είσοδος. Κάποιοι αφαίρεσαν το προσθετικό τους πόδι, κάποιοι αφαίρεσαν το χέρι τους. Στεναχωρήθηκαν που δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν.
Οι βετεράνοι που επέστρεψαν από τις πύλες του καταυλισμού μετά την καθιστική διαμαρτυρία, μοιράστηκαν την κατάστασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά πράγματα λέγονται στους βετεράνους μας, αλλά δεν τους επιτρέπεται ούτε να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι στο θέρετρο διακοπών. Να σας το θυμίσω και αυτό.
Αναρωτιέμαι αν θα τους επέτρεπαν να μπουν μέσα και θα τους πρόσφεραν τσάι, από φόβο αντιδράσεων, αν πήγαιναν φορώντας σκούφο και πράσινο μανδύα ?
 Δεν το ξέρω αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου