Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Πανικός εξομάλυνσης του PKK στη Συρία

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Για να αποτρέψει τη δημιουργία Κουρδικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ ο Ερντογάν τα βρίσκει με τον πρώην εχθρό του τον Άσαντ..

Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 10 Ιουλίου 2024

Μηνύματα σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συριακού καθεστώτος, που εκφράζονται σε προεδρικό επίπεδο, προκάλεσαν πανικό στις επεκτάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν από κυβερνητικούς κύκλους στην Άγκυρα. το YPG και SDG, οι προεκτάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία, συνεχίζουν το παιχνίδι τους για την προώθηση της μονομερούς αυτονομιστικής τους ατζέντας στη βορειοδυτική Συρία. Οι Κούρδοι, που δεν συμφωνούν με την αραβική πλειοψηφία σ’ αυτήν την περιοχή, καταπιέζονται από αυτές τις δομές.

Πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των Κούρδων της Συρίας συνελήφθησαν την 1η Ιουλίου λόγω της διαδήλωσής τους. Ο Μαζλούμ Κομπάνι, ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDG), που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK, ζήτησε την προστασία των Σύριων και ανακοίνωσε ότι υποστήριξε τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Καισάρεια και στις περιοχές επιχειρήσεων στο βόρεια Συρία.

Δεν πήρε αυτό που ήθελε

Εκλογές για 250 μέλη της Συριακής Λαϊκής Συνέλευσης θα διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Μπασάρ Άσαντ. Θεωρείται ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν μπόρεσε να πάρει τα αποτελέσματα που ήθελε από τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Δαμασκού κατά την εκλογική διαδικασία και μπήκε σε πανικό. Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, που συνδέεται με το PKK, συμμετείχε επίσης στο μέτωπο που εναντιώθηκε στην εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Δαμασκού.

Θέλει να συνεχιστεί το χάος

Τα παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης, θεωρούν μεγάλη απειλή γι’ αυτούς κάθε προοπτική που θα μπορούσε να επιφέρει μια πραγματική εθνική συμφιλίωση στη Συρία. Στην Άγκυρα, «Η οργάνωση, της οποίας η προσπάθεια να διεξαχθούν τοπικές εκλογές πρώτα στις 30 Μαΐου και στη συνέχεια στις 11 Ιουνίου, ματαιώθηκε από τις αποφασιστικές προσπάθειες της Τουρκίας, δεν μπόρεσε να βρει την πολιτική υποστήριξη που ήθελε από τις ΗΠΑ στην παρούσα φάση. «Όταν αξιολογηθούν μαζί με τα σενάρια μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την πρόοδο που μπορεί να σημειωθεί στην προοπτική εξομάλυνσης Τουρκίας-Δαμασκού, είναι αναμφίβολα ότι η αυτονομιστική οργάνωση θα δράσει με στόχο τη συνέχιση του χάους στη Συρία».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου