Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026

Μια αθέμιτη πολιτική πράξη του Ελευθέριου Βενιζέλου: Όταν πρότεινε τον σφαγέα του Ελληνισμού, Κεμάλ Ατατούρκ, για Νόμπελ Ειρήνης!

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Ελευθεριος Βενιζέλος

«Οι μεγάλοι μάστοροι κάνουν τα μεγάλα λάθη..»

Η επιστολή, σημειώνεται στο Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου, πως γράφτηκε το 1930 και απευθύνεται στον πρόεδρο της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ στην Νορβηγία και είναι γραμμένη στην γαλλική γλώσσα· σήμερα αντίγραφό της βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου, στο φάκελο 283-108.
Στα σχόλιά της η Επιτροπή των Νόμπελ γράφει: «Ο Κεμάλ ήταν στον κατάλογο των υποψηφίων, αλλά δεν συντάχθηκε καμία αξιολόγηση. Υποτίθεται ότι θα προστίθετο αργότερα, αλλά δεν προστέθηκε καμία αξιολόγηση γι' αυτόν».
Διαβάστε την επιστολή, που είχε συνταχτεί στη γαλλική γλώσσα και σήμερα υπάρχει αντίγραφό της στο Μουσείο Μπενάκη.

Αν και το αίμα των σφαγιασθέντων ήταν ακόμα νωπό, οι οιμωγές ακούγονταν στις προσφυγικές συνοικίες της Ελλάδας και η πληγή της Μικρασίας, ακόμα και σήμερα, ανοιχτή παραμένει, ο Βενιζέλος κινήθηκε με πολιτική πυξίδα: θέλησε να επιλύσει την κάθε διαφωνία με την Τουρκία, γιατί έτσι θεωρούσε πως θα μπορούσε η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Και προχώρησε: συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, εισβολή και κατάληψη του 36,2% της Κύπρου, συνεχής αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, Ίμια, θάνατος, αίμα, προσφυγιά και τα λοιπά και τα λοιπά.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου