Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου για τον Θουκυδίδη. Ο στρατηγός εντυπωσιάστηκε τόσο από την παράδοση του γυμνασιάρχη όσο και από την θέα τόσων μαθητών, ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. Ο Γεώργιος Γεννάδιος αποδέχθηκε τη πρόταση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μάλιστα εξαιτίας της στενότητας του χώρου από τη μία και του πλήθους των μαθητών από την άλλη η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.
Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.
Ακολουθεί ο ιστορικός λόγος του Γέρου του Μωρία, του γενναίου στρατηγού και πατριώτη, τον οποίο έβγαλε ανεβασμένος στα βράχια της Πνύκας, όπως στα παλιά τα χρόνια τόσοι τρανοί ρήτορες στους Αθηναίους, και ο οποίος αποτελεί την πνευματική διαθήκη του ήρωα στο Έθνος. Ο λόγος του αγράμματου, μα σοφού στρατηγού προς τα νιάτα της Αθήνας του 1838, προς τα νιάτα της Ελλάδας σε κάθε εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου