Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

18 Φεβρουαρίου 1828 Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ’ τους πειρατές.

 

Ο Μιαούλης κατάλαβε γρήγορα ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Ως ναύαρχος πλέον του νεοσύστατου κράτους ανέλαβε να αποκαταστήσει την τάξη στο Αιγαίο. Mετά την τεράστια προσφορά του στον αγώνα στράφηκε στην πολιτική.

Η ναυτιλία ήταν μία από τις πολύ βασικές και προσοδοφόρες δραστηριότητες των Ελλήνων στο Ιόνιο και το Αιγαίο. Γι΄ αυτό, από τους πρώτους νόμους που έφτιαξε ο Ιωάννης Καποδίστριας αφορούσαν το ναυτικό δίκαιο και την πάταξη της πειρατείας. Το βασικό κριτήριο της επιλογής του Μιαούλη, ήταν ότι γνώριζε την πειρατική δράση και την ψυχοσύνθεση των πειρατών.

Στις 23 Ιανουαρίου 1828, ο κυβερνήτης έδωσε τη διαταγή στον ναύαρχο Μιαούλη και τον πλοίαρχο Κριεζή να αποκαταστήσουν την τάξη στο Αιγαίο. Η εκκαθάριση ξεκίνησε από τις Βόρειες Σποράδες. Ο Μιαούλης έκανε την αρχή από την Σκόπελο, όπου πυρπόλησε περίπου 27 πλοιάρια, τα οποία ήταν αποδεδειγμένα πειρατικά.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:meteoronlithopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου