Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Στρατηγός Φράγκος: Κούρσκ το ερώτημα είναι.. Επιτυχία ή σπατάλη εφεδρείας;;

 

Ο Επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φρ. Φράγκος παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή "Συνδέσεις" της ΕΡΤ-1 καλεσμένος της δημοσιογράφου Χριστίνας Βίδου όπου ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ρωσοουκρανικό μέτωπο.

Δείτε το βίντεο της Συνέντευξης:

Συγκεκριμένα ο Στρατηγός χαρακτήρισε σημειακό μέτωπο την επιχείρηση στο Κούρσκ με ΕΞΙ Ταξιαρχίες και Δυνάμεις Καταδρομών ότι καλλίτερο διέθεταν από τις Εφεδρείες, σε ένα εύρος 1.000 χιλιομέτρων από το Σούμι μέχρι την Χερσώνα και δεν δημιουργεί αντίστοιχο ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ με το 20% του Ουκρανικού εδαφους υπό Ρωσικό έλεγχο..

Ο κ. Αρχηγός ανέλυσε τους τρείς τρόπους που θα γίνει η απεμπλοκή των Ουκρανών:

- Σύμπτυξη πίσω από τα σύνορα.

- Κινητή αμυνα για να φθάσουν στην Ουκρανία

- Επιλογή κατάλληλου εδάφους εντός του Κουρσκ για να εμπλέξουν και να καθηλώσουν δυνάμεις των Ρώσων από το κυρίως μέτωπο..

Που τελικά όπως επεσήμανε, δεν απέσυραν οι Ρώσοι αλλά έφεραν από το εσωτερικό της χώρας.

Ο Στρατηγός είπε πως πλέον ο ρωσικός στρατός απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Ποκρόφσκ, μια πόλη 53.000 κατοίκων. Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν στις αρχές της εβδομάδας να εκκενωθεί κατεπειγόντως η πόλη όπου όπως σημείωσε βρίσκονται και τα κοιτάσματα Λιθίου αξίας τρισεκατομμυρίων..

Ο Στρατηγός σε ερώτηση της δημοσιογράφου κα Χριστίνας Βίδου σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ο Πούτιν να αξιοποιήσει τη χρήση όπλων δυτικής προέλευσης από την Ουκρανία, απάντησε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του παρέδωσαν, καθώς  δεν μπορεί να "σταματήσει την προώθηση" του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.

Αλλά όπως ανέφερε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ αυτό που μας απασχολεί Γεωστρατηγικά και Γεωπολιτικά είναι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, να έχει την δική της Άμυνα και να δημιουργήσει την αντιαεροπορική ομπρέλα.

Επιπλέον αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπερασπίζεται η Ε.Ε. τα σύνορα των κρατών μελών!!..

Επίσης ο Στρατηγός χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την είσοδο της Ελλάδος στο πρόγραμμα της «Ευρώ-Κορβέτας» («European Patrol Corvette») μαζί με Γαλλία και Ιταλία, καθώς είναι ένα πλοίο που μας ενδιαφέρει.

Τέλος του Στρατηγός για άλλη μία φορά επισήμανε πως πρέπει να ενεργοποιηθεί η ασφάλεια και εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και να μην στηρίζεται μόνιμα στο τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ. 

Μάλιστα όπως διευκρίνισε αυτό δεν δικαιολογεί το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πόλος εξουσίας και ως οικονομική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου