Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Ο Πούτιν θα φτάσει μέχρι τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από την θάλασσα, αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση Ζελένσκι και δεν αντικατασταθεί από μία πιο… φιλική κυβέρνηση προς την Μόσχα, εξήγησε σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος. Ο ίδιος μίλησε για την βοήθεια που ποτέ δεν είδε η Ελλάδα από την Ρωσία, την υπόθεση της Κριμαίας και εν συνεχεία ανέλυσε τα 3 σχέδια του Πούτιν μέχρι την υποχώρηση της Ουκρανίας ή την αποκοπή της από την θάλασσα. Τέλος, έθεσε το ζήτημα πως η χώρα μας θα έπρεπε να απαιτήσει κυρώσεις για την Τουρκία, όπως εφαρμόζονται για την Ρωσία, ένα θέμα για το οποίο ΝΑΤΟ και Ε.Ε., δυνάμεις με τις οποίες συντασσόμαστε, κάνουν τα στραβά μάτια.
Όσον αφορά την αποστολή Αμυντικού εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο στρατηγός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ , της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνεπώς η ενέργεια αυτή ήταν στα πλαίσια των συμβατικών μας υποχρεώσεων.
Επεσήμανε όμως πως ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΜΕ και οφείλαμε να αναμένουμε μαζικότερη ανταπόκριση και των υπολοίπων κρατών.
Συμπλήρωσε πως στόχος είναι να γίνει η Ευρώπη «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» με κοινή εξωτερική πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια τονίζοντας πως σήμερα είναι ένας οικονομικός γίγαντας χωρίς φωνή.
Το ερώτημα είναι να μην λησμονήσουν οι Ευρωπαίοι τα της κοινής άμυνας και εξωτερικης πολιτικης μετά το πέρας και ασχοληθούν μόνο με την οικονομική διάσταση της Ε. Ε. και δεν καταστούν ποτέ τα εξωτερικά σύνορα της με αυτά της Ελλαδος.
Και υποστούμε από την Ρωσία τις συνέπειες και τη στήριξη της στην αναθεωρητική Τουρκία με το Casus belli αν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα…
Θα έπρεπε, με αφορμή τα γεγονότα, να μιλήσουμε για το Κυπριακό
«Στις περιπτώσεις που έχουμε μία πολεμική σύγκρουση, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι εκείνο που υποφέρει, είναι η αλήθεια, ως εκ τούτου, αυτός ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει με μεγαλύτερη ευχέρεια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάνει παραπληροφόρηση ή μονομερή πληροφόρηση, δεν είναι κάτι πρωτοφανές δηλαδή. Η αλήθεια είναι μία, ότι χάσαμε 10 ομογενείς σε μία σύγκρουση η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο, προσομοιάζει απόλυτα με το Κυπριακό και αυτό το οποίο θα πρέπει εμείς ως χώρα, όχι ως εκμετάλλευση προπαγανδιστική, αλλά ως μία αναζωπύρωση του Κυπριακού, να μιλήσουμε ελληνικά και να πούμε: κύριοι, εδώ κωφεύετε. Τώρα τα πυρά και οι παράπλευρες απώλειες είναι δικαιολογίες για αυτούς οι οποίοι τα κάνουνε. Δε δικαιολογούνται, είναι ανεπίτρεπτο να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι, όταν αυτοί που γνωρίζονται μεταξύ τους και συζητάνε, εννοώ σε υψηλό επίπεδο και δε τα βρίσκουν, τότε υποχρεώνονται να πολεμήσουν αυτοί που δεν είχαν συζητήσει ποτέ μεταξύ τους. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί που είναι στη σύγκρουση, είτε είναι άμαχοι είτε είναι οι στρατευμένοι και από τις δύο πλευρές, είναι αυτοί που δεν συζήτησαν ποτέ μεταξύ τους για να λύσουν τα προβλήματα. Επομένως, για την ανικανότητα, την εσκεμμένη ανικανότητα, είναι αυτοί που φέρουν την μεγάλη ευθύνη. Και εκείνοι οι οποίοι προπαγανδίζουν μονόπλευρα και εκείνοι ελέγχονται. Εκείνο όμως που δεν ανέχομαι εγώ, είναι να μας σηκώνει το δάχτυλο και να μας απειλεί ευθέως η Ρωσία, ανεξαρτήτως του μεγέθους της. Εγώ δεν αποδέχομαι για κανένα λόγο κανένας να μου κουνάει το δάχτυλο και αυτά τα περί ξανθού γένους που μας συμπαραστάθηκε, τα ακούω περί πολλού. Μην ξεχνάμε τη συμπεριφορά των μπολσεβίκων του Λένιν και του Στάλιν στη Μικρασιατική καταστροφή. Όπου μας εκδικήθηκαν, γιατί είχε πάει το εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία, αλλά δεν έφταιγαν σε τίποτα τα εκατομμύρια των Ελλήνων της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Δεν είναι μόνο οι 354.000 οι οποίοι εκδιώχθηκαν, βασανίστηκαν ή σκοτώθηκαν, είναι 1.100.000 Θρακιώτες, Μικρασιάτες, συν τους Ποντίους. Να μη ξεχνάμε ότι με τον τρόπο που αντέδρασε ο Πατριάρχης της Μόσχας στο εντός εισαγωγικών λάθος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει αυτοκέφαλη την ουκρανική εκκλησία, εξαρχία στην Αφρική και απειλεί με εξαρχία στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ και θα έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί».
Η περίπτωση της Κριμαίας
«Όταν ο Γερμανός ναύαρχος δήλωσε ότι απαιτείται να έχουμε σεβασμό στον Πούτιν και να ξεχάσει η Ουκρανία ότι θα πάρει ποτέ την Κριμαία, αμέσως τον τελειώσανε, μιλάω για τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας. Η Κριμαία, ήταν Ρωσική μέχρι το 1954, την παραχώρησε ο Ουκρανός Χρουστσόφ, αυτά για την ιστορική αλήθεια. Όταν ξεκινάνε κάποιες επιχειρήσεις, όταν έχει πάρει απόφαση ο ηγέτης μιας συγκεκριμένης χώρας, όπως είναι ο Πούτιν, ότι πρέπει να λύσει τα πράγματα όχι με τον ειρηνικό τρόπο, διότι κατά την γνώμη του, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος, δεν συμφωνώ βέβαια με τίποτα σε αυτό, είμαι εναντίον των πολεμικών επιχειρήσεων και καταδικάζω αυτή την ενέργεια των Ρώσων, δε το συζητάμε, είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται. Αλλά, για να σας αναλύσω που το πάει ο Πούτιν, έχει ως αυτοσκοπό να καταρρεύσει το σύστημα του συγκεκριμένου Προέδρου της Ουκρανίας, του Ζελένσκι, πρέπει να φύγει και ο ένας στόχος είναι αυτός».
Ο δεύτερος στόχος
«Ο δεύτερος στόχος τώρα. Αυτόν μας τον έδειξε μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των δύο περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεν είναι όμως αυτό που θέλει, το plan A είναι, αφού επεκτείνει τα φυσικά όρια των ρωσοφώνων περιοχών του Ντονμπάς, να ενώσει με έναν παραλιακό άξονα την Κριμαία, αφού καταλάβει την Μαριούπολη και να κάνει την Αζοφική θάλασσα μία κλειστή θάλασσα, αυτός είναι ο στόχος του. Ο Ζελένσκι δεν φεύγει, διότι του λένε και οι άλλοι από την άλλη πλευρά, εσύ παρέμεινε εκεί πέρα και να αντισταθείς και του το ζητάει και ο Ουκρανικός λαός βέβαια, και τότε το plan B λέει, αφού εσύ δεν υποχωρείς, εγώ θα μπω ακόμα και στο Κίεβο. Να σου πάρω τα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς να κάνει το τραγικό λάθος να μπει μέσα στα αστικά κέντρα, γι αυτό κάνει μία περικύκλωση, ώστε από μόνοι τους να αναγκαστούν να υποχωρήσουν και να αναγκαστούν σε συμβιβασμό και από την άλλη να προχωρήσει. Το plan B είναι αυτό, δε θες να φύγεις; Θα σε κάνω να χάσεις την χώρα σου».
Ο τρίτος στόχος
«Το τρίτο σχέδιο είναι να επεκταθεί δυτικά, δηλαδή στο νότιο τομέα, όπως είναι ο Εύξεινος Πόντος, να συνεχίσει να αφήσει και την Μαριούπολη να προχωρήσει και πέραν της Κριμαίας και αφού κάνει κλειστή θάλασσα την Αζοφική, να φτάσει μέχρι την Οδησσό και να αποκόψει εντελώς από την θάλασσα την Ουκρανία, ώστε να την υποχρεώσει να έρθει σε συμβιβασμό. Και εάν το καθεστώς το οποίο θα διαδεχτεί το σημερινό, είναι φίλα προσκείμενο προς τη Μόσχα, να συζητηθεί ποια εδάφη θα κρατήσει ή αν θα τους διαμελίσει. Διότι, το τελευταίο σχέδιο, αν η Ουκρανία δεν υποχωρήσει, είναι να φτάσει στον Δνείπερο. Αν πάρει το Δνείπερο, θα πάρει όλη την Ανατολική Ουκρανία και από την άλλη μεριά που είναι ο σκληρός πυρήνας των ουκρανών προς τα Πολωνικά σύνορα, εκείνα θα μείνουνε ένα άλλο κομμάτι της Ουκρανίας και ό,τι απομένει».
Η Ουκρανία δεν θα έχει καμία δυνατότητα να έχει έξοδο προς τη θάλασσα και θα γίνει ένα περίκλειστο κράτος
«Πέραν της Οδησσού, υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο εδρεύει ένα σώμα στρατού των Ρώσων, μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, αυτό λέγεται Υπερδνειστερία, αν συνεχίσει να κινείται παραλιακά, φτάνει και σε αυτό το κομμάτι της Υπερδνειστερίας, το οποίο ελέγχουν ακόμα και σήμερα οι Ρώσοι και έτσι φτιάχνοντας αυτόν τον παραλιακό άξονα, η Ουκρανία δεν θα έχει καμία δυνατότητα να έχει έξοδο προς τη θάλασσα και θα γίνει ένα περίκλειστο κράτος. Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα, ήδη έχουν αντιδράσει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εκτιμώ ότι αν φύγει ο Ζελένσκι και έρθει μία φιλική κυβέρνηση, θα μείνουμε στην αρχική δήλωση του Πούτιν για την αναγνώριση των δύο ανεξάρτητων δημοκρατιών στο Ντονμπάς, μπορεί να μείνει μόνο εκεί».
Να ζητήσουμε κυρώσεις και για την Τουρκία
«Απέναντι στην παντελώς άδικη και προκλητική συμπεριφορά του αναθεωρητισμού της Τουρκίας και του Ερντογάν σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος, η Ε.Ε. όχι απλώς ήταν μαλθακή, αλλά δεν είχε κάποια ανταπόκριση να επιβάλει κάποιες κυρώσεις, αλλά απεναντίας εξοπλίζει η Γερμανία με 6 υποβρύχια, αυτά που λέμε τα αόρατα υποβρύχια, αυτά που τα επισκευάσαμε εμείς για να μπορούν να τα πουλήσουν. Η Γερμανία ακόμα και στο swift που επιβάλλανε, φρόντισε, λέει, να μην αφορά το φυσικό αέριο, ώστε το 40% που εισάγει από τη Ρωσία να συνεχίσει να το παραλαμβάνει, αυτά κάνουν όταν μαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια και δεν αποδέχομαι βέβαια ότι η πατρίδα μου είναι βατράχι. Εδώ πατάς πόδι και βάζεις βέτο, λες θα βάλεις κυρώσεις και στον άλλον και επειδή εμείς κλείσαμε τον εναέριο χώρο τρεις μήνες, να τον κλείσει και η άλλη χώρα, άσχετα που δεν είναι στην Ε.Ε., αλλά είναι στο ΝΑΤΟ. Όχι να πλουτίσει η Τουρκία, εξάγοντας τα προϊόντα της και να παίρνει και τον τουρισμό όλο και από Ρωσία και από Ουκρανία και εμείς να μην έχουμε πάρει τίποτε για το casus belli και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Πιστεύω ότι ο αναθεωρητισμός του Πούτιν, θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν και γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Αγαπητέ Κ. Αρχηγέ. Πολύ καλή η ανάλυσή σας. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Υπάρχει ένας σκεπτικισμός εάν έχουμε την απαιτούμενη ουσιαστική και ηθική προετοιμασία εντός και εκτός ώστε να υποστηρίξουμε πιεστικά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία όχι μόνο γι το gazuw belliκαι για την εισβολή στην Κύπρο. Και εγώ δεν θα ήθελα να ήμουν βάτραχος αλλά !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή