Του Ευαγγέλου Γριβάκου, Αντιστρατήγου ε.α.-Νομικού
Στις 18 Αυγ. 2023, οι μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων (Τ/Κ) στη Κύπρο, κατά την εκτέλεση μη εξουσιοδοτημένων εργασιών διάνοιξης δρόμου μήκους 11,5 χλμ. από το μικτό (δικοινωτικό) χωριό Πύλα της επαρχίας Λάρνακος μέχρι το χωριό Άρσος, εντός των Κατεχομένων, εισήλθαν στην Νεκρά Ζώνη (ΝΖ) και συγκρούσθηκαν με Δυνάμεις του ΟΗΕ (UNFICYP), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων κυανοκράνων και καταστροφή αριθμού οχημάτων τους.
Ως αιτιολόγηση του έργου προβλήθηκε η δυνατότητα των Τ/Κ να κινούνται από Πύλα προς Άρσος και αντίστροφα, χωρίς να διέρχονται μέσα από τις αγγλικές βάσεις της Δεκέλειας, όμως πίσω από αυτό κρύβονται στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας. Διότι, σε περίπτωση επανέναρξης των επιχειρήσεων στην Νήσο, ο δρόμος θα αποτελέσει πρόσβαση για το κατοχικό στρατό να κινηθεί ανεμπόδιστα προς Πύλα παρακάμπτοντας τις βάσεις και από εκεί να αποκόψει την περιοχή των Κοκκινοχωρίων από Λάρνακα, να καταλάβει την πόλη και να προελάσει προς Λεμεσό και Λευκωσία.
Άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις. Το ΥΠΕΞ της Ελλάδος έκανε λόγο για «περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εισβολή « ως παράνομη και αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και το status quo του Οργανισμού» και ο Γενικός Γραμματέας Αντώνιο Γκουντέρες ανέθεσε καθήκοντα διαμεσολαβητή στον διπλωμάτη ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό, Κόλιν Στιούαρτ.
Στις 6 Νοεμβρίου, οι εργασίες οδοποιΐας σταμάτησαν και ο Στιούαρτ συνέταξε δύο ξεχωριστά κείμενα Συναντίληψης - από ένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τ/Κ Διοίκηση – τα οποία προέβλεπαν την αποπεράτωση της κατασκευής του δρόμου και την ανάπτυξη αστικής οικιστικής ζώνης και καθορισμό γεωργοκτηνοτροφικών ζωνών στην περιοχή της Πύλας που υποτίθεται ότι θα συνέβαλαν δραστικά στην αρμονική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των δύο Κοινοτήτων. Αθήνα και Λευκωσία θριαμβολόγησαν, αλλ’ εις μάτην. Η Τ/Κ ηγεσία, πάντοτε υπό την υπαγόρευση της Τουρκίας και χωρίς καμία εξήγηση, «πάγωσε» την πρόοδο των έργων πιθανώς λόγω διαφωνιών εγγείου ιδιοκτησιακής φύσεως μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, ενώ η άποψη ότι οι διευκολύνσεις των επιθετικών κινήσεων των τουρκικών στρατευμάτων λόγω μελλοντικής πυκνότερης κατοίκησης της Πύλας, εκτιμάται ως ανεδαφική. Εν τούτοις, σε κάποιο χρόνο, οι εργασίες οδοποιΐας (και μόνον αυτές) ξανάρχισαν και σήμερα συνεχίζονται κανονικά μέσα στην ΝΖ.
Τα γεγονότα στην Πύλα δεν είναι τα μοναδικά. Πρόκειται για μέρος ευρύτερου σχεδιασμού της Άγκυρας ο οποίος, με προφανή την ανοχή του ΟΗΕ, προβλέπει τη συστηματική προώθηση των κατοχικών στρατευμάτων στη γραμμή αντιπαρατάξεως με την κατασκευή έργων αμυντικού και επιθετικού χαρακτήρα τα οποία, μεταξύ άλλων, δείχνουν έλλειψη πολιτικής βούλησης της για επίλυση του Κυπριακού.
Περί τούτου υπάρχουν απτά παραδείγματα. Στις περιοχές της κοινότητας Τύμπου και του παράνομου αεροδρομίου, του βιομηχανικού χώρου της Αγλαντζιάς και των ανατολικών παρυφών του χωριού Γέρι και σε ελάχιστη απόσταση από την Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός, έχουν κατασκευασθεί εκατοντάδες «τομές» (κατασκευές επί του εδάφους για την κάλυψη και απόκρυψη αρμάτων, Α/Κ Πυροβολικού, βαρέος οπλισμού κλπ), προσανατολισμένες στους χώρους εξόρμησης των στρατευμάτων προς κατάληψη της πόλης και αποκοπής της από Λάρνακα και Λεμεσό, στον δε Αγ. Δομέτιο ( περιοχή αριστερά του ομώνυμου οδοφράγματος ) περί τα τέλη παρελθόντος Νοεμβρίου, δύναμη εκ 50 περίπου ανδρών του κατοχικού καθεστώτος εισήλθε την ΝΖ, πλησίασε την κεντρική οδική αρτηρία της λεωφόρου Δημοκρατίας και κλιμάκιο αυτής εγκατέστησε σε ένα παλαιό κτίσμα γνωστό ως «Σπίτι της Μαρουλούς», μεταλλικό ιστό επί του οποίου τοποθέτησε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Ο ΟΗΕ επελήφθη του περιστατικού όπως στην περίπτωση της Πύλας. Στην περιοχή της Δένειας (χωριό, 22 χλμ. δυτικά της Λευκωσίας ), Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πρόσφατα ορύγματα και αντιαρματικές τάφρους και εγκατέστησαν φυλάκια σε απόσταση 50 μέτρων από τα όρια της ΝΖ. Το αυτό έπραξαν και στη Δερύνεια (κωμόπολη 5 χλμ από Αμμόχωστο). Γενικότερα στη γραμμή Δένεια –Δερύνεια παρατηρούνται δραστηριότητες ενίσχυσης και προώθησης των τουρκικών δυνάμεων προς τη γραμμή αντιπαρατάξεως.
Στις 29 Δεκ. 2023, στο υπό de facto έλεγχο του ψευδοκράτους και αναβαθμισμένο από τους Τούρκους λιμάνι της Αμμοχώστου, τουρκικό αρματαγωγό ξεφόρτωσε βαρέα ερπυστριοφόρα οχήματα και οπλικά συστήματα, ενέργεια που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει, έστω και μερικά, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο αλλά, αντίθετα, να τα ενισχύσει.
Εν συμπεράσματι, οι δραστηριότητες των Τούρκων προς βελτίωση των πολεμικών τους έργων ή κατασκευή νέων στην Κύπρο, η ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων και η παράνομη διείσδυσή τους στην ΝΖ – την οποίαν, σημειωτέον, η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί ως δικό της έδαφος – αποσκοπούν στην εμπέδωση της κατοχής των βορείων εδαφών της Νήσου, ώστε να διευκολυνθούν οι σκοποί της αναγνώρισης από την Διεθνή Κοινότητα του ψευδοκράτους και η περαιτέρω Συμφωνία για την δημιουργία δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων στην Μεγαλόνησο.
Ενόψει του επόμενου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που υποχρεούται – επί τέλους - να ενεργήσει στη βάση της διακηρυγμένης Αρχής των «Ίσων Αποστάσεων» και να μην κρύβεται πίσω από το ψευδές «ανάχωμα» της ουδετερότητας, οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας οφείλουν να καταγγείλουν τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, με σύγχρονη απαίτηση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Κοινός στόχος τους θα πρέπει να είναι η επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα οδηγήσει στη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, αποχώρηση των εποίκων και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων. Πυλώνα πραγματικό σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου