Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020



ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σπάει (;) ο πάγος μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι ώστε να καταστεί δυνατό να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας Αγκύρας τόνιζαν εδώ και καιρό ανώτατες διπλωματικές πηγές, με το πρώτο βήμα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο της σιωπής, να γίνεται με την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν. Η συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε μήνες μετά την τελευταία τους επικοινωνία και μάλιστα σε συνθήκες κλιμακούμενης έντασης, με το θερμό επεισόδιο να καραδοκεί στο Αιγαίο, αλλά και τη ρητορική της Αγκύρας να γίνεται διαρκώς πιο επιθετική, με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να χαράσσει τον δρόμο και το ΥΠΕΞ να ακολουθεί, χαρακτηριζόταν «απαραίτητη», προκειμένου οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να πιάσουν ξανά το νήμα του διαλόγου. Οπως σημείωναν με νόημα Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ, άλλωστε διπλωματία μέσω τρίτων δεν γίνεται.



Κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών έγινε αναφορά στην ένταση στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας ότι αυτή έχει εκτροχιαστεί το τελευταίο διάστημα. Στην κύρια ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, επιλέχθηκε αρχικά Μητσοτάκης και Ερντογάν να εστιάσουν σε θέματα χαμηλής διπλωματίας και να αναφερθούν κυρίως στον τουρισμό, τις επιπτώσεις της πανδημίας και την οικονομία, αφήνοντας εκτός τα «θέματα που καίνε».

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Πληροφορίες περιγράφουν ως εξαιρετικά έντονο το παρασκήνιο που προηγήθηκε για να καταστεί δυνατό το τηλεφώνημα της Παρασκευής, το οποίο ακολούθησε την επίσκεψη του ύπατου αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της EE, Ζοζέπ Μπορέλ στην Αθήνα, αλλά και την Κύπρο. Μία συνομιλία την οποία «κλείδωσαν» η υπεύθυνη Θεμάτων EE της EE του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Στο παρασκήνιο μέτρησαν κινήσεις τόσο από το Βερολίνο, το οποίο αναλαμβάνει την προεδρία της EE, αλλά και από την Ουάσιγκτον, καθώς ούτε η EE θέλει να δει να εξελίσσεται μία σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ, που θέλουν εκτόνωση της έντασης και εντός του πλαισίου του NATO. Το θέμα της Τουρκίας, άλλωστε, αναμένεται να συζητηθεί και στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, τον Ιούλιο, μετά από απαίτηση του Νίκου Δένδια, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής, με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι μία διμερής διαφορά, αλλά ευρωτουρκικό ζήτημα.

Υπέρ των διαύλων επικοινωνίας Ελλάδας Τουρκίας τάχθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν θα έχει αξία εάν ενταχθεί στο πλαίσιο επαναφοράς μίας «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», ενώ ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, σε συνέντευξή του χαρακτήρισε απαραίτητους τους διαύλους επικοινωνίας με τον τούρκο πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρότεινε και μία συνάντηση του κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο την εκτόνωση της έντασης. Η απάντηση ήρθε από τον Χαμί Ακσό, εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση της EE «απέχει από σοβαρότητα»...

Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ χθες σε δηλώσεις του, επανέλαβε τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων την επιμονή της Αγκυρας στην υλοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

ΤΑ ΝΕΑ

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και στη θάλασσα

Μόνο οι υπογραφές απομένουν για να κλείσει η συμφωνία της απόκτησης δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Κλείνει η συμφωνία για την αγορά και ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των δυο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belh@rra. Αυτό που απομένει, συμφωνά με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι να μπουν οι τελικές υπογραφές, το πιθανότερο εντός του πρώτου 15ήμερου του Ιουλίου με μία συνάντηση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Το «ντιλ» της απόκτησης των φρεγατών οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά τον Ελληνικό Στόλο σε μία περίοδο κλιμάκωσης της προκλητικότητας από την Αγκυρα θα περιλαμβάνεται σε μία ευρύτερη συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας που θα υπογράψουν Παναγιωτόπουλος και Παρλί. Αυτό είναι εξάλλου κάτι που είχαν συμφωνήσει Μητσοτάκης και Μακρόν κατά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία τον περασμένο Ιανουάριο.

Ολα τα τεχνικά ζητήματα και οι απαιτήσεις (για τις προδιαγραφές και τα όπλα) που είχε θέσει το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες έχουν επιλυθεί. Τις λεπτομέρειες της αγοράς έχουν συζητήσει μάλιστα επανειλημμένως ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φ. Παρλί στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές που είχαν τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα επίσης ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αντιπτέραρχος Θεόδωρος Λάγιος είχε συναντήσεις με την αντίστοιχη γαλλική διεύθυνση (DGA) αλλά και με τον στρατιωτικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας.

Το κόστος της αγοράς των δύο φρεγατών εκτιμάται ότι θα είναι λίγο κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τρόπος χρηματοδότησης της αγοράς αποτελούσε βασικό αγκάθι , όμως, όπως προεξοφλείται, αυτό είναι κάτι που πλέον έχει επιλυθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Διαφορετικά δεν θα προχωρούσε η συμφωνία. Είναι πολύ πιθανόν η απόκτηση των 2 Belh@rra να γίνει υπό τη μορφή μίας διακρατικής συμφωνίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να αποκτήσει τις φρεγάτες από το 2024 και μετά. Οι φρεγάτες ναυπηγούνται τώρα στη Γαλλία και η πρώτη θα παραληφθεί από το γαλλικό Ναυτικό. Δηλαδή, το ΠΝ θα παραλάβει κατά σειρά τη 2η και την 4η απ' αυτές που κατασκευάζονται τώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις Αθήνας Παρισιού έχει επανέλθει και το σενάριο της απόκτησης δύο ελαφρύτερων πλοίων μέχρι την απόκτηση των Belh@rra.

Εκπληκτικές δυνατότητες αεράμυνας
Ενα σημαντικό όπλο ασπίδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στη νότια και ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν οι φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες διαθέτουν πλούσιες και εξελιγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Βασικός στόχος των επιτελών του Ναυτικού από το 2014 και μετά ήταν η απόκτηση δύο φρεγατών με δυνατότητες αντιααεροπορικής άμυνας (Α Α). Εκτός απροόπτου η απαίτηση αυτή τώρα ικανοποιείται.

Επιπλέον, το ΠΝ θα αποκτήσει ολοκαίνουργιες φρεγάτες προκειμένου να αντικαταστήσει τις υπέργηρες τύπου «S». Οι Belh@rra θεωρούνται το πλοίο του μέλλοντος: έχουν αυξημένες ψηφιακές δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα κάθε είδους απειλή στον αέρα, την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίως. Θα φέρουν δηλαδή εξοπλισμό για μάχη με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Θα διαθέτουν μεγάλου και μεσαίου εύρους αντιαεροπορικούς πυραύλους και ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.

Η διαμόρφωση των Belh@rra περιλαμβάνει:

Τρεις εκτοξευτές Α50 και ένα Α70, με αναχορηγία 32 όπλων.

Δηλαδή θα μπορεί να χρησιμοποιεί 24 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Aster 30» με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα προσδώσουν νέες μοναδικές αντιαεροπορικές δυνατότητες στο ΠΝ και να προστατεύσουν τον ελληνικό Στόλο.

8 πυραύλους MdCN SCALP NAVAL που θα προσφέρουν δυνατότητες μακρού πλήγματος (έως και 1.000 χλμ.) μια πρωτόγνωρη ισχύ για τα δεδομένα του ΠΝ.

Εξετάζεται η εγκατάσταση και των αντιαεροπορικών πυραύλων CAMM (Common Anti Air Modular Missile) με εμβέλεια έως και 45 χλμ.

Το κατάστρωμα θα διαμορφωθεί για να φιλοξενεί ελικόπτερα του ΠΝ (ένα S70 ή ένα από τα E Π ΜΗ 60 R που θα αποκτηθούν).

ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ανάχωμα στις προκλήσεις

Η αμοιβαία αμυντική στρατηγική συμφωνία που θα υπογράψουν Παναγιωτόπουλος Παρλί, θα περιλαμβάνει, εκτός από την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών, και σειρά συνεργασιών Ελλάδας - Γαλλίας στον στρατιωτικό τομέα. Και έμπρακτη συνδρομή του γαλλικού παράγοντα στο ευαίσθητο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αθήνα ποντάρει στην περαιτέρω σύσφιξη της ελληνογαλλικής συμμαχίας, καθώς θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία γαλλικών ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στις τουρκικές προκλήσεις. Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξάλλου, το Παρίσι έδειξε πως είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Αθήνας. Ειδικότερα, αναμένεται να επισημοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους (όπως η άσκηση Μ. Αλέξανδρος). Ενδέχεται επίσης να συμφωνηθεί η σταθερή παρουσία γαλλικών πλοίων στην Αν. Μεσόγειο και η συμμετοχή γαλλικών μαχητικών στην άσκηση «Ηνίοχος».

Επιπλέον, η αγορά των γαλλικών φρεγατών Belh@rra, θα φέρει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ύψους άνω τω 350 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Γάλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκουν η ελληνογαλλική συνεργασία να επεκταθεί στις επενδύσεις, με άξονα την ανταγωνιστικότητα σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα της ναυτικής βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα ολιστικό πακέτο αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα προσφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών Naval Group εντελώς διαφορετικού τύπου σε σύγκριση με όσα συνηθίζονταν σε εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος και περιλαμβάνει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη μεταφορά τεχνογνωσίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 350 ΕΚΑΤ. Αντισταθμιστικά με επενδύσεις 350 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο της Naval Group περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Συμμετοχή στην κατασκευή των ελληνικών φρεγατών Beiharra.

Μεταφορά και δημιουργία κέντρου υποστήριξης για την Beiharra στην Ελλάδα.

Συμμετοχή στην παραγωγή στοιχείων (εξαρτημάτων) προσομοιωτών εκπαίδευσης.

Συμμετοχή των επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων ως διεθνείς προμηθευτές σε όλα τα projects του Naval Group παγκοσμίως.

Συμμετοχή τους σε όλα τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Μόνο για το πρόγραμμα των Beiharra και για τα υπόλοιπα εξαγωγικά προγράμματα του Naval Group, προβλέπεται η συνεργασία για προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών με περισσότερες από 20 ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Βούληση είναι η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα πέραν των ελληνικών FTΙ/Beiharra.

Ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη και διατήρηση νέων θέσεων άμεσης ή έμμεσης εργασίας.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ

Ψηφιακό φόρουμ για την οικονομία

Στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία επικεντρώθηκε το 10ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum που πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή ομιλητών και κοινού της Ομογένειας. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού EOT και με την υποστήριξη του γενικού προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη. Από την κυβέρνηση έλαβαν μέρος τα μέλη της Kυβέρνησης Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Αντζελα Γκερέκου, Χρίστος Δήμας, Nίκος Παπαθανάσης, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης και ο Γιάννης Βράιλας, πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην EE. Ελαβαν επίσης μέρος οι Τζον Κάλαμος, της Calamos Investments, Τζον Κατσιματίδης, της Red Apple Group Ντιν Μητρόπουλος της Metropoulos & Co., και Γιώργος Κοφινάς, ιδρυτής της Kofinas Fertility Group & Manhattan Reproductive Surgery Center.

ΤΑ ΝΕΑ

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε συνεχή δοκιμασία

Η συγκυρία της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης δείχνει την Ευρώπη πιο αμήχανη παρά ποτέ

News Analysis
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΩΤΗΡΗ

Η τελευταία περίοδος δύσκολα μπορεί να καταταχθεί στις καλύτερες για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την ακρίβεια, το μόνο παρήγορο, τουλάχιστον για όποιον υιοθετεί μια κάπως κυνική προσέγγιση των πραγμάτων, είναι ότι χρειάζεται κανείς να πάει αρκετά πίσω για να βρει μια περίοδο όπου τα πράγματα πήγαιναν όντως καλά.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι σχεδόν αναμενόμενο για ένα εγχείρημα που πριν μπορέσει να συγκροτηθεί στην πρώτη του μορφή το 1957 είχε περάσει από μερικά οδυνηρά σκαμπανεβάσματα και όπου σημαντικό μέρος της πρώτης περιόδου του χαρακτηρίστηκε από σχετική στασιμότητα. Στην πραγματικότητα χρειάζεται κανείς να πάει στα μεγάλα κύματα διευρύνσεων και στην πολιτική και θεσμική ακολουθία που ξεκινά με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1986 και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και καταλήγει στη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2008 για να δει μια εκδοχή ιστορικής προόδου προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Βέβαια και σε αυτή υπάρχει μια μεγάλη σκιά: οποτεδήποτε τα μεγάλα βήματα προς την ολοκλήρωση τέθηκαν στην κρίση των ευρωπαίων πολιτών, η απάντηση έτεινε να είναι αρνητική με αποκορύφωμα τον ενταφιασμό του Ευρωσυντάγματος στο γαλλικό δημοψήφισμα του 2005, κάτι που αποτύπωνε ότι ουδέποτε κερδήθηκε η εμπιστοσύνη των κοινωνιών.

Η τιμωρητική αντίληψη της ολοκλήρωσης
Αλλωστε, τα όρια του εγχειρήματος φάνηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην περίοδο αμέσως μετά την προηγούμενη οικονομική κρίση. Ομως, αυτά είχαν με επιλογές που είχαν γίνει καιρό πριν. Η εκτίμηση ότι μπορούσε να επιβληθεί κοινό νόμισμα σε έναν οικονομικό χώρο με μεγάλες αποκλίσεις ως προς την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, άφησε ως θεσμική κληρονομιά την επιμονή στην ονομαστική σύγκλιση, δηλαδή τις πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας. Αντί για την πραγματική σύγκλιση, την περιφερειακή αναδιανομή και την αλληλεγγύη, η ολοκλήρωση ορίστηκε περισσότερο ως μια διαρκής συμμόρφωση σε κανόνες και νόρμες.

Αυτή η πειθαρχική και σχεδόν τιμωρητική αντίληψη της ολοκλήρωσης αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη λογική των Μνημονίων. Δεν ήταν μόνο ότι ειδικά στην ελληνική περίπτωση κατάφεραν να διαμορφώσουν τη χειρότερη δυνατή εκδοχή προγραμμάτων , που στηρίζονταν στη λογική των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούσε το ΔΝΤ, χωρίς όμως ανακούφιση στο ζήτημα του χρέους, οδηγώντας σε ένα χωρίς προηγούμενο υφεσιακό σοκ. Ηταν κυρίως η αντίληψη ότι κοινωνίες ολόκληρες μπορούσαν να αντιμετωπίζονται ως παραβατικοί έφηβοι που θα έπρεπε να επανέλθουν στην τάξη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη υποτιμούσε τις όποιες δυνατότητες της έδινε η αρχιτεκτονική του ευρώ και της ΕΚΤ και καθυστερούσε να πάρει μέτρα που άλλες οικονομίες πήραν πολύ πιο έγκαιρα. Το αποτέλεσμα ήταν μια δεκαετία υποτονικής ανάπτυξης, η οποία παραμονές της πανδημίας ετοιμαζόταν να παραχωρήσει τη θέση της σε τροχιά ύφεσης. Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι ως προς τον αναγκαίο αναστοχασμό και μετασχηματισμό του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου υποδείγματος η δεκαετία του 2010 ήταν μάλλον χαμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σωρεύοντας τις αντιφάσεις που βλέπουμε τώρα να παροξύνονται εν μέσω ανοιχτής οικονομικής κρίσης (που εμφανώς δεν είναι μόνο εξωγενής), για την Ευρώπη τα πράγματα ήταν χειρότερα: μια δεκαετία διαρκούς αποφυγής των πραγματικών ερωτημάτων και για την πολιτική στρατηγική και για την οικονομική πολιτική.

Η απροθυμία αναμέτρησης με το πρόβλημα Στην πραγματικότητα πέραν της επικαιροποίησης του συνόλου των δικλείδων που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και πρακτικές όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο , λίγες πραγματικές τομές έγιναν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της μεγάλης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που εξαγγέλθηκε ως επιτακτική προτεραιότητα στην αρχή της προηγούμενης πενταετίας των ευρωπαϊκών οργάνων, αυτή που ξεκίνησε το 2014, απέκτησε προφανώς ξεχωριστή επικαιρότητα και επιτακτικότητα με την απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, που όπως και εάν το δει κανείς αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή κρίσης, και στο τέλος απλώς παραπέμφθηκε για το μέλλον, δηλαδή για την τωρινή θητεία ευρωπαϊκών οργάνων που ξεκίνησαν με το όχι και τόσο ελπιδοφόρο στοιχείο ενός πολυμερούς παζαριού για τη σύνθεση της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από δυσκολία συγκλίσεων και απουσία αλληλεγγύης. Αυτό είχε ήδη φανεί από την εποχή των μεγάλων αφίξεων προσφύγων από τη Συρία όταν όχι μόνο πρυτάνευσε η λογική της Ευρώπης Φρούριο αλλά και επελέγη η αντίληψη ότι οι χώρες εισόδου θα έπρεπε να γίνουν χώρες φραγμοί, κάτι που γνωρίζουμε οδυνηρά και στη δική μας χώρα. Είχε φανεί επίσης σε φαινόμενα όπως η απροθυμία χωρών της διεύρυνσης να συμμορφωθούν με αυτό που θα λέγαμε ευρωπαϊκό κεκτημένο ως προς το κράτος δικαίου. Αναφέρουμε τη Ρουμανία, την Πολωνία και φυσικά την Ουγγαρία, με την τελευταία να διολισθαίνει αυταρχικά, να υιοθετεί ως σχεδόν επίσημη κρατική ιδεολογία ένα λαϊκισμό που συνδυάζεται με στοιχεία αντισημιτισμού. Αλλωστε, ήταν η Ουγγαρία που στην περίοδο των έκτακτων μέτρων για την πανδημία προσέφερε το πρώτο παράδειγμα μιας οιονεί δικτατορίας σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, όλα αυτά φάνηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και όταν ξέσπασε η πανδημία, όταν όχι μόνο υπήρξε μια δυστοκία βασικών βημάτων συντονισμού και αλληλεγγύης αλλά και εμφανής πρόκριση εθνικών λύσεων ως προς αποφάσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων ή η λήψη έκτακτων μέτρων.

Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της αδυναμίας για μια συντονισμένη και προωθητική πολιτική, τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με το πακέτο μέτρων της Κομισιόν, τη χρηματοδότησή του και το εάν θα συνδέονται με μέτρα που προσομοιάζουν σε Μνημόνια ή όχι. Το ζήτημα εδώ δεν είναι απλώς ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη κλασική διαπραγμάτευση των Βρυξελών, πάνω και κάτω από το τραπέζι και συχνά «μετωνυμική», η οποία απλώς θα παραταθεί μέχρι την πραγματικά «τελευταία στιγμή». Κυρίως είναι ότι με τρόπο πιο έντονο παρά ποτέ απόψεις και λογικές που και πριν υπήρχαν, έρχονται στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μια Ευρώπη που ακόμη ταλαντεύεται ως προς το εάν και κατά πόσο θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων που έχει μπροστά σε μια βαθιά οικονομική ύφεση (έχοντας και την επίγνωση της ανεπάρκειάς της την προηγούμενη φορά), βλέπει να διαμορφώνεται ξανά ένα μπλοκ χωρών που θεωρεί ότι όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, τα κράτη κατά βάση οφείλουν να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις.

Η κρίση ηγεσίας και η ηγεμονία της Γερμανίας
Ολα αυτά επιτείνονται και από μια παράλληλη κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη, που συμπληρώνει το πιο δομικό πρόβλημα της απροθυμίας της Γερμανίας να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της κυρίαρχης θέσης της. Αυτή η κρίση ηγεσίας είναι πιο διάχυτη και οριζόντια και αποτυπώνεται στη διαμόρφωση μιας πολιτικής τάξης χωρίς στρατηγική σκέψη, εκπαιδευμένης περισσότερο στον μεσοπρόθεσμο τακτικό σχεδιασμό του κόσμου των επιχειρήσεων (από τον οποίο έχει συχνά περάσει) ή την επιφανειακή προσέγγιση του κόσμου της επικοινωνίας (με τον οποίο συχνά διαλέγεται), η οποία δεν μπορεί να στοχαστεί τον κόσμο ή την οικονομία έξω από τα όρια μιας νεοφιλελεύθερης ενιαίας σκέψης (ακόμη και στις σοσιαλδημοκρατικές ή πράσινες παραλλαγές της) και η οποία συχνά είναι επικίνδυνα πρόθυμη να υιοθετήσει πλευρές της ρητορικής και της ατζέντας της Ακροδεξιάς υποτίθεται στην προσπάθεια να ανακόψει την άνοδό της, παραβλέποντας ότι έτσι απλώς εμπεδώνει πλευρές της απήχησής της.

Το ισχνό προφίλ των περισσότερων σημερινών πολιτικών ηγετών που εκτός των άλλων κάνει π.χ. την Ανγκελα Μέρκελ που κάποτε ήταν συνώνυμη με την γκρίζα διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής να φαντάζει ως η μόνη ηγέτιδα με εμβέλεια είναι επίσης σύμπτωμα του ίδιου προβλήματος.

Ακόμη και ο τρόπος που οποιαδήποτε αντίδραση απλώς περιγράφεται ως «λαϊκισμός», ένας απλουστευτικός και εύκαμπτος όρος που αποδίδεται σε ένα φάσμα αντιδράσεων, από την Ακροδεξιά έως τα νέα κινήματα διαμαρτυρίας είναι ενδεικτικός αυτής της δυστοκίας παραλλαγής πολιτικής σκέψης.

Όπως είναι ενδεικτικό και το γεγονός ότι παρότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη υιοθέτησαν επιθετικά μέτρα και μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων οικονομικών ενισχύσεων για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό κόστος των περιοριστικών μέτρων, αυτή η εμπειρία δεν έχει μεταφραστεί σε ένα νέο όραμα κοινωνικής συμμετοχής και ένα πιο συμπεριληπτικό υπόδειγμα ανάπτυξης. Αντίθετα, είναι ως εάν απλώς να λαμβάνονται κάποια μέτρα στον ορίζοντα μιας στην πραγματικότητα ανέφικτης επιστροφής σε μια κανονικότητα που βρίσκεται στην αφετηρία σημαντικών πλευρών της σημερινής κρίσης.

Όσο για τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αυτή, κατά τις παραδόσεις των Βρυξελλών, μπορεί πάντα μετ' επαίνων να αναβληθεί για μια μελλοντική στιγμή.

ΤΑ ΝΕΑ

Λίγο πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στην EE και ενόψει της κρίσιμης συνόδου Kορυφής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα συναντηθούν για πρώτη φορά διά ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας
Μέρκελ - Μακρόν ξανά στο Μέζεμπεργκ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Την πρώτη συνάντηση διά ζώσης μετά την έκρηξη της πανδημίας κορωνοϊού έχουν σήμερα το απόγευμα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στο ανάκτορο κυβερνητικό ξενώνα του Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο, η Μέρκελ είχε υποδεχθεί τον Μακρόν και στις 16 Ιουνίου 2018, όταν εκείνος αποζητούσε τη γερμανική υποστήριξη για τη φιλόδοξη ευρωπαϊκή του ατζέντα. Στην κοινή δήλωση του Μέζεμπεργκ Μέρκελ και Μακρόν είχαν αναγγείλει ένα νέο κεφάλαιο σε ένα ευρύ πλέγμα πολιτικών της EE, από τον χωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης για επενδύσεις, μέχρι την πολιτική Εξωτερικών Ασφάλειας και τη μεταναστευτική πολιτική της EE.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η μεταρρυθμιστική ορμή του Μακρόν ατόνησε, ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στον ρεαλισμό διαχείρισης της ευρωπαϊκής καθημερινότητας. Χρειάστηκε η πανδημία του κορωνοϊού για να ξαναπάρει μπρος η γαλλογερμανική ατμομηχανή της EE και να ξεπεραστούν από τη γερμανική πλευρά του Ρήνου αγκυλώσεις που θεωρούνταν προ κορωνοϊού απαραβίαστη, κόκκινη γραμμή. Η στροφή της Γερμανίας ήρθε με την κοινή πρωτοβουλία Μακρόν Μέρκελ στις 18 Μαΐου για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Η διαμόρφωσή του πέφτει στην πλάτη της γερμανικής προεδρίας στην EE το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η κοινή πρωτοβουλία Μέρκελ - Μακρόν αποτελεί στο μεταξύ βασικό συστατικό της πρότασης της Κομισιόν που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εξήγησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερ. Οπως διευκρίνισε, μια νέα πρόταση Μέρκελ Μακρόν δεν θα υπάρξει στη σημερινή τους συνάντηση. Το γεγονός ότι «πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας την 1η Ιουλίου είναι για την καγκελαρία του Βερολίνου δείγμα των στενών γαλλογερμανικών σχέσεων».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ. Είναι η δεύτερη προεδρία της Γερμανίας στην EE που θα διαχειριστεί ως καγκελάριος η Ανγκελα Μέρκελ. Στην προεδρία του 2007 έπρεπε να διαχειριστεί τα αρνητικά δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας για μια νέα Συνθήκη της EE. Σήμερα πρέπει να βρει κοινό παρονομαστή ανάμεσα στους μεσογειακούς, ένθερμους υποστηρικτές της ανάληψης από κοινού χρέους στην EE και στους τέσσερις εγκρατείς Βορειοευρωπαίους που δεν θέλουν αλλαγή παραδείγματος της EE. Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης. Αλλά αν δεν το έχουμε, θα επιδεινωθούν όλα τα προβλήματα τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στη Suddeutsche Zeitung του Σαββατοκύριακου. Αυτό αφορούσε τους επιφυλακτικούς. Αλλά και οι άλλοι πρέπει να κάνουν βήματα. Δημιουργήσαμε τα εργαλεία μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων του ESM με την προληπτική γραμμή πίστωσης και το πρόγραμμα μειωμένου ωραρίου εργασίας SURE. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να τα αξιοποιήσει ο καθένας. Δεν τα θέσαμε στη διάθεση των μελών για να μείνουν αναξιοποίητα σημείωσε η Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση αν η Ιταλία πρέπει να αξιοποιήσει την προσφορά ευνοϊκού δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΝΤΕ. Η Μέρκελ τόνισε ότι αυτό είναι απόφαση της Ιταλίας , αλλά η αναφορά της στην αξιοποίηση των εργαλείων της EE προκάλεσε άμεση αντίδραση της Ρώμης. Εγώ είμαι εκείνος που κρατάει τα βιβλία είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σημειώνοντας ότι δεν δέχεται συστάσεις από τη Γερμανία στη διαχείριση της οικονομική κρίσης. Το πρόβλημα του Κόντε είναι ότι ερίζουν επ' αυτού οι δύο εταίροι της κυβέρνησής του. Το δέχεται το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά το απορρίπτει κατηγορηματικά το Κίνημα 5 Αστέρων. Η ιταλική απάντηση είναι δείγμα και των δυσκολιών που έχει μπροστά της η Μέρκελ στη γερμανική προεδρία της EE, η οποία θα είναι και το επιστέγασμα της πολιτικής καριέρας της γερμανίδας καγκελαρίου.

ΕΣΤΙΑ

Ταξίδι Δένδια στήν Τυνησία

Συνεχίζονται μέ εντατικούς ρυθμούς οί επαφές τοϋ υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μέ ηγέτες τοΰ αραβικού κόσμου. Σήμερα θά μεταβεί στήν Τυνησία, όπου θά έχει συναντήσεις μέ τήν πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Κατά τήν επίσκεψη του ό υπουργός Εξωτερικών θά γίνει δεκτός άπό τόν Πρόεδρο της χώρας Κα'ίς Σάγεντ καί τόν Πρωθυπουργό Ελιές Φαχφάχ, ενώ θά έχει συνομιλίες μέ τόν ομόλογο του Νουρεντίν Έράυ.

Συμφώνως πρός τήν ανακοίνωση τοΰ Υπουργείου Εξωτερικών, οί συζητήσεις θά εστιασθούν σέ ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, μέ έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στήν Λιβύη και τήν ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θά συζητηθούν τό Μεσανατολικό και οι σχέσεις EE - Τυνησίας. Τέλος, θά υπογραφεί Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ τών δύο χωρών.

ΕΣΤΙΑ

Αντίθετος ό Σαμαράς σέ διάλογο μέ τους «πειρατές»

Ή Τουρκία εχει "γκριζάρει" τό μισό Αιγαίο

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στόν διάλογο μέ την Τουρκία είναι ό πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ό όποιος ξεκαθάρισε ότι διάλογο μέ τούς πειρατές δέν κάνει κανείς. Όπως εξήγησε ή χώρα μας δέν εχει απέναντι της έναν καλοπροαίρετο γείτονα πού θέλει νά συζητήσει τά πάγιες διαφορές πού υπάρχουν, άλλά εναν επιθετικό πού κάθε ημέρα θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά σέ έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Εχουμε προκλητικές κινήσεις άναθεωρητισμοΰ έπεκτατισμοϋ εις βάρος μας». Ό κ. Σαμαράς διερωτάται σέ ποιά βάση θά διεξαχθεί ό διάλογος, εάν τά νησιά έχουν ΑΟΖ όπως προβλέπει τό Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης ή εάν εχει δικαίωμα νά στέλνει γεωτρύπανα νά κάνουν έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

«Τί ακριβώς "διάλογο" νά κάνουμε μέ τήν Τουρκία; Αν έχει δικαίωμα νά στέλνει έργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στήν Ελλάδα; Αν μπορεί νά υπογράφει παράνομες συμφωνίες μέ τρίτες χώρες καταπατώντας τήν ελληνική ΑΟΖ συμφωνίες πού όλες οί υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ώς παράνομες; Αυτά όλα είναι "πειρατικές" ενέργειες. Καί διάλογο μέ "πειρατές" δέν κάνει κανείς» ύπεγράμμισε ό κ. Σαμαράς. Προσέθεσε ότι «γιά νά κάτσει κάποιος στό τραπέζι τοϋ διαλόγου πρέπει νά εχει απέναντι του κάποιον πού τόν υπολογίζει καί τόν σέβεται αλλιώς διάλογος δέν υπάρχει». Από τήν στιγμή πού ή Τουρκία κοντεύει νά "γκριζάρει" τό μισό Αιγαίο δέν μπορεί νά υπάρξει διάλογος, συνέχισε ό τέως Πρωθυπουργός σέ συνέντευξη στήν εφημερίδα «Τά Νέα».

Έπί πλέον είναι αντίθετος καί στήν προοπτική προσφυγής στήν Χάγη, καθώς «ή Τουρκία θέλει πριν συμβεί αυτό νά υπογράψουμε ενα συνυποσχετικό πού θά παρακάμπτει τό Διεθνές Δίκαιο τής Θαλάσσης, δηλαδή νά απεμπολήσουμε τά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επίσης έτάχθη υπέρ τής σκληρής γραμμής πού εχει χαράξει ό αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. «Νά τούς πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τά έλληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε έτοιμοι καί αποφασισμένοι γιά όλα! Καί έτοιμοι καί αποφασισμένοι. Αυτό πού είπε ό αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, πριν άπό λίγες μέρες. Πού δέν είναι διαφορετικό άπ' ό,τι είχε πει καί ό Πρωθυπουργός στόν Πρόεδρο Τράμπ, άλλά καί άλλοι Έλληνες άξιωματοϋχοι. Απλώς ό άρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε ώς στρατιωτικός. Μέ στρατιωτική γλώσσα. Καί καλά έκανε. Τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τήν άξιοπιστια τής ελληνικής άποτροπής και στά μάτια τών εχθρών μας και στά μάτια τών δυνητικών συμμάχων μας» δήλωσε ό κ. Σαμαράς. Μετά τούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης τής Τουρκίας, σειρά είχε χθές ό υπουργός Ενεργείας Φατίχ Ντομέζ νά επιτεθεί στήν Ελλάδα. «Έμεις κάνουμε γεωτρήσεις στά όρια τής Οικονομικής Ζώνης τής "Γαλάζιας Πατρίδος" καί σέ τεμάχια πού μας εχει παραχωρήσει ή "ΤΔΒΚ"» ειπε ό Ντονμέζ άναφερόμενος στό ψευδοκράτος. Ό υπουργός Ενεργείας υπενθύμισε ότι ή χώρα του εχει κάνει έως τώρα έξι γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, μία άκόμη είναι σέ εξέλιξη καί τό επόμενο διάστημα σχεδιάζουν νά τις επαναλάβουν!

Έν τώ μεταξύ, τό τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας στήν πρόταση του Υπάτου Εκπροσώπου τής EE γιά τήν Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ γιά συνάντηση τής Κυπριακής Δημοκρατίας μέ τήν Τουρκία, άνέφερε πώς «δέν πρόκειται ή Αγκυρα νά συνομιλήσει μέ τούς Ελληνοκυπρίους. Ή πρότασις αυτή τής EE ή οποία δέν άναφέρεται στά Ίσα δικαιώματα επί τών φυσικών πόρων τοϋ νησιού και άγνοει τούς Τουρκοκύπριους, στερείται σοβαρότητος» ύπεγράμμισε τό τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΣΤΙΑ

Ό τουρκικός Τύπος γιά την έπικοινωνία μέ Έρντογάν

Άγκυρα. Μονοπώλησε τό ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου ή συνομιλία πού είχαν έπειτα άπό καιρό, τήν Παρασκευή, ό Κυριάκος Μητσοτάκης μέ τόν Ταγίπ Έρντογάν. Μέ μίαν επίφαση αισιοδοξίας άλλά όχι χωρίς τήν παρουσία προκλητικών δημοσιευμάτων όπως αυτό του πρακτορείου Anadolu περί Τσάμηδων σχεδόν στό σύνολο του ο τουρκικός Τύπος έκανε λόγο γιά «έκπληξη άπό τήν πλευρά της Ελλάδος, άφοΰ ό Έλλην Πρωθυπουργός εγκαταλείπει προς ώρας τήν προηγουμένη στάση συγκρούσεως μέ τήν Τουρκία». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ή «Yeni Safak».

Ή φιλοκυβερνητική «Hurriyet» σχολίαζε πώς «σέ ένα περιβάλλον όπου ή επικοινωνία μεταξύ Αγκύρας - Αθηνών είχε περιορισθεί πρόσφατα μόνο σέ επίπεδο πρεσβευτών, ό Πρόεδρος Ταγίπ Έρντογάν και ό Έλλην Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικώς και σύμφωνα μέ πηγές συνεφώνησαν νά διατηρήσουν τά κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά».

Οί ίδιες πηγές σημείωναν ότι ή συζήτησις αφορούσε και στόν αγώνα κατά του κορωνοιοΰ, τοΰ ανοίγματος τών συνόρων καί του τουρισμού. Σύμφωνα μέ τις πληροφορίες, «τό αίτημα γιά τήν επικοινωνία προήλθε άπό τήν ελληνική πλευρά».

Ή «Yeni Safak», σέ άρθρο γνώμης γιά τήν συνομιλία τών δύο ηγετών, έγραφε πώς «ή πολιτική τών κανονιοφόρων δέν είναι ή ενδεδειγμένη, είναι καιρός γιά διπλωματία». Τό πρακτορείο Anadolu άπό τήν πλευρά του έδωσε μεγάλη έκταση καί στήν 76η επέτειο της «γενοκτονίας», όπως τήν άποκαλεΐ, πού διεπράχθη κατά τήν διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου άπό τις δυνάμεις τοΰ στρατηγού τοΰ ελληνικού καθεστώτος Ναπολέοντος Ζέρβα εναντίον τών Τσάμηδων, «ή όποια παραμένει άνοικτή πληγή».

Άπό τήν άλλη τό γερμανικό Spiegel έκανε άναδρομή στήν δύσκολη πορεία τών ελληνοτουρκικών σχέσεων τούς τελευταίους μήνες, τονίζοντας όμως πώς «οί άρχηγοί τών κυβερνήσεων Ελλάδας καί Τουρκίας μιλούν ξανά, κάτι πού δείχνει πώς σπάει ό πάγος μεταξύ τους».

ΕΣΤΙΑ

Ή έλληνο-ιταλική συμφωνία δεν αποτρέπει την Τουρκία

Του Κ. Ν. Σταμπολή

ΧΩΡΙΣ νά άμφιβάλλουμε στό παραμικρό γιά τήν αναγκαιότητα καί χρησιμότητα της Έλληνο-Ιταλικής συμφωνίας, πού ύπεγράφη στίς 9 "Ιουνίου στήν Αθήνα γιά τόν καθορισμό θαλασσίων ζωνών στό Ιόνιο καί τήν έπακόλουθη ανακήρυξη ΑΟΖ άπό τά δύο κράτη στήν περιοχή, οφείλουμε νά επισημάνουμε ότι σέ άντίθεση μέ τήν διάχυτη εύφορία πού έπικράτησε σέ όλο τό πολιτικό φάσμα, ή κίνηση αύτη της Αθήνας δέν πρόκειται ούδόλως νά επηρεάσει την τουρκική προκλητικότητα στό Αιγαίο και στόν εύρύτερο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Ναι μέν ή συγκεκριμένη συμφωνία ατέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ατήν 'Αγκυρα λόγω τοϋ ότι αναγνωρίζει την έπήρεια των νήσων μέ τό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) νά αναγνωρίζει στά νησιά αιγιαλίτιδα ζώνη μέχρι τά 12 ναυτικά μίλια καί ΑΟΖ πλην όμως δέν συμβάλλει στην δημιουργία άποτρεπτικοϋ κλίματος.

Ή έν λόγω συμφωνία είναι έξαιρετικά χρήσιμη διότι σέ μία μελλοντική διαπραγμάτευση, διμερή ή μέ την άρωγή διεθνούς διαιτητικού οργάνου, υπάρχει πλέον τό προηγούμενο ότι στην χάραξη τών έξωτερικών όρίων της ΑΟΖ λαμβάνεται ύπ' όψη ή έπήρεια τών νήσων καί τό καθεστώς τών 12 νμ στά χωρικά ϋδατα, όπου παρά τό γεγονός ότι ή Ελλάδα δέν τά έχει άκόμα έπεκτείνει από τά ισχύοντα σήμερα 6νμ, έχει νομική ισχύ. Ύπό αύτη την έννοια ή έλληνο - ιτάλι κή συμφωνία άποτελεΐ ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της έφαρμογής άπό την Ελλάδα τών προβλεπόμενων άπό τό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τό όποιο ναί μέν τό έπικάλοΰντο κατά κόρον όλες οι κυβερνήσεις άλλά διακατεχόμενες άπό μόνιμο φοβικό σύνδρομο δέν τόλμησαν νά τό έφαρμόσουν προεξοφλώντας βίαιες τουρκικές αντιδράσεις.

Ομως δέν θά πρέπει νά έχουμε αύταπάτες ότι ή έλληνο-ιταλική συμφωνία μπορεί νά δράσει αποτρεπτικά γιά την κλιμακούμενη έπιθετικότητα της Άγκυρας, ιδίως μετά την παράνομη καί σουρεάλιατική τουρκο-λιβυκή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τοϋ Νοεμβρίου 2019, τις παράνομες σεισμικές έρευνες άπό την Τουρκία έντός της ελληνικής ύφάλοκρηπίδας, καί τελευταία την άναγγελία γιά πετρελαϊκές έρευνες άπό την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, την ΤΡΑΟ, τόσο νότια της Κρήτης, έντός της ελληνικής ΑΟΖ, όσο καί άνατολικά της Ρόδου - Καρπάθου έντός της ζώνης τών 12 νμ.

Έάν πράγματι ή Κυβέρνηση έπιθυμοϋσε νά στείλει ισχυρό μήνυμα αποτροπής πρός την Τουρκία δέν είχε παρά νά αξιοποιήσει τό γεγονός της ύπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης μέ την Ιταλία καί νά ορίσει ταυτόχρονα ή άμέσως μετά συντεταγμένες ΑΟΖ μέ Λιβύη, Αίγυπτο καί Κύπρο, προχωρώντας ούσιαστικά σέ ανακήρυξη ΑΟΖ σέ όλο τό Αιγαίο, τό Λιβυκό καί τό Μυρτώο, ξεκαθαρίζοντας μιά γιά πάντα τόν χώρο ναυτικής έπικυριαρχίας της Ελλάδας.

Ναι μέν ή UNCLOS βάσει τοϋ άρθρου 83 προτρέπει τίς συνορεύουσες χώρες νά διαπραγματευθούν μεταξύ τους γιά τόν καθορισμό τών θάλασσιών ζωνών, πλήν όμως δέν τίς άποτρέπει άπό την μονομερή διακήρυξη σέ περίπτωση άδυναμίας συμφωνίας. Σέ μία τέτοια περίπτωση προτρέπει την έπισπεύδουσα χώρα νά ορίσει ένα διεθνές διαιτητικό όργανο, στό όποιο θά μπορεί νά προσφύγει τό θιγόμενο μέρος. Ώς γνωστόν, ή Ελλάδα έπί σειρά έτών εχει έπιδιώξει μέ κάθε τρόπο συνεννόηση μέ την Αίγυπτο, τη Λιβύη άλλά καί μέ την Τουρκία. Δυστυχώς οί έπαφές αύτές, κι ένίοτε διαπραγματεύσεις έπί χάρτου, δέν άπέδωσαν μέ την Ελλάδα νά μήν μπορεί πλέον νά περιμένει καί νά έξαρτάται κυριολεκτικά άπό την κάλή θέληση τών γειτόνων της (ή όποια μόνο κάλοπροαίρετη δέν είναι!)

Ύπό τήν πίεση της Τουρκίας άλλά καί της Λιβύης πού έπιθυμοϋν νά σφετεριστοϋν ολόκληρα τμήματα της ύφαλοκρηπίδας μας, ή Ελλάδα νομιμοποιείται πλέον νά προχωρήσει μονομερώς στόν καθορισμό της ΑΟΖ της έπιθυμώντας, μέ βάση τό Διεθνές Δίκαιο, νά γνωστοποιήσει γιά τό πώς αύτη άντιλαμβάνεται τά έξωτερικά όρια της ύφάλοκρηπίδας της καί τόν συνεπακόλουθο καθορισμό της ΑΟΖ της.

Βέβαια ή άνωτέρω θέση μας περί μονομερούς κήρυξης ΑΟΖ δέν βρίσκει καθόλου σύμφωνη την ελληνική πολιτική τάξη, καί ιδιαίτερα τό ΥΠΕΞ, καθώς θεωρούν ότι τό όλο έγχείρημα είναι άκρως επικίνδυνο καί ικανό νά σύρει την χώρα σέ περιπέτειες. Ομως έδώ πού έχουν φθάσει τά πράγματα μέ την Τουρκία νά άπειλεΐ συνεχώς καί χωρίς περιστροφές μέ καθαρή εισβολή στά χωρικά μας ϋδατα, τί άλλο μας μένει νά πράξουμε;

Ή δέ προσδοκία ότι σύντομα θά άκολουθήσει συμφωνία μέ την Αίγυπτο γιά χάραξη θαλασσίων ζωνών καί γι' αύτό καί δέν χρειάζεται νά έπισπεύδουμε έμεΐς, δέν εύσταθεί καθόλου. Καθότι τό Κάιρο, άν καί σφόδρα άντίθετο στην τουρκική έπεκτατικότητα, όπως τη βιώνει στην Λιβύη, δέν έπιθυμεΐ την άπόλυτο ρήξη μέ την 'Άγκυρα πού θά σηματοδοτούσε μιά συμφωνία μέ την Ελλάδα. Γιά αύτό θά ήτο άπείρως προτιμότερο ή Ελλάδα νά άνάλάβει πρωτοβουλία ορίζοντας αύτη τίς συντεταγμένες της θάλάσσιας οριογραμμής μέ Αϊγυπτο, Κύπρο καί Λιβύη, βάσει τών προβλέψεων της UNCLOS (καί μέ πλήρη έπήρεια του Καατελλόριζου), ορίζοντας ταυτόχρονα ώς έπιδιαιτητή τό Ναυτικό Δικαστήριο τοϋ Αμβούργου (δηλ. τό International Tribunal for the Law of the Sea), το οποίο καί άναγνωρίζεται άπό τόν OHE (Άρθρο 283 της UNCLOS) ώς τό κατ' έξοχήν άρμόδιο όργανο γιά έπίλυση διαφορών πού σηγάζουν άπό τήν έφαρμογή της.



"Ετσι, ή Ελλάδα θά άνακτοϋσε έπιτέλους την πρωτοβουλία τών κινήσεων άφοΰ θά εστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην διεθνή κοινότητα γιά τό πώς άντιλαμβάνεται τόν εθνικό θαλάσσιο χώρο της καί ή Αίγυπτος θά έβγαινε άπό την δύσκολη θέση ρήξης μέ τό καθεστώς Έρντογάν. Ή δέ προσφυγή στό Αμβούργο πού θά άκολουθοϋσε (άπό Αίγυπτο καί Λιβύη κ.λπ.) θά έπικεντρώνετο στόν έπακριβή καθορισμό τών θαλασσίων συνόρων μέ συντεταγμένες, καί βάσει άμοιβαίων μικροπαραχωρήσεων τών δύο μερών στά σημεία, ως είθισται (όπως έξαλλου έγινε καί στην περίπτωση της Ίτάλίας.)

Παράλληλα μέ την άνωτέρω περί ΑΟΖ κίνηση, ή κυβέρνηση θά μπορούσε νά προχωρήσει μέ Προεδρικό Διάταγμα στην έπέκταση τών χωρικών ύδάτων ατά 12 νμ στά παράλια του συνόλου της ήπειρωτικής Ελλάδας άλλά καί σέ Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο καί Κάσο κ.λπ. (άφου θά εχει ορίσει προηγουμένως τίς άπαιτούμενες γραμμές βάσης) καί ταυτόχρονα νά άνακοινώσει την διεξαγωγή σεισμογραφικών έρευνών σέ όλο τό εύρος καί πλάτος τοϋ ελληνικού θάλάσσιου χώρου, στέλνοντας μέ αύτόν τόν τρόπο ένα άκόμα πραγματικά ισχυρό μήνυμα άποτροπής.' Όλα τά άλλα είναι ήμίμετρα καί δέν συνιστοΰν πειστικές άντιδράσεις μπροστά ατίς συνεχείς καί άπροκάλυπτες εχθρικές κινήσεις της Άγκυρας. Μέ την Αθήνα έδώ καί χρόνια νά άκολουθεϊ άπαρέγκλιτα μία κατευναστική πολιτική έναντι της Τουρκίας, τό μόνο πού έχει καταφέρει είναι νά κλιμακώσει ατό έπακρον την τουρκική προκλητικότητα καί την έμπρακτη πλέον άμφισβήτηση άπό αύτην τοϋ ελληνικού θάλάσσιου χώρου.
Πρόεδρος καί Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

ΕΣΤΙΑ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΪΣ: ΔΙΝΟΥΝ «ΑΣΥΛΟ» ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Οί ΗΠΑ αποστέλλουν μήνυμα στό έλληνικό πολιτικό σύστημα

Ιδιαιτέρως σέ Σαμαρά, Γεωργιήδη, Λοβέρδο - Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Παππα

Η ΕΙΔΗΣΗ άρχισε νά κυκλοφορεί τό βράδυ του Σαββάτου καί έπεσε στην Αθήνα ώς κεραυνός έν αιθρία: οί ΗΠΑ απεφάσισαν μετά τόν συμβιβασμό των Άρχων τους μέ τή ν πολυεθνική τοΰ φαρμάκου Novartis (πρόστι μο 335 εκατομμυρίων δολλαρίων έναντι τριετούς αναστολής διώξεως τής εταιρείας) νά θέσουν υπό τήν προστασία τους τούς τρεις προστατευομένους μάρτυρες. Πρός τοϋτο εμφανίζονται διατεθειμένες μένει νά επιβεβαιωθεί νά παράσχουν «πολιτικό άσυλο» στούς τρεις μάρτυρες. Καί γιά τήν φυσική προστασία τους καί ασφάλεια άλλά καί γιά νά αποφύγουν πολυετείς δικαστικούς άγώνες μέ τούς έν Ελλάδι πρωταγωνιστές στά ποινικά καί στά αστικά δικαστήρια.

Δέν γνωρίζουμε βεβαίως άν καί οί τρεις προστατευόμενοι πού κατέθεσαν στις ΗΠΑ ταυτίζονται απολύτως μέ τά τρία πρόσωπα πού κατέθεσαν στήν' Ελλάδα. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν όμως πώς ταυτίζονται τουλάχιστον οί δύο άπό τούς τρεις.

Ή «Εστία» έχει αποκαλύψει άλλωστε πώς ή έν Αθήναις άμερικανική πρεσβεία παρενέβη κατόπιν επιθυμίας των άμερικανικών δικαστικών άρχων καί άπέτρεψε τήν άποκάλυψη τής ταυτότητος τους τόν καιρό πού ή πλειοψηφία τής ΝΔ στήν προανακριτική πάσχιζε νά τούς ξεκουκκουλώσει μέ τελικό στόχο τήν ακύρωση των καταθέσεών τους. Τό διάβημα στό Μαξίμου απέδωσε. Ή ελληνική δικαιοσύνη άπεφάσισε! Ή σημασία των καταθέσεων αύτών γιά τις ελληνικές ποινικές εξελίξεις φαίνεται άπό τό γεγονός ότι:

1. Εχουν μηνυθεί άπό τούς Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο καί Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ό κύριος Σαμαράς μάλιστα τούς θεωρεί μέλος τής ίδιας συμμορίας μέ τούς Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Ελένη Τουλουπά κη. Ή δέ είσαγγελεύς διαφθοράς κατηγο ρείται οτι έστησε τίς καταθέσεις σέ συ νεννόηση μαζί τους.

2. Επιδιώχθηκε ή άκύρωσις των καταθέσεών τους στην Έλλάδα επειδή κατέθεσαν στή ν Αμερική μέ στόχο τό οικονομικό όφελος. Κάτι πού έφέρετο πώς παρεβίαζε τόν έλληνικό νόμο. Κατέπεσε κι αύτός ό ισχυ ρισμός στή ν προανακριτική.

3. Εζητήθη ή άκύρωσις των καταθέσε ών τους γιά όσες υποθέσεις έχουν μπει στό άρχεΐο μέ τροπολογία πού πρότεινε ό τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, έπί κυβερνήσεως Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου. Απερρίφθη κι αυτή.

Τώρα λοιπόν καί ενώ ή ύπόθεσις εκκρε μεί γιά τρία πρόσωπα στήν Ελλάδα, πρώ ην Υπουργούς, οί ΗΠΑ φέρονται νά δίδουν πολιτικό άσυλο στούς προστατευομένους μάρτυρες. Πρόκειται γιά ηχηρό μήνυμα πρός όλο τό έλληνικό πολιτικό σύστημα. Γιά τούς πολιτικούς πού τούς έχουν μηνύσει. Άλλά καί γιά τά κόμματα (ΝΔ, ΚΙ ΝΑΛ, ΚΚΕ) πού επέμειναν νά άποκαλυφθεΐ ή ταυτότης τους. Ηχηρό μήνυμα πού θέτει σέ άμφισβήτηση τό κράτος δικαίου στην Έλλάδα: «Πολιτικό άσυλο»! Μήνυμα πού συμπληρώνεται άπό τήν δικαστική άπόφαση του New Jersey πού άπαγορεύει στήν Novartis στό μέλλον νά κάνει δώρα σέ πολιτικούς στην Έλλάδα καί άλλου. Πού, δυστυχώς, σημαίνει οτι έκανε, καί κάποιοι τά άπεδέχοντο!

Ή άπόφασις άναφέρει συγκεκριμένως: «Στούς όρους τής αναστολής βρίσκεται ή δέσμευση της Novartis ότι στό έξης κανένα στέλεχος, εργαζόμενος, συνεργάτης καί οποίος σχετίζεται μέ τήν εταιρία, δέν θά προβεί μεταξύ άλλων σε "πολιτικές συνεισφορές"».

Τήν ϊδια ώρα, εκρηκτικό είναι τό κλίμα στόν ΣΥΡΙΖΑ λόγω της δημοσιεύσεως της συνομιλίας Παππά - Μιωνή καί τήν στάση πού τηρούν πολλά στελέχη απέναντι στόν πρώην Υπουργό Επικρατείας. Στήν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οί ομιλούντες απέφυγαν νά αναφερθούν ονομαστικώς στόν κ. Παππά, άλλά οί αιχμές καί οί σπόντες διεδέχοντο ή μία τήν άλλη. Ωστόσο στά πηγαδάκια πού έστησαν οί σύντροφοι , ό κ. Παππας ήτο τό κόκκινο πανί γιά πολλούς, οί όποιοι διακριτικά τηρούν απο στάσεις εν οψει τών έξελίξεων. Όμως υπήρχαν κάποιοι όπως ό Νίκος Φίλης καί ό Ανδρέας Ξανθός πού σχολίασαν μέ έντονη κριτική διάθεση τήν αφέλεια τοΰ πρώην στενού συνεργάτου τοΰ Αλέξη Τσίπρα. Ό κ. Φίλης τόνισε οτι είναι πολλά εκείνα πού μας τα πείνωσαν καί οτι «ή Αριστερά καί τό ηθικό της πλεονέκτημα δίνουν καθημερινά εξετάσεις. Δέν έχει λόγο νά κάνει εκπτώσεις άπό τίς αρχές της».

Χωρίς καί αυτός νά κατονομάσει τόν κ. Παππά, τόν όποιο περιέγραψε ως αλαζόνα, είπε ότι ό ΣΥΡΙΖΑ εχει κάνει τήν αυτοκριτική του, καί ότι αυτή σχετίζεται «μέ τό ΰφος, τό ήθος καί τήν αλαζονεία πού εξέπεμπε γιά συγκεκριμένα ζητήματα. Καί τέτοια ζητήματα τά ζούμε αυτές τίς ήμέρες».

Μέ αφορμή τίς αποκαλύψεις άπό τήν ήχογραφημένη συνομιλία Παππά - Μιωνή ό πρώην Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός είπε ότι πρέπει νά διεκδικήσουμε τήν εξουσία «μέ όρους ιδεολογικής καθαρότητας καί εντιμότητας». Οί αιχμές κατά τοΰ κ. Παππά ήσαν πολλές, όπως ότι ό σκοπός δέν αγιάζει τά μέσα και ότι «τό κλίμα δέν μας επιτρέπει νά κάνουμε τήν πολιτική μας άντεπίθεση», ενώ έδωσε μία διαφορετική διάσταση στις εξελίξεις καλώντας τήν ήγεσία τού κόμματος νά άποτιμήσει εάν ή άτζέντα τών σκανδάλων, όπως αυτό τής Novartis, ουσιαστικώς ωφέλησε τό κόμμα.

Θυμίζουμε δέν ότι είχε προηγηθεί ή εκρηκτική άντίδρασις τοΰ Ευκλείδη Τσακαλώτου, ό όποιος ουτε λίγο ουτε πολύ, υπό τό βάρος τών αποκαλύψεων, ειχε δηλώσει ότι «μέ τέτοιες συνθήκες, εγώ σε δεύτερη κυβέρνηση τής Αριστεράς, δέν πρόκειται νά μετάσχω».

Ό κ. Τσίπρας άπέφυγε κατά τήν ομιλία του στήν Κεντρική Επιτροπή νά κάνει αναφορά στόν κ. Παππά καί επεχείρησε νά συνδέσει τίς ραγδαίες εξελίξεις στήν υπόθεση τής Novartis μέ τό «βρώμικο 1989». Ισχυρίσθηκε ότι παρακολουθούμε ενα ρημέικ τοΰ 1989 καί άνεβάζοντας τούς τόνους προεκάλεσε τόν Πρωθυπουργό εάν θέ λει νά εντάξει καί εκείνον (τόν κ. Τσίπρα) στό κατηγορητήριο. «Μήν μετατρέπετε κ. Μητσοτάκη τήν πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο καί μόνο γιά νά ξεφύγετε άπό τίς δικές σας ευθύνες γιά τή καταστροφή τής οικονομίας. Μήν ανοίγετε τό καπάκι τοΰ υπονόμου. Για τί ό πρώτος πού θά πέσει μέσα θά είστε εσείς. Έγώδέ πρόκειται νά ακολουθήσω» είπε ό τέως Πρωθυπουργός.

Αντίθετη άποψη ωστόσο εξέφρασε ό κ. Φίλης, ό όποιος δέν συμφωνεί πώς υπάρχει έπανάληψις τοΰ 1989. Ό πρώην Ύπουργός Παιδείας χωρίς υπεκφυγές διεφώνησε μέ τήν ρητορική Τσίπρα καί ειπε ότι «δεν έπαναλαμβάνονται μηχανιστικά ουτε τό 2015 ουτε τό 1989». Κράτησε αποστάσεις άπό τήν προσπάθεια τοΰ προέδρου τοΰ κόμματος νά εμφανισθεί ώς θΰμά πολιτικών διώξεων όπως ό Ανδρέας Παπανδρέου θυμίζοντας στούς συντρόφους του ότι «ή Αριστερά τό 1989 υπήρξε δύναμη κάθαρσης, οχι συνενοχής».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επίσκεψη Δένδια στην Τυνησία, με Λιβύη και Μεσανατολικό στο επίκεντρο

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να τρομοκρατεί και να επιχειρεί να το παίξει «δερβέναγας», οδηγούν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών με στόχο να καταστήσει γνωστές τις ελληνικές θέσεις.

Σήμερα, ο κ. Δένδιας επισκέπτεται την Τυνησία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στην Τύνιδα, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ και τον πρωθυπουργό Ελιές Φαχψάχ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του Νουρεντίν Ερέι.

Η ατζέντα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα συζητηθούν το Μεσανατολικό και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τυνησίας. Τέλος, θα υπογραφεί μεταξύ των δύο υπουργών και των δύο χωρών συμφωνία θαλάσσιων μεταφορών.

Στο θέμα της Λιβύης εκτιμάται πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ειδικά από τον Νίκο Δένδια, καθώς η εξέλιξη του πολέμου μεταξύ των δυνάμεων του Σάρατζ και του Χαφτάρ μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών στην περιοχή, με την Τουρκία να ισχυροποιεί τη θέση της σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ!

Με επιμονή και μεθοδικότητα, ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Ε. Φραγκος (Φραγκούλης) προστάτευσε το ελληνικό προϊόν

Σπουδαία επιτυχία για τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Ε. Φράγκο (Φραγκούλη), τη φέτα και τους Ελληνες τυροκό μους. Με τις επίμονες ερωτήσεις του στην Ευρωβουλή και τη σοβαρή και μεθοδευμένη του προσπάθεια, ο ευρωβουλευτής κατάφερε να αναγκάσει την εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων MS Iceland Dairies, με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, να αφαιρέσει το όνομα «Feta» από τα τυροκομικά της προϊόντα με αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Αρχή Τροφίμων της Ισλανδίας.


Η επιτυχία αυτή θα πρέπει να παραδειγματίσει και τους άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές, που απολαμβάνουν τις παχυλές αποδοχές αλλά αρέσκονται σε παρεμβάσεις για τα εσωτερικά ζητήματα και όχι για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία.

Η προσπάθεια του ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης για τη φέτα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, με την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ε.Ε., με την οποία ρωτούσε εάν η εν λόγω ισλανδική εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα «Feta», που αποτελεί κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ. Παράλληλα, ζητούσε από την Επι τροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του παραπάνω προϊόντος.

Ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Janusz Wojciechowski απάντησε πως «η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) "φέτα" ... προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας, από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση, από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επικοινώνησαν κατόπιν αυτού με τις ισλανδικές Αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της Γ.Ε. του προϊόντος "φέτα" της Ε.Ε., όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».

Ήδη, με δημόσιες δηλώσεις της, η διευθύντρια Επικοινωνιών για την Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων Sunna Gunnar Marteinsdttir ανήγγειλε την αλλαγή του ονόματος από «Feta» σε «Salad Cheese» ή «Feast Cheese», καθώς και την αλλαγή των συσκευασιών και των ονομάτων των ισλανδικών προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ασπίδα» από τις ΗΠΑ στους προστατευόμενους

Διεθνής εξευτελισμός: Οι Αμερικανοί θεωρούν πως κινδυνεύει η ζωή τους στην Ελλάδα

Ράπισμα στη χώρα μας που αντιμετωπίζεται σαν μπανανιά

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Προστασία στους Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους οδήγησαν τον φαρμακευτικό κολοσσό Novartis Hellas να πληρώσει 310.000.000 δολάρια για αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας στη χώρα μας, ετοιμάζονται να προσφέρουν οι Αρχές στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, αναγνωρίζοντας πως στην Ελλάδα απειλείται η ασφάλειά τους, ακόμη κι από μέρος του πολιτικού συστήματος.

Η «δημοκρατία» είχε επισημάνει από την προηγούμενο εβδομάδα πως, όπως προέκυπτε από το κείμενο του συμβιβασμού που υπεγράφη μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και του υπουργεί ου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η νομική υπόθεση στην άλλη μεριά του Ατλαντικού βασίστηκε ολοκληρωτικά πάνω στις σημαντικές μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με τον δέοντα θεσμικό σεβασμό.

Έτσι, οδηγήθηκε η υπόθεση στο ταπεινωτικό πρόστιμο που καλείται τώρα να πληρώσει η Novartis αλλά και στις ταπεινωτικές, για το πολιτικό μας σύστημα, παραδοχές.

Όπως φαίνεται, όμως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παρακολουθήσει το κυνήγι μαγισσών που στήθηκε στην Ελλάδα και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έχουν δει την προσπάθεια εκφοβισμού και αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία κατά Προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, όπως εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης αποδόμησης των καταθέσεών τους αλλά και της προσωπικότητάς τους και τελικά την επιχείρηση φυσικής εξόντωσής τους, και δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση ότι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια των μαρτύρων που προσήλθαν στις ΗΠΑ και αποκάλυψαν ης παράνομες τακτικές της Novartis.

Φυσικά, η είδηση αποτελεί τεράστια απαξίωση για τη χώρα μας, η οποία, αν και μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ χειρότερα και από μπανανιά.

Όχι άδικα, όμως, καθώς η έρευνα του σκανδάλου Novartis στη χώρα μας απαξιώθηκε μέσα από το στήσιμο μιας επιτροπής φαρσοκωμωδίας, η οποία στόχο είχε να αποδείξει την ύπαρξη πολιτικής σκευωρίας και μόνο πίσω από το σκάνδαλο. Όχι άδικα, επίσης, κυρίως γιατί οι προστατευόμενοι μάρτυρες αντιμετωπίστηκαν ως κουκουλοφόροι με υποχθόνιες προθέσεις και το Εθνικό και Διεθνές Δίκαιο περιφρονήθηκε συστηματικά.

Ας μην ξεχνάμε πως μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει μία από τις συνεδριάσεις της Προανακριτικής, είχε προσέλθει προσωπικά στη Βουλή και για να απαιτήσει να βγουν οι κουκούλες από της Διαφθοράς, τη γιγαντιαία επιχείρηση τους προστατευόμενους μάρτυρες, γεγονός που είχε οδηγήσει στην απόφαση για βίαιη προσαγωγή τους.

Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος παριστάνει τον τιμητή αν και του έχει ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια ένα απίθανο ανθρωποκυνηγητό κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Όσοι έχουν επιλέξει τον ρόλο του υπερασπιστή μιας παραδικαστικής σκευωρίας θα μπλέξουν και πολιτικά και ηθικά είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό παράθυρο τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε καταθέσει μήνυση για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Ακόμη πιο ακραίος και ευθέως επιθετικός απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Δια φθοράς έχει υπάρξει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο το σκέλος της υπόθεσης που τον αφορά στο σκάνδαλο Novartis δεν έχει αρχειοθετηθεί ακόμη.

Μιλώντας για τους προστατευόμενους μάρτυρες που έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, και για χρηματισμό πολιτικών, σε τηλεοπτική του εμφάνιση τον περασμένο Οκτώβριο δήλωσε: «Αν νομίζουν ότι θα τη γλιτώσουν από μένα, πλανώνται πλάνην οικτράν».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ

Όλες οι δημοσκοπήσεις είναι πλαστές. Η χώρα στενάζει από την ανεργία και την πείνα

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΓΚΑ

Όλες οι πληρωμένες από την κυβέρνηση και φίλους της δημοσκοπήσεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Ηδη, η συντριπτική πλειονότητα του λαού αισθάνεται τις συνέπειες των ακραίων μέτρων του lockdown και φοβάται ότι ο (υ)ιός Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε νέους επαχθείς δανεισμούς, Μνημόνια και υποχωρήσεις, όπως και σε ταπεινωτικές συμφωνίες με την Τουρκία. Εκατομμύρια Ελληνες έχουν καταλάβει την ανεργία και την πείνα που έφερε ο «made in Microsoft» σημερινός πρωθυπουργός και διαισθάνονται πόσο υπάκουος είναι στο Βερολίνο και πόσο εύκολα «κρυολογεί» όταν βήχει ο Ερντογάν στο παλάτι του στην Αγκυρα.

Ολες οι πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Ν.Δ., όλοι όσοι θυμούνται τον ιδρυτή της, όσοι έχουν την Ελλάδα στο αίμα τους, όσοι πιστεύουμε στην ανεμπόδιστη κίνηση των ιδεών και στο δικαίωμα του αντιπάλου να μιλά ελεύθερα θεωρούμε την πολιτική και τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειάς του «καρκινώδη δυσπλασία» μέσα στους υγιείς ιστούς του κόμματος και καταστροφικές για την πατρίδα.

Ο γερμανόφιλος αρχηγός της σημερινής κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει σύντομα και άμεσα τη δράση μαζική αντίδραση όλων εκείνων που δεν επιθυμούν περιορισμένη «επήρεια» και ΑΟΖ των ακριτικών νήσων του Αιγαίου. Η πιστοποίηση μειοδοτικών προδοτικών κινήσεων από τους πολιτικούς κλώνους του Σημίτη, τους εμφανείς εγκάθετους της Γερμανίας, θα προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις στο εκλογικό σώμα, και κυρίως στον χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Ο Μητσοτάκης θα ανατραπεί πριν προλάβει να υλοποιήσει αντεθνικά σχέδια, υποβαλλόμενα και καθοδηγούμενα από τα «αφεντικά» του. Ολες οι δημοσκοπήσεις που προβάλλουν τα πληρωμένα κανάλια, είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Το διαπιστώνω πηγαίνοντας σε διάφορα μέρη και διασχίζοντας την επικράτεια.

Είμαι τώρα στο νησί των Φαιάκων. Η Κέρκυρα (από ό,τι ακούω) δεν είχε κανένα κρούσμα Covid-19. Παντού εδώ συναντώ και βλέπω την οικονομική καταστροφή. Ενα ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη, καταστράφηκε οικονομικά από το lockdown του Μητσοτάκη και της χρυσής ομάδας των λοιμωξιολόγων.

ΣΑΒΒΑΤΟ, και στο στενό του Αγίου Σπυρίδωνα μόνο τρία μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Εκεί, στη Στοά των Λιστών, ελάχιστες παρέες, νεαρά παιδιά ηλικίας 13 με 18. Κανένας τουρίστας! Κοιτάζω το ημερολόγιο: 27 Ιουνίου! Τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού, κλειστά. Οπως μου είπαν, τα πιο πολλά δεν θα ανοίξουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.

Οι Κερκυραίοι (όπως και όλοι οι Ελληνες) έχουν καταλάβει ότι έπαιξαν πολύ βρόμικο παιχνίδι τα τηλεοπτικά κανάλια και οι επιχορηγούμενοι από πολυεθνικές φαρμάκων λοιμωξιολόγοι. Οπως μου είπαν καταστηματάρχες δίπλα στον Αγιο Σπυρίδωνα μίλησαν σε δημοσιογράφους μεγάλων καναλιών για την όλη κατάσταση, αφηγήθηκαν τη δραματική οικονομική κατάστασή τους, είπαν σε όλα τα δελτία ειδήσεων ότι έρχεται μεγάλη πείνα στο νησί, αλλά κανείς δεν έπαιξε τις δηλώσεις τους! Με εντελώς φασιστικό τρόπο, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επώνυμοι των καναλιών αποκρύβουν τις οιμωγές και την απόγνωση των Ελλήνων σε όλη τη χώρα. Οπως μου έλεγαν στα φέρι Ηγουμενίτσας Κέρκυρας, μόνο πέρυσι το Πάσχα μετέφεραν στην Κέρκυρα 16.000 επιβάτες. Φέτος, όλη η Ηγουμενίτσα «ψάχνεται» πώς θα τα βγάλει πέρα. Το ίδιο και οι γύρω περιοχές.

Το φάσμα της ανεργίας και της πείνας απλώνεται. Στη βόρεια Κέρκυρα, όπου έρχονται κάθε χρόνο Βρετανοί, τα πάντα είναι ερημικά. Οι ταβέρνες είναι κλειστές στο Καλάμι και στην Κουλούρα. Το μεγάλο ξενοδοχείο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δέχονταν χιλιάδες Σκοτσέζους, Ουαλούς και Ιταλούς κάθε χρόνο, θεόκλειστα. Ενα σούπερ μάρκετ, η «Δήμητρα», είναι ανοιχτό στην Κασσιόπη. Εκεί, στην άκρη του λιμανιού, βρήκα ανοιχτό το «ταβερνάκι». Ενας φίλος μου, που έχει το κομμωτήριο Art στην πόλη της Κέρκυρας, πήρε από τη ΔΕΗ λογαριασμό 1.400 ευρώ (!) για την περίοδο του lockdown, που ήταν κλειστός! Πήγε στη ΔΕΗ, έβαλε τις φωνές, αλλά ο υπάλληλος του είπε: «Γιατί φωνάζετε, κύριε; Τα σεσουάρ καίνε πολύ!»

ΟΛΟΙ μουρμουρίζουν εναντίον του Κυριάκου, αποκαλούν «ξέφτι» τον Αδωνι Γεωργιάδη, γκρινιάζουν για τον Δένδια και αφορίζουν ης τράπεζες. Οι πάντες έχουν καταλάβει ότι τα μόνα μέτρα στήριξης, η περίφημη συμπαράσταση της κυβέρνησης, ήταν τα 800 ευρώ για 45 ημέρες! Οσα ανακοίνωσαν για την ενίσχυση από μέρους των τραπεζών ήταν ψέματα, γιατί μόνο οι εύρωστες επιχειρήσεις μπορούσαν να πάρουν δάνειο. Οι υπόλοιποι αποκλείστηκαν. Ολες οι μετρήσεις που θέλουν να δείξουν ότι ο Μητσοτάκης είναι μεγάλος ηγέτης, χαρισματικός πολιτικός και ο αρχάγγελος προστάτης της υγείας των Ελλήνων είναι πλαστές. Σε όλες πρέπει να έχει βάλει το χέρι του ο ειδήμων σε γκάλοπ υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης, είναι βέβαιο ότι εποπτεύει όλα τα χρήματα που διανέμονται ο ανιψιός του Καίσαρα Γρηγόρης Δημητριάδης. Οπως έμαθα, η φασιστική επιχείρηση φίμωσής μου, τόσο στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM όσο και στο Action 24, είχε να κάνει με την ευρεία διείσδυση των αποκαλύψεών μου και των δεδομένων μου σε όλη τη χώρα. Ανακαλύπτω στην περιφέρεια ότι όσοι είχαν Cosmote έβλεπαν Action 24!

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ θα ανατραπεί μόλις βαδίσει για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική, να φέρει 5ο Μνημόνιο και να υπογράψει ταπεινωτική συνθήκη με τον Ερντογάν. Ολες οι κινήσεις του, όλες οι αποφάσεις του αποδεικνύουν ότι παίρνει απευθείας εντολές από την Καγκελαρία του Βερολίνου.

Είτε πηγαίνει στο Πεκίνο, προκαλώντας υπαινιγμούς από τον Μάικ Πομπέο και τον Λευκό Οίκο, είτε συνεργάζεται στενά με τα ιδρύματα Σόρος και Γκέιτς προωθώντας τις δουλειές του Μπιλ στην Ελλάδα, ή επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Ερντογάν, προηγουμένως ζητεί την άδεια των Γερμανών ή παίρνει απευθείας οδηγίες και εντολές από την Ανγκελα Μέρκελ. Δεν παίρνει, ουσιαστικά, ουδεμία ατομική κυβερνητική ή εθνική πρωτοβουλία, χωρίς να ρωτήσει τις δυνάμεις Κατοχής. «Μαγειρεύει» να πάει σε εκλογές μέσα σε πυρακτωμένη ατμόσφαιρα πολιτικής κάθαρσης, όπως είχε κάνει ο πατέρας του με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο «βρόμικο '89», προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές και να αναρριχηθεί στην εξουσία. Η Αγία Οικογένεια «μαγειρεύει» πάντα με τον ίδιο τρόπο τα «πολιτικά ξεροτήγανα».

Ο Κυριάκος, όμως, βλέπει ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί, με κασέτες (όπως παλιά ο πατέρας του με τον Μαυρίκη), Παπαγγελόπουλους, Καμμένους και Novartis, δεν είναι αρκετά ως προσάναμμα για να ανάψει μεγάλη φωτιά και να πάει τον Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές και στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλωστε, ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο αποδεικνύει ότι αποδέχθηκε την ενοχή της για τις μεθόδους της και στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΣ, η ανάλυση του συμβιβασμού από τις αμερικανικές Αρχές αναφέρει εκτεταμένα ότι επαγγελματίες της Υγείας, δωροδοκούμενοι, υλοποίησαν τις μεθόδους της πολυεθνικής. Μήπως ο πρωθυπουργός να κοιτάξει για αυτούς τους επαγγελματίες της Υγείας στο περιβάλλον του ή στη «Διαύγεια»;

Ο Μητσοτάκης πρέπει να αναχαιτιστεί, πρέπει να ανατραπεί, πριν υλοποιήσει τα αντεθνικά σχέδιά του, πριν προχωρήσει σε ταπεινωτικές συμφωνίες με τους Τούρκους και σε ακρωτηριασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Είναι υποχρέωση των πατριωτικών δυνάμεων της Ν.Δ., αλλά και υποχρέωση όλων των ελεύθερων δημοκρατών και πατριωτών Ελλήνων να κινηθούν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ματαιωθούν όλα αυτά τα αντεθνικά και μειοδοτικά σχέδια. Ο (υ)ιός Μητσοτάκης εξαπάτησε τους Ελληνες. Υφάρπαξε την ψήφο τους παριστάνοντας τον πατριώτη και αξιοποιώντας την πολιτική φθορά του Τσίπρα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξαπάτησε τους Ελληνες λέγοντας ότι ήταν εναντίον της συμφωνίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν υπέρ. Το απέδειξε μόλις ήρθε στην εξουσία. Τώρα είναι έτοιμος να υπογράψει «μειωμένη επήρεια» στα ελληνικά νησιά, δηλαδή μειωμένη ελληνική κυριαρχία. Είναι κλώνος του Γερμανού πράκτορα (όπως τον έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου) Κώστα Σημίτη, και αυτό αποδεικνύει η στενή επαφή του με συμβούλους του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Ροζάκης, και άλλα στελέχη του σημιτικού περιβάλλοντος.

Είναι υποχρέωση όλων των ελευθέρων Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης, να εμποδίσουμε τον Μητσοτάκη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ισοπέδωσε οικονομικά τη χώρα, απορρύθμισε πλήρως την οικονομία της και χρησιμοποιεί τον Covid-19 ως εργαλείο εκφοβισμού και ελέγχου του πληθυσμού. Υποχρέωση όλων, η μαζική αντίδραση και η ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Με το επιχείρημα «Σώζω ζωές» έφερε την πείνα, την εξαθλίωση και την ανεργία στην Ελλάδα. Με το ίδιο επιχείρημα μπορεί να υπογράψει ταπεινωτική συμφωνία με τον Ερντογάν, χρησιμοποιώντας νεόκοπους όρους, όπως «μειωμένη επήρεια», δηλαδή μειωμένη κυριαρχία, προκειμένου φυσικά να ξεγελάσει την πλειοψηφία του λαού. Δεν θα του το επιτρέψουμε!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μιωνής: «Μη με κηλιδώνετε» με Σαμαρά και Χαΐτογλου

Πρωτοφανές «κάρφωμα» στον πρώην πρωθυπουργό και τον φίλο του με εξώδικο στη «δημοκρατία»: Μη με συνδέετε «με σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές»

Απρόβλεπτη τροπή λαμβάνουν πλέον εν όψει και της σύνταξης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου οι συνδεόμενες εξελίξεις με τον πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» - Σάμπυ Μιωνή. Ο γνωστός πια ανά το πανελλήνιο και ως «κοριός», λόγω της παράνομης ηχογράφησης της συνομιλίας του με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, με εξώδικο του προς τη «δημοκρατία» επιλέγει ξαφνικά (άγνωστο αν αυτό θα είναι πρόσκαιρο ή μόνιμο) να αλλάξει τακτική. Ο Σ. Μιωνής εμφανίζεται τώρα να τηρεί συνειδητές αποστάσεις ή κατά το κοινώς λεγόμενο να «πουλάει» τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κάλυπτε τις δράσεις του από το 2012 και τον χρησιμοποίησε ως ψευδομάρτυρα στην Προανακριτική.

Προφανέστατη αιτία της πανικόβλητης στροφής είναι οι νομικές συνέπειες μετά τις αποκαλύψεις της «δ», με βάση έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., που είχε θάψει η Προανακριτική ότι ο Σ. Μιωνής συνεργαζόταν με τους Ελληνες και Ελβετούς τραπεζίτες που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς του θεσσαλονικιού επιχειρηματία Κων. Χαΐτογλου, ο οποίος είναι στενότατος φίλος και ετήσιος συμπαραθεριστής του κ. Σαμαρά.

Ασφαλώς, τίποτα από όσα λέει ο κ. Μιωνής δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς, καθώς και τα εξώδικα του έχουν αποδειχθεί ψευδέστατα. Σε προηγούμενο εξώδικο του, που δημοσίευσε η δ στις 20 Ιουνίου, διέψευδε κατηγορηματικά ότι ηχογραφούσε παράνομα τις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ (Κυρ. Μητσοτάκης, Αντ. Σαμαράς, Ν. Δένδιας, Ν. Παππάς, Δ. Παπαγγελόπουλος κ.λπ.). Πέρασαν μόλις δύο μέρες και τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, ως γνωστόν, δημοσιοποίησε συνομιλία του με τον Ν. Παππά, ενώ ο δικηγόρος του προανήγγειλε ότι υπάρχουν και άλλες ηχογραφήσεις.

Το δημοσίευμα και το εξώδικο
Στο νέο εξώδικο του ο Σ. Μιωνής αναφέρεται στο δημοσίευμα της «δ» και του www.dimokratianews.gr της Πέμπτης 18 Ιουνίου με τίτλο «Οι λογαριασμοί του Κ. Χαΐτογλου "δείχνουν" σχέσεις Σαμαρά - Μιωνή». Τα κύρια σημεία του δημοσιεύματος ήταν τα εξής:

Τέσσερις ελβετικοί λογαριασμοί του μεγάλου επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης κ. Κων. Χαΐτογλου, ο οποίος διατηρεί γνωστότατη στενή σχέση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, εξηγούν την πολυετή στήριξη και συγκάλυψη που προσφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στον Σαμπυ Μιωνή. Το καινούργιο στοιχείο δεν είναι η αναφορά του ονόματος του κ. Χαϊτογλου στη λίστα (γνωστή από το 2012), αλλά η άγνωστη ως τώρα διασύνδεσή του με το «κύκλωμα Μιωνή». Οι αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις κινήσεις των λογαριασμών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης βρίσκονται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στις 4 Ιανουαρίου 2019.

Η έκθεση καταγράφει τους αριθμούς και τις κινήσεις λογαριασμών με τους οποίους συνδέονταν ο Σ. Μιωνής, ορισμένοι από τους δώδεκα Ελληνες συνεργούς του και δύο ξένοι τραπεζίτες αφενός για διακίνηση χρημάτων και αφετέρου προς όφελος της HSBC. Στη δημοσιευμένη «λίστα Λαγκάρντ» στο όνομα του κ. Κ. Χαΐτογλου και (αποθανόντων πια) μελών της οικογένειας τοπ αντιστοιχεί ποσό μόνο 6.681.586 δολαρίων. Ωστόσο, η έρευνα της ΕΔ.ΑΣ. δείχνει ότι υπάρχουν όχι ένας, αλλά τέσσερις λογαριασμοί δολαρίων στην HSBC. Ενα ποσό μεταφέρθηκε το 1991 από την Credit Lyonnais προς την HSBC και αθροιζόμενο με άλλο υπόλοιπο του 2001 υπάρχει σχεδόν αντιστοιχία με το αναφερόμενο στη λίστα Λα γκάρντ . Ωστόσο, το 2006, όταν ακριβώς εντοπίζεται και η ανάμειξη του «κυκλώματος Μιωνή», ένας λογαριασμός της οικογένειας Χαΐτογλου εμφανίζει οκταψήφιο (και υπερπολλαπλάσιο) υπόλοιπο σε εκατομμύρια δολάρια.

Οι τραπεζικοί και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που συνδέονται, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., με τους λογαριασμούς Χαΐτογλου είναι τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που συνδέονται με τους λογαριασμούς των Σάμπυ Μιωνή και Σταύρου Παπασταύρου και τους λογαριασμούς πάρα πολλών εταιριών τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. καταγράφει ως σχετιζόμενο μέρος με τον κ. Χαΐτογλου την εταιρία CAPLAND, που διαχειριζόταν τα επενδυτικά προϊόντα τα οποία είχε επιλέξει ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας. Η CAPLAND επένδυε μαζί με την RFC EMERGING EQUITIES INC. , που είχε την έδρα της στη Μονρόβια της Λιβερίας. Ανά διαστήματα, ανά πρόσωπο και κατά περίπτωση, ιδιοκτήτες ή πληρεξούσιοι της RFC εμφανίζονταν οι συνεταίροι Σ. Μιωνής και Αγγ. Μεταξάς, καθώς και ο αδελφός και εξάδελφος του πρώτου Νισσίμ Αρης Μιωνής και Αλ Ματαθίας, αντίστοιχα. Από ένα σημείο και πέρα, εμφανίζονται η ίδια η CAPLAND και ο κ. Λαναράς να είναι διαχειριστές της RFC του Σ. Μιωνή.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Σ. Μιωνής υποστηρίζει στο εξώδικό του τα εξής:

Τα ανωτέρω, όπως παρουσιάζονται και διατυπώνονται, τα οποία αναφέρονται στο πρόσωπό μου, είναι στο σύνολο τους ψευδή, ανυπόστατα και συκοφαντικά, και έχουν μοναδικό σκοπό να με κηλιδώσουν και να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση στο αναγνωστικό κοινό για σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες για εμένα και τους συνεργάτες μου, τόσο οικονομικές, όσο και πολιτικές και κοινωνικές.

Προφανώς, συνεχίζετε την αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον μου με την κατ' εξακολούθηση δημοσίευση ψευδών, ανυπόστατων και συκοφαντικών εναντίον μου άρθρων, όπως είναι και το ανωτέρω, εκδικητικά, διότι μεταξύ υμών και εμού υφίστανται αστικές δικαστικές υποθέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ελλάδα.

Τέλος, είναι πρόδηλος ο σκοπός σας να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, στα πλαίσια της γενικότερης εμπάθειας εναντίον μου και της ανηλεούς κατασυκοφάντησής μου που επιδεικνύει η εφημερίδα σας, καθώς και ο εκδότης αυτής, η οποία εκκινεί από τα μαθητικά μας χρόνια όταν φοιτούσαμε στο ίδιο σχολείο και εσείς ήσασταν ηγετικό στέλεχος μαθητικής νεοναζιστικής οργάνωσης, με γνωστές αντισημιτικές θέσεις.

Και ενώ για προηγούμενα άρθρα σας, έχουν κοινοποιηθεί αντίστοιχες εξώδικες δηλώσεις μου, εσείς συνεχίζετε να με συκοφαντείτε, και χαρακτηριστική απόδειξη προς τούτο αποτελεί η εμμονή σας να με χαρακτηρίζετε ως δήθεν πρωταγωνιστή της λίστας Λαγκάρντ, ενώ γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν ότι έχω ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα αυτό και δεν βρέθηκε καμία παράβασή μου σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε έχει υπάρξει εναντίον μου καταδίκη από καμία φορολογική ή δικαστική αρχή καμίας χώρας οπουδήποτε στον κόσμο, ούτε έχω καταδικασθεί για οποιοδήποτε οικονομικό έγκλημα, ούτε βέβαια έχω κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα πουθενά στον κόσμο. Για τούτο, μάλιστα, η δική σας εφημερίδα έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν, αφού αναγκάσθηκα να προσφύγω στη δικαιοσύνη, και σχετικό άρθρο αποκατάστασης της 25.11.2013, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες και οι οικείοι μου έχουμε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη λίστα Λαγκάρντ.

Για την εν λόγω εμμονή σας και τον κατ' εξακολούθηση ως άνω ψευδή ισχυρισμό σας ότι είμαι δήθεν πρωταγωνιστής της λίστας Λαγκάρντ σας έχω οχλήσει με πρόσφατες εξώδικες δηλώσεις μου, και παρ' όλα αυτά εσείς συνεχίζετε να εμμένετε στον εν λόγω ψευδή, ανυπόστατο και συκοφαντικό εις βάρος μου ισχυρισμό σας, όπως και σε όλους τους άνω ψευδείς, ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας. Είναι, επομένως, πασιφανής ο άμεσος δόλος σας και η εκδικητική σας μανία εναντίον μου και σκοτεινές και μη νόμιμες δικές σας σκοπιμότητες γι' αυτήν την νέα εις βάρος μου επίθεση . Στο εξώδικό του, ο Σ. Μιωνής ζητεί αποκατάσταση, επειδή όλα τα ανωτέρω είναι ψευδή και συκοφαντικά και βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συγκυβέρνηση των αντιπάλων του εμφυλίου για να κλείσουν το δρόμο στο «Σιν Φέιν»

Η ΚΡΙΣΗ του κορονοϊού από τη μια και o φόβος του «Σιν Φέιν», από την άλλη, οδήγησαν τις δύο αντίπαλες παρατάξεις του ιρλανδικού εμφυλίου του 1916 στην ιστορική απόφαση να συγκυβερνήσουν, με τη βοήθεια και των Πρασίνων. Η συμφωνία μάλιστα περιλαμβάνει ένα «κεφάλαιο αλά Ισραήλ», με εναλλαγή των αρχηγών των δυο κομμάτων στην πρωθυπουργία, κατά το παράδειγμα των Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ.

Υστερα από σχεδόν πεντάμηνες διαβουλεύσεις, νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ορκίστηκε ο 59χρονος αρχηγός του κεντροδεξιού «Φιάνα Φάιλ», Μάικλ Μάρτιν, επικεφαλής του κόμματος από το 2011. Θα παραμείνει στο πόστο ως τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε θα τον αντικαταστήσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του «Φίνε Γκάελ», Λίο Βαράντκαρ, ως την προκήρυξη των επόμενων εκλογών. Τα δύο κόμματα ανήκουν στο χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά χωρίζονται από το αίμα που χύθηκε ανάμεσά τους στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας από τη Βρετανία και ποτέ ως τώρα δεν είχαν συμμετάσχει στην ίδια κυβέρνηση.

Ωστόσο, η εκτόξευση του αριστερού, εθνικιστικού και απηνούς εχθρού της λιτότητας «Σιν Φέιν» (πρώην πολιτικού σκελους του IRA) στη δεύτερη κοινοβουλευτική θέση με 37 έδρες, έναντι 38 του «Φιάνα Φάιλ» και 35 του Φίνε Γκάελ στις εκλογές του Φεβρουαρίου, με προοπτική η αρχηγός του, Μαίρη Λου Μακ Ντόναλντ, να γίνει πρωθυπουργός, γέννησε την πρωτόγνωρη αντισυσπείρωση των υπολοίπων.

Οντας βουλευτής εδώ και μια 30ετία και ο πρώτος υπουργός Υγείας που απαγόρευσε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, το 2004, ο νέος πρωθυπουργός (ταϊοσέκ στην κελτική διάλεκτο), Μάικλ Μάρτιν, έθεσε προτεραιότητα την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την ανάταξη της οικονομίας με επενδύσεις για θέσεις εργασίας. Ο Βαράντκαρ, ωσότου επιστρέψει στην πρωθυπουργία, θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Εργασίας. Τελος, ο αρχηγός των Πρασίνων, Ιμον Ράιν, ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών, Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

KONTRA NEWS

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
«Στα όρια της “Γαλάζιας Πατρίδας" κάνουμε τις γεωτρήσεις»

Η Τουρκία έχει κάνει μέχρι τώρα 6 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούν οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας. Την σκυτάλη των προκλήσεων έπιασε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατιχ Ντονμέζ ο οποίος επιστράτευσε μια σειρά από έωλα επιχειρήματα και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας για να δικαιολογήσει νομικά και πολιτικά τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο. Εμείς κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας (!) και σε τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει η «ΤΔΒΚ» είπε ο Ντονμέζ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει μέχρι τώρα 6 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, μια ακόμη είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να τις επαναλάβουν! Από τους προκλητικούς ισχυρισμούς Ντονμέζ που εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλ 7» κρατώντας χάρτες στα χέρια του ξεχώρισαν και οι διαβεβαιώσεις του ότι η Τουρκία δεν βλέπει ως προτεκτοράτο τη Λιβύη, ότι δεν θέλει να της υφαρπάξει τα πετρέλαια και όσα επεσήμανε για τον OHE και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θέλουμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Λιβύη

Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη και να προχωρήσει σε ενίσχυση τους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτική δίκτυο Κανάλ 7, αναφερόμενος στα ενεργειακά σχέδια της Αγκυρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι 6+1 γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Γαλάζιας Πατρίδας!

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία 2 - 3 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλου βάθους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η έβδομη με το «Γιαβούζ» είναι σε εξέλιξη στα δυτικά της Κύπρου.

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου. Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 6 αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, παρουσιάζοντας πάλι τους χάρτες που η Άγκυρα έχει χαράξει μόνη της και βάσει των οποίων ενεργεί στην Ανατ. Μεσόγειο.

KONTRA NEWS

Εκδηλώσεις - πρόκληση στην Αλβανία για την... «Γενοκτονία των Τσάμηδων»!

ΜΕ ΕΝΑ ΡΕΣΙΤΑΛ ανθελληνισμού και προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας και της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ξεκίνησαν στα Τίρανα και ολοκληρώθηκαν κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα οι εκδηλώσεις για να τιμηθούν τιμηθούν τα 76 χρόνια από την «Γενοκτονία των Τσάμηδων»!

Όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, το επίσημο κόμμα των Τσάμηδων αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις κάθε χρόνο διοργανώνουν βδομάδα αφιερωμένη στη «Γενοκτονία» προβάλλοντας τα αιτήματα για επιστροφή των περιουσιών τους και ελεύθερης κίνησης στην Ελλάδα.

Αιτήματα που συνοδεύονται από παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και ένα κύμα προπαγάvδας που γίνεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων και δεκάδων ιστοτόπων που λειτουργούν από οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Το τελευταίο διήμερο οι εκδηλώσει μεταφέρθηκαν στην Κονίσπολη, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Αν κάτι πραγματικά ξεχώρισε μέσα σ' ένα πλήθος δρώμενων που θα μπορούσαν να ανήκουν στο χώρο της γραφικότητας, είναι οι εμπρηστικοί λόγοι του Σεπτίμ Ιντρίζι, προέδρου του κόμματος των Τσάμηδων που κατά το παρελθόν συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό του Έντι Ράμα.

Ο Ιντρίζι δεν περιορίστηκε αυτή την φορά στα «αιτήματα των Τσάμηδων» περί διεθνούς αναγνώρισης της «γενοκτονίας», επιστροφής περιουσιών, ανέγερση μνημείου και λειτουργία νεκροταφείου στην Ελλάδα αλλά καταφέρθηκε με μένος εναντίον της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία ειδικά για το ζήτημα της επικείμενης απογραφής πληθυσμού με βάση τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα επόμενα χρόνια θα αναλάβει διεθνή εκστρατεία ώστε να ακυρωθεί μια τέτοια απογραφή.

Επίθεση εξαπέλυσε και για την λειτουργία των Ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων υποστηρίζοντας ότι σκοπός είναι «να οριοθετηθεί η Βόρειος Ήπειρος η οποία όμως βρίσκεται βόρεια της Τσαμουριάς»!

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκδηλώσεις των Τσάμηδων προβάλλονται εκτενώς σε μέρος του Τουρκικού τύπου με τίτλους όπως «ελληνική γενοκτονία» και φράσεις όπως «οι Έλληνες όπου βρέθηκαν κακοποίησαν τους μουσουλμάνους».

Τα άρθρα του τουρκικού τύπου έχουν αναδημοσιευθεί ακόμη και από έγκυρους και αξιόπιστους ιστοτόπους της Αλβανίας, γεγονός καθόλου τυχαίο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Τουρκία: μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση»

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ της εκπομπής «Roads» με τον Πάνο Χαρίτο αύριο Τρίτη, στις 00:15 στην ΕΡΤ1. Θα δούμε ένα ντοκιμαντέρ για την Τουρκία, «τη χώρα των μεγάλων αντιφάσεων».

Σ' ένα οδοιπορικό, που έγινε λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι σχολιάζουν στην κάμερα της εκπομπής τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στα σύνορα του Έβρου και τη θαλάσσια μεθόριο, καθώς και τη ζωή υπό τη σκιά του προέδρου Ερντογάν.

«Στην τουρκική κωμόπολη Ασο, απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες μιλούν για την προσπάθεια να χτίσουν μια καινούργια ζωή, ενώ κάτοικοι καταθέτουν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τους τρόπους με τους οποίους Τούρκοι διακινητές εκμεταλλεύονται και στέλνουν πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

Οικονομολόγοι μιλούν στον Πάνο Χαρίτο για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, ενώ καθημερινοί άνθρωποι μιλούν για τη μεγάλη κρίση που πλήττει τη χώρα, την υψηλή ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τη δύσκολη καθημερινότητα».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΡΟ ΕΚ ΤΑΣΕΙΣ
Του Γιώργου Καπόπουλου

Βαλκανική πρόκληση

ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ οι ανταύγειες από το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της ματαιωθείσας συνάντησης κορυφής Σερβίας - Κοσόβου στον Λευκό Οίκο με οικοδεσπότη τον Τράμπ, Γαλλία και Γερμανία δραστηριοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας σε τι πλαίσιο και με τι κόστος ;

Το ερώτημα τίθεται καθώς Σερβία και Κόσοβο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές σε ανταλλαγές εδαφών, πατώντας την κόκκινη γραμμή του απαραβίαστου των εσωτερικών συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΕΤΣΙ, ΕΥΛΟΓΑ τίθεται το ερώτημα αν η εσπευσμένη εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας Κοσόβου θα γίνει μπούμερανγκ.

Αντί δηλαδή να λειτουργήσει ως ακρογωνιαίος λίθος σταθεροποίησης στα δυτικά Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά, να πυροδοτήσει την αναζωπύρωση των εστιών έντασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πρώτα από όλα ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στο Βόρειο Κόσοβο και στη Νοτιοδυτική Σερβία στο όνομα της εθνικής ομοιογένειας σημαίνει de facto νομιμοποίηση του αλυτρωτισμού της Μεγάλης Σερβίας και της Μεγάλης Αλβανίας.

Οι αποσταθεροποιητικές παρενέργειες μιας αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας Κοσόβου θα γίνουν πολύ γρήγορα αισθητές τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στα μέσα του 2020 και στη σκιά της πανδημίας η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων δεν έχει πια την αίγλη και τη σταθεροποιητική αξιοπιστία που είχε στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όταν πρόβαλλε ως εναλλακτική του αδιέξοδου εθνικισμού επιλογή.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, πλήρη μέλη της Ε.Ε. από το 2007, δεν είχαν τη στήριξη που είχαν οι χώρες του Νότου στη δεκαετία του '80 και έζησαν την ένταξη τους κατά κύριο λόγο ως δεύτερο, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, σοκ προσαρμογής.

Μπορούν Γερμανία και Γαλλία και η Ε.Ε. συνολικά να εγγυηθούν έναν στο ορατό μέλλον ορίζοντα πλήρους ένταξης και πακέτα στήριξης των αναγκαίων προσαρμογών;

ΧΩΡΙΣ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο παραπάνω ερώτημα τα δυτικά Βαλκάνια θα παραμείνουν πεδίο αντιπαραθέσεων τόσο ενδοευρωπαϊκών όσο και μεταξύ των περιφερειακών γεωπολιτικών στοχεύσεων της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σκληρά παζάρια για τις 14+1 τρίτες χώρες

Έπειτα από αλλεπάλληλες άκαρπες συνεδριάσεις φαίνεται να κλείνει η λίστα κοινής αποδοχής για τους πολίτες εκτός Ε.Ε. που θα μπορούν να επισκέπτονται από μεθαύριο τα κράτη – μέλη - ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία μένουν εκτός - Έντονες διαφωνίες για την ένταξη ή όχι της Κίνας στον κατάλογο, που δεν θεωρείται οριστικός και θα αναπροσαρμόζεται ανά δεκαπενθήμερο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Σε γνήσια ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα διεξάγονται οι συζητήσεις στην Ε.Ε. για τον κατάλογο των τρίτων χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν από την 1η Ιουλίου να ταξιδέψουν στην Ευρώπη των «27».

Ύστερα από αλλεπάλληλες άκαρπες, λόγω διαφωνιών, συνεδριάσεις των μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεις) των κρατών - μελών, όλα έδειχναν ότι την Παρασκευή το βράδυ οι 27 είχαν, επιτέλους, καταλήξει, σε μια λίστα κοινής αποδοχής που περιελάμβανε 14+1 (Κίνα) τρίτες χώρες. Και δεν έμενε παρά η τυπική διαδικασία της υιοθέτησης αυτής της λίστας, χωρίς συζήτηση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Το Σάββατο, όμως, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ορισμένες διαφωνίες παραμένουν ως προς την κατάρτιση της οριστικής λίστας, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων συζητήσεων κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, μια σειρά από κράτη - μέλη ζήτησαν «περισσότερο χρόνο περισυλλογής». Μια ψυχρολουσία για την Κροατία, η οποία ήλπιζε ότι η προεδρία της θα τελειώσει με μια επιτυχία.

Αναζωπύρωση
Οι διαφωνίες αφορούν κυρίως την ένταξη της Κίνας στον κατάλογο, τον αποκλεισμό των ΗΠΑ λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, την πρόταση να επανεξετάζεται ο κατάλογος κάθε δύο εβδομάδες και τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας.

Ορισμένες χώρες, ιδίως του Βορρά (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), επιθυμούν το ψαλίδισμα της λίστας, τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης αυστηρών υγειονομικών κριτηρίων και βλέπουν με καχυποψία την τάση της Γαλλίας και των χωρών του Νότου να αλληθωρίζουν προς τα οικονομικά κριτήρια, δηλαδή τον τουρισμό. Ο καθένας με το πρόβλημά του.

Στα υγειονομικά κριτήρια, λοιπόν, για την κατάρτιση του καταλόγου κόλλησαν και τα πολιτικά (περίπτωση Κίνας) αλλά και, όπως αναμενόταν, τα οικονομικο-κοινωνικά. Η λίστα των «14» επί της οποίας φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία περιελάμβανε τις εξής τρίτες χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία. Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Ν. Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη. Στις εν λόγω 14 χώρες πρέπει να προστεθεί και η Κίνα, υπό τον όρο ότι και το Πεκίνο θα άρει την απαγόρευση εισόδου των Ευρωπαίων πολιτών στην κινεζική επικράτεια (πολιτική αμοιβαιότητας).

Εκτός από τις ΗΠΑ, εκτός καταλόγου βρέθηκαν η Ρωσία, η Βραζιλία (η Πορτογαλία ζήτησε να ενταχθεί αργότερα), η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Τουρκία. Αλλά, είπαμε, ο οριστικός κατάλογος δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί και ενδέχεται να τροποποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, στον κατάλογο εντάχθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα η Ανδόρα, το Μονακό και το Βατικανό και ο Άγιος Μαρίνος. Σιγά μην άφηναν οι «27» εκτός λίστας τους αγαπημένους τους φορολογικούς παραδείσους.

Η 1η Ιουλίου, όμως, δεν είναι μακριά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δημιουργηθεί αδιέξοδο, η κροατική προεδρία μπορεί να καταφύγει στη λήψη απόφασης με ψηφοφορία. Διαφορετικά, κάθε χώρα θα εμφανιστεί με τη δική της λίστα, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Άνοιγμα σε 15 χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η διαδικασία επικύρωσης στα κράτη - μέλη

Του Νίκου Μπέλλου

Το άνοιγμα από την Τετάρτη 1η Ιουλίου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για ταξιδιώτες από 15 τρίτες χώρες που κρίθηκαν ασφαλείς υγειονομικά σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, προβλέπει η καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεις) κρατών μελών. Η απόφαση που βάζει τέλος σε μια καραντίνα 3,5 μηνών, στη διάρκεια της οποίας είχαν απαγορευτεί τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Ε.Ε., θα πρέπει να επικυρωθεί και επίσημα από όλα τα κράτη μέλη, μέσω της λεγόμενης γραπτής διαδικασίας.

Πρόκειται για μια προθεσμία 24 ωρών που τρέχει από σήμερα το πρωί, ενώ αν μια χώρα μέλος υπαναχωρήσει θα πρέπει να το γνωστοποιήσει. Το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, γιατί εμπλέκονται πολιτικοί και οικονομικοί παράμετροι και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής, που θα απαιτήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Ωστόσο, το πιθανότερα σενάριο είναι ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί με m λήξη της προθεσμίας.

Οι 15 χώρες του πρώτου καταλόγου που κρίθηκαν υγειονομικά ασφαλείς για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι οι εξής: Κίνα. Καναδάς, Αυστραλία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Μαυροβούνιο, Αλγερία, Μαρόκο, Σερβία, Γεωργία. Αμοιβαιότητα Η περίπτωση της Κίνας είναι ιδιαίτερη, διότι ναι μεν είναι στον κατάλογο, ωστόσο οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να τηρήσουν την αμοιβαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι εάν το Πεκίνο δεν ανοίξει τα δικά του σύνορα για Ευρωπαίους, τότε ούτε οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στα κράτη μέλη από την 1η Ιουλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος καταρτίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, βασικότερα των οποίων είναι ο αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων δυο εβδομάδων. Από τον κατάλογο λείπουν σημαντικότατες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και γειτονικές μας, όπως η Τουρκία και η Αλβανία.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα είναι κλειστά για τις παραπάνω χώρες τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου. Το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων είναι εθνική και όχι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, ωστόσο η Ε.Ε. χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές υπό μορφή συστάσεων, ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη δράση των χωρών μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου