Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Η ΓΥΣ πρωτοπορεί και βάζει το αποτύπωμα της για τη μελέτη και την πιθανή εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη!..
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 102 σταθμοί βαρύτητας (16 στην Άνυδρο).
Εκτιμάται οτι ολοκληρώθηκε η εργασία GNSS, μένουν 3-4 ακόμη σημεία και αποτύπωση με Drone στη Νήσο Νέα Καμένη (Είναι η ηφαιστειογενές Νήσος Νεα Καμένη στη Σαντορίνη).
Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: Νέα Καμένη Θήρας
![]() |
23 Μαΐου 1707 - 14 Σεπτεμβρίου 1711 μ.Χ.: Έκχυση λάβας οδηγεί στον σχηματισμό δύο μικρών νησιών που σύντομα ενώνονται και σχηματίζουν τη Νέα Καμένη. |
Στενή συνεργασία των επιστημονικών ομάδων για την κατάσταση στη Σαντορίνη
Γιάννης Ελαφρός
Υπομονή, ψυχραιμία και επιστημονική εγρήγορση είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι επιστήμονες από το πεδίο της Σαντορίνης, καθώς η σεισμική ακολουθία παραμένει ζωηρή με πολλούς σεισμούς, αρκετοί εκ των οποίων άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Χθες στις 22.16 σημειώθηκε η ισχυρότερη –έως εκείνη τη στιγμή– δόνηση από την έναρξη της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
Από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εντοπίσει συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πάνω από 12.800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν (χωρίς χρήση μηχανικής μάθησης) 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη άνω των 4 Ρίχτερ και δύο άνω των 4,5 Ρίχτερ.
«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί στην περιοχή περίπου 140 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, είναι κάτι εξαιρετικό. Η σεισμική ακολουθία παραμένει ισχυρή, παρά τις αυξομειώσεις όσον αφορά τον ρυθμό της σεισμικότητας και την ένταση των δονήσεων. Η σμηνοσειρά δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς τις τελευταίες ημέρες», λέει στην «Κ» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. «Η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην περιοχή ρηγμάτων πέριξ της νησίδας Ανυδρος», συμπληρώνει, κι αυτό έχει σημασία, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο μεγαλύτερο ρήγμα. «Το φαινόμενο φαίνεται να έχει χρόνο μπροστά του, θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να δούμε πώς εξελίσσεται», συμπληρώνει ο κ. Γκανάς.
Χθες στις 22.16 σημειώθηκε η ισχυρότερη έως εκείνη τη στιγμή– δόνηση από την έναρξη της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
«Είναι ανάγκη όλες και όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί και ακριβείς στις δηλώσεις μας σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα και τη σχέση της με τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπου», σημείωσε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, μιλώντας μας από το σκάφος με το οποίο επέστρεφε με τους συνεργάτες της από τη Νέα Καμένη στη Σαντορίνη. «Το βασικό είναι η διαρκής μελέτη και συγκέντρωση στοιχείων, η συνεργασία του συνόλου των επιστημονικών ομάδων, και αυτό κάνουμε», συμπλήρωσε.
«Προσθέτουμε νέα εργαλεία στην καταγραφή της κατάστασης. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, που έχει τα κατάλληλα όργανα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ, θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία σε Σαντορίνη, Θηρασιά, Νέα Καμένη. Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή. Επιπλέον, θα γίνουν μετρήσεις σε τουλάχιστον 50 σταθμούς βαρύτητας κατανεμημένους στην περιοχή. Από τον συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, όπως επίσης και στη μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων», εξηγεί η κ. Νομικού. Οι σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες ξεκίνησαν χθες. «Μετρήσεις βαρύτητας είχαμε πραγματοποιήσει και το 2011-12 κι έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε τα ευρήματα», συμπληρώνει η ηφαιστειολόγος.
Η ερευνητική ομάδα ανέσυρε χθες από τον βυθό της Καλντέρας δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους, που είχαν τοποθετηθεί πριν από μία εβδομάδα, και τους αντικατέστησε με δύο νέους. Οι σεισμογράφοι παραδόθηκαν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να αναλυθούν τα στοιχεία τους από τους σεισμολόγους. «Δουλεύουμε σαν ομάδα, όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται στην κοινή επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι θα πιάσουν τη μικροσεισμικότητα, όχι μόνο στην Καλντέρα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, και θα βοηθήσουν στην επανατοποθέτηση των επίκεντρων στο ακριβές σημείο», αναφέρει η κ. Νομικού.
Για την περιοχή θα αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες και το ωκεανογραφικό σκάφος «Ω/Κ Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, με πολυμελή ερευνητική ομάδα και σύγχρονο εξοπλισμό. Το σκάφος θα προχωρήσει «στη συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή». Ο ερευνητικός πλους του «Αιγαίου» στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου», το οποίο έχει αντικείμενο τη διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου