Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Θαλάσσιες ζώνες, έννοιες και ελληνοτουρκική διένεξη…του Παναγιώτη Δουκέλη

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Για να μην ανέχεστε τους πρόθυμους, που απο το 1995 τρομοκρατούν τις Ελληνικές κυβερνήσεις, όπως έχουν κάνει όλα τα παράκτια κράτη, πλην Ελλάδος, γιατί ανέχεται τους «τσαμπουκάδες της Τουρκίας με απειλή πολέμου δηλ. Casus belli», εαν διανοηθεί να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα στα 12 ν.μ. και τώρα τα ίδια με την ανακήρυξη της ΑΟΖ η και Θαλάσσιων Πάρκων..

Μας έχουν κάνει «ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ» και ας είναι σκληρή έκφραση, αλλά είναι η πικρή αλήθεια!!…

Τι είναι τα χωρικά ύδατα
Τα χωρικά ύδατα (ή εγχώρια ύδατα, αιγιαλίτιδα ζώνη, χωρική θάλασσα) αποτελούν την φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα. Η επέκταση αυτή περιλαμβάνει τα ύδατα, τον βυθό, το υπέδαφος και τον εναέριο χώρο και εξομοιώνεται με το εθνικό έδαφος, επί του οποίου η εκάστοτε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης «πλήρους κυριαρχικής εξουσίας».

Τα μέγεθος της επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας, διαχρονικά, καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα και σύμφωνα με την UNCLOS (άρθρο 3) τα χωρικά ύδατα καθορίζονται «μέχρι σημείου που δεν υπερβαίνει 12 ν.μ., τα οποία μετριούνται από γραμμές βάσεως καθορισμένες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση».

Όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, η αντίδραση της Τουρκίας συνδέεται με την άποψη ότι τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα απέκοπτε την επικοινωνία μεταξύ τουρκικών λιμανιών, ενώ τα διεθνή ύδατα θα μειώνονταν από 56% σε 26%.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.athlepolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου