Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Οι επιπτώσεις της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Πόνεσαν οι καταπατητές του Κυπριακού εδάφους, αλλά δεν αρκούσε μια δήλωση, το ορθον ήταν μια καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί τώρα ζητάν και τα ρέστα οι κατοχικές δυνάμεις..

Επιστρέφοντας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ... Το κείμενο αρχικά εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για μη εξουσιοδοτημένη κατασκευαστική δραστηριότητα. Αναφέρεται ότι αυτή η δραστηριότητα παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το status quo στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια υπάρχει δήλωση ότι το Τ/Κ προσωπικό «καταδικάζεται» για τις «επιθέσεις» κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις ζημιές στα οχήματα και καταγράφεται η «ταχεία ανάρρωση» των τραυματιών μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Ένα άλλο σημείο της δήλωσης που αξίζει προσοχής είναι ότι αναφέρεται ότι οι επιθέσεις σ’ αυτούς τους αξιωματούχους μπορεί να συνιστούν έγκλημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Εφημερίδα «Χουριέτ» της 23 Αυγούστου 2023
 SEDAT ERGİΝ

Το περιστατικό που συνέβη μεταξύ των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και των αρχών της «ΤΔΒΚ» την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο και οι δύο πλευρές κατέφυγαν σε αμοιβαία φυσικά εμπόδια στο έδαφος, εφιστά την προσοχή ως σπάνιο είδος καυτής κρίσης στην Κύπρο.

Αν και το περιστατικό μπορεί να φαίνεται μικρής κλίμακας εκ πρώτης όψεως, οι πολιτικές συνέπειες που προκάλεσε φάνηκαν σε διεθνή κλίμακα. Η κρίση πυροδότησε δηλώσεις «καταδίκης» προς την «ΤΔΒΚ», σε μια σειρά από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γαλλία, μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Κυπριακό έγινε ξαφνικά καυτό θέμα της διεθνούς πολιτικής.

Πίσω από αυτό το γεγονός, που έφερε την «ΤΔΒΚ», άρα και την Τουρκία, εναντίον πολλών επιφανών δυτικών χωρών, καθώς και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αιτία ήταν ο απευθείας δρόμος προς την «ΤΔΒΚ» από το χωριό Πύλα στο νότο, όπου ζούσαν Ε/Κ και Τ/Κ, που δείχνει μια ιδιαίτερη κατάσταση στο νησί.

Η διαδρομή που σχεδιάστηκε από τις αρχές της «ΤΔΒΚ» αντιμετωπίζεται με έντονες αντιρρήσεις από τους Ε/Κ και τους κορυφαίους παράγοντες του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι θα διαταραχθεί το status quo στο νησί, καθώς θα περάσει και από την «Νεκρά Ζώνη» που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και ονομάζεται επίσης «Πράσινη Γραμμή».

***

Καθώς αρχίζουμε να αξιολογούμε το θέμα, ας επιστήσουμε πρώτα την προσοχή σε μια αντιφατική κατάσταση που εμφανίζεται μπροστά μας. Οι δηλώσεις των δύο πλευρών είναι ασυνεπείς ως προς το εάν το τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα πράγματι στη δικαιοδοσία του οποίου, δηλαδή εντός των ορίων της ζώνης ασφαλείας που ελέγχεται από τον ΟΗΕ ή εντός της κυριαρχίας της «ΤΔΒΚ».

Οι αρχές της «ΤΔΒΚ» κατηγορούν επίμονα ότι η προσπάθεια της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, να μπλοκάρει την κατασκευή του δρόμου, αποτελεί άμεση επέμβαση στην κυριαρχία της «ΤΔΒΚ». Στην επίσημη δήλωση που έκανε το ΥΠΕΞ της «ΤΔΒΚ» την περασμένη Παρασκευή, αναφέρθηκε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ «επενέβη φυσικά στην επικράτεια της ‘ΤΔΒΚ’ και προσπάθησε να αποτρέψει την κατασκευή του δρόμου».

Οι δηλώσεις της «ΤΔΒΚ» προς αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζονται σθεναρά και από την Άγκυρα. Μάλιστα, στη χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ «παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της ΤΔΒΚ». Ομοίως, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το προηγούμενο βράδυ, μίλησε για «φυσική επέμβαση στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο έδαφος υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ».

Από την άλλη, στις δηλώσεις της πλευράς του ΟΗΕ, υποστηρίζεται ότι οι κατασκευαστικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στη νεκρή ζώνη. Για παράδειγμα, στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την προηγούμενη μέρα, συμπεριλήφθηκε η έκφραση «κοντά στην Πύλα εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ», σχετικά με τον τόπο του συμβάντος.

***

Ενώ η οδοποιητική δραστηριότητα της πλευράς της «ΤΔΒΚ» είδε μεγάλη αντίδραση στο σύστημα του ΟΗΕ, μια αντίφαση που τονίζεται από την Τουρκική πλευρά, είναι ότι οι δρόμοι που κατασκεύασαν οι Ε/Κ στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ στο παρελθόν, δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες αντιρρήσεις.

Μάλιστα, στη χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία το δελτίο τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν «εντελώς αποσυνδεδεμένο από την επί τόπου πραγματικότητα», επισημάνθηκαν ιδιαίτερα αυτές οι αντιφάσεις. Δεδομένου ότι η δήλωση του ΣΑΗΕ αναφέρει «την απομάκρυνση όλων των μη επιτρεπόμενων κατασκευών», ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγίας Νάπας που διέρχεται από τη νεκρή ζώνη και τις τουρκικές εκτάσεις στην περιοχή Πύλας, καθώς και ο δρόμος Πύλα-Βορόκλινη, που διέρχεται από τη νεκρή ζώνη και το κτήριο του πανεπιστημίου της Πύλας, αναφέρθηκαν ως παραδείγματα αυτών των αντιφάσεων.

Με βάση αυτά τα παραδείγματα, η Άγκυρα εξέφρασε την προσδοκία της ότι ο ΟΗΕ θα επιδείξει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές. Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, το καθήκον να διασφαλιστεί αυτό εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι η τουρκική πλευρά θα καθιερώσει τη γραμμή άμυνάς της έναντι ανάλογων επικρίσεων από τη διεθνή κοινότητα τις επόμενες ημέρες τονίζοντας εδώ τα διπλά μέτρα και σταθμά.

***

Ανεξάρτητα από το πόσο η τουρκική πλευρά τόνισε αυτές τις αντιφάσεις, το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε σε συναίνεση σχετικά με ένα κείμενο δελτίου τύπου που επέκρινε αυστηρά τις αρχές της «ΤΔΒΚ» και ότι ένα ισχυρό κύμα κριτικής εμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή, εξακολουθεί να δημιουργεί μια πολύ οδυνηρή κατάσταση…

Αμέσως μετά το περιστατικό, κατά τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στον ΟΗΕ την Παρασκευή, υπήρξαν αναφορές ότι η δυτική ομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήθελε να εκδώσει δήλωση «καταδικάζοντας» τις Τ/Κ αρχές, αλλά ότι αυτή η κίνηση τέθηκε σε βέτο από τη Ρωσία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της προηγούμενης ημέρας στο Συμβούλιο βγήκε σε διαφορετική κατεύθυνση.

Αν οι Ρώσοι έτειναν προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία τράβηξε το βέτο της από τη δημοσίευση του δελτίου τύπου που περιείχε τη λέξη «Καταδίκη». Ωστόσο, να τονίσουμε ότι το ΣΑΗΕ εξέδωσε μόνο «δελτίο τύπου» και όχι «απόφαση».

Εν τω μεταξύ, οι Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, καταδίκασαν τις αρχές της «ΤΔΒΚ» για το περιστατικό με κοινή δήλωση την περασμένη Παρασκευή. Δεν έλειψαν και οι πολύ επικριτικές δηλώσεις από ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Van Der Leyen, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell μπορούν να προσμετρηθούν σ’ αυτό το πλαίσιο.

***

Επιστρέφοντας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ... Το κείμενο αρχικά εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για μη εξουσιοδοτημένη κατασκευαστική δραστηριότητα. Αναφέρεται ότι αυτή η δραστηριότητα παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το status quo στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια υπάρχει δήλωση ότι το Τ/Κ προσωπικό «καταδικάζεται» για τις «επιθέσεις» κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις ζημιές στα οχήματα και καταγράφεται η «ταχεία ανάρρωση» των τραυματιών μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Ένα άλλο σημείο της δήλωσης που αξίζει προσοχής είναι ότι αναφέρεται ότι οι επιθέσεις σ’ αυτούς τους αξιωματούχους μπορεί να συνιστούν έγκλημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, εκφράζεται ικανοποίηση για την παύση μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και την απόσυρση προσωπικού και υλικών από το εργοτάξιο.

Στην ίδια δήλωση, τα μέρη καλούνται να επιδείξουν ευελιξία και να στηρίξουν τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο νησί να διαπραγματευτεί μια αμοιβαία συμφωνημένη εξέλιξη στην «οικεία περιοχή».

Από αυτές τις δηλώσεις διαβάζουμε ότι η κρίση έχει τεθεί υπό έλεγχο προς το παρόν. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προβλέψουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στο προσκήνιο διπλωματικές επαφές για τη λύση του προβλήματος.

Τουλάχιστον σ’ αυτό το σημείο, το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αποδεχθεί ότι υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης σχετικά με την κρίση, μπορεί να θεωρηθεί ως μια σχετικά θετική έκβαση του όλου γεγονότος.

***

Σε κάθε περίπτωση, ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε, είναι αν αυτό το γεγονός θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη θετική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Ομοίως, παρόμοια ερωτήματα μπορούν να τεθούν σε ότι αφορά τις προσδοκίες ότι μπορεί να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ την πρόσφατη περίοδο.

Φυσικά, πολλά τμήματα της διεθνούς κοινότητας, θα διαβάσουν αυτό το γεγονός μέσα από τις εικόνες των στιγμών που τα οχήματα με την επιγραφή των Ηνωμένων Εθνών απομακρύνθηκαν από την περιοχή από τις αρχές της «ΤΔΒΚ», παρά από την πραγματική επέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο έργο της «ΤΔΒΚ» .

Από την άλλη πλευρά, όταν οι κριτικές του ΟΗΕ, ότι παρέμεινε θεατής σε πολλές κρίσεις και καταστροφές και δεν άντεξε το βάρος τους, η ενεργητική στάση που εκδηλώθηκε ξαφνικά όταν ο αποδέκτης ήταν η «ΤΔΒΚ», θα έπρεπε να είναι μια άλλη πτυχή αυτού του γεγονότος που προσκαλεί όλους σε σκεπτικισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου