Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Η Άγκυρα προσεύχεται να μην γίνουν βάσεις των ΗΠΑ σε Λήμνο και ίδια στην Κάρπαθο, όπως έγινε εισήγηση για να τελειώνει το θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Δωδεκανήσου..
Όσο για τη Λήμνο προσοχή να μην στενοχωρήσουμε τον Τουρκόφιλο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ που την εξαιρεί από τις ασκήσεις της συμμαχίας..
Χάρτης Λήμνου απο δορυφόρο |
Ο ρόλος των στενών υποβαθμίζεται, όσο συνεχίζουν Πούτιν και Ερντογάν τα παίγνια τους..
Εφημερίδα «Χουριέτ» της 4 Αυγούστου 2023
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόσθεσε άρθρο στο σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού του 2024, με εισήγηση της Δημοκρατικής βουλευτή Γκρέις Μενγκ, που λέει: «Γράφοντας μια ερευνητική έκθεση για την εγκατάσταση νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζήτησε να διερευνήσει τις δυνατότητες ίδρυσης νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την είδηση των Ελληνικών ΜΜΕ, με πρόταση της Νεοϋορκέζας βουλευτή Γκρέις Μενγκ, τροποποιήθηκε το άρθρο για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα στο National Defense Authorization Act (NDAA), το οποίο περιλαμβάνει τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.
Υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις σε 5 σημεία
Στο πλαίσιο της συμφωνίας MCDA, η Ελλάδα διέθεσε τα στρατόπεδα «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία και τα στρατόπεδα «Γεωργούλη»» κοντά στην πόλη του Βόλου και το πεδίο βολής 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση στην τοποθεσία Σούδα της Κρήτης, αναπτύσσουν επίσης ελικόπτερα και ΙΗΑ στην Ελληνική αεροπορική βάση Στεφανοβίκειο, κοντά στην πόλη του Βόλου.
Εισήχθη στον αμυντικό προϋπολογισμό
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητήθηκε από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, να ετοιμάσουν κοινή έκθεση για τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, εντός 2 μηνών από την έγκριση της τελικής μορφής του αμυντικού προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτών των εκθέσεων, ζητήθηκε να εξεταστούν οι δυνατότητες δημιουργίας πρόσθετων βάσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα Ελληνικά νησιά, ή να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα αυτή. Επιπλέον, στο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών στις 14 Οκτ 2021, ζητήθηκε να προσδιοριστούν τα δικαιώματα που παρέχονται στις ΗΠΑ σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις και να ενημερωθούν οι αρμόδιες επιτροπές για τις επενδύσεις που θα γίνουν τις εν λόγω βάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη
Η πρόταση, που ψηφίστηκε στη Βουλή, ανακοινώθηκε στις Ελληνικές εφημερίδες με τίτλους «Αμερικανική απόβαση στα νησιά» και «Η Βουλή των Αντιπροσώπων προτείνει τη δημιουργία νέας βάσης στο Αιγαίο». Η εφημερίδα «Τα Νέα» έγραψε ότι εάν η πρόταση συμπεριληφθεί στην τελική μορφή του αμυντικού προϋπολογισμού, το θέμα της ίδρυσης νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα μπορεί να συζητηθεί το 2026 το νωρίτερο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η πρόταση είναι μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα. Η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Efsyn» ανέφερε ότι στους διπλωματικούς κύκλους, ήταν σχεδόν αδύνατο η πρόταση της Μενγκ να συμπεριληφθεί στην τελική μορφή του NDAA. Τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται τα νομοσχέδια που έχουν ετοιμάσει χωριστά η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία για το NDAA. Το κοινό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί μέχρι το τέλος του έτους, θα σταλεί στη συνέχεια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έγκριση.
Ήρθε στην ημερησία διάταξη το 2021
Στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MCDA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας το 2021, ήταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της ίδρυσης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη νήσο Σκύρο, στο μεσαίο τμήμα του Αιγαίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο ΥΠΕΞ της εποχής Νίκος Δένδιας, είπε ότι η πρόταση για το νησί της Σκύρου ήρθε από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια αποσύρθηκε απ’ αυτές. Τα Ελληνικά ΜΜΕ, από την άλλη, υποστήριξαν ότι η πρόταση προήλθε από Ελληνικής πλευράς, αλλά οι ΗΠΑ «απέρριψαν την προσφορά για να μην υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου