Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου..
Τις δυνατότητες που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος το οποίο περιέχει, εκτός των άλλων, και μερικά σπάνια ορυκτά, χρήσιμα στη σημερινή βιομηχανία καταγράφει σε έκθεσή του ο Μιχαήλ Σταματάκης, Ομότιμος Καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών στο ΕΚΠΑ, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων
Ερώτημα
Είναι διατεθειμένη η ΕΕ να υιοθετήσει σε κράτη μέλη της τη δημιουργία Υπουργείου Μεταλλείων (+ Ενέργειας)? Αυτό συμβαίνει σε διάφορες χώρες παγκοσμίως οι οποίες έχουν έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως η Χιλή, το Περού, η Βολιβία, η Ινδία, η Νιγηρία, η Ζάμπια, η Δυτική Αυστραλία, καθώς και το Γιούκον, το Οντάριο και η Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση, το υπουργείο ονομάζεται Ministry of Energy, Mines and Low Carbon Innovation. Το συγκεκριμένο υπουργείο θα πρέπει να επανδρωθεί με επιστήμονες/τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην έκδοση μεταλλευτικών αδειών. Μια τέτοια κίνηση θα είχε κύριο στόχο την ταχεία γνωμάτευση επί των πραγματικών παραμέτρων στο πεδίο, καθώς και την εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών που δημιουργούν καθυστερήσεις, μερικές φορές εντελώς αρνητικές για την αξιοποίηση σημαντικών πρώτων υλών.
Τέλος,τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση ορυκτών και μετάλλων θα πρέπει να μην υπερεκτιμώνται, ή απλά να χρησιμοποιούνται ως μέσον πολιτικής.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.sme.gr
File Photo: Mεταλλείο «Μαύρες Πέτρες». ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου