Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Τι βρίσκεται πίσω από τον "συναγερμό" για το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

 

Του Dmitri Trenin

Τα στρατεύματα δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στη βάση τους, αλλά ο κίνδυνος πολέμου κατά μήκος των Ρώσο-ουκρανικών συνόρων έχει περάσει. Στην πραγματικότητα, ένας πόλεμος δεν ήταν ποτέ στα χαρτιά. Ωστόσο ο συναγερμός, όσο κράτησε, ήταν πολύ ενοχλητικός. Για τη Δύση, ανέδειξε τους κινδύνους μιας απευθείας σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Για τη Ρωσία, η οποία μέχρι στιγμής δεν δέχεται ότι η σύγκρουση στο Ντομπάς είναι εμφύλιος πόλεμος, άνοιξε την προοπτική του να υπάρξει ένας πραγματικός πόλεμος εναντίον μιας μεγάλης γειτονικής χώρας. Και για την Ουκρανία, ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι υπαρξιακός.

Με την απειλή του πολέμου να υποχωρεί, είναι σημαντικό να μην χαθεί αυτή η επικίνδυνη εμπειρία, και αντί αυτού, να αντληθούν διδάγματα από αυτή. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι οδηγεί τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων μερών, να εξηγήσει τις κινήσεις που κάνουν και να εξετάσει τα μεσο-βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Επτά χρόνια μετά την επανάσταση του Maidan, η Ουκρανία ειναι μια χώρα με πολλές δυσκολίες. Οικονομικά, το ΑΕΠ της είναι 20% χαμηλότερα από ό,τι βρισκόταν πριν από το Maidan. Πολιτικά, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί μια σταθερή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων. Ιδεολογικά, και με πολλούς τρόπους πολιτισμικά, συνεχίζει να είναι διαιρεμένη. Η Ουκρανία έχει γίνει φύλακας της Δύσης, αλλά οι προοπτικές του να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, για να μην πούμε στην ΕΕ, είναι πολύ απομακρυσμένες:

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.capital.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου