Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Αποκωδικοποίηση της επιχείρησης: Η αναζήτηση υποδομής της κυβέρνησης του AKP για επαφή με την κυβέρνηση Άσαντ

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Από επικύψεις σε επικύψεις ο Ερντογάν μετά την «βαθειά υπόκλιση» στο Ισραήλ προηγήθηκαν τα Αραβικά κράτη τώρα ψάχνει τον άσπονδο εχθρό Πρόεδρο Άσαντ της Συρίας, για να συνεχίσει τη γενοκτονία των Κούρδων..

Η ανοχή ΝΑΤΟ &. ΕΕ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που κάνουν πλάτες στην Άγκυρα, ενώ συνέτριψαν με κατασκευασμένες ειδήσεις τη Σερβία..

Δυστυχώς αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε με την άκρατη υποκρισία του…

Εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» της 17 Αυγούστου 2022

Η Τουρκία απέχει πολύ από το να επικοινωνήσει με τις ΗΠΑ για τη Συρία. Με τη Ρωσική διοίκηση δόθηκαν τα σήματα της νέας εποχής. Ποια βήματα θα λάβει λοιπόν η Τουρκία σε αυτή τη διαδικασία; Ποια είναι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών; Ιδού οι απαντήσεις τους...

Οι ΗΠΑ απέχουν ακόμα πιο πολύ από το να επικοινωνήσουν με την Τουρκία για τις εξελίξεις στη Συρία. Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εγκατέλειψε την υποστήριξή της στο PYD/YPG, η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία. Η συνάντηση στην Τεχεράνη και στο Σότσι, Ερντογάν και Πούτιν σηματοδότησαν μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας. Ποια είναι λοιπόν τα δομικά στοιχεία που δημιουργούν τα προβλήματα, ποια είναι η στάση των παραγόντων στη Συρία ?

Η κυβέρνηση Άσαντ δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη χώρα λόγω του περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού της. Στέκεται στη μεγάλη υποστήριξη της Ρωσίας και της πολιτοφυλακής του Ιράν. Οι σιιτικές πολιτοφυλακές μεταφέρονται σε σημεία όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που να συνδέονται με την κυβέρνηση Άσαντ. Η Ρωσία υποστήριζε και στήριζε τον Άσαντ όσον αφορά την αεροπορική δύναμη. Με τα συστήματα αεράμυνας που διαθέτει για τον εναέριο χώρο της, εξακολουθεί να διατηρεί την αποτελεσματικότητά της στα δυτικά του Ευφράτη στη Συρία. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του Άσαντ κατά της Ιντλίμπ σταμάτησαν, όταν τα περισσότερα αεροπλάνα του στη χώρα αυτή αποσύρθηκαν λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Τι θέλει η Τουρκία;

Το ζήτημα του «τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια σύνορά μας», που αναφέρεται συχνά από τον Ερντογάν, βρίσκεται στο επίπεδο ενός προβλήματος ύπαρξης-ανυπαρξίας για την Τουρκία. Σ’ αυτό το σημείο, επιχειρήθηκε να ληφθούν προφυλάξεις έναντι αυτού του κινδύνου με το Αφρίν στις περιοχές Αλ Μπαμπ και Ιντλίμπ, στα δυτικά του Ευφράτη και στα ανατολικά με την «Πηγή Ειρήνης». Η Τουρκία δεν θέλει να είναι γειτονική με το PYD-YPG σε κανένα σημείο στα σύνορα με τη Συρία και για το σκοπό αυτό υποχρεώνεται να κάνει νέες επιχειρήσεις στα νότια των συνόρων της. Η Ρωσία, η οποία συναντήθηκε στο παρελθόν εξ ονόματος της Συρίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έπρεπε τώρα να φέρει κοντά την κυβέρνηση Άσαντ.

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ανέβει το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Άσαντ, που νομίμως εκπροσωπεί τη Συρία στη διεθνή σκηνή, σε επίπεδο ηγετών. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό ότι η κυβέρνηση του AKP έχει καταλήξει σε αυτήν την κατανόηση. Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να δούμε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

- Σύριοι στην Τουρκία: Επηρεάζουν την πληθυσμιακή δομή της χώρας, προκύπτουν προβλήματα στην κοινωνική ζωή. Η Τουρκία θέλει η πλειοψηφία των Σύριων, για τους οποίους έχει ξοδέψει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, να επιστρέψουν στις χώρες τους. Για να συμβεί αυτό, η Συριακή πλευρά πρέπει να εγγυηθεί τους πολίτες της σε θέματα όπως η ιδιοκτησία και το δικαίωμα στη ζωή.

- Κατάσταση στο Ιντλίμπ: 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε δύσκολες συνθήκες στην περιοχή. Η επιχείρηση της κυβέρνησης Άσαντ για την απομάκρυνση των ριζοσπαστικών θρησκευτικών ομάδων από την περιοχή σημαίνει νέα μετανάστευση στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό η Τουρκία έχει δείξει ότι θα αποτρέψει τη μετανάστευση με τη στρατιωτική μέθοδο. Από τη σκοπιά της Συρίας, είναι αναπόφευκτο να εκκαθαριστούν ριζοσπαστικά στοιχεία όπως η οργάνωση Heyet Tahrir el Şam στην Ιντλίμπ. Για τη συμφιλίωση, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.

- Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ: Παρά τις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και του Αφρίν, η περιοχή Τελ Ριφάτ κρατήθηκε υπό τον έλεγχο των YPG. Στόχος είναι να αποτραπεί η επίθεση της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι ξανά. Ωστόσο, οι επιθέσεις σε Τουρκικά στοιχεία απ’ αυτή την περιοχή θεωρούνται επίσης ως απόδειξη του τι μπορεί να κάνει το YPG όταν του δοθεί η ευκαιρία.

Η Μανμπίτζ είναι το σημείο που η Τουρκία έθεσε ως κόκκινη γραμμή από την αρχή. Η Τουρκία δεν θέλει αυτές οι δύο περιοχές να παραμείνουν υπό τον έλεγχο των YPG. Εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί, ο έλεγχος των YPG θα σπάσει δυτικά του Ευφράτη.

Εκλεπτυσμένη πολιτική

Η πρόταση της Ρωσίας να συντονιστούν πιθανές επιχειρήσεις με τη διοίκηση της Δαμασκού, καθυστέρησε τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Άσαντ αναγνωρίζει ότι το YPG ενέχει επίσης κίνδυνο για τη δική του κυριαρχία. Ωστόσο, θέλει να χρησιμοποιήσει την οργάνωση και ως εργαλείο κατά της Τουρκίας.

Το Ιράν, που δραστηριοποιείται στο Συριακό πεδίο, δεν αποδέχεται την επέκταση της περιοχής που ελέγχει η Τουρκία και αντιτίθεται στην επιχείρηση. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είναι διαφορετικές. Καθηλωμένη λόγω των εμπάργκο, η Ρωσία προσπαθεί να ανοιχτεί στον κόσμο μέσω της Τουρκίας και ασκεί μια εκλεπτυσμένη πολιτική, για να μην κλείσει αυτή η πόρτα. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία μπήκε στην εκλογική διαδικασία. Μια στρατιωτική επιχείρηση για την πολιτική εξουσία, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κάλπη. Η χρονική στιγμή της πιθανής επιχείρησης σύμφωνα με τις εκλογές αποκτά σημασία λόγω της «συγκέντρωσης κάτω από μια σημαία» για την κυβέρνηση και της επίδρασής της στις ψήφους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου