Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Αξιολόγηση συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν 

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ. :Ακόμη και το χειροφίλημα στον Μπαιντεν από τον Ερντογαν δεν είναι αρκετό να πάρει τα 40 F-16 και να εκσυγχρονίσει αλλά 80, αν δεν περάσει η απόφαση από Γερουσία και Κογκρέσο κατέληξε ο Τούρκος αναλυτής.


Εφημερίδα «Τζουχουριέτ « της 2 Νοεμβρίου 2021 

 Emre Kongar 

Αγαπητοί αναγνώστες, γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και την εξωτερική πολιτική ως εργαλείο εσωτερικής πολιτικής και συχνά διαστρεβλώνει τα αποτελέσματα. Επιπλέον, βλέπουμε επίσης ότι η κυβέρνηση ανατρέπει ακόμη και τα δεδομένα βάσει αριθμών, όπως η βοήθεια που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η σχέση πληθωρισμού και εθνικού εισοδήματος και τα μεταφέρει στο κοινό. Ακόμη, μαθαίνουμε εκ πείρας, ότι τα δικαστήρια επιβάλλουν απαγόρευση πρόσβασης σε ειδήσεις που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση, ακόμη και απαγόρευση πρόσβασης σε ειδήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι δύσκολο να αξιολογηθούν αντικειμενικά τα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν - Μπάιντεν. Γι' αυτό, δημοσίευσα τις δηλώσεις του Προέδρου και του Λευκού Οίκου και τις μεταγενέστερες δηλώσεις του Ερντογάν (αν και ημιτελώς) ως αντικειμενικά ντοκουμέντα στο χθεσινό μου άρθρο στην ιστοσελίδα μου www.kongar.org και άφησα το σχόλιο για σήμερα. 

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών, τα θέματα και τα αποτελέσματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση έχουν ως εξής:

 1. Σύσταση κοινής επιτροπής διμερών σχέσεων. Είναι μια έκφραση ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση στο θέμα, δηλαδή δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα. 

2. Ευχαριστίες στην Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αποστολή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν και η υποδοχή των μουσουλμάνων προσφύγων επικροτούνται από τη Δύση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ατού που έχει ο Ερντογάν. 

3. Θέματα Συρίας, Αφγανιστάν, Λιβύης, Ανατολικής Μεσογείου, Νοτίου Καυκάσου. Υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σε αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε αυτά τα θέματα. 

4. Επίμονη διαμαρτυρία των ΗΠΑ για την αγορά των S-400. Δεν είναι γνωστό αν η Τουρκία λύγισε. 

5. Η έμφαση και η προειδοποίηση του Μπάιντεν για το Δημοκρατικό καθεστώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία στην Τουρκία. Δεν είναι γνωστό πώς απάντησε ο Ερντογάν σε αυτό.

6. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η Τουρκία έχει υποχωρήσει πλήρως ως προς αυτό. Η Τουρκία, η οποία επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα με έμφαση στο ότι είναι «αναπτυσσόμενη χώρα» με ειδικά προνόμια για την ανάπτυξη, προκειμένου να επωφεληθεί από τα κονδύλια για το κλίμα, παραιτήθηκε από αυτό το αίτημα, πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη. 

7. Θέματα F-35 και F-16. Ο Ερντογάν θέλει αεροπλάνα F-16 και πακέτα ανανέωσης λογισμικού γι’ αυτά τα αφη, με αντάλλαγμα τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν για τα F-35. Ο Ερντογάν είπε στις 17 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να παράσχουν F-16, με αντάλλαγμα την πληρωμή της Τουρκίας για τα F-35: «Αυτό το θέμα σχετίζεται με το ζήτημα των F-35», είπε ο Ερντογάν. Υπάρχει πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τα F-35. Και μπροστά σε αυτές τις πληρωμές, οι ΗΠΑ έκαναν μια τέτοια προσφορά». Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Price έκανε αμέσως μια δήλωση κατά αυτής της δήλωσης: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία οικονομική προσφορά σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για F-16». Στο μεταξύ, αναφέρθηκε στα διεθνή ΜΜΕ ότι 11 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλαν επιστολές στους Μπάιντεν και Μπλίνκεν για τα F-16. Μέλη τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανέφεραν στην επιστολή ότι είναι βέβαιοι, ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εμπόδιζε την πώληση των F-16: 

 «Αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει ένα δεύτερο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια πουλώντας μαχητικά αφη Αμερικανικής κατασκευής, σε ένα σύμμαχο που μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε εχθροί». Συνοπτικά: Το αν ο Μπάιντεν έχει θετική στάση απέναντι στα F-16, ακόμα κι αν έχει τέτοια στάση, δεν έχει καμία εξουσία. Η αρμοδιότητα βρίσκεται στο Κογκρέσο. Στην πραγματικότητα, ότι το εξέφρασε αυτό στον Ερντογάν φαίνεται και στα λόγια του Ερντογάν για το θέμα της χορήγησης F-16 σε αντάλλαγμα για την πληρωμή των F-35: «Όπως βλέπω τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν, φυσικά, υπάρχει μια άλλη πτυχή του γεγονότος, είτε πρόκειται για τη Βουλή των Αντιπροσώπων είτε για τη Γερουσία…» Και πλέον είπε: «Έχετε βάρος και προς τις δύο πλευρές, σας χρειαζόμαστε, σε αυτό το σημείο περιμένουμε τη φροντίδα σας». 

Αγαπητοί μου αναγνώστες, οι πληροφορίες, τα έγγραφα έχουν ως εξής: Είναι η συνάντηση μια πανωλεθρία, ήττα ή επιτυχία ? Ποιο ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνάντησης με τον Μπάιντεν για χάρη μιας φωτογραφίας ? Η απόφαση είναι δική σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου