Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

«Η αντισεισμική Αγία Σοφία και τα μαγικά παράθυρα».

Στρατηγός Φρ. Φράγκος: Αντί σχολίου...

Ήδη πριν από δύο χρόνια, στην έκθεση που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Kandilli του Πανεπιστημίου «Μπογαζιτζί» και το Ινστιτούτο Σεισμών, σε σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, λέγεται ότι 13492 από 1164000 κτίρια στην Κων/πολη ήταν πολύ βαριά, 39325 ήταν βαριά, 136746 ήταν μεσαία, 300963 αναμένονταν να υποστούν μικρές ζημιές.

Ως χώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο με συνωμοσίες και απειλές εισβολής. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα σώσουμε την Κωνσταντινούπολη, πώς θα βάλουμε την οικονομία στα πόδια της και με ποια μέσα θα ξαναχτίσουμε μια ολόκληρη περιοχή που καταστράφηκε από τους σεισμούς. Πρώτα από όλα, πρέπει να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης.

Κατά τα τελευταία 40 χρόνια μάλιστα η Κωνσταντινούπολη έχει αποκτήσει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων (από 2 εκατομμύρια), οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε μάλλον πρόχειρα κατασκευασμένες πολυκατοικίες, χωρίς ιδιαίτερη αντισεισμική πρόβλεψη. Αντίθετα, η Αγία Σοφία παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, ύψους 55 μέτρων, κατασκευασμένο μόνον από τούβλα και κονίαμα. Είναι λογικό επομένως να αναζητούν οι ιστορικοί, εδώ και δεκαετίες, τους λόγους για τους οποίους αυτό το κτίριο άντεξε στις σεισμικές καταπονήσεις και αν τελικά οι αρχιτέκτονές του είχαν προβλέψει το μεγάλο θέμα των σεισμών.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτό που στέκει όρθιο εσαεί.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:prokaliptika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου