Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου..
Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα www.sansimera.gr
Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 15 Ιανουαρίου 2025
Zeynep Dilara Akyürek
Η Αγία Σοφία, που χτίστηκε για τρίτη και τελευταία φορά πριν από 1.500 χρόνια, παρέμεινε όρθια παρ' όλες τις λεηλασίες, τους σεισμούς και την παραμέληση. Η αρχαία κατασκευή, η οποία υποδέχεται πλέον επισκέπτες από όλο τον κόσμο, κρύβει υπόγεια πληροφορίες που είναι τουλάχιστον εξίσου ενδιαφέρουσες μ’ αυτό που υπάρχει μέσα. Τα μυστικά στις σήραγγες και τους ταφικούς θαλάμους, που αναμένεται να ανοίξουν σύντομα στους επισκέπτες και τη ρωμαϊκή κληρονομιά στην Αγία Σοφία, που χρειάζεται «επιστήμη», ο Δρ. Hasan Firat Diker είπε την ιστορία.
Μας περιμένουν εκπλήξεις στα τούνελ ;
Ακριβώς όπως οι χιλιάδες ετών Πυραμίδες της Αιγύπτου, οι ταφικοί θάλαμοι χτίστηκαν στη Ρώμη πριν από 1600 χρόνια και σημαντικές προσωπικότητες θάφτηκαν σε τέτοιους ειδικούς θαλάμους. Τα εδάφη της Κωνσταντινούπολης, που έχουν φιλοξενήσει διάφορους πολιτισμούς, φιλοξενούν επίσης ταφικούς θαλάμους και υπόγειες κατασκευές. Στο οικόπεδο που χτίστηκε η Αγία Σοφία, υπήρχαν σήραγγες και ρωμαϊκά νεκροταφεία πριν από αυτήν. Όπως ο ιστορικός ιππόδρομος που βρίσκεται σήμερα κάτω από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ και η μυστική ιστορία της, η Αγία Σοφία μπορεί επίσης να είναι ένας ιστορικός θησαυρός γεμάτος εκπλήξεις, είπε ο Δρ. Hasan Fırat Diker και ολοκλήρωσε την ομιλία του εξηγώντας τι περιμένει τους επισκέπτες κάτω στις σήραγγες.
Πριν από 1500 χρόνια, ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας στην ιστορία ξαναχτιζόταν. Ο γιγάντιος τρούλος, που είχε καταστραφεί από πολέμους και εξεγέρσεις και κατέρρευσε δύο φορές από σεισμούς, παραμέληση και αρχιτεκτονικά λάθη, παρουσίαζε μια εικόνα ακατάλληλη για τον σημαντικότερο τόπο λατρείας του κόσμου. Η εκκλησία, που θα χτιζόταν για τρίτη και τελευταία φορά, έπρεπε να παραμείνει όρθια, όποια κι αν ήταν η τύχη της. Και έτσι έγινε, η αρχαία πόλη της Κωνσταντινούπολης, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διατήρησε την Αγία Σοφία της. Ο τρούλος του κτιρίου, που έγινε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, γλίστρησε και παραμορφώθηκε με την πάροδο του χρόνου, στηρίχθηκε από «αντηρίδες» που κατασκεύασε κάθετα στους εξωτερικούς τοίχους ο Mimar Sinan. Η Αγία Σοφία έχει κρύψει χιλιάδες μυστήρια μέσα και γύρω της σε όλη την 1.500 και πλέον χρόνια ιστορία της. Κάθε φορά που ερευνώνται τα ίχνη χιλιάδων διαφορετικών ανθρώπων, οι πολιτισμικές αλλαγές και οι γύρω τάφοι και οικοδομές, ανοίγεται μια νέα σελίδα στην επιστήμη της ιστορίας. Τα μυστήρια της Αγίας Σοφίας χρειάζονταν επιστήμη. Ειδικά όταν 1600 χρόνια ρωμαϊκής κληρονομιάς βρίσκονται στα τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία! Ο Δρ.Hasan Fırat Diker Μέλος ΔΕΠ, Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού, Πανεπιστημίου Fatih Sultan Mehmet είπε στη Milliyet.com.tr για εκείνες τις σήραγγες και τους θαλάμους ταφής που σύντομα θα ανοίξουν στους επισκέπτες.
H Αγία Σοφία χρειάζεται περισσότερο απ’ αυτή την αξιοθαύμαστη πτυχή, την επιστήμη!
Η Αγία Σοφία είναι ένα οικοδόμημα που προκαλεί δέος με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία γραμμένα παντού και περασμένα από γενιά σε γενιά. Τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά του κτιρίου κατά καιρούς δεν έχουν αλλάξει καθόλου την αξία του. Στην πραγματικότητα, έχει κερδίσει μια θέση στις καρδιές ανθρώπων πολλών διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών και φυλών. Οι νότες των Βίκινγκ, ο τάφος του Enrico Dandolo, ο 41ος Δόγης της Δημοκρατίας της Βενετίας ή το σημάδι στον τοίχο που πιστεύεται ότι είναι το δάχτυλο του «Hızır», είναι όλα σημαντικά για εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς. Ωστόσο, αν και υπάρχει μια διαφορετική ιστορία και ένα διαφορετικό μυστήριο σε κάθε βήμα, υπάρχει κάτι που χρειάζεται η Αγία Σοφία περισσότερο από αυτή την αξιοθαύμαστη πτυχή: την επιστήμη! Ο Δρ. Hasan Fırat Diker κατέβηκε στις σήραγγες κάτω από την κατασκευή πριν από 5 χρόνια και άνοιξε τις πόρτες της ιστορίας για πρώτη φορά για μια λεπτομερή έρευνα. Εκείνες τις μέρες, η κίνηση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη γιατί η ρύπανση που έφερε ο χρόνος είχε περικυκλώσει τις σήραγγες. Ωστόσο, την ιστορική σημασία των σηράγγων, που για άλλη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο με το γεγονός ότι θα καθαριστούν και θα ανοίξουν στους επισκέπτες, δήλωσε ο Δρ. Hasan Firat Diker. Σύμφωνα με τον Diker, οι υπόγειες κατασκευές του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σοβαρές για να αποτελούν αντικείμενο μόνο ντοκιμαντέρ και φανταστικών ιστοριών.
«Φαίνονται ξηλώματα στις οροφές»
Η Αγία Σοφία έχει υποστεί ζημιές με διάφορους τρόπους σε όλη την ιστορία. Ο σεισμός της 7ης Μαΐου 558 προκάλεσε επίσης μεγάλες ζημιές σ’ αυτό και προκάλεσε την κατάρρευση του θόλου. Ο Mimar Sinan, ο οποίος αργότερα ενίσχυσε την Αγία Σοφία με τα στηρίγματα που κατασκεύασε, άνοιξε τμήματα όπως αποχετευτικά κανάλια ή σήραγγες κάτω από τις κατασκευές στα δικά του έργα. Ανάλογα τμήματα υπήρχαν και στην Αγία Σοφία. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουν κατασκευαστεί όλες αυτές οι σήραγγες για έργα υποδομής. Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών και τα εδάφη όπου βρίσκεται η Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα, φέρουν μια κληρονομιά 1600 ετών. Σύμφωνα με τον Hasan Fırat Diker, οι περισσότερες από τις σήραγγες που θα καθαριστούν και θ’ ανοίξουν στους επισκέπτες είναι πολύ στενές και χαμηλές και δεν είναι εργονομικά κατάλληλες για τους επισκέπτες. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να μετακινηθούν μόνο με σύρσιμο.
«Όταν πρωτο-χτίστηκαν είχαν πολύ μικρή διατομή, καθώς μόνο ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να μπει και να τοποθετήσει τους σωλήνες νερού και δεν φαίνεται πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν για άλλο σκοπό. Ωστόσο, παρόλο που τα κελάρια κάτω από το αίθριο είναι μισογεμάτα, είναι πολύ μεγάλοι χώροι. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι εντυπωσιακές κατασκευές, παρά τα μπάζα στο εσωτερικό τους, θα έχουν ακόμα πιο μαγευτικό αποτέλεσμα μόλις καθαριστούν. Ομοίως, όταν η κατασκευή του υπογείου, η οποία είναι παλαιότερη από την υπάρχουσα Αγία Σοφία, καθαριστεί μαζί με την ανωδομή της, θα αναδυθεί ένα πολύ ιδιαίτερο ιστορικό τεχνούργημα και η πολυεπίπεδη ομορφιά όχι μόνο της Αγίας Σοφίας αλλά και της Κωνσταντινούπολης θα αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά». Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης ότι κατά τόπους υπέστησαν ζημιές οι υπόγειες κατασκευές και μίλησε για τον σκοπό των τούνελ και την «ιστορία» που βρίσκεται εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου