Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Στρατηγός Φράγκος: Η αβελτηρία επέκτασης των Χ.Υ και ανακήρυξης ΑΟΖ έχουν αποθρασύνει την Τουρκία.

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Μετρόπολις 95.5 αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδος για την εκπόνηση του θΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ και στην αβελτηρία των Ελληνικών κυβερνήσεων της επέκτασης των Χωρικών Υδάτων στα 12 ν.μ. και την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Ο Στρατηγός δήλωσε πως οι Τούρκοι πατάνε πάνω σε ένα ανύπαρκτο Τουρκολυβικό σύμφωνο και θέλουν να παγιώσουν μία κατάσταση λέγοντας ότι εκεί δεν έχετε δικαίωμα να επεκτείνετε  τα Χωρικά Ύδατα πέραν των 6 ν.μ. Ένα μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος που μπορεί να πράξει όπου νομίζει μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από το 1995.

Γι'αυτό το λόγο η Τουρκία συγκάλεσε τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπαν ότι αυτή η είναι αιτία πολέμου (Casus Belli).Και έκτοτε η Ελλάδα αναβάλλει συνεχώς να εφαρμόσει ένα δικό της αναφαίρετο δικαίωμα.

Το Τουρκολυβικό σύμφωνο έχει κατατεθεί και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που μας περιορίζει και δεν μας δίνει δικαίωμα ούτε καν Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Δηλαδή όπως εξήγησε κάτω από την Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει μόνο 6 ν.μ. και τα υπόλοιπα ανήκουν σ' αυτούς καθότι έκαναν συμφωνία με τη Λιβύη, δηλαδή είναι σαν να λέμε τώρα ότι κάνουμε σύνορα με την Τυνησία ή με το Μαρόκο κάνοντας την Μάλτα, την Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν στην περιοχή αυτή ΑΟΖ να "τρελαθούν" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε..

Ο Στρατηγός συνέχισε λέγοντας ότι η Ε.Ε. προσπαθεί και πολύ σωστά, να βάλει τάξη στις θαλάσσιες ζώνες των μελών της και ανέφερε πως το 2014 εξέδωσε την ευρωπαϊκή οδηγία (2014/89/ΕΕ) με την οποία ζητούσε από τα κράτη μέλη της να εκπονήσουν ΘΑΛΛΑΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ (ΘΧΣ) και να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές που θα υλοποιήσουν τους στόχους που θέτει έως το 2016. 

Επίσης τα κράτη είχαν την υποχρέωση να προσαρμόσουν ανάλογα την εθνική τους νομοθεσία και να θέσουν σε ισχύ τους νόμους αυτούς μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.Μεταξύ αυτών έβγαλε και το χάρτη της Ελλάδος, όπου όλος ο Ελλαδικός χώρος χερσαίος και νησιωτικός έχει 12 ναυτικά μίλια και έχει και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως αυτά προβλέπονται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 82), τα οποία παρεμπιπτόντως αμφισβητεί η Τουρκία με το Casus Belli του 1995, γιά αυτό και εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και της ζητάει να σταματήσει να ασχολείται με το Αιγαίο, νομίζοντας έτσι ότι μπορεί να το χωρίσει το Αιγαίο στη μέση.!!!! 

Από όλες τις χώρες η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτε μέχρι σήμερα. Όλες οι άλλες ακόμη και η Κύπρος με την οποία έχουμε κοινή ΑΟΖ, έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Οδηγία, πλην της Κροατίας.

Ήδη όπως είπε ο Στρατηγός η Ε.Ε. μας παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα.

Και ανέφερε ότι η αβελτηρία της Ελλάδας να μην επεκτείνει τα Χ.Υ στα 12 ν.μ., να μην ανακηρύξουμε την ΑΟΖ για την οποία έγινε καθορισμός με την Ιταλία, ενώ με την Αλβανία η οποία παίρνει εντολές από την  Άγκυρα, θα πάμε στην Χάγη για ένα μέρος της διότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν στα Διαπόντια νησιά 12 ν.μ. και με την Αίγυπτο με την οποία έχουμε προσυπογράψει μέχρι το μέσον του Ρόδου καθώς μας δήλωσαν πως πρέπει να καθορίσουμε πρώτα την ΑΟΖ με την Κύπρο και εν συνεχεία να ολοκληρώσουμε τον καθορισμό.

ΑΟΖ Ελλάδος - Ιταλίας - Αιγύπτου 

Και συνέχισε ο Στρατηγός, ο κ. Φιντάν ο οποίος την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, συζήτησε για:

- Τουρκική μειονότητα σε Θράκη και νησιά 

-αποστρατικοποίηση νησιών

-Υφαλοκρηπίδα

-Χωρικά Ύδατα

-Γκρίζες ζώνες / νησιά απροσδιόριστης κυριαρχίας

-εναέριος χώρος

-ΑΟΖ

Μάλιστα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό της Ε.Ε. ανέφερε:

«Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται στην παρούσα μελέτη για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν τίθεται θέμα να δημιουργήσουν πρακτικό ή νομικό αποτέλεσμα.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον σχεδιασμό.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκφράζει άποψη για θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Η εμπλοκή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών.»

Ο Στρατηγός τέλος δήλωσε πως υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης είναι η προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και μια και ΜΟΝΗ είναι η διαφορά με την Τουρκία:

Η ΑΟΖ - Υφαλοκρηπίδα

Όπως τόνισε και ο κ. Κώστας Καραμανλης ότι ήταν η πάγια θεση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, στη Θεσσαλονίκη στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών!..











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου