Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Bloomberg μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ώριμη για να διορθωθεί η «βεντέτα» Ελλάδας-Τουρκίας

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι ιδιαιτέρως προετοιμασμένοι να ασκήσουν επιρροή σε συγκεκριμένα μέτρα που επιδιώκει η Τουρκία από την Ευρώπη, από την απελευθέρωση της βίζας μέχρι το εμπόριο.

Και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν αν μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα, γράφει το Bloomberg

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα:www.protothema.gr

Εφημερίδα «Καράρ» της 21 Σεπτεμβρίου 2023
 Taha Akyol
Ερντογάν και Ευρώπη

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Μεχμέτ Σιμσέκ, στις απόψεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, ο Ερντογάν θέλει να αυξηθεί το εμπόριο με την Ευρώπη και να έρθει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, αλλά δεν θέλει «ευρωπαϊκά κριτήρια». Ο Σιμσέκ, από την άλλη, θεωρούσε πάντα πολύ σημαντική τη «διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τρεις μήνες πριν απομακρυνθεί από το υπουργείο το 2018, ο Σιμσέκ είπε:

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Για ν’ αυξήσουμε τη δημοκρατική ποιότητα και να βελτιώσουμε το νομικό σύστημα... Θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε την Ευρώπη γι’ αυτά τα θέματα». (23 Μαρτίου 2018)

Ο Ερντογάν, από την άλλη, δεν θέλει να επικεντρωθεί σε θέματα «δημοκρατικής ποιότητας και δικαίου» στις σχέσεις με την Ευρώπη, θέλει εμπόριο και επενδύσεις. Προκειμένου να πείσει την Ευρώπη γι' αυτό, κάνει δηλώσεις του τύπου «Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει στρατηγικά την Τουρκία».

Κριτήρια ή Στρατηγική ?

Τα λόγια του Ερντογάν που ζητά ένταξη στην ΕΕ με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι ένα παράδειγμα αυτού:

«Ελάτε πρώτα, ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ακριβώς ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία». (10 Ιουλίου 2023)

Η απάντηση σ’ αυτό ήρθε από τον εισηγητή της Τουρκίας Sanchez:

«Το ΝΑΤΟ είναι η στρατιωτική λέσχη των δημοκρατιών. Η ΕΕ είναι η λέσχη των δημοκρατιών. Αν δεν είσαι πλήρης δημοκρατία, δεν μπορείς να είσαι μέλος της ΕΕ... Η γεωπολιτική σου στάση δεν είναι θέμα που σχετίζεται με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ». (13 Ιουλίου 2023)

Το εμπόριο μεταξύ τους ήδη αναπτύσσεται... Το πρόβλημα είναι ότι το επενδυτικό κεφάλαιο δεν έρχεται στην Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει πολύ ξένους επενδυτές και τους φιλοξενεί στο Μπέσττεπε, αλλά δεν έρχονται. Γιατί η νομική και θεσμική κατάσταση στο εσωτερικό, δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Αυτό είναι το πρόβλημα.

«Μπορεί η οικονομία της Τουρκίας να είναι Τίγρης»

Χάρη στις μεταρρυθμίσεις του 2001 του αείμνηστου Kemal Derviş, η Τουρκία πέτυχε μια ποιοτική θεσμική τάξη και η διαδικασία της ΕΕ εκείνη την εποχή το ενίσχυσε. Η ανάπτυξη την πρώτη δεκαετία που καυχιέται ο Ερντογάν, είναι το αποτέλεσμα αυτών των δύο παραγόντων. Το κατά κεφαλήν εισόδημά μας είχε αυξηθεί στα 12.500 δολάρια. Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν επαινούσε τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «έργο πολιτισμού» και πραγματοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις του Kemal Derviş ακριβώς όπως ήταν.

Ακολουθεί μια δήλωση του ΔΝΤ εκείνη την εποχή, που αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Χουριέτ» στις 24 Σεπ 2004.

Ναι, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μια «οικονομία της Τίγρεως». Το κατά κεφαλήν εθνικό μας εισόδημα αυξανόταν κατά μέσο όρο 900 δολάρια ετησίως. Θα μπορούσε να είναι 20000 δολάρια το 2023. Όταν βγήκαμε από αυτή τη γραμμή, πόσο μάλλον από την πρόοδο, πέσαμε στα 10000 δολάρια.

Σιμσέκ: Ευρωπαϊκή Ένωση

Τώρα ο Σιμσέκ και οι συνάδελφοί του, προσπαθούν να φτιάξουν την οικονομία. Φυσικά, όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, στην ατζέντα είναι και το θέμα της Ε.Ε.

Ο Σίμσεκ λέει: «Κάνουμε ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης είναι από εκεί... Σε μακροοικονομικούς όρους, σημαντικό μέρος των εσόδων από υπηρεσίες και των άμεσων επενδύσεων είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εμείς και η ΕΕ, θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαδικασία, ιδίως με την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της». (16 Σεπτεμβρίου)

Ωστόσο, υπάρχουν διαδικασίες όπως ο τερματισμός της «διαπραγματευτικής διαδικασίας» στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στο Συμβούλιο με το σκεπτικό ότι δεν συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις του AİHM και απομακρυνόμαστε από τα «κριτήρια».

Η αντίδραση του Ερντογάν:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποσχιστεί από την Τουρκία… Μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί». (16 Σεπτεμβρίου)

Μόνο ο Αλί Μπαμπατζάν από την αντιπολίτευση αντέδρασε στα λόγια του Ερντογάν. Ωστόσο, ως «Πίνακας των Έξι», είχαν δεσμευτεί να «αναβιώσουν τη διαδικασία της ΕΕ»!

Ο Ερντογάν λέει επίσης πράγματα όπως «Δεν χρειαζόμαστε πλέον την ένταξη στην ΕΕ». (1 Οκτωβρίου 2017), αλλά ταυτόχρονα θέλει επίσης να ανοίξει ο δρόμος της ΕΕ με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν χρειάζεται να είμαστε μέλος της ΕΕ, αυτό που απαιτείται είναι να είμαστε στη «διαδικασία προτύπων της ΕΕ».

Ακόμη και η ανακοίνωση του Ερντογάν, ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του AİHM, θα μπορούσε να ήταν το πρώτο βήμα που άνοιξε τον δρόμο. Αλλά ο Ερντογάν δεν αποδέχεται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και τον ορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών σύμφωνα με οικουμενικούς κανόνες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Θα είναι επαρκείς οι προσπάθειες του Σιμσέκ και της Erkan, που περιορίζονται σε νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές και δεν αγγίζουν το πεδίο του δικαίου ? Ωστόσο, ας πούμε μακάρι…

Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και Κεντρικός τραπεζίτης Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου