Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δύο μέρες μετά τα ευρωχάδια προκαλεί με τρεις νέες Navtex ο Ερντογάν

 ΟΥΤΕ δύο μέρες δεν πέρασαν από τη Σύνοδο Κορυφής, όταν ουσιαστικά η Ε.Ε. αποφάσισε ακόμα μια φορά να χαϊδέψει την Τουρκία, κι η Άγκυρα συνέχισε στον δρόμο των προκλήσεων, εκδίδοντας τρεις νέες Navtex. Με αυτές η χώρα του Ερντογάν θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου: της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Τήλου και της Χάλκης.

Η εξέλιξη δεν έπεσε βέβαια σαν κεραυνός εν αιθρία. Το Σάββατο, την επομένη κιόλας δηλαδή του τέλους της Συνόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν ενδύθηκε τον μανδύα του «αδικημένου» κι αντί να μακαρίζει την τύχη του για την απουσία κυρώσεων σε ομιλία του προέβη στην εκτίμηση ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται σε ομηρία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο γεγονός πως η χώρα του έμεινε ακόμα μία φορά στο απυρόβλητο, -όπως απέφυγε κάθε αναφορά και στον Γάλλο πρόεδρο- ο Ερντογάν εξαπέλυσε και πάλι τα βέλη του κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, επιχειρώντας παράλληλα να παραδώσει μαθήματα στις Βρυξέλλες για τη «σωστή στάση που πρέπει να κρατήσουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων, ψέγοντας τη στάση της Ε.Ε.  «Είναι λάθος η Ε.Ε. να είναι υπό την ομηρία δύο κρατών, πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις» τόνισε και δεν παρέλειψε να προσθέσει την απειλή του, μόνιμη επωδό σε όσα κατά καιρούς λέει, επισημαίνοντας ότι «δεν θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας» και ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να συμβάλλει» στην επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και ηρεμίας σε όλον τον πλανήτη.

Πιθανότατα στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία αποφάσισε να εξοπλίσει την Αλβανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Άγκυρα παρέδωσε στα Τίρανα τουφέκια πεζικού, τα οποία πέρασαν με επιτυχία 42 δοκιμές προτύπων του NATO. Παράλληλα, παραδόθηκαν στολές για το προσωπικό του αλβανικού Ναυτικού, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γεμάτο γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα το κείμενο συμπερασμάτων

ΟΛΟΕΝΑ και περισσότερα θολά και επιζήμια για χα εθνικά μας ζητήματα σημεία προκύπτουν από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας. Σημεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν πέτυχε τους στόχους της, αλλά αντιθέτως αναγκάστηκε να αποδεχθεί όρους των Τούρκων.

Όπως η «δημοκρατία» πρώτη ανέδειξε το Σάββατο, το μεγάλο αγκάθι είναι η αφαίρεση της φράσης που καλούσε σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο για τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Πλέον, στο κείμενο συμπερασμάτων αναγράφεται ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γενικά και απροσδιόριστα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με μπροστάρη τη Γερμανία, προκρίνουν έναν άνευ όρων διάλογο με τους Τούρκους εφ' όλης της ύλης.

Τα προβλήματα για την ελληνική διπλωματία δεν σταματούν εκεί, καθώς μείζον θέμα προκύπτει και από ης διαφοροποιήσεις των επίσημων κειμένων όσον αφορά ης ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ στο ελληνικό κείμενο αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασης του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», δεν συμβαίνει το ίδιο και στην αγγλική και τη γαλλική εκδοσή του.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο (Turkey's unauthorised drilling activities in the Eastern Mediterranean). Με τον ίδιο τρόπο διατυπώνεται και το γαλλικό κείμενο (des activities de forage non autorisees).

Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου έκανε λόγο ξεκάθαρα για «παράνομες ενέργειες» και όχι «μη εγκεκριμένες». Η διαφορά μεταξύ των δύο αποτυπώσεων είναι ξεκάθαρη, όπως και ο λόγος για τη... διαφοροποίηση των κειμένων.

Επίσης στο ίδιο κείμενο συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά η προτροπή για την «πολυμερή συνδιάσκεψη» για το μέλλον της ανατολικής Μεσογείου. Μια ιδέα του Ταγίπ Ερντογάν, την οποία υιοθέτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ Για τη διεξαγωγή της δεν υπάρχει ο παραμικρός όρος για τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, προϋπόθεση την οποία είχε θέσει ως όρο η ελληνική πλευρά για να συμμετέχει.

Υπήρξε μάλιστα σχετική διπλωματική κινητοποίηση, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι δεν θα δεχθεί να επαναδιατυπωθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αφού η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις της και άρα η ελληνική συναίνεση είχε αρθεί.

Τελικά όμως από ό,τι φαίνεται ακόμη μία θέση της Αθήνας ερρίφθη στον κάλαθο των αχρήστων υπό την πίεση της κυρίας Μέρκελ και ο Κ. Μητσοτάκης υπέγραψε ένα κείμενο που μας προτρέπει στην άνευ όρων συμμετοχή μας σε αυτή τη συνδιάσκεψη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κάλεσμα για τις αμυντικές δαπάνες

ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ τις αμυντικές δαπάνες για το 2021, σε μια περίοδο διαρκούς έντασης με τη Τουρκία, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεραμυνόμενος της αύξησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του κατά 2 δισ. ευρώ και ξεκαθαρίζοντας πως «με μια Τουρκία πιο προκλητική και πιο εξοπλισμένη, δεν το ρισκάρουμε».

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας για τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale, ενώ σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της αγοράς των φρεγατών.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το εάν θα υπερψηφίσει ης αμυντικές δαπάνες, παρά το επίμονο ερώτημα που του έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός.

Το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, μέσω του Βασίλη Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα εγκρίνει τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας. Τις αμυντικές δαπάνες αναμένεται να υπερψηφίσει και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ σχολίασε διά στόματος Θανάση Παφίλη: «Δεν συμφωνούμε με τον χορό δισεκατομμυρίων».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δυο Έλληνες στην υπηρεσία της MIT!

Από τον Αύγουστο παρακολουθούσαν οι Αρχές τη δράση των κατασκόπων

Ρεπορτάζ Νάντια Αλεξίου

Η στενή συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας, και συγκεκριμένα της ΕΥΠ με την αντίστοιχη του Στρατού και την Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε στην εξάρθρωση δικτύου κατασκοπίας της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT που είχε αναπτύξει δραστηριότητα σε ευαίσθητα παραμεθόρια σημεία της επικράτειας, με τη συνεργασία δύο Ελλήνων μουσουλμάνων από τη Θράκη.

Όπως διαπιστώθηκε από την παρακολούθηση που είχε αρχίσει τον περασμένο Αύγουστο σε συνδυασμό με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, εξακριβώθηκε ότι οι δύο Έλληνες που βρίσκονταν στη Ρόδο έδιναν αναφορές στη MIT για τις κινήσεις πλοίων του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες στα ελληνικά νησιά.

Από τη διακριτική έρευνα προέκυψε ότι ο 54 χρόνος ναυτικός N.M. από την Κομοτηνή, που εργαζόταν ως πριν από έναν μήνα ως εποχικός μάγειρας σε επιβατικό πλοίο το οποίο εκτελούσε δρομολόγια στην άγονη γραμμή διασύνδεσης της Ρόδου με το Καστελόριζο και την Κω, επιδείκνυε «ενδιαφέρον» για στρατιωτικούς οι οποίοι ταξίδευαν με το πλοίο.

Η ύποπτη δραστηριότητά του επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και επί τρεις μήνες τον άφηναν με παραπλανητικές κινήσεις να φωτογραφίζει και να προωθεί υλικό στην Τουρκία, μέσω του 35 χρόνου γραμματέα του προξενείου στη Ρόδο M.S.

Ο ναυτικός έχει ήδη ομολογήσει όσα του αποδίδονται, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εις βάρος του ήταν συντριπτικά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην προανακριτική απολογία του, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου τον είχε προσεγγίσει το καλοκαίρι σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο, όπου παρευρέθηκαν και άλλα άτομα από την Κομοτηνή, και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για τις αλλαγές στη φρουρά στο φυλάκιο του Καστελόριζου και να αποτυπώνει σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό στο κινητό του τα διακριτικά ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Ο ίδιος φέρεται ότι ισχυρίζεται πως δεν έπαιρνε αμοιβή, αλλά το έκανε αφιλοκερδώς επειδή ο γραμματέας τον είχε πείσει ότι ήταν «υποχρέωσή τους να βοηθούν την Τουρκία»!

Από τα στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών εξετάστηκε και ο 35 χρόνος M.S., που έχει γεννηθεί στη Σώστη Ροδόπης, είναι απόφοιτος του Μαθηματικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διαμένει μόνιμα στη Ρόδο, καθώς είχε οριστεί υπάλληλος του τουρκικού προξενείου.

Όπως έγινε γνωστό, είχε δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων και έκανε προπαγανδιστικές αναρτήσεις υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γι' αυτό άλλωστε βρισκόταν υπό επιτήρηση. Σε βάρος και των δύο ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπία και παραβίαση των μέτρων ασφαλείας οχυρών κατά συ ναυτουργία.

Άγνωστο για ποιον λόγο, στον 35χρονο S.M. δόθηκε η μέγιστη διάρκεια προθεσμίας για να απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή, ενώ ο 54 χρόνος μάγειρας N.M. αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του. Τα ηλεκτρονικά μέσα που κατασχέθηκαν στην κατοχή τους μαζί με άλλα πειστήρια που βρέθηκαν στις κατ' οίκον έρευνες εξετάζονται.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τους έδειξε τέσσερα χρόνια πριν ο Ν. Νικολόπουλος

ΤΗ ΔΡΑΣΗ του Έλληνα πολίτη, γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο είχε αποκαλύψει σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια ο πρώην βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με ερώτηση που είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο.

Φαίνεται, όμως, ότι η τότε κυβέρνηση δεν τον είχε πάρει στα σοβαρά! Συγκεκριμένα, στις 23 Φεβρουαρίου 2017 ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε στην ερώτηση προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών: «Άτομο με όνομα Sebahattin Β... έχει αναρτήσει στο facebook σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού, την ψευτοσημαία της "ανεξάρτητης Δυτ. Θράκης" κ.λπ. και παράλληλα δηλώνει απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από το χωριό Σωστής Ροδόπης και τόπο διαμονής την Ρόδο...».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ρωτούσε πώς «αντιδρούν και ανταπαντούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και οι συναρμόδιοι υπουργοί όταν ένας Έλληνας πολίτης -και περισσότεροι- (που έχει σπουδάσει με έξοδα του ελληνικού κράτους) προπαγανδίζει δημοσίως με σύμβολα μίσους και με ψευτοσημαίες τον ακρωτηριασμό περιοχών της Ελλάδας από τον εθνικό κορμό, δουλεύοντας σε ξένη διπλωματική αποστολή στη χώρα μας;

Προβλέπονται κυρώσεις, εάν ναι, θα υπάρξουν και ποιες; Ποια υπηκοότητα έχει αυτό το άτομο Αληθεύει ότι είναι υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο; Τελικά, τόσα χρόνια αργότερα, ο κ. Νικολόπουλος δικαιώθηκε μέχρι κεραίας! 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σακελλαροπούλου για τη θηριωδία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, με αφορμή το χθεσινό μνημόσυνο για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία επισημαίνει ότι «παραμένει ενεργός ο δίκαιος αγώνας της επανόρθωσης».

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού εκφράζει τη λύπη της για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης στη μαρτυρική πόλη λόγω των μέτρων της πανδημίας, επισημαίνει ότι η σφαγή των Καλαβρύτων έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορική και συλλογική συνείδηση του λαού μας.

Παράλληλα, δηλώνει την προσμονή της να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος, ένα ειδεχθές και αποτρόπαιο γεγονός, που όχι μόνο προκαλεί βάναυσα και τραυματίζει ανεπανόρθωτα το ανθρώπινο αίσθημα, αλλά μας καλεί, κάθε χρόνο, τη μέρα της επιστροφής μας στον τόπο του μαρτυρίου, σε εγρήγορση για τη θωράκιση της δημοκρατίας μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, από τους εχθρούς της, τους επιγόνους του φασισμού και του ναζισμού».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πόλεμος για την εκτέλεση δημοσιογράφου οπό το Ιράν

Μπρα ντε φερ με Ε.Ε., ΗΠΑ, Σ. Αραβία

Ο ΔΙΑΦΩΝΩΝ Ιρανός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017, εκτελέστηκε προχθές προκαλώντας σοκ, αλλά και θύελλα αντιδράσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ, ο οποίος συνελήφθη το 2019.

Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και αντιπάλους της κυβέρνησης που ζουν εξόριστοι ότι υποκίνησαν τις ταραχές που ξέσπασαν στα τέλη του 2017.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η Τεχεράνη κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Γερμανίας, που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., έπειτα από την κριτική που άσκησε η Ένωση στο Ιράν για την εκτέλεση, ενώ το ιρανικό ΥΠΕΞ για τον ίδιο λόγο σχεδίαζε να καλέσει και τον Γάλλο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Επικρίσεις

Αναμενόμενο, μιας και η Γαλλία επέκρινε σφόδρα την εκτέλεση και τη χαρακτήρισε, διά του υπουργείου Εξωτερικών, «βάρβαρη και απαράδεκτη πράξη».

Η Ε.Ε. καταδίκασε την εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της στη θανατική ποινή «υπό οιεσδήποτε περιστάσεις και χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη οι ιρανικές Αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων και «να σταματήσουν να καταφεύγουν σε τηλεοπτικές ομολογίες προκειμένου να εγκαθιδρύσουν και να καταδείξουν την ενοχή τους».

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία και η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, επίσης, εξέφρασαν την καταδίκη τους για το συμβάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ε.Ε. ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΕΡΑΣΑΝ Ol ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ζήτησε ευρωαπάντηση στην απειλή πολέμου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Η ΓΑΛΛΙΑ

Απαντήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για αεροπλάνα Rafale και φρεγάτα από Γαλλία

Να αντιδράσει στις απειλές πολέμου της Τουρκίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής. Μιλώντας χθες στο πλαίσιο της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας», ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό τμήμα της γείτονας».

«Η Ευρώπη», τόνισε, «οφείλει να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει τη γεωπολιτική της ευθύνη. Να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών» και αναρωτήθηκε «μπορεί η Ευρώπη να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου;».

Το Κογκρέσο

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι σε σχέση με τη βραδυπορούσα Ευρώπη «οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα την κατάσταση. Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα πέρασε από το Κογκρέσο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε 30 ημέρες. Ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος», τόνισε ο κ. Δένδιας.

 Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος  - Γαλλίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος Γαλλίας για τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale, ενώ σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους αλλά και άλλες χώρες, με γνώμονα την καλύτερη οικονομική και λειτουργική επιλογή.

«Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα είναι ανοικτό και το Πολεμικό μας Ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση και προσφορά για μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, ώστε να έχουμε καλύτερα πλοία, έτοιμα αποτρεπτικά. Αυτή είναι η βάση και είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για άλλους. Επομένως, αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόσθεση των 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων στο Πολεμικό μας Ναυτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημαντικό βήμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έναντι της Τουρκίας ως σημαντικό βήμα που δείχνει ότι η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, αλλά ζήτημα ευρωτουρκικό και πρόσθεσε πως «εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη, έστω και με αργά και λιτά, μίζερα θα το πω, βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές και πρέπει να το λύσει η Ελλάδα με την Τουρκία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

MME ΣΕ... ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαστρεβλώνουν την αλήθεια

ΟΠΩΣ ήταν φυσικό, η σύλληψη των δύο μουσουλμάνων μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μειονοτικών MME της Θράκης. Σχεδόν όλα τους συνεργάζονται και δέχονται οδηγίες από το τουρκικό προξενείο και κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας, κάνουν το άσπρο... μαύρο. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του γνωστού μουσουλμάνου δημοσιογράφου A.N. στην ιστοσελίδα “Trakya'nin Sesi” (Φωνή της Θράκης). Με 440 λέξεις επιχειρεί να... διακωμωδήσει τη σύλληψη και να χλευάσει τις ελληνικές αρχές και πιστός στη ρητορική της Άγκυρας επαναφέρει τους ισχυρισμούς του για «τουρκική» μειονότητα. Συγκεκριμένα, ο ΑΝ., ο οποίος στην ανάρτηση καυχιέται ότι γνωρίζει σαν την παλάμη του τη ψυχοσύνθεση και τη διπλωματία του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται απροκάλυπτα και αυτολεξεί: «Λυπάμαι αλλα συγχαίρω και ευχαριστώ τους εμπνευστές του αφηγήματος του "κατασκοπευτικού θρίλερ" με το οποίο "δώσανε" μία ωραιότατη πάσα στο τουρκικό ΥΠΕΞ με τη στοχοποίηση των δύο Ελληνοτούρκων μειονοτικών μουσουλμάνων της Θράκης, για να "κράξει" άλλη μια φορά την Ελλάδα για την καταπίεση και παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Από Αύγουστο η ΕΥΠ παρακολουθεί το παιχνίδι των κατάσκοπων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ

Ο μάγειρας ενημέρωνε για τη φρουρά στο Καστελόριζο, επισκέψεις πολιτικών και φωτογράφιζε κωδικούς φρεγατών

ΑΠΟ... ΣΚΑΝΕΡ

Ξεσκονίζουν υπολογιστές, usb και κινητά τηλέφωνα του γραμματέα του Προξενείου Ρόδου. Αναζητείται ο αποδέκτης των πληροφοριών

Στους υπολογιστές, στα usb και στα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου αναζητούν πληροφορίες οι Αρχές για ενδεχόμενο ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών. Τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου θα επιχειρηθεί η ανάσυρση στοιχείων που θα αποκαλύπτουν τη δράση του συλληφθέντος. Από τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεκινήσει η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που κατέληξε στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των δύο ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνων στη Ρόδο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας. Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο συλληφθέντες έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, με τις Αρχές να ψάχνουν μυστικούς κωδικούς επικοινωνίας που θα αποτελέσουν οδηγό για τον εντοπισμό ενδεχόμενων αντίστοιχων στρατολογήσεων.

Οι απόψεις του 35χρονου για «Τουρκική Μητέρα Πατρίδα» και για μουσουλμανική μειονότητα και ανεξαρτητοποίηση της Θράκης τον είχαν βάλει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών. Οι έρευνες είχαν εντατικοποιηθεί από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν άγνωστοι είχαν ρίξει κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία που βρίσκεται ζωγραφισμένη σε βραχώδη περιοχή του Καστελλόριζου.

Πώς δρούσαν

Από την πολύμηνη έρευνα ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ είχε διαπιστωθεί ότι ο 56χρονος διοχέτευε φωτογραφίες και πληροφορίες στον 35χρονο από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και πριν από ένα μήνα, χωρίς να παίρνει κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα. Είχαν γνωριστεί σε κοινωνική εκδήλωση και έδιναν συνήθως ραντεβού σε καφενεία της Ρόδου. Στα χέρια του υπαλλήλου του Τουρκικού Προξενείου φαίνεται ότι είχαν περάσει πληροφορίες που αφορούσαν την αλλαγή φρουράς στο Καστελλόριζο, τα μέλη της φρουράς και τους διοικητές της, επισκέψεις πολιτικών, καθώς και φωτογραφίες με τους κωδικούς των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή το καλοκαίρι.

Ο 56χρονος είχε ενημερώσει ακόμα και για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο 35χρονος είχε ζητήσει από το μάγειρα να βιντεοσκοπεί με το κινητό του συνομιλίες στρατιωτικών, καθώς ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο δούλευε, το οποίο συνδέει ακτοπλοϊκά τη Ρόδο με το Καστελλόριζο. Τον αποδέκτη αυτών των πληροφοριών αναζητούν οι ελληνικές αρχές, που εξετάζουν ποιες ήταν οι επαφές του 35χρονου με τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, αλλά και εάν υπάρχει κάποιο ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας.

Ομολογία

«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου», δήλωσε εννοώντας την Τουρκία ο 56χρονος μάγειρας, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Σε βάρος τόσο του ιδίου όσο και του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου έχει σχηματιστεί δισκογραφία για κατασκοπεία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Ο 35χρονος είχε πάρει πενθήμερη προθεσμία και θα απολογηθεί κατευθείαν ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς η δικογραφία θα διαβιβαστεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Ποινές

Σύμφωνα με το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα: Όποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχει σκοπό να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

Οι χάρες οι ανταμοιβές και τα... μαγειρέματα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ελκουν την καταγωγή τους οι δύο πρωταγωνιστές του κατασκοπευτικού θρίλερ που εξελίσσεται στη Ρόδο. Ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στο νησί Σ. Μ. και ο 52χρονος μάγειρας πλοίου Ν. Μ. καλούνται να δώσουν πολλές εξηγήσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Σ. Μ. γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1985 στην Κομοτηνή. Έζησε και μεγάλωσε στο χωριό Σώστης Ροδόπης, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νόμου. Η τοποθέτησή του στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου έγινε πριν από μερικά χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποτέλεσμα... συναλλαγής του πατέρα του με το προξενείο της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, ο (πατέρας) Χ. Μ. βρισκόταν πολύ κοντά (ίσως και ασφυκτικά κοντά) στη σφαίρα επιρροής του τοπικού προξενείου.

Υπηρεσίες

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το 2012 κλήθηκε από το προξενείο να... τρομοκρατήσει τον συγχωριανό του ιμάμπ Καρά Χαλήλ Μπιλάλ, ο οποίος σήμερα είναι μουφτής Ξάνθης. Τότε ο Καρά Χαλήλ Μπιλάλ είχε τοποθετηθεί από τη μουφτεία ιμάμης στον Σώστη, αλλά δεν είχε δηλώσει... υποταγή στον ψευτομουφτή. Έτσι το πρωί της Τετάρτης 11 Απριλίου 2012 ο Χ. Μ. πήγε στο σπίτι του ιμάμη και άρχισε να τον βρίζει και να τον εκβιάζει να παραιτηθεί! Ο τότε ιμάμης και σημερινός μουφτής κατέθεσε μήνυση εναντίον του ζητώντας την ποινική του δίωξη, αλλά και αγωγή για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Αμέσως έπεσε πάνω του το προξενείο και στο σύστημα ενημέρωσης της μειονότητας, προσφέροντάς του γη και ύδωρ προκειμένου να αποσύρει τη μήνυση και να δηλώσει υποταγή στον μουφτή.

Για την πίστη του Χ. Μ. στον ψευτομουφτή και την τυφλή υποταγή του στο τουρκικό προξενείο κανονίστηκε ο γιος του Σ. Μ. να διορισθεί στο προξενείο της Ρόδου. Στο νησί υπάρχει μια μικρή μουσουλμανική κοινότητα, πολλά μέλη της οποίας δεν έχουν σχέση με την Τουρκία και δεν μιλούν καν τη γλώσσα. Ο Σ. Μ. παντρεύτηκε στις 14 Αυγούστου 2013 την εκλεκτή της καρδιάς του και δύο χρονιά αργότερα απέκτησαν μια κόρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας μουσουλμάνος έδειχνε (και εξακολουθεί να δείχνει) τυφλή υποταγή στις επιταγές των Τούρκων.

Έδινε... στίγμα

Ο μάγειρας του πλοίου κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε από τον 35χρονο Σ. Μ. για να φωτογραφίζει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια να τις προωθεί στο τουρκικό προξενείο. 0 N.M. γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1968 στην Κομοτηνή. Έζησε και μεγάλωσε στο μειονοτικό χωριό Εβρίνος, στον ορεινό όγκο των Σαπών Ροδόπης.

Ασχολήθηκε με τη μαγειρική και εργάστηκε σε πλοία. Από τον Μάιο εργάζεται ως μάγειρας σε πλοία της SAOS, τα οποία εκτελούν δρομολόγια Ρόδος - Καστελλόριζο. Φέρεται να στρατολογήθηκε από το τουρκικό προξενείο της Ρόδου τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη φορά που οι ελληνικές διωκτικές αρχές ασχολήθηκαν μαζί του ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεπτόταν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου το Καστελλόριζο.

Τότε ο ανταποκριτής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας (TRT) στη Θράκη Αχμέτ Νετζάτ εκδήλωσε ενδιαφέρον να καλύψει την επίσκεψη στο... Καστελλόριζο. Ο  Νετζάτ βρίσκεται στην τουρκική σφαίρα επιρροής, για αυτό και προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ελληνικές αρχές η επιθυμία του να συναντηθεί με έναν... μάγειρα πλοίου, μόλις πάτησε το πόδι στο νησί της Ρόδου. Η επίμαχη συνάντηση έβαλε στο κάδρο τον 52χρονο μάγειρα, οι κινήσεις του οποίου παρακολουθούνταν έκτοτε στενά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ, OI ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Η επόμενη μέρα (μέχρι Μάρτιο) μετά τις Βρυξέλλες

Γράφει ο δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Για το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει, ως και θα προχωρήσει σε σειρά προκλήσεων σε διάφορα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μεσόγειος

Ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι οι προσεχείς τρεις μήνες μέχρι τα τέλη Μαρτίου σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αφού οι εκκρεμότητές σε όλα τα μέτωπα διατηρούνται, η Άγκυρα λόγω των πολύ στενών στρατιωτικο οικονομικών σχέσεων με Βερολίνο - Μαδρίτη και Ρώμη διέφυγε των όποιων σκληρών κυρώσεων της Ε.Ε., με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αναθεωρητική στρατιωτική της παρουσία και εμπλοκή στις περιοχές της Μεσοποταμίας, της Τριπολιτάνα και του νοτίου Καυκάσου, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή αναφορικά με τις όποιες κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνηση των Μπάιντεν – Χαρς - Μπλίνκεν , που σύμφωνα με πληροφορίες μου σε πρώτη φάση θα ασχοληθούν με την πρόκληση της ενεργοποίησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S 400 από τους Τούρκους, που σαφέστατα ενοχλεί και προκαλεί στρατιωτικά τις ΗΠΑ και το NATO.

Στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα εκτιμάται ότι μέσα στο τρίμηνο θα συνεχίσει, ως και προχωρήσει σε σειρά επιμέρους προκλήσεων στα διάφορα μέτωπα, μεταξύ των οποίων είναι και η Ανατολική Μεσόγειος ( «δοκιμάζοντας και τα νερά με τις ΗΠΑ»), ενώ ήδη με περίσσιο θράσος και απτόητη διατηρεί το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» μέσα στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια της επαρχίας Πάφου, τουλάχιστον με εκδοθείσα Navtex μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Αν σε βάθος αναλυθούν τα των τελευταίων ημερών σχετικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, διαπιστώνουμε μία συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική από τον Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος Αθήνας και Λευκωσίας, με βασικό στοιχείο «να μην επηρεάζονται οι Βρυξέλλες από τα κακομαθημένα παιδιά (!) που είναι η Ελλάδα και η Κύπρος», ενώ προφανώς ανακουφισμένος από τα «χαδιάρικα μέτρα» της Ε.Ε. διαχωρίζει την πολλαπλά «πάσχουσα Ε.Ε.» σε συνετούς ηγέτες (που υποστηρίζουν την Άγκυρα) και κάποιους άλλους που διατηρούν αντιτουρκική στάση.

Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο άρθρο προ τριών ημερών στη «Χουριέτ» επανέρχεται στους πολυχρησιμοποιημένους κατά της Ελλάδος απαράδεκτους ισχυρισμούς για την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, για το σύμπλεγμα Καστελλόριζου/Μεγίστης (τα υποστασιακά), για νησίδες που δεν έχουν κατονομαστεί σε διάφορες συνθήκες και, φυσικά, για την πολυδιαφημιζόμενη θεωρία του επεκτατικο δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» των εθνικιστών ναυάρχων και κάνει μία αναδρομή όλων αυτών μέσα στο 2020.

Ο Τσαβούσογλου

Την ίδια χρονική στιγμή παρατηρούμε τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες 3/4 ημέρες να ασχολείται πολύ με τα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας, όπως την αντιπαράθεση με το Ιράν για το θέμα του Αζερμπαϊτζάν, με την περαιτέρω ενίσχυση των τουρκολιβυκών στρατιωτικών επαφών, καθώς και με ορισμένα ευρύτερα ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, την απόφαση διάφορων κρατών να προχωρήσουν σε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ (Σουδάν - Μαρόκο), ως επίσης να επαναφέρει στη μνήμη όλων ότι συμπληρώνονται 25 χρόνια από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τις ιστορικές συμφωνίες στην αμερικανική βάση Ράιτ Πάτερσον στο Ντέιτον του Οχάιο, που κατέστησαν τη βαλκανική χώρα ως ανεξάρτητη, επαινώντας (!) τον εποικοδομητικό ρόλο των ΗΠΑ και της χώρας του.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μίας νέας εξόδου του σεισμογραφικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» και των συνοδευτικών σκαφών από τον κόλπο της Αττάλειας, σε συνδυασμό με μία πιθανή ενεργοποίηση του μνημονίου Σαράτζ - Ερντογάν σε πιο δυτική περιοχή (τα μηνύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος δείχνουν μία σχετική χειροτέρευση της κατάστασης στον χαοτικό ενδολιβυκό χώρο), ενώ πληροφορούμαι ότι μέσα στους προσεχείς μήνες η Άγκυρα θα προβάλει επιτακτικά τα νέα εξοπλιστικά της «επιτεύγματα» στους τομείς των πυραύλων, πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ως και αντίστοιχων θαλάσσιων συστημάτων, καθώς και στις τελικές εργασίες επί του μίνι αεροπλανοφόρου/ ελικοπτεροφόρου/ πλοίου ειδικών αποστολών «ANAD0LU», που κατασκευάζεται σε τουρκικά ναυπηγεία με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη της Ισπανίας (και μέσα στους προσεχείς μήνες θα είναι έτοιμο).

Ο αμερικανικός παράγοντας στα προσεχή βήματα της Άγκυρας κρίνεται ως καθοριστικός, όχι τόσο για τις όποιες κυρώσεις ή μη, αλλά γιατί οι ΗΠΑ και ειδικά η νέα ηγεσία των Δημοκρατικών θα κοιτάξουν να εφελκύσουν την Άγκυρα προς τη Δύση ώστε να καταστεί πιο δεμένη με το NATO. Αυτό κυρίως θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί το πλαίσιο της επιβολής άκληρων και τιμωρητικών κυρώσεων δεν φαίνεται να έχει πολύ μέλλον...

Διασφάλιση

Κορυφαίος Αμερικανός αναλυτής, που ήδη έχει ενταχθεί στην κλειστή ομάδα των Μπάιντεν Χάρις για ζητήματα Καυκάσου Μαύρης Θάλασσας, σε επικοινωνία που είχαμε μεταξύ άλλων μου ανέφερε: «Παρά την προβληματική στάση της Τουρκίας που αντιβαίνει σε πάγια και καθοριστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα δεν θα αποξενωθεί περαιτέρω από τη Δύση. Η υπερβολική εφαρμογή πιέσεων στην Άγκυρα θα μπορούσε πολύ εύκολα να προκαλέσει σημεία έντονης αντιπαράθεσης στις διμερείς σχέσεις και να οδηγήσει τον Ερντογάν σε περαιτέρω ενδυνάμωση των επαφών και σχέσεων με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η διατήρηση ικανοποιητικών σχέσεων με την Τουρκία θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τους στρατηγικούς στόχους της Αμερικής. Από την οπτική γωνία της οικονομίας, η Τουρκία είναι γέφυρα τριών ηπείρων και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στους τομείς των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Στον αμυντικό τομέα, η Τουρκία είναι ισχυρός και υπολογίσιμος σύμμαχος στο NATO με μεγάλο και σύγχρονο στρατό, ενώ διαθέτει σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη και ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία και ειδικά στα drones πρωτοπορεί. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές και μυστικές βάσεις των ΗΠΑ ΝΑΤΟ στο τουρκικό έδαφος. Μπορεί να προωθήσει διπλωματικά βήματα στον αραβικό κόσμο, ως και στην στην επίλυση της αντιπαράθεσης του Κατάρ με άλλα κράτη του Κόλπου».

Κλιμακωτά

Οποιαδήποτε ενίσχυση των διμερών δεσμών θα γίνει κλιμακωτά με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον. Η επόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί τις καταλυτικές περιφερειακές αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι νέες συμμαχίες στη Μέση Ανατολή, ενώ μπορεί να προσφέρει συνεργασία και να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με την Άγκυρα. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη διασφάλιση ενός διαχρονικά υπολογίσιμου εταίρου για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασο και ισλαμικό κόσμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400

Βέτο Τραμπ κατά των κυρώσεων

ΤΙΣ ΦΙΛΙΚΕΣ του διαθέσεις προς την Τουρκία δείχνει ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος στο τουίτερ, θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, όπου προβλέπονται και κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των συστημάτων S-400. Αν και το βέτο του Τραμπ δεν σχετίζεται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ωστόσο τελικά ωφελείται η Τουρκία.

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) ύψους 741 εκατομμυρίων δολαρίων, με ευρεία πλειοψηφία, όπως και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρ' όλα αυτά, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο νομοσχέδιο για την άμυνα είναι η Κίνα. Θα ασκήσω βέτο!». Λόγω της έγκρισής του όμως, με μεγάλη πλειοψηφία, ενδέχεται να ανατραπεί ένα προεδρικό βέτο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΡΑΝ

Σκληραίνουν τα μέτωπα Λιβύης και Καυκάσου

ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ της στρατιωτικής παρουσίας των δυνάμεων της για δεκαοκτώ μήνες προχώρησε χθες η Άγκυρα, μετά από πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν και σε εφαρμογή της τελευταίας εκτενούς συζήτησης του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Λίβυο ομόλογο του Αλ Ναμρούς. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στο μνημόνιο της στρατιωτικής συνεργασίας του Νοεμβρίου του 2019, επισημαίνοντας τη στενή στρατηγική συνεργασία της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σάρατζ/GNA της Τρίπολης. Ειδικότερα, προβλέπεται διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της αποναρκοθέτησης περιοχών, προστασίας της υγείας των στρατιωτικών (στα μέσα του 2021 θα αρχίσει η κατασκευή στρατιωτικού νοσοκομείου στην Τρίπολη), ανθρωπιστικών ζητημάτων, εφοδιασμού της Τρίπολης με νέα όπλα, διοικητικής μέριμνας, αναβάθμισης πληροφοριών σε διμερή βάση, αλλά και για θέματα τρίτων χωρών (προφανώς αφρικανικών κ.ά.).

Η Ιταλία

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία μέσα στην περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε στρατιωτική συμφωνία με την GNA σε θέματα πληροφοριών, αποναρκοθέτησης ζωνών νότια της Τρίπολης, επέκτασης στρατιωτικού νοσοκομείου στη Μισράτα, ως και ναυτικών επαφών. Αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική στιγμή όπου οξύνονται εκ νέου τα προβλήματα μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης Σάρατζ και των δυνάμεων του πολέμαρχου Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη. Πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν να προσγειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αεροπορική βάση της Καρνταμπίγια (νότια της Σύρτης) ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 23 μικρά τεθωρακισμένα οχήματα.

Τις τελευταίες ημέρες έλαβαν χώρα ορισμένα ένοπλα επεισόδια στην περιοχή Σύρ τη Αλ Τζούφρα, με ενεργοποίηση δυνάμεων του Χαφτάρ. Λόγω της χειροτέρευσης των πραγμάτων σε τακτικό επίπεδο, ο Αλ Ναμρούς απείλησε ότι ενδέχεται οι στρατιωτικοί της Τρίπολης να διακόψουν το διάλογο 5+5 (δηλαδή από 5 στρατιωτικούς των δύο πλευρών), κίνηση που ευνοεί η Άγκυρα.

Επιπρόσθετα, ο Λίβυος υπουργός Άμυνας επέκρινε δριμύτατα τη Γαλλία για την υποστήριξη που παρείχε και παρέχει στον Χαφτάρ χαρακτηρίζοντάς την ως «ντροπιαστική».

Βρετανικοί... ύμνοι

Λάβρος υπέρ της Άγκυρας στα θέματα της πολεμικής βιομηχανίας εμφανίστηκε σε ομιλία του ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, μιλώντας σε γνωστή κα κορυφαία Βρετανική «δεξαμενή σκέψης» στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι με τις επιτυχίες της η Άγκυρα στους πολέμους της Συρίας, της Λιβύης καθώς του Νοτίου Καυκάσου, δηλαδή με την επιτυχή χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχει αλλάξει τα πεδία μάχης και των επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε ως καινοτόμο την παρουσία και χρήση των τουρκικών drones, επέκρινε δυτικές χώρες ότι εμμένουν σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις προηγούμενων πολέμων, ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα έχει προσανατολιστεί στους νέους πολέμους, που δεν θα χαρακτηρίζονται από μαζική συγκέντρωση συμβατικών δυνάμεων και οπισθοδρομικά δόγματα.

Κόντρα

Αίσθηση προκάλεσε η παρέλαση στην πλατεία Αζαντλίκ Μπακού για την ημέρα της νίκης των αζερικών δυνάμεων κατά των Αρμενίων στον 44 ημερών πόλεμο του Να γκόρνο Καραμπάχ, στην οποία παρέστη και ο Ερντογάν, και από σημειολογικής οπτικής γωνίας.

Παρέλασαν 2.783 Αζέροι και Τούρκοι στρατιωτικοί, αριθμός ίσος με τις απώλειες των Αζέρων στον πρόσφατο πόλεμο, που κατά τους προέδρους Αλίεφ και Ερντογάν «μαρτύρησαν, ενώ αν απαιτηθεί προετοιμάζονται οι νέοι μάρτυρες!» Την ίδια στιγμή με απόφαση Αλίεφ όλες οι καίριες θέσεις συμβούλων στις αζερικές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνονται από Τούρκους, ενώ εκδιώκονται ή περιθωριοποιούνται φιλο Ρώσοι ή παλιοί Αζέροι στρατιωτικοί που εκπαιδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια των Σοβιέτ. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος τουρκικές επίλεκτες δυνάμεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ε.Ε.: OI ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ OI ΕΛΠΙΔΕΣ “ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ”

Ψάχνουν «σωσίβιο» για εμπορική συμφωνία

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

«ΝΑΥΜΑΧΙΑ»

Περιπολίες από Βρετανούς στη θάλασσα για να μην περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά. Oυρές χιλιομέτρων από νταλίκες στο Ντόβερ. Πιλοτική δοκιμή ελέγχων στο Καλέ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν... Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλούσαν επί ώρες, αλλά μάλλον για τους τύπους. Σαφές ήταν από την αρχή ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έβρισκαν πεδίο συνεννόησης για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Το μόνο θετικό από τις τελευταίες συνομιλίες διά τηλεφώνου και εκ τους σύνεγγυς ήταν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και η επικεφαλής της Κομισιόν συμφώνησαν να καταβάλουν άλλη μια προσπάθεια για να καθορίσουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών στη μετα Brexit εποχή.

Το κακό σενάριο, που έχει ήδη αρχίσει να συζητείται, καθώς τα σύννεφα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών πυκνώνουν, αναφέρεται στο πλήρες ναυάγιο των συνομιλιών. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή του νέου χρόνου (αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν σημειωθεί καμία πρόοδος) θα ισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα ξεκινήσουν έλεγχοι στα σύνορα, καθυστερήσεις και τεράστιες ουρές. Ολα αυτά, βέβαια, θα συνοδεύονται από αυξήσεις τιμών. Σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θέσει σε επιφυλακή τέσσερα πλοία 80 μέτρων πανέτοιμα να υπερασπιστούν τα βρετανικά νερά από τον διάπλου οποιουδήποτε ευρωπαϊκού πλοίου. Τα πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου να σταματούν για ελέγχους τα σκάφη από χώρες της Ε.Ε. που εισέρχονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Βρετανίας, όσο δεν υπάρχει συμφωνία στο φλέγον ζήτημα της αλιείας με την Ε. Ε. η [ΑΟΖ της Βρετανίας εκτείνεται 320 χιλιόμετρα (200 μίλια) από τις ακτές]

Η Γαλλία

Το βρετανικό Ναυτικό έχει λάβει εντολές να είναι έτοιμο για απαγόρευση της παράνομης αλιείας από γαλλικά αλιευτικά. Από γαλλικής πλευράς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποφύγει κάθε σύγκρουση στην θάλασσα και ότι θα προσπαθήσει να βρει άλλες λύσεις για την αλιεία, ακόμη κι αν καταρρεύσουν εντελώς οι ευρω βρετανικές συνομιλίες. Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζονται για σύγκρουση και σε άλλο μέτωπο: στη σύνδεση Ντόβερ Καλέ, που εξυπηρετεί τεράστιο όγκο διακίνησης αγαθών. Στο Ντόβερ, ήδη σχηματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά που θέλουν να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος (στο γαλλικό λιμάνι του Καλέ).

Δασμοί

Από την 1η Ιανουαρίου, περίπου 7.000 φορτηγά θα πρέπει να περιμένουν ώρες για να περάσουν απέναντι, καθώς θα υπάρχουν πολλές διατυπώσεις. Στη γαλλική πλευρά, στο Καλέ, ξεκίνησε πιλοτική δοκιμή των ελέγχων που θα ισχύσουν. Οι δε δασμοί θα προκαλέσουν αυξήσεις τιμών από 3,1 % έως και 10%, ανάλογα με το προϊόν, στα αγαθά που εξάγονται προς τη Βρετανία.

Η Ε.Ε. και η Βρετανία συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα αναθέσουν στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στις Βρυξέλλες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια , ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Απευθυνόμενος πάντως στους Βρετανούς, ο Τζόνσον είπε ότι ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της διάστασης απόψεων σε βασικά ζητήματα. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όρους ΠΟΕ, όρους Αυστραλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την παράταση των εμπορικών συνομιλιών με το Λονδίνο. Οι 27 δεσμεύτηκαν να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματευτές.

Ο Σαρλ Μισελ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν θα χάσει την ψυχραιμία της καθώς κορυφώνονται οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

ΕΣΤΙΑ

ΑΦΗΡΕΘΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

Παράθυρο γιά έρευνες του Όρούτς Ρέις σε Κρήτη - Ρόδο «άνοιξε» ή Σύνοδος Κορυφής

Άποσυνέδεσε τις κυρώσεις άπό τά ερευνητικά σκάφη - Κυρώσεις μόνο γιά γεωτρύπανα!

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ τοϋ Σαββατοκύριακου έφερε στό προσκήνιο πολλά, σημαντικά καί ενδιαφέροντα θέματα. Όπως γιά παράδειγμα ό διορισμός τοϋ τέως Βουλευτού τοϋ ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ καί τοϋ Ποτάμιου εσχάτως καί πολιτευτοϋ της ΝΔ Γρηγόρη Ψαριανοϋ σέ θέση συμβούλου τοϋ αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένου.

Από πλευράς Ιστορίας, ή έξέλιξις είναι ειρωνική: ό κύριος Πικραμμένος μέ γνωστή οικογενειακή ιστορία κατά τήν περίοδο της Κατοχής διόρισε σύμβουλο του τόν άνηψιό τοϋ καπετάν Νικηφόρου τοϋ ΕΛΑΣ. Τοϋ πρωτοπαλλήκαρου τοϋ Βελουχιώτου, ό όποιος μετείχε στά Δεκεμβριανά, συνέλαβε τόν συνταγματάρχη Ψαρρό καί μετά τόν Εμφύλιο αυτομόλησε στό Μποΰλκες.

Πολιτικώς, επίσης, είναι εξοργιστικό γιατί ό κύριος Ψαριανός ό όποιος στό παρελθόν χαρακτήρισε καθίκια κάποτε τά θύματα τής 17 Νοέμβρη άρα καί τόν Παϋλο Μπακογιάννη διορίζεται σύμβουλος σέ... κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ώ!

Ωστόσο θεωρούμε ότι αυτό δέν είναι τό μείζον θέμα σήμερα. Αυτό καί τά λοιπά θέματα τής επικαιρότητος σκεπάζονται άπό ένα υπέρτερο θέμα, τό όποιο άναδεικνύουμε άφοΰ προηγουμένως αποκτήσαμε πολύ καθαρή εικόνα γιά τό τί συνέβη στήν Σύνοδο Κορυφής: τί μας επιφυλάσσει τό μέλλον μέ τήν Τουρκία.

Ό διορισμός Ψαριανοϋ, τό επεισόδιο μέ τήν παραίτηση γνωστής χρονογράφου άπό καθημερινή εφημερίδα λόγω λογοκρισίας, οι άντιπαραθέσεις γιά τά εμβόλια καί τά φάρμακα είναι θέματα πρός άξιολόγησιν άπό τούς πολίτες άναμφισβήτητα, αλλά τό μείζον γιά εμάς στήν «Εστία»  είναι νά μήν ευρίσκονται οιΈλληνες στό σκοτάδι γιά όσα θά έλθουν εντός τοϋ 2021 στις σχέσεις μας μέ τήν Τουρκία.

Γεγονότα, τά όποια επηρεάζουν καί τό ζήτημα τής οικονομίας άλλά καί τις προσωπικές προοπτικές τοϋ καθενός. Ή σιωπή έν προκειμένω δέν είναι λύσις. Οι πολίτες πρέπει νά γνωρίζουν. Ή άνάλυσις τοϋ κειμένου τών συμπερασμάτων όδηγεί λοιπόν σέ δύο διαπιστώσεις. Ότι πρώτον οι κυρώσεις τοϋ Μαρτίου αν άποφασισθοϋν αποσυνδέονται άπό τήν παράνομη δραστηριότητα τοϋ ερευνητικού Όρούτς Ρέις.

Μέ τήν διατύπωση πού επελέγη γιά τήν Ανατολική Μεσόγειο οΐ κυρώσεις άφοροΰν γεωτρύπανα καί αν επεκταθούν στήν περίπτωσή μας πάλι γεωτρύπανα θά άφοροϋν, όχι ερευνητικά σκάφη. Αναφέρουν συγκεκριμένως τά συμπεράσματα δημιουργώντας προηγούμενο:

«Ή EE παραμένει προσηλωμένη στήν υπεράσπιση τών συμφερόντων της καί τών συμφερόντων τών κρατών μελών της, καθώς καί στήν προάσπιση τής περιφερειακής σταθερότητας. Έν προκειμένω, τό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τό Συμβούλιο νά εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει τής απόφασης του τής 11ης Νοεμβρίου 20Γ9 σχετικά μέ περιοριστικά μέτρα λόγω τών παράνομων γεωτρήσεων τής Τουρκίας στήν Ανατολική Μεσόγειο».

Περισσότερο σαφές δέν θά μπορούσε νά είναι. «Γεωτρήσεων», όχι «ερευνών». Οί πρόσθετες καταχωρίσεις άποφεύγεται εντελώς ή λέξις κυρώσεις άφοροϋν παράνομες γεωτρήσεις. Καί τό πραγματικό ερώτημα πού τίθεται έως τόν προσεχή Μάρτιο είναι εάν ό Πρόεδρος Έρντογάν θά άναμένει τήν συνεννόηση μέ τις ΗΠΑ καί όντως θά άποκλιμακώσει ή θά εκμεταλλευθεί τό παράθυρο πού τοϋ άνοιξε ή EE καί θά συνεχίσει νά έρευνα μέσα στα 12 μίλια αυτήν τήν φορά, εϊτε νοτίως της Κρήτης εϊτε μεταξύ Κρήτης-Ρόδου - Καρπάθου.

'Εάν δηλαδή τό ερευνητικό θά συνεχίσει τόν πλου παρά τήν τροχιοδρόμηση εξελίξεων γιά τήν έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.'Ως πρός αυτόν, μάλιστα, τόν διάλογο, τά συμπεράσματα είναι έξίσου απογοητευτικά. Άπό τό κείμενο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου διεγράφησαν οι όροι «ΑΟΖ καί υφαλοκρηπίδα» πού θά ήταν τά αντικείμενα του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας σύμφωνα μέ τά συμπεράσματα της προηγουμένης Συνόδου τοϋ Όκτωβρίου.

'Όπως ήλθαν τά πράγματα, έπιδίωξις τής Κυβερνήσεως πρέπει νά είναι αυτό πού πρότεινε ό καθηγητής Βαληνάκης σέ συνέντευξή του στόν «Σκάι» χθές: κανείς διάλογος δέν πρέπει νά αρχίσει πρίν άπό τήν Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Άφοΰ ή Ένωσις έπεφυλάχθη νά οριοθετήσει τότε τήν σχέση της μέ τήν Άγκυρα, γιατί νά βιάζεται ή Έλλάς; Έχει κανέναν λόγο; Θεωρητικώς έχουμε μία τελευταία ευκαιρία νά αναποδογυρίσουμε τό τραπέζι. Άς τήν αξιοποιήσουμε.

ΕΣΤΙΑ

Μέ την «Γαλάζια Πατρίδα» στην Google Maps

Ακάθεκτη ή Τουρκία συνεχίζει νά προκαλεί την Ελλάδα

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ μετά την Σύνοδο Κορυφής, όπου οι «λογικές χώρες της EE έδωσαν συγχωροχάρτι στόν Ταγίπ Έρντογάν, ή Τουρκία «ανέβασε» στήν διάσημη εφαρμογή Google Maps τον χάρτη τής «Γαλάζιας Πατρίδας» γιά νά μπορούν όλοι νά μάθουν ποιά είναι τά σύνορα πού επιθυμεί ή Άγκυρα.

Τόν διαδραστικό χάρτη επιμελήθηκε τό Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου τής Κωνσταντινουπόλεως, «Μπαχτσεσεχίρ» .

Τό Αιγαίο πλέον είναι μοιρασμένο στά δύο μέ σαφή διαχωρισμό τών νησιών πού ή Τουρκία θεωρεί δικά της.Ώς ελληνικά νησιά νοούνται οί Σποράδες, οί Κυκλάδες καί ή Κρήτη, ενώ δλα τά υπόλοιπα είναι «γκρίζα».

"Ετσι ή Θάσος, ή Σαμοθράκη, ή Λήμνος, ό Άγιος Ευστράτιος, ή Λέσβος, τά Ψαρά, ή Χίος, ή Ικαρία καί ή Σάμος, εδόθησαν στήν Ελλάδα συμφώνως πρός τήν Συνθήκη τής Λωζάννης, αλλά παραβιάζεται γιατί είναι στρατικοποιημένα. Επίσης, δέν είναι ελληνικά τά Δωδεκάνησα τά όποια παρεχωρήθησαν στήν Ιταλία, πάλι συμφώνως πρός τήν Συνθήκη τής Λωζάννης.

Στήν Google Maps μικρά νησιά, νησίδες καί βραχονησίδες εμφανίζονται ως τουρκικές, μέ τό σκεπτικό οτι καμμία Συνθήκη δέν τά έχει δώσει στήν Ελλάδα! Καί ή Τουρκία δέν σταματά εκεί, άφοϋ χαράσσει τά θαλάσσια σύνορα βάσει του παρανόμου τουρκο-λιβυκοϋ μνημονίου άλλά καί τής προτάσεως Γιαϊτζί γιά ορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ εξαφανίζοντας τήν Κύπρο.

Έτσι ό χάρτης εμφανίζει τήν Τουρκία μέ άλλα 462.000 χλμ. θαλάσσιας εκτάσεως, καταστρατηγώντας τό Διεθνές Δίκαιο καί τό Δίκαιο τής θαλάσσης.

Ή άνάρτησις του χάρτου στήν Google έτυχε θερμής υποδοχής, όπως ήταν αναμενόμενο, άπό τά τουρκικά MME.

Στήν Βουλή, χθές, ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τήν έντονη ένόχλησή του γιά τά όσα δέν άπεφασίσθησαν εις βάρος τής Τουρκίας στήν Σύνοδο Κορυφής. Απευθυνόμενος στις χώρες πού έχουν συνάψει εξοπλιστικά συμβόλαια μέ τήν Τουρκία είπε» ποιου οπλικού συστήματος τό εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει τό αποτύπωμα τής προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου».

Κάλεσε τήν Ευρώπη νά αντιληφθεί τις γεωπολιτικές ευθύνες της καί νά αντιδράσει στις άπειλές πολέμου τής Τουρκίας, ενώ υπεγράμμισε ότι ή μή επιβολή κυρώσεων επιβραβεύει τήν «άλαλάζουσα Τουρκία».

Παρά τό γεγονός ότι ή EE γιά μία άκόμη φορά ήρνήθη νά επιβάλει κυρώσεις στήν Τουρκία, ό Έρντογάν δέν φαίνεται απολύτως ικανοποιημένος, ζητώντας άπό τήν EE νά πάψει νά είναι σέ συνεχή ομηρία δύο κρατών, τής Ελλάδος καί τής Κύπρου.

«Δέν θά άλλάξουν τήν πορεία μας οί εσωτερικές καί οί εξωτερικές πιέσεις. Πρέπει νά τονίσω πώς παρόλο πού στις σχέσεις μας μέ τήν EE κάνουμε προσπάθειες καλών προθέσεων καί διαλόγου, τή στάση τους δέν τή θεωρούμε σωστή.

Είναι μεγάλο λάθος, οί ριζωμένες σχέσεις τής EE μέ τήν Τουρκία νά βρίσκονται υπό τήν ομηρία ενός ή δύο κρατών. Ή Ευρωπαϊκή "Ενωσις πρέπει νά λυτρωθεί άμεσα άπό τις εσκεμμένες πιέσεις τής Ελλάδος και τών Ελληνοκυπρίων» δήλωσε ό Τούρκος Πρόεδρος.

Καί έστειλε μήνυμα πρός τήν ηγεσία τής EE ότι δέν πρόκειται νά λάβει υπ' όψιν του τίς παρατηρήσεις τής Συνόδου, τις όποιες χαρακτηρίζει λανθασμένες καί θά συνεχίσει τήν ίδια πολιτική.

«Δέν μπορούν νά φθάσουν πουθενά, γιά τόν δίκαιο άγώνα τής Τουρκίας νά άποκλείουν τήν Τουρκία, νά τιμωρούν καί νά τιμωρούν τήν Τουρκία. Έμείς εμπιστευόμαστε τόν εαυτό μας, όπως καί τόν λαό μας. Έχουμε εμπιστοσύνη καί στις δυνατότητές μας, δέν θά κολλήσουμε στις μεροληπτικές, λανθασμένες άποφάσεις καί θά προχωρήσουμε άποφασιστικά πρός τούς στόχους μας» προσέθεσε ό Τούρκος Πρόεδρος.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αιχμές Δένδια κατά Βερολίνου

Για υποκρισία εγκαλεί ο υπουργός Εξωτερικών το μπλοκ θετικής προσέγγισης με την Τουρκία και χαρακτηρίζει ανακόλουθη τη στάση της Ε.Ε. έναντι εκείνης των ΗΠΑ - Στην προσφιλή της ρητορική κατά Ελλάδας και Κύπρου επανήλθε η Άγκυρα

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρισε τον χρόνο που έρχεται για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Ο υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον αντίκτυπο της απόφασης που πήρε η σύνοδος κορυφής για την Τουρκία και ειδικά τη στάση της προεδρεύουσας Γερμανίας και των χωρών που συνθέτουν το μπλοκ της θετικής προσέγγισης του Τ. Ερντογάν.

«Αν θέλετε την άποψή μας, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, σταθερά, με υπομονή με επιμονή. Εξηγούμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία, όπως λένε, ότι η μη λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο μη φιλοευρωπαϊκό, μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας», επισήμανε ο Ν. Δένδιας και συνέχισε με αιχμές κατά του Βερολίνου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πώς μπορεί η Ε.Ε. να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας; Ή, αν θέλετε, ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου;».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης την ανακολουθία ως προς τη στάση της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι «αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός 30 ημερών, λόγω της προμήθειας του γνωστού συστήματος των S-400».

Η Αθήνα περιμένει να δει πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Άγκυρα και παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα του NATO Γ. Στόλτενμπεργκ, που σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες συζητούν νέα διαμεσολαβητική παρέμβαση, πριν από την ανάληψη της νέας αμερικανικής διοίκησης υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν επανήλθε στην προσφιλή ρητορική του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και σε δύο ομιλίες που έκανε το περασμένο Σάββατο κάλεσε την Ε.Ε. «να απαλλαγεί από την πίεση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», διότι όπως ανέφερε «είναι πολύ άδικο για την Τουρκία οι σχέσεις με την Ε.Ε. να είναι αιχμάλωτες των κόλπων αυτών των δύο χωρών».

Κυπριακό

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύγκληση της πενταμερούς για το Κυπριακό, γύρω από το οποίο η Ε.Ε. προσπάθησε στην πρόσφατη σύνοδο να δείξει πως θα έχει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λόγο στον καθορισμό του πλαισίου, πόσω μάλλον στην εξέλιξη και την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Εντούτοις, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σ. Μισέλ είχε συνομιλία με τον γ.γ. του OHE Αντ. Γκουτέρες για να του μεταφέρει τη σταθερή θέση της Ε.Ε. υπέρ της λύσης του ομοσπονδιακού μοντέλου.

Κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Άγκυρας δεν διαφαίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε στο Αιγαίο καθώς, σύμφωνα και με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, για την ένταση στην περιοχή ευθύνεται η αδιάλλακτη στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας και προσθέτει: «Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, όπως πάντα, είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου άνευ όρων και διαπραγματεύσεων».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Πυρ ομαδόν για πανδημία και ελληνοτουρκικά

ΒΟΥΛΗ: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2021 Στο στόχαστρο οι χειρισμοί στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού αλλά και το ναυάγιο των διαβουλεύσεων στη σύνοδο κορυφής

Tης ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

Συνεχές σφυροκόπημα για τη διαχείριση της πανδημίας και ίων οικονομικών της επιπτώσεων δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της (πενθήμερης) συζήτησης του προϋπολογισμού του κράτους για το 2021, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή. Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που συμβολίζει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τη συζήτηση, η οποία διεξάγεται για πρώτη φορά στη συνθήκη των προστατευτικών μέτρων κατά της μετάδοσης του Covid 19 που εφαρμόζονται στο κοινοβούλιο, άνοιξαν οι γενικοί εισηγητές, ενώ κατά τις ολοήμερες συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου τη σκυτάλη παρέλαβαν υπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η κριτική της αντιπολίτευσης επεκτείνεται, όπως αναμενόταν, στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής με όλες τις πτέρυγες να αναφέρονται σε ναυάγιο των σχετικών διαβουλεύσεων. Η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό προκάλεσε επιπρόσθετες αντιδράσεις, καθώς ο Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε ικανοποιημένος και υποστήριξε μάλιστα πως ο σκοπός της κυβέρνησης δεν ήταν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Θα θέλαμε τον Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις Δεν ήταν αυτός ο σκοπός, αυτό που θέλαμε ήταν να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τον Οκτώβριο... δήλωσε.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις αποφάσεις των Βρυξελλών. «Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» δήλωσε, διερωτώμενος πως μπορεί η Ε.Ε. να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλές πολέμου εναντίον μέλους της ευρωπαϊκής κοινότητας. Πρόσθεσε πάντως πως τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν αναμενόμενα για την κυβέρνηση. «Δεν υπήρξε ψευδαίσθηση, γνωρίζαμε, δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε» είπε. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και δεν θριαμβολογεί, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη κινείται με αργούς ρυθμούς.

«Η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο και η ήττα έχει υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης» σχολίασε ενδεικτικά ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υγειονομική κρίση

Στο επίκεντρο της μέχρι τώρα αντιπαράθεσης βρίσκονται βέβαια η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και οι νομοθετικές επιλογές που, συμφωνά με τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω τις συνέπειες στην οικονομία. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, η μείωση των εισοδημάτων και η εικόνα της αγοράς σε συνδυασμό με τους δείκτες της ύφεσης και τις μειωμένες κρατικές δαπάνες στους κοινωνικούς τομείς συγκροτούν το οπλοστάσιο των ομιλητών της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες κατάφερε να προστατεύσει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στα 5,44 δις οι αμυντικές δαπάνες

«ΔΕΝ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ απέναντι σε μια Τουρκία πιο προκλητική και πιο εξοπλισμένη», δήλωσε χθες στην Ολομέλεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα κατά 2,1 δις ευρώ. Υποστηρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες στα 5,44 δισ. για το 2021, από τα 3,35 δισ. το 2020, επιστρέφοντας στα επίπεδα της δεκαετίας 2000 2010, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η σύμβαση για τα γαλλικά Rafale και αναφέρθηκε αναλυτικά στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τρέξουν στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Κατασκοπία στην άγονη γραμμή

Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο μάγειρας του πλοίου για το Καστελόριζο, αμφότεροι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης, κατηγορούνται ότι ο δεύτερος παρείχε στον πρώτο φωτογραφίες και άλλο υλικό για τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή

Του ΜΑΝΟΥ ΤΣΑΛΔΑΡΗ

Σε εξέλιξη θα βρίσκεται ώς την Παρασκευή (18/12) το θρίλερ κατασκοπίας που εξελίσσεται από το Σάββατο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων μουσουλμάνων με καταγωγή από τη Θράκη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συνέλεγαν στρατιωτικού τύπου πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με τις δυνάμεις που βρίσκονταν στο Καστελόριζο και στη θαλάσσια περιοχή πέριξ αυτού και τις προωθούσαν στην Τουρκία.

Στις 18/12 αναμένεται να απολογηθεί ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, στον οποίο κατέληγαν οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που συνέλεγε ο 54χρονος ναυτικός και μάγειρας σε πλοίο το οποίο εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Ρόδος Κως Καστελόριζο. Και οι δύο ανωτέρω κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπία) και του A.N. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Ο 54χρονος ομολόγησε ότι γνώρισε τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο όπου συμμετείχαν κι άλλα άτομα από την Κομοτηνή και ότι στην πορεία τον στρατολόγησε , για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις οχυρωματικές θέσεις τους στο νησί αλλά και τις κινήσεις των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΕΥΠ είχε βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της τον 35χρονο υπάλληλο του προξενείου ήδη από το 2017, όταν ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή για ανάρτηση που έκανε στις 11 Φεβρουαρίου στο facebook, στην οποία υπήρχαν σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού και η ψευτοσημαία της «ανεξάρτητης Δυτ. Θράκης».

Στην απάντησή του ο τότε υπουργός Νίκος Τόσκας είχε τονίσει ότι «όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, τελούν υπό παρακολούθηση και διαχειρίζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εκδηλώνουν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και διακριτικότητα όλες τις, κατά περίπτωση, ενδεδειγμένες και επιβαλλόμενες ενέργειες».

Με δεδομένο ότι ο 35χρονος συνόδευε τον Τούρκο πρόξενο στη Ρόδο σε όλες τις εκδηλώσεις, τέθηκε υπό τη διακριτική παρακολούθηση της ΕΥΠ, η οποία εντάθηκε φέτος τον Αύγουστο όταν έφτασαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι στρατολογούσε άτομα στη μουσουλμανική κοινότητα του νησιού. Η παρακολούθηση έγινε εντονότερη από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πήγαινε στις 13 Σεπτεμβρίου στο Καστελόριζο για τον εορτασμό της απελευθέρωσης του νησιού.

Έτσι καταγράφτηκαν οι κινήσεις και οι επαφές και των δύο κατηγορουμένων σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου αλλά και οι επισκέψεις του ναυτικού σε διάφορα σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, οπότε και προσήχθησαν από τους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας που στο μεταξύ είχαν εμπλακεί στις έρευνες. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του μάγειρα βρέθηκαν λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα, τα οποία και εξετάζονται στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο

Για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό κάνουν λόγο επιτελείς της Αγκυρας, απαντώντας στις αιτιάσεις του Νότη Μηταράκη για ανοχή της τουρκικής ακτοφυλακής στα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Με καταγγελία για πρόσφατο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων και για απάνθρωπες πολιτικές στα σύνορα απάντησε η Τουρκία στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγωρία της τουρκικής ακτοφυλακής να εμποδίσει τις βάρκες των προσφύγων να φύγουν από την Τουρκία, για αθέτηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας και για ανοχή στα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης.

Με ανάρτηση στο twitter, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού απευθύνθηκε ονομαστικά στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει το τουρκικό λιμενικό να πραγματοποιεί επιχείρηση διάσωσης προσφύγων που επέβαιναν σε διασωστικές σχεδίες τύπου liferaft και έπλεαν ακυβέρνητες στο Αιγαίο.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο πολύκροτο ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων, η στρουθοκαμηλική άρνηση των στοιχείων, η αποφυγή οποιασδήποτε σοβαρής και ανεξάρτητης έρευνας, τα αντιφατικά μηνύματα και η παιδαριώδης στοχοποίηση όσων αναδεικνύουν το Θέμα, έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της κριτικής του διεθνούς Τύπου, ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών, ενώ τώρα δίνουν πάτημα στην Τουρκία να στραφεί εναντίον της χώρας μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που κατηγορείται η ίδια για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για εγκληματικές πολεμικές ενέργειες και για μαζικές και απηνείς διώξεις δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, μελών της αντιπολίτευσης και απλών πολιτών εξαιτίας της πολιτικής τους αντίθεσης με την κυβέρνηση Ερντογάν.

«Τα σκάφη του Λιμενικού σας κλιμακώνουν καθημερινά τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση. Παρακολουθήστε τις δυνάμεις σας να παίρνουν μέρος σε απάνθρωπες ενέργειες και επαναπροωθήσεις, στις οποίες είναι συνένοχη η Frontex και τις οποίες αγνοεί η Ε.Ε.», έγραψε ο κ. Σοϊλού.

Και παρέπεμψε σε ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής για διάσωση 17 προσφύγων στις 6 Δεκεμβρίου και 11 προσφύγων στις 8 Δεκεμβρίου, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, είχαν επαναπροωθηθεί από την Ελλάδα και είχαν δεχτεί βίαια χτυπήματα από Ελληνες λιμενικούς, ενώ συνοδεύει την επιχείρηση διάσωσης με οπτικό υλικό τραβηγμένο την ώρα της επιχείρησης.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τα εμβόλια καθ' οδόν, ο Μπάιντεν στον «θρόνο»

Σπουδαία νέα στις ΗΠΑ στο μέτωπο κατά της πανδημίας, με τα εγκεκριμένα πλέον εμβόλια να μεταφέρονται στα 145 ειδικά κέντρα, αλλά και στο μέτωπο του εκλογικού... δράματος, καθώς αναγνωρίζεται η ήττα του Τράμπ, η οποία έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες επικίνδυνους, εξαγριωμένους οπαδούς του

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ

Ο κύβος ερρίφθη, ο FDA (ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου την πολυπόθητη άδεια στο σκεύασμα των Pfizer/BionTech κι έτσι από σήμερα το πρωί ξεκινά μία από τις δυσκολότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία ο σταδιακός εμβολιασμός κάπου 320 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Και οι τηλεοπτικές εικόνες με την... εμπροσθοφυλακή στην τελική μάχη κατά του φονικού ιού, τις δεκάδες νταλίκες να αναχωρούν προς το τοπικό αεροδρόμιο από το εργοστάσιο της Pfizer στο Μίσιγκαν, φορτωμένες με παγωμένες βαλίτσες γεμάτες εμβόλια, τροφοδοτούν σε όλο τον κόσμο την ελπίδα πως, αργά ή γρήγορα, ο Covid-19 θα νικηθεί και η ανθρωπότητα θα μπορέσει σταδιακά να επιστρέψει σε κάποια μορφή «κανονικότητας».

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς τη συνοδεία των φορτίων ανέλαβαν οι ομοσπονδιακοί σερίφηδες της δικαστικής αστυνομίας, οι γνωστοί US Marshals. Το πιο σημαντικό όμως, πέρα από την ασφάλεια, είναι η ταχύτητα στις παραδόσεις, καθώς ως γνωστόν τα συγκεκριμένα εμβόλια συνοδεύονται από μεγάλες ποσότητες ξηρού πάγου προκειμένου να διατηρούνται στους 70 βαθμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα φιαλίδια θα φορτωθούν σε αεροσκάφη από τις αποθήκες δύο «συμβεβλημένων» εταιρειών, της United Parcel Service ή της FedEx, στο Λούισβιλ του Κεντάκι και στο Μέμφις του Τενεσί αντιστοίχως, και από εκεί θα μεταφερθούν σε 145 κέντρα ανά τις ΗΠΑ, ώστε να αρχίσει η χορήγηση στον πληθυσμό. Προτεραιότητα, όπως και στη Βρετανία, θα έχουν αφενός οι γιατροί και οι νοσηλευτές και αφετέρου οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε γηροκομεία, κλινικές και άλλες δομές.

Συγκρούσεις

Το ευχάριστο αυτό γεγονός, που αμβλύνει κάπως το βαρύ πένθος για το αδιάκοπο, καθημερινό θανατικό και τους σχεδόν 300.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, συνοδεύτηκε δυστυχώς το σαββατόβραδο από ακόμα μία βίαιη υπενθύμιση του εθνικού διχασμού, που φέρει την προσωπική υπογραφή του Ντόναλντ Τράμπ. Χιλιάδες ακροδεξιοί οπαδοί του Τράμπ, αφιονισμένοι από την τελεσίδικη πλέον άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να... κλέψει τις εκλογές για λογαριασμό του εκλεκτού τους, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, και από τα επακόλουθα εμπρηστικά τουίτ του απερχόμενου προέδρου, συγκρούστηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον με μέλη του κινήματος Black Lives Matter και άλλους αντιφασίστες.

Περίπου 200 μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης Proud Boys, που φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη αλλά χωρίς μάσκες! βγήκαν μόλις νύχτωσε από το κύριο σώμα της φιλο-προεδρικής πορείας, που δεν ξεπερνούσε τα 10.000 - 15.000 άτομα, και ξυλοκόπησαν, μαχαίρωσαν και ψέκασαν με δακρυγόνα σπρέι όποιον αντιφασίστα βρήκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερα άτομα να μεταφερθούν σοβαρά τραυματισμένα στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία, που είχε «σφραγίσει» ουσιαστικά όλο το κέντρο της πόλης, απέτυχε ξανά να κρατήσει μακριά τις δύο ομάδες και, ως συνήθως, επενέβη καθυστερημένα και συνέλαβε μόνον 30 άτομα πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία του τραμπ(ουκ)ικού «τάγματος εφόδου» έδρασε πάλι ανενόχλητα και, κυρίως, ατιμώρητα.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και στην Τζόρτζια, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, τη Νεβάδα και την Αριζόνα όλες τις Πολιτείες όπου ο Τράμπ προσπάθησε επί ματαίω να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Αλλά το παιχνίδι έχει οριστικά τελειώσει για τον loser Τράμπ, έναν κακομαθημένο μεγιστάνα που απλά δεν ξέρει να χάνει και που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να σπέρνει το διχαστικό του δηλητήριο προς κάθε κατεύθυνση, ολοκληρώνοντας έτσι μία από τις καταστροφικότερες -και, δυστυχώς, φονικότερες για τον πληθυσμό της- προεδρικές θητείες στους δυόμισι αιώνες ύπαρξης των ΗΠΑ.

Σήμερα, Δευτέρα, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων θα ανακοινώσει την οριστική ετυμηγορία του και ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, στέλνοντας τον Τραμπ στο αλήστου μνήμης «χρονοντούλαπο της Ιστορίας», αν όχι και στο εδώλιο! Μακάρι μόνο να συνέβαινε το ίδιο και με τα εκατομμύρια των φανατισμένων οπαδών του... 

ΤΑ ΝΕΑ

ΙΣΜΑΗΛ ΝΤΕΜΙΡ

«Δεν αγοράσαμε ρωσικούς πυραύλους για να τους βάλουμε στην άκρη»

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

Ο Ισμαήλ Ντεμίρ είναι πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής προεδρίας. Και είναι το πρόσωπο στο επίκεντρο των κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Γεννημένος στο Ελαζίγκ το 1960, ο Ντεμίρ σπούδασε μηχανικός αεροσκαφών. Ανέλαβε ακαδημαϊκό ρόλο στο πανεπιστήμιο της Προύσας στο Τμήμα Μηχανικών - Μηχανολόγων καθώς και στο Τμήμα Αεροναυτικής για λίγο. Αργότερα πήγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε μάστερ στην εφαρμοσμένη Μηχανική από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, από το τμήμα Διαστήματος και Αεροπλοΐας του πανεπιστημίου Περντιού, και Μηχανικής Μηχανολογίας από το πανεπιστήμιο Washington State.

Μεταξύ 1992 και 2003, εργάστηκε σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το πανεπιστήμιο Victoria στον Καναδά, το πανεπιστήμιο King Saud στη Σαουδική Αραβία, το πανεπιστήμιο 3λους για να ιούς βάλουμε στην άκρη Washington State και τα ερευνητικά εργαστήρια Northwest Pacific.

Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στις Τουρκικές Αερογραμμές όπου το 2005 έγινε υποδιευθυντής του τεχνικού τμήματος και αργότερα γενικός διευθυντής. Ηταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων αρκετών μεγάλων τουρκικών εταιρειών.

Τον Νοέμβριο του 2019, λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματος S-400 για να τα χρησιμοποιήσει και όχι για να τα βάλει στην άκρη». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Ντεμίρ ανέφερε ότι «δεν είναι λογικό για κάποια χώρα να αγοράζει τέτοιου είδους συστήματα απλά και μόνο για να τα βάλει στην άκρη», αλλά πρόσθεσε ότι στόχος των αξιωματούχων της Τουρκίας και των ΗΠΑ πρέπει να είναι η διευθέτηση του ζητήματος. Είχε δηλώσει επίσης ότι δεν θα πάνε στην Τουρκία ρώσοι ειδικοί για να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα S-400.

ΠΛΗΓΜΑ. Νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, ο Ντεμίρ είχε εκφράσει τη θλίψη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της αγοράς των S-400. Οκτώ τουρκικές εταιρείες συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής της μαχητικών αυτών, προμηθεύοντας μέρη τους όπως συστήματος απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης συνολικά το Πεντάγωνο υπολογίζει ότι σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος η αξία των μερών αυτών θα άγγιζε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική απόφαση αποτέλεσε πλήγμα για τις εταιρείες αυτές όσο και γενικότερα για την τουρκική οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ

Στο στόχαστρο 2+1 αξιωματούχοι

Ο φάκελος των κυρώσεων στην Τουρκία

Μέτρα κατά της Αγκυρας λόγω της αγοράς των S-400 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Γερουσία - Το βέτο του Τραμπ και τα επόμενα βήματα

ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ

Ο δρόμος για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της προμήθειας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 άνοιξε, καθώς σχετικές ρυθμίσεις περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο οποίος εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, την Παρασκευή, από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας (SSB) και ο πρόεδρός της Ισμαήλ Ντεμίρ. Διευρύνεται έτσι ο κατάλογος με τους Τούρκους στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, μια και οι Ευρωπαίοι τις έχουν ήδη επιβάλλει στον αντιπρόεδρο της Turkish Petroleum Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν και τον Αλί Κοσκούν Νάμογλου, υποδιευθυντή του τμήματος εξορύξεων της εταιρίας.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις όταν αυτές επιβληθούν οι ηγέτες της EE έδωσαν εντολή σε ειδική επιτροπή στις Βρυξέλλες να διευρύνει μάλιστα τη λίστα των στόχων για κυρώσεις, πέραν των δύο διευθυντικών στελεχών της Turkish Petroleum. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν επίσης λίστα απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Αγκυρα που αφορά αεροσκάφη, πυραύλους και υποβρύχια.

Στις ΗΠΑ, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Γερουσία, είχε ήδη εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε χθες το βράδυ με tweet ότι θα ασκήσει βέτο, καθώς θεωρεί ότι από αυτό βγαίνει κερδισμένη η Κίνα. Όμως εάν εγκριθεί και πάλι από το Κογκρέσο, δεν μπορεί να το εμποδίσει. Άλλωστε στις 20 Ιανουαρίου αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο.

Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις στοχεύουν τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας (SSB) και προσωπικά τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ. Ως η υπηρεσία που ελέγχει όλη την αμυντική βιομηχανία της χώρας η SSB είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 600 προγράμματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα από την ανάπτυξη μηχανών αεροσκαφών έως την παραγωγή πυρομαχικών. Της έχει ανατεθεί να περιορίσει την αμυντική εξάρτηση της Τουρκίας από άλλες χώρες και να αυξήσει τις αμυντικές εξαγωγές της χώρας. Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 1985 και βρισκόταν υπό την ομπρέλα του υπουργείου Άμυνας, όμως το 2017 πέρασε στον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν, με στόχο να εκσυγχρονίσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Όταν έγινε γνωστό πως εγκρίθηκαν κατ' αρχήν οι κυρώσεις, ανώτατος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβολή τους «θα γυρίσει μπούμερανγκ» στις ΗΠΑ και θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών χωρών. «Οι κυρώσεις δεν θα πετύχουν κανένα αποτέλεσμα και θα είναι αντιπαραγωγικές. Δεν θα δεχθούμε ενέργειες που αποφασίζονται μονομερώς» είπε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που ενέχει η διαδικασία; Το νομοσχέδιο τώρα χρειάζεται την έγκριση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος με κάθε τρόπο, ακόμα και με αναρτήσεις του στο Twitter, είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Ωστόσο τώρα πια, ιδιαίτερα μετά την ήττα του στις εκλογές, δεν θα είναι τόσο εύκολο να ασκήσει βέτο. Αν θέλει να ασκήσει βέτο, οφείλει να πείσει το Κογκρέσο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως το ότι δεν υπάρχει ρωσική εμπλοκή στη λειτουργία και στη συντήρηση των S-400. Εάν επιμείνει, το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στο Κογκρέσο, όπου χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα. Εάν τη λάβει, ο Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, που επιβάλλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων.

Βάσει του νόμου αυτού, ο αμερικανός πρόεδρος πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον 4 από 12 πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που τον παραβιάζουν. Οι κυρώσεις αυτές είναι από μέτριες έως αυστηρές και μπορούν να τεθούν εναντίον ανθρώπων ή εταιρειών. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται κυρώσεις για τράπεζες, για αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, για μεγάλα δάνεια από αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για το μπλοκάρισμα δανείων από διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για οποιεσδήποτε συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα σε περιοχές αμερικανικής δικαιοδοσίας, συναλλαγές που αφορούν περιουσιακά στοιχεία και άλλες.

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. Όσον αφορά τις στρατιωτικές σχέσεις, ήδη δυο σημαντικές συμφωνίες βρίσκονται στον αέρα: ένα συμβόλαιο για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και η έκδοση αδειών για μηχανές αμερικανικής κατασκευής τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για την πώληση επιθετικών αεροσκαφών στο Πακιστάν.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Μικρό καλάθι όσον αφορά τη διάρκεια της αποχής της Τουρκίας από την πολιτική των προκλήσεων κρατάει η ελληνική πλευρά, που περιμένει την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ενώ αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν να χρειαστεί και έκτακτη συνάντηση των ηγετών της EE στο ενδιάμεσο πιθανότατα τον Φεβρουάριο ανάλογα με τις εξελίξεις.

Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ επιμένουν ότι η Αθήνα δεν είναι αντίθετη σε διάλογο με την Άγκυρα και την έναρξη διερευνητικών, ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια «η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ότι αυτή η επιλογή δεν είναι ευκαιριακή, αλλά έχει διάρκεια».

ΤΑ ΝΕΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ

Δυο συλλήψεις και μία ομολογία κατασκοπείας στη Ρόδο

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ, όπως χαρακτηρίζεται, ιστορία κατασκοπείας στη Ρόδο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την έρευνα της ΕΥΠ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με κατηγορούμενους δύο έλληνες μουσουλμάνους πολίτες, με καταγωγή από τη Θράκη. Εναν μάγειρα σε πλοίο που εκτελούσε τη γραμμή Καστελλόριζο-Ρόδος-Κως και έναν εργαζόμενο στο τουρκικό προξενείο Ρόδου. Εις βάρος τους σχηματίστηκε ήδη δικογραφία για κατασκοπεία καθώς και για παράβαση του νόμου περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να λειτουργούσαν ως κατάσκοποι για λογαριασμό της Τουρκίας και έστελναν πληροφορίες και φωτογραφίες, καταγράφοντας πολεμικά πλοία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά, αλλά και να παρακολουθεί συνομιλίες στρατιωτικών που ταξίδευαν με το εν λόγω πλοίο. Το υλικό το προωθούσε ο 54χρονος μάγειρας του πλοίου στον συνεργάτη του 35χρονο γραμματέα στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου.

Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε κοινωνική εκδήλωση στην οποία ο 35χρονος στρατολόγησε τον 54χρονο, ενώ υπό έρευνα είναι εάν είχε πλησιάσει και στρατολογήσει και άλλους και αν υπάρχει κύκλωμα πληροφοριοδοτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο. Πληροφορίες των ροδιακών MME αναφέρουν ότι ο 54χρονος έχει ήδη ομολογήσει, προσθέτοντας ότι του ζητούσε ο 35χρονος πληροφορίες και φωτογραφίες των κινήσεων μελών των ενόπλων δυνάμεων, οχυρωματικές θέσεις και κινήσεις πλοίων του πολεμικού ναυτικού.

Ο 54χρονος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τη σοβαρότητα των πληροφοριών που παρείχε, σύμφωνα με τα ροδιακά MME, ενώ υποστήριξε ότι δεν πήρε χρήματα, αλλά το έκανε για την πατρίδα του εννοώντας την Τουρκία.

Ο 35χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία πέντε ημερών για να απολογηθεί, ενώ σημειώνεται ότι είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα στο παρελθόν και ο τρόπος δράσης του είχε κινήσει το ενδιαφέρον της ΕΥΠ εδώ και αρκετό καιρό. Από την έρευνα των Αρχών στο σπίτι του κατασχέθηκαν τέσσερις υπολογιστές και οκτώ κινητά τηλέφωνα. Στοιχεία τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξεταστούν και να εξακριβωθεί εάν είχε δημιουργηθεί δίκτυο κατασκοπείας, καθώς και να υπάρξουν πληροφορίες για το τι στοιχεία έχουν αποσταλεί στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι ο 35χρονος δεν έχει διπλωματική ασυλία.

Αφού σταλεί η δικογραφία στον εισαγγελέα αναμένονται και οι αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί η εισαγγελική Αρχή απέναντι τους.

ΤΑ ΝΕΑ

Μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο ετοιμάζει η Τουρκία

Με σκάφος υψηλής τεχνολογίας εξοπλίζει η Άγκυρα τον θαλάσσιο στόλο της, ένδειξη των προκλητικών προθέσεών της για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

«Δεν υπάρχω. Δεν έχω φίλους. Όμως τα μάτια μου είναι εκεί. Ο αέρας μου είναι εκεί. Το θάρρος μου είναι εκεί. Είμαι το φάντασμα του ακοντίου στη "Θάλασσα των Νησιών". Εκεί που απλώνεται η "Γαλάζια Πατρίδα" βρίσκεται και η γενναία μου καρδιά». Το σποτ των 44 δευτερολέπτων κλείνει με τις λέξεις «Μη επανδρωμένο. Αδίστακτο». Ο λόγος για το βίντεο προπαγάνδας του πρώτου τουρκικού μη επανδρωμένου και εξοπλισμένου πλοίου «Ulaq». Του νέου αποκτήματος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που όπως δηλώνεται πριν την ενεργοποίηση του έχει στόχο την επιτήρηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

To «Ulaq» παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου, με τους συμβολισμούς να διατηρούν τη σημασία τους, από την πολεμική βιομηχανία Meteksan Defence και την Ares Shipyard. Οι κατασκευαστές υποσχέθηκαν ότι θα είναι έτοιμο προς παράδοση τον Δεκέμβριο και οι δοκιμές θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εστω και αν ακόμη δεν υπάρχουν νεότερα για την ολοκλήρωση και παράδοσή του, το «Ulaq» αποτελεί ένδειξη της σαφούς πρόθεσης της Τουρκίας να εντείνει τις διεκδικήσεις στην περιοχή.

ΜΕ ΒΑΡΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ. Το σκάφος θα φέρει συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Εχει μήκος 11 μέτρα, η ταχύτητά του φτάνει τους 35 κόμβους, το εύρος του είναι 215 ναυτικά μίλια και μπορεί να ελεγχθεί τόσο από οχήματα ή σταθερούς σταθμούς στα παράλια της Τουρκίας αλλά και από αεροπλανοφόρα ή φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού. Επίσης διαθέτει πυραυλικό σύστημα το οποίο έχει κατασκευάσει η τουρκική Roketsan και μπορεί να φέρει τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους Cirit και δύο L-UMTAS, βεληνεκούς 8.000 μέτρων. Θα έχει δυνατότητα να φέρει διαφορετικού τύπου εξοπλισμούς, ανάλογα με την αποστολή. Το Ulaq έχει σύστημα επιτήρησης ημέρας και νύχτας. Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό και με άλλα drones τόσο αεροσκάφη όσο και πλοία, ενώ μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, παρακολούθησης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, προστασίας, καθώς και να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις μάχης επιφανείας. Στα βίντεο που προπαγανδίζουν το «Ulaq» εμφανίζεται να προστατεύει το «Ορούτς Ρέις», κατά τη διάρκεια της αποστολής του. To Ulaq στο σενάριο του κλιπ είναι αυτό που ανοίγει πυρ και πλήττει τα σκάφη που απειλούν το τουρκικό ερευνητικό.

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ «ΕΞΥΠΝΑ ΟΠΛΑ». Το μήνυμα για τις προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων σκαφών έχει σαφή αποδέκτη και την Αθήνα. Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως κυρίαρχη στην περιοχή και στο θέμα των εξοπλισμών, και κυρίως στον τομέα των «έξυπνων όπλων», όπως είναι τα μη επανδρωμένα. Επισημαίνεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη αναπτύξει τη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και εξελίσσεται σε αναδυόμενη δύναμη οπλισμένων drones, με τα Bayraktar ΤΒ2 να αποτελούν ήδη σημαντικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής της.

NAVTEX ΓΙΑ 6 ΝΗΣΙΑ. Η Άγκυρα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιστρέφει ξανά στις προκλήσεις και χθες με τρεις Navtex ζητάει εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, με τις νέες Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο σταθμός της Σμύρνης, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Τήλος, Χάλκη, Σαμοθράκη, Σάμος, Χίος, Λήμνος. Για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι αναφέρουν ότι παραβιάζεται είτε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 για τα νησιά Χάλκη και Τήλος είτε η Συνθήκη της Λωζάνης για τα υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ποτέ δεν έβγαλε από τον μακρύ κατάλογο των διεκδικήσεών της την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Από την περασμένη άνοιξη όμως η Αγκυρα και η τουρκική ηγεσία φέρνουν συστηματικά στο προσκήνιο αυτή την αξίωση. Αυτό γίνεται άλλοτε με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων και άλλοτε με την πρακτική των ναυτικών αναγγελιών (Navtex). Με τη συγκεκριμένη τακτική, όπως είναι πρόδηλο, οι Τούρκοι μολονότι παραβιάζουν συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουν να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει Διεθνείς Συνθήκες.

ΤΑ ΝΕΑ

Πέντε ερωτήματα στον Ι.Κ. Πρετεντέρη

ΤΟΥ Π.Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

Ο Ι.Κ. Πρετεντέρης μου κάνει συχνά την τιμή να αναφέρεται στις απόψεις μου για τα ελληνοτουρκικά. Τον ευχαριστώ θερμά. Είναι σημαντικό βέβαια οι απόψεις να μην παραποιούνται. Και ενώ είναι προφανές ότι διαφέρουμε μεταξύ μας, πιστεύω ότι ξεκινάμε από μια κοινή αφετηρία: πώς, με ποια στρατηγική, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή είναι οπωσδήποτε η δική μου έγνοια και γι’ αυτό εργάστηκα τόσα χρόνια και νομίζω ότι έχω συνεισφέρει κάτι κάνοντας το χρέος μου στην πατρίδα. Θα ήθελα όμως να διατυπώσω πέντε ερωτήματα προς τον κ. Πρετεντέρη ιδιαίτερα πάνω στο επίμαχο ζήτημα των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία. Ειδικότερα:

ΠΡΩΤΟΝ, γιατί θέλουμε τις κυρώσεις, για να τιμωρήσουμε την Τουρκία ή για να αλλάξουμε την (επιθετική) συμπεριφορά της; Εάν τις θέλουμε ως τιμωρία, τότε καλύτερα να το πούμε ευθέως και να μετατρέψουμε την Ενωση σε οιονεί δικαστήριο για την επιβολή ποινών και τιμωρίας. Αλλά εάν, όπως νομίζω, τις θέλουμε ως μέσον για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της, τότε η εκτίμηση είναι ότι η έκνομη συμπεριφορά της δεν θα αλλάξει. Το πιθανότερο είναι να χειροτερεύσει. Οι κυρώσεις μπορεί να είναι ένα χρήσιμο όπλο εάν αποδίδουν. Και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποδίδουν. Παραδείγματα: οι κυρώσεις της EE ενάντια στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας (2014). Καμιά αλλαγή. Η Κριμαία παραμένει τμήμα της Ρωσίας, βαθύτερα ενσωματούμενη σ' αυτή. Αλλο παράδειγμα: οι ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν μπορεί να γονάτισε οικονομικά λόγω των κυρώσεων, αλλά το πυρηνικό του πρόγραμμα όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά αντίθετα επιταχύνθηκε. Το αποτέλεσμα; Οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν εγκαταλείπουν τις κυρώσεις και επανέρχονται στη συμφωνία (JCPOA) για το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος, από την οποία απεσύρθησαν υπό τον πρόεδρο Τραμπ. Οπως γράφουν δύο ιδιαίτερα σοβαροί αναλυτές, οι Η. Pope και Ν. Goksel, «οι κυρώσεις δεν πρόκειται να στραπατσάρουν τη δύναμη του Ερντογάν, το αντίθετο, θα ενισχύσουν τους σκληροπυρηνικούς, θα τροφοδοτήσουν τον λαϊκισμό και θα συρρικνώσουν οποιαδήποτε συμπάθεια της Τουρκίας προς τη Δύση» ( «Turkey does its own thing». The World Today / Chatam House, Δεκέμβριος Ιανουάριος 2020-2021).

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ας υποθέσουμε ότι η Ευρώπη επιβάλλει τις αυστηρές κυρώσεις. Τι ακολουθεί μετά; Τι προσδοκά δηλαδή η ελληνική πλευρά ότι θα ακολουθήσει; Οταν αποφασίζεις ένα βήμα, θα πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το επόμενο για να μην πέσεις σε κανένα λάκκο. Εάν η ελληνική πλευρά περιμένει ότι μετά η Τουρκία θα προστρέξει με ανοικτός αγκάλας στον διάλογο για να συζητήσει μόνο οριοθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και υφαλοκρηπίδα όπως ζητά η Ελλάδα, τότε προφανώς αυταπατάται. Δεν θα προσέλθει. Και όχι μόνο δεν θα προσέλθει, αλλά, όπως προαναφέραμε, θα σκληρύνει τη θέση της και τη συμπεριφορά της με ενέργειες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Είμαστε έτοιμοι να διακινδυνεύσουμε τα χειρότερα; Να πάμε ακόμη περισσότερο «από το κακό στο χειρότερο», καθώς φαίνεται να πηγαίνουμε με τη σταθερή δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος μας, όπως γίνεται τον τελευταίο καιρό;

ΤΡΙΤΟΝ, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ενωσης θεωρεί την Τουρκία, καλώς ή κακώς αδιάφορο, ως έναν αναγκαίο στρατηγικά εταίρο για πολλούς λόγους και επομένως δεν θέλει να την απομονώσει μέσω της επιβολής αυστηρών κυρώσεων. Δεν τη βλέπει ως μείζονα απειλή όπως είναι για την Ελλάδα που είναι δίπλα της. Πώς αλλάζουμε αυτή την εκτίμηση και αυτή την αντίληψη; Με τα βέτο; Μα δεν βλέπετε τι έγινε με το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας; Απειλήθηκαν ότι εάν επιμείνουν θα τεθούν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης και έτσι εγκατέλειψαν τα βέτο και τα άλλα ηχηρά παρόμοια με μια face saving δήλωση. Τα βέτο από μικρές χώρες σπανίως επίσης αποδίδουν. Γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και φαντασία, ευρηματικά. Και πάντως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει και άλλη στρατηγική για τη μεγιστοποίηση των ελληνικών συμφερόντων έξω από τις κυρώσεις και τα βέτο που θα μπορούσαμε να προωθήσουμε. Αυστηρές κυρώσεις δεν πρόκειται ποτέ να επιβληθούν από την ΕΕ. Τελεία.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, γιατί είναι τόσο κακό, «συνιστά οιονεί συνθηκολόγηση», να πάμε σε διάλογο για όλα τα θέματα με σκοπό να ιχνηλατήσουμε, διερευνήσουμε προθέσεις, όρια, στόχους; Τονίζω, σε διάλογο (διερευνητικές επαφές) άτυπο και όχι σε διαπραγμάτευση που συνήθως καταλήγει σε κάποια τυπική συμφωνία. Ο Κ. Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) έλεγε ότι μεταξύ όμορων χωρών θα πρέπει να συζητούνται τα πάντα. Γι' αυτό άλλωστε επινοήσαμε την έννοια του διαλόγου διερευνητικών επαφών το 2002. Για να αποφύγουμε τα προβλήματα της τυπικής διαπραγμάτευσης, για την οποία ισχύουν προϋποθέσεις και σαφώς οριοθετημένη ατζέντα.

ΠΕΜΠΤΟΝ, συνιστά ή δεν συνιστά μια σχετικώς καλύτερη κατάσταση για την Ελλάδα η βαθύτερη πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρώπη; Μια ευρωπαϊκή όσο γίνεται Τουρκία. Βεβαίως δεν συζητούμε τώρα για πλήρη ένταξη. Η αυταρχική Τουρκία δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Αλλά μια ειδική σχέση (με ρυθμίσεις και για τα ελληνικά συμφέροντα) με άξονα την τελωνειακή ένωση είναι εφικτή. Γιατί λοιπόν να μην επιδιωχθεί ενεργά από ελληνικής πλευράς;

Τέλος, είμαστε ή δεν είμαστε αιχμάλωτοι της γεωγραφίας; Εάν ναι, τότε υπάρχει άλλος τρόπος ειρηνικής συμβίωσης έξω από την επίλυση των οποιωνδήποτε διαφορών μέσω του διαλόγου, διαπραγμάτευσης και τελικά διεθνούς δικαιοσύνης στο ταχύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η παρέλευση του χρόνου «δεν εργάζεται υπέρ ημών»; Και με την αποτελεσματική αποτρεπτική ισχύ ως μέσο στήριξης της διαπραγμάτευσης.

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΤΑ ΝΕΑ

ΦΙΛΙΠΟ ΓΚΡΑΝΤΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - Ο ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ «ΝΕΑ»

Μια ανεπιθύμητη επέτειος

ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΟ ΓΚΡΑΝΤΙ

Στις 14 Δεκεμβρίου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες γίνεται 70 ετών. Για έναν οργανισμό που θα έπρεπε να είχε σταματήσει να λειτουργεί τρία χρόνια μετά την ίδρυση του, είναι μια επέτειος αμήχανη, την οποία δεν έχουμε διάθεση να γιορτάσουμε. Καθώς ξεκινούσε η ανοικοδόμηση ενός κόσμου που είχε καταστραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ύπατη Αρμοστεία ανέλαβε το καθήκον να βρει ένα σπίτι στους πρόσφυγες της Ευρώπης. Ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, με εντολή χρονικά και γεωγραφικά περιορισμένη και ξεκάθαρα μη πολιτική, λες και η ύπαρξή της ξυπνούσε αναμνήσεις που θα ήταν καλύτερα να μείνουν θαμμένες μαζί με τα συντρίμμια.

Όμως, η μεταβαλλόμενη διεθνής τάξη προκάλεσε νέες συγκρούσεις και συνεπώς περισσότερους πρόσφυγες 200.000 Ούγγροι διέφυγαν στην Αυστρία μετά την καταστολή της εξέγερσης του 1956 από τις σοβιετικές δυνάμεις. Την επόμενη χρονιά, η Τυνησία απηύθυνε έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία για βοήθεια καθώς ο πόλεμος της ανεξαρτησίας στη γειτονική Αλγερία οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα αναζητώντας ασφάλεια.

Και η αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας συνέχισε να επεκτείνεται. Η μετα-αποικιακή εποχή συνοδεύτηκε από αγώνες για απελευθέρωση κι έπειτα αγώνες για την εξουσία, με εκατομμύρια αμάχους να βρίσκονται στη δίνη των αναταραχών. Χρόνο με τον χρόνο, από ήπειρο σε ήπειρο, η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε βοήθεια στους αυξανόμενους αριθμούς ανθρώπων που αναγκάζονταν να τραπούν σε φυγή, από την Κεντρική Αμερική ως την υποσαχάρια Αφρική, μέχρι το Βιετνάμ και την Καμπότζη.

Πέρυσι συμπληρώθηκαν τέσσερις δεκαετίες εκτοπισμού από το Αφγανιστάν. Του χρόνου θα κλείσει μία δεκαετία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος μαίνεται ακόμα. Και ούτω καθεξής μια σειρά από ανεπιθύμητες επετείους, νέες συρράξεις που αναδύονται ή ξεσπούν ξανά, ακόμα και όταν οι επιπτώσεις παλιότερων συρράξεων δεν έχουν ακόμα ξεθωριάσει. Τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, ένας κόσμος που έδωσε όρκο ότι θα ζει πλέον ειρηνικά έχει αποδειχτεί πολύ καλός στο να ξεκινάει διαμάχες αλλά όχι τόσο ικανός στο να τις επιλύει. Συνεπώς, η Ύπατη Αρμοστεία καλείται συχνά να κάνει ό,τι μπορεί για να παρέχει προστασία σε ευάλωτους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους. Αυτό πολύ συχνά εμπεριέχει και συμβιβασμούς. Δεν είμαστε συνήθως στις αίθουσες όταν αποφασίζονται οι τύχες κρατών και λαών. Αλλά είμαστε ασφαλώς στο πεδίο και παρέχουμε βοήθεια στους ανθρώπους που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή όταν οι διαμάχες αυτές παραμένουν ανεπίλυτες. Η μη πολιτική φύση του οργανισμού μας περιλαμβάνεται στο καταστατικό μας, παρ' όλα αυτά επειδή είμαστε συχνά παρόντες σε πολλές κρίσεις και ανταποκρινόμαστε σε πολλές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, το έργο μας συχνά περιλαμβάνει περίπλοκη διπλωματία, σκληρές αποφάσεις και εξαιρετικά δύσκολες επιλογές, καθώς προσπαθούμε να φτάσουμε σε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς ευάλωτων ανθρώπων, έχοντας στη διάθεσή μας πόρους που πολύ απλά δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες.

Παλιοί και νέοι συνάδελφοι στην Ύπατη Αρμοστεία νιώθουν πολύ περήφανοι για ό,τι αλλαγές έχουν επιτύχει, για τις ζωές που έχουν προστατεύσει, αλλάξει και σώσει. Νιώθουν περηφάνεια όταν ανταποκρίνονται σε νέες προκλήσεις, όπως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ή πιο πρόσφατα στην πανδημία του κορωνοϊού παράγοντες που μεγιστοποιούν τα ήδη σημαντικά προβλήματα που θέτει ο εκτοπισμός. Παράλληλα, εύχονται να μη χρειαζόταν να κάνουν κάτι τέτοιο. Εάν οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούσαν σε εκεχειρίες, εάν οι εκτοπισμένοι άνθρωποι μπορούσαν να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, εάν οι κυβερνήσεις μοιράζονταν την ευθύνη της επανεγκατάστασης, εάν τα κράτη τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όσον αφορά το άσυλο και την αρχή της μη επαναπροώθησης να μη στέλνουν πίσω όσους φεύγουν κυνηγημένοι γιατί η ζωή τους απειλείται τότε εμείς στην Ύπατη Αρμοστεία θα είχαμε πολύ λιγότερα πράγματα να ανησυχούμε. Και ναι, έχουμε απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις για όλα τα παραπάνω.

Το 1994 ήμουν μέρος της ομάδας έκτακτης ανταπόκρισης της Ύπατης Αρμοστείας στο τότε Ζαΐρ, που τώρα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα από τη Ρουάντα για να ξεφύγουν από τις σφαγές, για να πέσουν τελικά πάνω στην έξαρση της χολέρας που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Συνάδελφοι μου που είχαν υποσχεθεί να παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, κατέληγαν αντ' αυτού να σκάβουν τάφους. Μπορείς να σκέφτεσαι τις ζωές που έχεις σώσει, τις στιγμές που η απελπισία ενός πρόσφυγα μετατράπηκε σε ελπίδα λόγω των δικών σου προσπαθειών. Αλλά δε σταματάς ποτέ να σκέφτεσαι τις ζωές που δεν μπόρεσες να σώσεις. Πριν από έναν χρόνο περίπου, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων, των αιτούντων άσυλο και των ανιθαγενών έφτασε το 1 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Αναρωτιέμαι ποιο ποσοστό πρέπει να θεωρούμε μη αποδεκτό 2%, 5%, ή παραπάνω Πόσοι άνθρωποι πρέπει να υποφέρουν από την απώλεια και τα δεινά που προκαλεί ο εκτοπισμός, προτού οι πολιτικοί ηγέτες συνεργαστούν για να βρουν λύσεις στις αιτίες που προκαλούν τη φυγή;

Επομένως, στην επέτειο των 70 χρόνων της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες, η πρόκληση που θέτω στη διεθνή κοινότητα είναι η εξής: αφήστε με χωρίς δουλειά. Βάλτε ως στόχο σας να οικοδομήσετε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχει πραγματικά καθόλου ανάγκη για έναν διεθνή οργανισμό για τους πρόσφυγες, επειδή κανείς δεν θα νιώθει την ανάγκη να εγκαταλείψει το σπίτι του. Μη με παρεξηγήσετε: όπως έχουν τα πράγματα, το έργο μας είναι κρίσιμης σημασίας όμως το παράδοξο είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουμε. Εάν συνεχίζουμε να γιορτάζουμε πολλές ακόμα επετείους, το μόνο συμπέρασμα θα είναι ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει.

Ωστόσο, εάν βρίσκονταν λύσεις στα αίτια που προκαλούν μαζικούς εκτοπισμούς σε έξι μόνο χώρες, εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το ίδιο και εκατομμύρια ακόμα άνθρωποι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους. Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή αρχή και θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε όλοι να γιορτάσουμε στ' αλήθεια.

Ο Φίλιπο Γκράντι είναι ύπατος αρμοστής του OHE για τους Πρόσφυγες

ΤΑ ΝΕΑ

Μειώθηκαν οι πρόσφυγες στις δομές

Κάτω από 70.000 - Η μείωση οφείλεται εν μέρει και στην εντατικοποίηση των μετεγκαταστάσεων, των αναγκαστικών επιστροφών και των εθελουσίων αναχωρήσεων

ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

Ενθαρρυντικά είναι τα επίσημα στοιχεία Νοεμβρίου για το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας, σχεδόν έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης που ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Σήμερα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε δομές στην Ελλάδα είναι 69.647, όταν τον περασμένο Ιανουάριο έφταναν τους 93.037. Σημαντική όμως μείωση, της τάξης του 78%, καταγράφηκε και στις αφίξεις από τα ανατολικά σύνορα της χώρας. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο 11μηνο του 2020 έφτασαν στην Ελλάδα 14.430 άτομα, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν φτάσει 65.337. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 είχαν φτάσει στη χώρα 30.935 άτομα και το 2018 41.859. Στα νησιά του Αιγαίου, που σήκωσαν από την αρχή το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, ο αριθμός των διαμενόντων μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης εμφανίζεται σαφώς μειωμένος. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2020 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν στα ΚΥΤ ήταν 38.534. Στα τέλη Νοεμβρίου ο αριθμός τους σημείωσε πτώση 61,9%, φτάνοντας τους 14.693.

Η μείωση των αριθμών οφείλεται εν μέρει και στην εντατικοποίηση των μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες, των αναγκαστικών επιστροφών και των εθελούσιων αναχωρήσεων. Από την αρχή του έτους συνολικά 9.810 άτομα αποχώρησαν από τη χώρα ενώ μόνο τον Νοέμβριο ο αριθμός αυτός έφτασε τα 1.070 άτομα.

ΤΑ ΝΕΑ

Η Μέρκελ και τα γερμανικά όπλα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ιδιαίτερα λιτή ήταν η Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της όσον αφορά το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά το τέλος του Συμβουλίου της EE. Τα θέματα προμήθειας και εξαγωγών όπλων πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είπε η καγκελάριος. Επισημάναμε ότι θέλουμε να συντονιστούμε με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την Τουρκία. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορώ να πω κάτι ούτε για τις εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία ούτε για περαιτέρω σκέψεις. Περιμένουμε την έκθεση του ύπατου εντεταλμένου σημείωσε η Μέρκελ.

Το αμερικανικό εμπάργκο επιβάλλεται για τους ρωσικούς πυραύλους S400 που προμηθεύεται η Τουρκία και όχι για τις προκλητικές βόλτες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Κρήτης.

Ωστόσο ενισχύει το αίτημα της Ελλάδας και προς τη Γερμανία για διακοπή κάθε εξαγωγής όπλων στην Τουρκία και κυρίως της προμήθειας υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214. Τα τέσσερα υποβρύχια αυτού του τύπου που διαθέτει η Ελλάδα είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

Η γερμανική κυβέρνηση από το 2002 έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ύψους 522 εκατ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, τον οπλισμό ή τον τεχνικό εξοπλισμό πολεμικών πλοίων. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 128,8 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια που προμηθεύεται η Τουρκία. Τα στοιχεία αυτά έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας σε σχετική ερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν, αρμόδιας κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος «Η Αριστερά» στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά των Κούρδων στον πόλεμο της Συρίας. Από την απαγόρευση αυτήν εξαιρούνται οπλικά συστήματα για το τουρκικό ναυτικό, τα οποία κατά τεκμήριο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία. Δεν εξαιρούνται λοιπόν τα υποβρύχια τύπου 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με ουσιαστική συμβολή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ TA ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ. Η Τουρκία υπέγραψε το 2009 τη συγκεκριμένη συμφωνία για έξι υποβρύχια. Η τότε γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία ασφαλίζοντας τη με εγγυήσεις Hermes του γερμανικού Δημοσίου, ύψους 2,49 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί ένα από τα έξι υποβρύχια, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ , αναμένεται να αναλάβει υπηρεσία στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η συμφωνία προβλέπει την ολοκλήρωση της παράδοσης των υποβρυχίων μέχρι το 2026.

Την ακύρωση αυτής της συμφωνίας, ή τουλάχιστον την καθυστέρηση υλοποίησής της, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Το ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολή προς ευρωπαίους ομολόγους του και στον γερμανό υπουργό Χάικο Μάας. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψης Δένδια στο Βερολίνο (4-5 Νοεμβρίου). Δεν συναντήθηκε τότε με τον Χάικο Μάας, επειδή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να μπει εκτάκτως σε καραντίνα κορωνοϊού. Ο Δένδιας βγήκε και επικοινωνιακά στην επίθεση. «Απειλούμαστε από γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας» είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» (8 Νοεμβρίου).

Η γραμμή άμυνας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έχει δύο άξονες: Αφενός, η συμφωνία δεν συνήφθη επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, είναι αρκετά παλαιότερη. Αφετέρου, υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις και στην προμήθεια εξαρτημάτων συμμετέχουν και εταιρείες τρίτων χωρών.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Η κυβέρνηση της Μέρκελ δέχεται και εσωτερικά εντεινόμενη πίεση από την αντιπολίτευση. Είναι ντροπή απέναντι στην Ιστορία ότι η Γερμανία δεν είναι στο πλευρό της Ελλάδας στη διένεξη με την Τουρκία τόνισε μιλώντας στα ΝΕΑ η Σεβίμ Νταγκντελέν, βουλευτής της Αριστεράς. «Δεν αρκεί η δήλωση αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εξοπλισμός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού» λέει η Νταγκντελέν.

Οι Πράσινοι σχεδιάζουν από τα τέλη Οκτωβρίου να φέρουν το θέμα των υποβρυχίων στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Είναι ανεύθυνο εκ μέρους της Γερμανίας να συνεχίζει την υλοποίηση της συμφωνίας για τα υποβρύχια όταν ο Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά την Ελλάδα εταίρο του ΝΑΤΟ, είχε πει στο «Spiegel» η ειδική σε θέματα ασφάλειας βουλευτής των Πρασίνων Κάτια Κόιλ.

ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Οργή των Ιρανών για ποίημα του Ερντογάν

Διένεξη ανάμεσα στην Αγκυρα και την Τεχεράνη προκάλεσε ένα ποίημα που απήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν, με το Ιράν να κατηγορεί την Τουρκία ότι υπονομεύει την εδαφική του ακεραιότητα. Ο Ερντογάν απήγγειλε το επίμαχο ποίημα την περασμένη Πέμπτη στο Μπακού, απευθυνόμενος σε μια στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό των εδαφικών κερδών του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Αρμενία στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ: το ποίημα αφορούσε τον χωρισμό των περιοχών που κατοικούνταν κυρίως από Αζέρους ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία τον 19ο αιώνα. Το Ιράν υποστήριξε πως το ποίημα αποτελούσε παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον τούρκο πρεσβευτή.

ΤΑ ΝΕΑ

Κλείνει σχεδόν τα πάντα η Γερμανία

Στις ΗΠΑ των τουλάχιστον 305.000 θανάτων, η μεγαλύτερη και πλέον περίπλοκη επιχείρηση διανομής εμβολίων ξεκίνησε χθες

ΤΗΣ ΚΙΤΤΥΣ ΞΕΝΑΚΗ

Με τον φόβο μίας περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων και την ελπίδα των νέων εμβολίων προσεγγίζει ο δυτικός κόσμος τα φετινά Χριστούγεννα. Μπροστά στους αριθμούς ρεκόρ των νέων μολύνσεων και των θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες δια στόματος Ανγκελα Μέρκελ νέα, σκληρότερα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού: πέρα από τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που έχουν κλείσει εδώ και έξι εβδομάδες, κλειστά θα παραμείνουν επίσης από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα και οι υπηρεσίες καθώς και τα σχολεία. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε και αναλαμβάνουμε δράση», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κάποια γερμανικά κρατίδια έχουν προχωρήσει και στην επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ των 16,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων και των τουλάχιστον 305.000 θανάτων, η μεγαλύτερη και πλέον περίπλοκη επιχείρηση διανομής εμβολίων ξεκίνησε χθες μαζί με τις φορτωμένες νταλίκες που αναχώρησαν από τις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που διατίθεται ήδη από την περασμένη Δευτέρα σε ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες στη Βρετανία, έλαβε έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ την Παρασκευή, με τον επικεφαλής της, Στίβεν Χαν, να διαβεβαιώνει πως η απόφασή της βασίστηκε στην επιστήμη, και όχι την πολιτική, παρά την απειλή του Λευκού Οίκου να τον απολύσει αν δεν ενέκρινε το σκεύασμα πριν από το Σάββατο. Οι πρώτες τρία εκατομμύρια δόσεις, λοιπόν, άρχισαν να μεταφέρονται χθες, μέσα σε ξηρό πάγο, και συνοδεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας, από το Καλαμαζού στα αεροσκάφη που τα περίμεναν σε κοντινή απόσταση, με πρώτο σταθμό στους κόμβους αεροπορικών φορτίων της United Parcel Service και της FedEx στο Αοϋισβιλ του Κεντάκι και το Μέμφις του Τενεσί και δεύτερο, 145 κέντρα διανομής, στα οποία και αναμένεται να φτάσουν σήμερα ακόμα 425 κέντρα διανομής αναμένεται να παραλάβουν φορτία εμβολίων αύριο και τα τελευταία 66 κέντρα, την Τετάρτη.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς καθώς και τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. Με τα τοπικά σχέδια διανομής των εμβολίων, όμως, να διαφέρουν σημαντικά, και την απουσία ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, το ενδεχόμενο του χάους παραμένει ορατό στα πρώτα τουλάχιστον στάδια της αμερικανικής εμβολιαστικής εκστρατείας. Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη διάθεσή του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, εξέφρασε την ανησυχία του πως κάποιοι υγειονομικοί θα αρνηθούν να εμβολιαστούν και ενδεχομένως να αποθαρρύνουν με αυτόν τον τρόπο και άλλους πολίτες. «Ο πρωταρχικός, μεγαλύτερος φόβος μου είναι πως ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών θα διστάσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε.

Ο φόβος αυτός είναι έντονος και στην Ευρώπη. Ενας στους δύο Γάλλους εκφράζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις απροθυμία να εμβολιαστεί. Τη ίδια ώρα, στην Αυστρία, μόλις ένας στους πέντε πολίτες δηλώνει πως θέλει απολύτως σίγουρα να κάνει εμβόλιο κατά του Covid-19, ενώ ένα 29% δηλώνει πως σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί. Οι Αρχές θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τα δεδομένα με μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης: στην Ιταλία, όπου ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου, με το όλο εγχείρημα να ανατίθεται σε 3.000 γιατρούς και 12.000 νοσοκόμους, σύμβολο της εκστρατείας θα είναι ένα αγριολούλουδο, το ηρανθές, ένα στιλιζαρισμένο μοβ λουλούδι που σχεδίασε ο γνωστός ιταλός αρχιτέκτονας Τίτο Μποέρι, με το σύνθημα «η Ιταλία ξαναγεννιέται μαζί με ένα λουλούδι». «Πρόκειται για ένα σύμβολο της άνοιξης και της αναγέννησης της χώρας μετά από αυτή την παρατεταμένη, σκοτεινή περίοδο», δήλωσε ο Μποέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου