Το μήνυμα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγού Φρ. Φράγκου για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955:
Οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ,που έπεσαν υπέρ Πατρίδος και για την ΕΝΩΣΗ ζητούν δικαίωση!!Είναι στο ΠΑΝΘΕΟΝ των ΗΡΩΩΝ!!ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!
Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγός Φρ. Φράγκος σε ομιλία του ως επίσημος καλεσμένος για τους εορτασμούς των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955 την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Λιοπετριού με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Ανόρθωσις Αμμοχώστου και την Μπάντα Εθνικοφρόνων Σωματείων Λιοπετριού “Δεν Ξεχνώ" τόνισε πως οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ οι οποίοι είχαν διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία και τελικά την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Στρατηγού Φρ. Φράγκου (παρέλαση - κατάθεση στεφάνου - ομιλία)
Πηγή: Cyprus Media
Παρά το γεγονός ότι οι Άγγλοι σκοτώσανε Κύπριους αδελφούς, αυτό εμβάθυνε μέσα τους το αίσθημα ότι πρέπει να πολεμήσουν για την ελευθερία και αυτό ήταν μια μεγάλη αλήθεια που την είπε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Σταυρός Σταυρου ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους ήρωες συμπολεμιστές του Σταυρού Σταυρού, τον Ηλία Παπακυριακού ο οποίος ήταν και συμμαθητής του στο σχολείο, τον Ανδρέα Κάρυο , τον Ηλία Παπακυριακού, τον Φώτη Πίττα όπως και τον Χρήστο Σαμάρα, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην μαχη του Αχυρώνα Λιοπετρίου ύστερα από προδοσία την 1-2 Σεπτεμβρίου 1958.
Και φυσικά τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, τον ηγέτη που έδωσε το σύνθημα για το κίνημα της ΕΟΚΑ και ο οποίος ήταν σε αγαστή συνεργασία με τον Στρατάρχη Παπάγο.
Ο Στρατηγός ανάφερε γεγονότα όχι γνωστά στο ευρύ κοινό όπως αυτό του Δεκεμβρίου του 1953, όταν ο Στρατάρχης Παπάγος κλήθηκε να πάει στη βρετανική πρεσβεία για να συναντηθεί με τον Άντονι Ήντεν, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας.
Ο Ήντεν μάλιστα είχε έρθει φρεσκοεγχειρησμένος γιατί ένα πρόβλημα με το στομάχι προκειμένου να ιαθεί λόγω του "καλού Ελληνικού κλίματος".
Αυτό που κυκλοφορεί ως ιστορία δεν είναι ακριβώς αληθές το εκμυστηρεύτηκε στον ίδιο τον Στρατηγό Φράγκο,ο Νικόλαος Φαρμάκης, ο οποίος διετέλεσε υπασπιστής του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και βουλευτής το 1961 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και έκτοτε δεν ασχολήθηκε με την πολιτική γιατί από ότι του είπε ο ίδιος δεν αισθανόταν καλά με αυτά που έβλεπε.
Του είπε λοιπόν ο Φαρμάκης καθώς επέμενε ο Στρατηγός να μάθει, ότι ο Παπάγος τον πήρε μαζί του στη βρετανική πρεσβεία ως μεταφραστή και αφού πήγανε στον κήπο της πρεσβείας και όχι εκεί που τρώγανε όλοι μαζί, όπως κυκλοφορεί, ο Παπάγος λέει στον Φαρμάκη "ΠΕΣ του ότι όταν μας παρακαλούσαν να πάμε στον πόλεμο εναντίον του Χίτλερ και του Μουσολίνι μας είχαν υποσχεθεί κάποια πράγματα και ένα από αυτά ηταν ότι θα μας δίνανε την Κύπρο. Ρώτα τον λοιπόν, τι θα γίνει;" Ρωτάει λοιπόν ο Φαρμάκης στην αγγλική χώρις να λάβει απάντηση . Του λέει Παπάγος, ξαναρώτα τον, Τι θα γίνει με την Κύπρο; Και πάλι δεν πήρε απάντηση. Την τρίτη φορά γύρισε ο Ήντεν και είπε :
"Ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί αυτό."
Τότε ο Παπάγος πήρε τους υπουργούς του και του είπε, ότι δεν μπορείς να προσβάλεις τον πρωθυπουργό της Ελλάδος και αποχώρησε από τη βρετανική πρεσβεία.
Εν συνεχεία κάλεσε την 12μελή Επιτροπή η οποία είχε οργανωθεί για να που ξεκινήσουν την προετοιμασία ώστε ο Γεώργιος Γρίβας, ο επωνομαζομενος Διγενής να οργανώσει το αντάρτικο και άρχισε η αποστολή όπλων στην Κύπρο.
Εύγε Στρατηγέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή