Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Στρατηγός Φράγκος: Παραμένει αλώβητη και δυνατή η εθνική μας άμυνα στον Έβρο

 

Κινδυνεύουν από την φωτιά οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Έβρου;

«Να γίνουν άμεσα τα έργα που προτείναμε προ 12ετιας», δηλώνει συμπληρωματικά στη «Θ» ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ


Τα πύρινα μέτωπα που σε κάποια σημεία μαίνονται ακόμη στον Έβρο, μεταξύ άλλων δημιούργησαν και κάποια ερωτηματικά αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που οι πυρκαγιές απειλήσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ακριτικού νομού και το κατά πόσο θα επηρεαστεί σε μια τέτοια περίπτωση η εθνική μας άμυνα. Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, δίνει αποκλειστικά μέσα από την «Θ» ένας βαθύς γνώστης του θέματος ο οποίος διατέλεσε Στρατιωτικός Διοικητής στον Έβρο, εν συνεχεία Αρχηγός ΓΕΣ, αλλά και Υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος.

«ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΗ Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Φράγκος, επισήμανε στην «Θ» τα εξής:

«Όλα αυτά αφήνουν ανεπηρέαστα την άμυνα της χώρας. Είναι μια φυσική καταστροφή η οποία κυρίως έπληξε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους του Ν. Έβρου, διότι χρόνια τώρα η πολιτεία ήταν απούσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα σας πω επίσης και κάτι που ίσως σας προβληματίσει. Κάποτε – μέχρι και το ’82- στο Δάσος της Δαδιάς (στις Εννέα Βρύσες) υπήρχε φυλάκιο καταδρομών. Ο ομιλών πήγαινε εκεί σαν Διοικητής Λόχου. Είχαμε τον Λόχο στην Νέα Σάντα Ροδόπης αλλά και φυλάκιο πάνω στις Εννέα Βρύσες και ελέγχονταν η περιοχή. Εκπέμπονταν περίπολοι, εποχούμενοι σε όλη την ορεινή Ροδόπη. Το γιατί δεν γίνεται, δεν μπορώ να το ξέρω. Εκείνο όμως που ξέρω – για να διασφαλίσω και τον κόσμο για να μην ανησυχεί – είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε από πλευράς αμύνης. Βέβαια η καταστροφή είναι τεράστια. Το έργο που προσέφεραν οι πυροσβέστες είναι αξιοθαύμαστο (μέχρι στιγμής έχουμε 60 τραυματίες μόνον από πυροσβέστες και αυτό σημαίνει ότι με αυταπάρνηση έκαναν το καθήκον τους) αλλά η φωτιά έτσι όπως εξελίχθηκε και από αυτά που ερευνώνται θα πρέπει να βρεθούν και οι εμπρηστές και αυτοί που κάνουν αυτό το σχέδιο να καταστρέψουν την χώρα. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η αιμορραγία η οποία ουσιαστικά θα μας αφανίσει και κλιματολογικά».

«ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΟ ΓΕΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΠΛΗΡΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ»

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στο Δάσος της Δαδιάς, αυτόν τον Εθνικό Δρυμό, για ο,τι απομείνει οφείλουμε να κάνουμε αυτά που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, όπως δεν έχουν γίνει σε κανένα δάσος. Δηλαδή άκουσα ότι κάποτε βγήκαν κονδύλια, αλλά κανείς δεν πήγε εκεί για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Να καθαρίσει τα δάση, να τα κλαδέψει, να βγάλει τους ξερούς κορμούς, να ανοίξει δρόμους, να κάνει αντιπυρικές ζώνες κλπ. Υπάρχουν τρόποι να το κάνουν. Εγώ δεν είμαι ειδικός και εκ του ασφαλούς δεν θέλω να είμαι επιτιμητής. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι προτάσεις που έγιναν από το 2010, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Μια από αυτές είναι ο οδικός άξονας παράλληλος με τα βουλγαρικά σύνορα και η υπογειοποίηση κάτω από την Δαδιά, ώστε να μπορούν να μετακινούνται και οι Εβρίτες αλλά και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος και προς Βουλγαρία και προς Τουρκία από το Βόρειο μέρος και να αυξηθεί το εμπόριο και η οικονομία. Το που «κολλά» δεν το ξέρω. Οι κάθετοι άξονες πάντως υποστηρίζονται από την ΕΕ και χρηματοδοτούνται. Γιατί είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει κάθετο άξονα. Σταματά στο Αρδάνειο. Ο άλλος είναι ένας κοινός επαρχιακός δρόμος νομού – θα έλεγα – που δεν τιμά όλους αυτούς που διατείνονται ότι έχουν κάνει μεγάλα, διαχρονικά, έργα. Τίποτα δεν έχουν κάνει. 

Ούτε την Σιδηροδρομική Εγνατία ξεκίνησαν, ούτε αυτά που όφειλαν να κάνουν και το αξιοπερίεργο είναι ότι και να γίνει – όταν γίνει – επιτέλους αυτή η Σιδηροδρομική Εγνατία, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από Τοξότες μέχρι Αλεξανδρούπολη. Δηλαδή αυτό το σιδηροδρομικό κομμάτι, δεν αναβαθμίζεται. Είναι τα περίεργα της ελληνικής πραγματικότητος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Μάλιστα σε μια ημερίδα που είχε γίνει στις 29 Μαΐου του 2022 και ήταν μάλιστα και ένας πρώην υπουργός της περιοχής, ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ελέχθησαν, ειπώθησαν, είπαμετι έπρεπε να γίνει κατά την άποψή μας, έγιναν και προτάσεις και ήταν Έπεα Πτερόεντα. Όλα αυτά τα είχε υποβάλλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού από το 2010, με πλήρεις μελέτες για τον οδικό άξονα. Με πλήρεις μελέτες για ο,τιδήποτε χρειάζεται ώστε να προστατευθεί αυτός ο νομός και με την οικονομική ανάπτυξη να είναι η απάντηση στην απειλή από την γείτονα Τουρκία».

«ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;»

Σε σχόλιο της «Θ» αναφορικά με το «πρόσωπο» που επέδειξε η Τουρκία, σχετικά με όσα συμβαίνουν στον Έβρο, ο κ. Φράγκος, συμπληρώνει τα εξής:

«Ποιο πρόσωπο; Είχε ποτέ καλό πρόσωπο; Δεν κατέχει το 37% της Κύπρου; Δεν μας έχει «casus belli» αν κάνουμε το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα;».

«ΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ ΟΡΥΖΩΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑΦΡΟΥ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του αναφορικά με τον Έβρο, ο ίδιος σημείωσε ότι «όπως ξέρετε έχει γίνει στον Έβρο μια αντιαρματική τάφρος (135 χλμ μήκος, 32 μέτρα πλάτος και 7 μέτρα βάθος). Ο ομιλών το γνωρίζει πολύ καλά γιατί ήταν και ο εμπνευστής και αυτός που ξεκίνησε την κατασκευή και είχε φτάσει στο 85% του έργου. Το έργο δεν έχει τελειώσει, με την έννοια του ότι το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης έπρεπε – ανάμεσα σε ποτάμι και τάφρο – να δημιουργήσει ορυζώνες. Και θα ήταν απροσπέλαστη η περιοχή σε τροχό, σε ερπύστρια και σε πεζό όλη την διάρκεια του χρόνου. Και θα αύξανε και το εισόδημα των αγροτών μας, θα δημιουργούσε προϋποθέσεις με τα έργα που θα γίνονταν, ενώ υπάρχει και άφθονο νερό ώστε να πλημμυρίζουν εκεί οι περιοχές για να αναπτυχθεί η γεωργία με τον τρόπο που ξέρουν καλύτερα οι Εβρίτες και να είναι ασφαλής η χώρα. Να μην υπάρχει καμία απειλή από οποιαδήποτε εισβολή Τούρκων. Δεν τα έκαναν και δεν πρόκειται να τα κάνουν διότι δεν θέλουν να ακούσουν… Να κάνουν λοιπόν την Σιδηροδρομική Εγνατία και τους ορυζώνες για να πουν ότι «είμαστε εκεί». Φτάνουν τα μεγάλα λόγια από όλους όσοι έχουν κυβερνήσει – διαχρονικά – την Ελλάδα. Δεν θέλω να μιλήσω κομματικά, δεν θέλω να απαριθμήσω ευθύνες αλλά και τα πυροσβεστικά μέσα είναι ελλιπή και δεν έχει γίνει ανανέωση του στόλου που αριθμεί μέχρι και 50 χρόνια (τα καναντέρ). Είναι κρίμα και οι 17 πιλότοι που έχουν χάσει την ζωή τους στα καναντέρ (όχι μόνο τα 2 τελευταία παλληκάρια μας). Να μην ανησυχούν λοιπόν για την άμυνα αλλά για την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την Θράκη να αναπτυχθεί (και πληθυσμιακά με αυτόν τον τρόπο). 

Τέλος, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες που έχουν συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και τους Στρατού μας και είναι πάντα δίπλα τους. Εκείνο που δεν φοβάται ο Έλληνας είναι γιατί ο Θρακιώτης δεν καταλαβαίνει τίποτα από αυτό που λέγεται Τούρκος. Πάντα όταν τους έλεγαν για τον Τούρκο (για την απειλή του) γέλαγαν. Κάτω στο κλεινόν άστυ, έχουν πρόβλημα».

Πηγή: www.thraki.com.gr



2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Στρατηγέ τώντεσσάρων αστέρων ‘ πολύ καλά τά λέτε αλλά δυστυχώς τά παχύδερμα τών Αθηνών ΔΕΝ ΣΥΓΚΟΙΝΟΥΝΤΑΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοτε μαλλον α-"κλεινον" αστυ, Στρατηγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή