Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Great Sea Interconnector: Kάτι περισσότερο από ένα ηλεκτρικό καλώδιο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Αθηνα οριστικοποιεί με τον Έλληνα Π/Θ τη συμφωνία υλοποίησης του GSI, που φέρνει πιο κοντά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά Ελλάδα - Κυπρος - Ισραήλ και δεν είναι τυχαίες οι αντιδράσεις της Άγκυρας, γιατί εμμένει με αυτό τον τρόπο να συμμετάσχει…

Διαβάστε σχετικό άρθρο:Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη: Στο επίκεντρο και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Το ποια θα είναι τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του GSI, το πως αν ολοκληρωθεί το έργο θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς, μια και θα απλώνεται σε 898 χλ, για να συνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο και σε άλλα 310 εφόσον ο GSI προχωρήσει για να συμπεριλάβει και το Ισραήλ (σύνολο 1208 χλμ), τις γεωπολιτικές πτυχές του.
Η υλοποίηση του GSI έχει ιδιαίτερη σημασία για Ελλάδα και την Κύπρο, από ενεργειακής, αλλά και γεωπολιτικής απόψεως. Ωστόσο, εκτός από την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο για την πόντιση του καλωδίου, νοτίως της Κάσου στα διεθνή ύδατα, υπήρξαν διαφορές επίσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τις οικονομικές συμφωνίες που αφορούν το 1.9 δις ευρώ κόστος που θα προϋπολογίζεται να έχει το έργο. Αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τη ΕΕ και να κατασκευαστεί από την γαλλική εταιρία Nexans.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου