Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Κίνδυνος το άνοιγμα των Βαρωσίων..

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Εκεί που μας χρωστάγανε τα Τουρκάκια ζητούσαν και το βόδι..

Εφημερίδα «Γενί Τσάγ» της 26 Ιουλίου 2021

Ο ιστορικός Sabahattin Ismail, ένας από τους συμβούλους του προέδρου Ραούφ Ντενκτάς, ιδρυτή της «ΤΔΒΚ», είπε: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων για την επιστροφή των Ελλήνων και η αποζημίωση ακόμη και σε έναν απ’ αυτούς, θα αποτελούσε προηγούμενο για όλους τους Έλληνες στο νησί».

Ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας Sabahattin İsmail, ο οποίος αγωνίστηκε σχεδόν μόνος του ενάντια στην απόφαση της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», για το άνοιγμα των Βαρωσίων, που θα επέτρεπε την επιστροφή των Ελλήνων στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο και κάλεσε όλους, ότι «πρέπει ν’ αντιδράσουν στην απόφαση για την επιστροφή των ακινήτων στα Βαρώσια στους Ε/Κ, τα οποία είναι περιουσία των Τουρκικών ιδρυμάτων».

Ο Sabahattin İsmail, που είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν καλύτερα το Κυπριακό και την ιστορία του και ήταν επίσης ο σύμβουλος του αείμνηστου Ραούφ Ντενκτάς, ιδρυτή Προέδρου της «ΤΔΒΚ» για μια περίοδο, είπε: «Επιστρέφοντας περιουσία ακόμη και σε έναν Ε/Κ ή πληρώνοντας αποζημίωση, θα αποτελέσει προηγούμενο για 20000 Ε/Κ από τα Βαρώσια και «αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο για τους 160.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν περιουσία στην «ΤΔΒΚ» και θα τους ενθαρρύνουν επίσης».

Τονίζοντας ότι με την τελευταία απόφαση που έλαβαν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», τεκμηριώνεται ότι η περιοχή Βαρωσίων, η οποία θ’ ανοίξει για την επιστροφή των Ελλήνων, είναι εντελώς Τουρκική Βακουφική ιδιότητα, ο Sabahattin İsmail εξήγησε το έργο που έγινε σ’ αυτό το θέμα ως εξής:

 «Το 2009, η Τουρκία έστειλε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ιδρύματος Βακουφίων στην «ΤΔΒΚ». Η ομάδα εξέτασε 2.443 μητρώα, 13000 αρχεία και 8 εκατομμύρια έγγραφα στην Τουρκία-«ΤΔΒΚ», που χρονολογούνται από 1571. Μεταφέρθηκαν στον υπολογιστή 20 εκατομμύρια δεδομένα από τις εξετάσεις. Επιπλέον , συνολικά 1744 gigabyte, 424000 έγγραφα και χιλιάδες φωτογραφίες που βρέθηκαν στην πρώτη θέση, διατηρήθηκαν έναντι απώλειας/ζημιάς και ξεκίνησαν μελέτες απογραφής στα Βαρώσια.

Έχει αποδειχθεί από τις πληροφορίες στα αρχεία καταγραφής ότι τα Βαρώσια ανήκουν σε 3 ιδρύματα. Αυτά είναι το Ίδρυμα Lala Mustafa Pasha, το Ίδρυμα Abdullah Pasha και το Ίδρυμα Bilal Ağa. Στη δεκαετία του 1990, τα μητρώα των Βαρωσίων που ήθελαν να απαχθούν, βρέθηκαν στο υπόγειο ενός κτιρίου των Βαρωσίων. Αυτά τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο το 2002. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέτασε τα έγγραφα που υποβλήθηκαν το 2002 και αποφάσισε να προσδιορίσει τα ακίνητα που ανήκουν στο Ίδρυμα Lala Mustafa Pasha. Το 2005, το δικαστήριο αποφάσισε να καθορίσει τα ακίνητα που ανήκουν στο Ίδρυμα Abdullah Paşa. Δεν υπήρχε αντίρρηση για τους τίτλους που ανήκουν στο Ίδρυμα Bilal Ağa. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της «ΤΔΒΚ» επιβεβαίωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου».

Τώρα δίνουν τα Βαρώσια, στον κατακτητή Ε/Κ

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της «ΤΔΒΚ» Ερσίν Τατάρ και όλοι οι πολιτικοί, έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία των ιδρυμάτων, βάσει αυτών των εγγράφων, ο Sabahattin İsmail είπε: «Ωστόσο, αντί να ακολουθήσουν την απόφαση του δικαστηρίου και να δώσουν τα Βαρώσια στα ιδρύματα των οποίων είναι ιδιοκτησία, το δίνουν τώρα στους κατακτητές Ε/Κ» και πρόσθεσε:

«Ο λόγος για αυτό είναι ο φόβος της πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Λόγω αυτού του φόβου, η περιουσία θα επιστραφεί στους εισβολείς Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν. Εκείνοι που δεν θα επιστρέψουν θα πληρωθούν με δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση. Ακόμα και ένας Ε/Κ να επιστρέψει ή να του καταβληθεί αποζημίωση, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για 20000 Ε/Κ Βαρωσίτες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Έτσι, η θέση μας ότι τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία των ιδρυμάτων θα καταρρεύσει παρά τα χιλιάδες έγγραφα. Χιλιάδες Ε/Κ που επιστρέφουν στη Βαρώσια θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα για εμάς. Εάν δεν επιστρέψουν, θα λάβουν αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για 160000 άτομα που εγκατέλειψαν την περιουσία τους στην «ΤΔΒΚ», θα αποτελέσει προηγούμενο για χιλιάδες Ε/Κ και θα τους ενθαρρύνει. Αυτό δεν είναι μια μυαλωμένη εργασία.

Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, ένας υπεργολάβος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει πληρώσει μέχρι τώρα αποζημίωση 550 εκατομμυρίων δολαρίων στους Ε/Κ μέχρι στιγμής και έχει κάνει επιστροφές σε 12 Ε/Κ. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής, άδικη, ένοχη και ηττημένη πλευρά. Είμαστε το μόνο κράτος από τη έναρξη του πολέμου, που επιστρέψαμε περιουσία στην άδικη, ένοχη και ηττημένη πλευρά και πληρώσαμε αποζημίωση. Είναι ντροπή να πληρώνεις αποζημίωση, αντί να ζητάς αποζημίωση»

Tα Βαρώσια, ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα διακοπών της Μεσογείου, καταλήφθηκαν από τις ΤΕΔ στις 13 Αυγούστου 1974 (που έληξε εκείνη την ημέρα) κατά τη διάρκεια της 2ης Επιχείρησης της Κύπρου. Αφού Τουρκικά αφη βομβάρδισαν την πόλη, ολόκληρος ο πληθυσμός των Ε/Κ κατέφυγε στα νότια. Τα Βαρώσια κηρύχθηκαν στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη. Το 1976-77, εγκαταστάθηκαν σε ορισμένες περιορισμένες περιοχές στο βόρειο τμήμα της περιοχής Βαρωσίων και οι πρώτοι Τ/Κ, οι οποίοι ήταν μετανάστες από το νότο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν μετανάστες από την Τουρκία. Η περιοχή των Βαρωσίων διοικείται από την Διοίκηση «Ειρηνευτικών Δυνάμεων» Κύπρου, η οποία ήταν άμεσα μέρος των ΤΕΔ, μεταξύ 1974 και 1990 και κηρύχθηκε επίσημα ως στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη πρώτου βαθμού το 1981. Στις 29 Ιουλίου 1990, ο έλεγχος της περιοχής παραδόθηκε στην Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας της «ΤΔΒΚ». Περιλαμβάνει ένα κτίριο που ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 400 μέτρα μακριά, έξι πολυκατοικίες διατέθηκαν στις ΤΕΔ για την κατασκευή στρατιωτικής Λέσχης.

36 αιτήσεις στην επιτροπή οικογενειακών ακινήτων

Η περιοχή Βαρωσίων, η οποία έκλεισε υπό τον έλεγχο των Τούρκων στρατιωτών για 46 χρόνια, άνοιξε στην επίσκεψη πολιτών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην «ΤΔΒΚ», ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ είπε: «Αποφασίσαμε να καταργήσουμε το στρατιωτικό καθεστώς μιας περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% των Βαρωσίων» και άνοιξε το δρόμο για τους Έλληνες που κατέχουν περιουσία στην περιοχή, ενώ ο Ερντογάν, ο οποίος έδωσε την πλήρη υποστήριξή του, είπε «Τα Βαρώσια θα ξαναζήσουν» . Έχει γίνει γνωστό ότι 36 οικογένειες έχουν υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στην «ΤΔΒΚ» για τα ακίνητα που ανήκουν σε 350 ελληνικές οικογένειες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στην οδό Elmu και στους παράδρομους που εκτείνονται σε αυτόν τον δρόμο, όπου επιτρέπεται η επιστροφή των Ελλήνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου