Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Πόλεμος στην Κορέα: Όταν η Ελλάδα έστειλε 4000 στρατιώτες να πολεμήσουν το 1950

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η Ελλάδα με εντολή του ΟΗΕ με Τάγμα Πεζικού 1.000 ανδρών και 56 άνδρες της ΠΑ, υπερασπίσθηκε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την Ελευθερία έναντι της Κομουνιστικής λαίλαπας, ένα χρόνο μετά την αντιμετώπιση της με εξαετή αγώνα και εκατόμβη θυσιών!..

Έπειτα όμως από επανεκτίμηση της στρατιωτικής καταστάσεως από το Αρχηγείο των Ενωμένων Εθνών στην Άπω Ανατολή, αποφασίστηκε ο περιορισμός της δυνάμεως του ΕΚΣΕ σε 1.000 άνδρες. Έτσι, συγκροτήθηκαν η Διοίκηση με το Επιτελείο του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας με επικεφαλής τον συνταγματάρχη (ΠΖ) Δασκαλόπουλο Ιωάννη, ενώ Διοικητής του Τάγματος ορίσθηκε ο αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Αρμπουζής Διονύσιος.

Η τελική επίθεση

Στις 18 Ιουνίου 1953, οι περίπου 3.000 Κινέζοι έχουν φροντίσει να αναπληρώσουν τις απώλειές τους με νέους οπλίτες και εξαπολύουν την τρίτη και τελευταία επίθεση. Τα δίνουν όλα. Οι συγκρούσεις διεξάγονται μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Παρά τη σφοδρότητα των χτυπημάτων του εχθρού όμως, ο 3ος Λόχος Πεζικού όχι μονάχα αμύνεται αλλά περνά και στην αντεπίθεση καταδιώκοντας τους Ασιάτες, που θα εγκαταλείψουν οριστικά την προσπάθεια κατάληψης του υψώματος. Οι Έλληνες πανηγυρίζουν, όχι μονάχα γιατί νίκησαν αλλά και γιατί κατάφεραν να έχουν σχεδόν μηδαμινές απώλειες. Σκοτώθηκαν μόλις 5 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 18 (κατ’ άλλους, σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 36, ενώ υπήρχε και ένας αγνοούμενος).

Οι Κινέζοι ανέφεραν ότι είχαν 250 νεκρούς, αριθμός που αμφισβητείται από τις Δυτικές πηγές που κάνουν λόγο για 1.450 νεκρούς και 3.800 τραυματίες

Απώλειες

Συνολικά στην επιχείρηση της Κορέας έλαβαν μέρος 10.255 άνδρες (669 αξιωματικοί και 9.586 οπλίτες). Οι απώλειες για τους Έλληνες ανήλθαν στους 186 νεκρούς, από τους οποίους 12 ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και 577 τραυματίες (αξ/κούς και οπλίτες). Επίσης, απωλέσθησαν τέσσερα αεροσκάφη τύπου C- 47 Dakota.

*Με πληροφορίες από Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας

Για τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι άνδρες του τάγματος έλαβαν παράσημο ανδρείας, ενώ ο διοικητής της 8ης Αμερικανικής Στρατιάς Ουόλτον Ουόλκερ παρασημοφόρησε τιμητικά και την ελληνική σημαία.


Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου