Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Ενοχλείται η Άγκυρα για την απόφαση προμήθειας των 18 αεροσκαφών Rafal και την καλή πορεία των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων...
Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 14 Ιανουαρίου 2021
Το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ μοιράστηκε τη φωτογραφία με Αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, στη βάση Σούδας της Κρήτης. Το τελευταίο βήμα έχει ληφθεί και για τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.
Με την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα στριμωγμένη απέναντι στην Τουρκία, η Ελλάδα έκανε και πάλι μια πρωτοφανή κίνηση, πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.
Τη στιγμή που στο τέλος αυτού του μήνα γίνονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, στην Ελλάδα το κοινοβούλιο θα ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα, για να εγκρίνει την αγορά των μαχητικών Rafale που θ’ αγοραστούν από τη Γαλλία.
Η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ότι η συμφωνία για 18 πολεμικά αεροπλάνα, έξι από τα οποία είναι καινούργια, έχει εγκριθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή και ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα το καταψήφισε.
Η συμφωνία των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκε, καθώς η Γαλλία συμφώνησε με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020 και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Γαλλία έστειλε δύο αεροσκάφη Rafale στη βάση της Σούδας, στο νησί της Κρήτης το περασμένο καλοκαίρι για να δείξει την υποστήριξή της στην Ελλάδα, στην κλιμακούμενη ένταση.
Αναφέροντας ότι τα πρώτα αεροσκάφη Rafale θα παραδοθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, τα Ελληνικά ΜΜΕ δημοσίευσαν επίσης τις εκπαιδευτικές φωτογραφίες των Γαλλικών αφών Mirage που πετούν στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ωστόσο, η πραγματική έκπληξη ήταν μια είδηση που δημοσιεύθηκε από το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Η φωτογραφία είναι από τη φημισμένη βάση της Σούδας, και πάλι στο νησί της Κρήτης.
Το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε άσκηση στη Βάση Σούδας, με τη συμμετοχή στρατιωτών ειδικών δυνάμεων που ανήκουν στις ΗΠΑ και τη «Νότια Κύπρο».
Οι ΗΠΑ, οι οποίες σαφώς πήραν θέση δίπλα στην Ελλάδα στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου, έκαναν πρώτα άρση του εμπάργκο όπλων που είχαν εφαρμόσει στη «Νότια Κύπρο» για 30 χρόνια.
Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε τη Βάση Σούδα στην Κρήτη το περασμένο φθινόπωρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποτυπώθηκε επίσης στα Ελληνικά ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο υποστήριξαν ανοιχτά την κυβέρνηση της Αθήνας, αλλά ανέπτυξαν και ένα πολεμικό πλοίο στη βάση της Σούδας.
Ζήτησαν F-35 από τις ΗΠΑ
Μέρες μετά την επίσκεψη του Πομπέο στην Κρήτη, η κυβέρνηση της Αθήνας έκανε ένα ακόμα βήμα. Για να μπορέσει να υπερισχύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε σχέση με την Τουρκία, ζήτησε από τις ΗΠΑ μαχητικά αφη F-35.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση για 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πριν από το τέλος του 2020. Σύμφωνα με τις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης EΡT, αναφέροντας πηγές από το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, έχει αναφερθεί ότι έχει υποβληθεί επίσημη αίτηση στις ΗΠΑ για την αγορά αεροσκαφών F-35.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ο οποίος παρακολούθησε τη θερινή άσκηση της Ελλάδας και των ΗΠΑ, επιβιβαζόμενος σε ένα πολεμικό αεροπλάνο, ήταν ο πρώτος που έκανε μια δήλωση για τα F-35. Εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Αθήνας σε κάθε ευκαιρία, ο Πρέσβης Pyatt είπε ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος με το αίτημα για τα F-35.
Ο Πρέσβης της Αθήνας Pyatt είπε: «Σηματοδοτήσαμε την υποστήριξή μας για την πώληση των F-35» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται για να αυξήσουν την περιφερειακή σταθερότητα. Τα Ελληνικά ΜΜΕ έγραψαν ότι τα πρώτα F-35 θα σταλούν στην Ελλάδα το 2021. Σύμφωνα με την είδηση, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν αρχικά τρία μεταχειρισμένα μαχητικά αφη στην Ελλάδα και τα αεροσκάφη θα πετάξουν στις τελετές της 25ης Μαρτίου.
Η Τουρκία η οποία βρισκόταν μεταξύ των εταίρων συμπαραγωγής τους αφους F-35, λόγω της κρίσης που σημειώθηκε με την προμήθεια των πυραύλων S-400, βγήκε εκτός προγράμματος εκ μέρους των ΗΠΑ. Κάνοντας δήλωση τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο), ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τα οκτώ μαχητικα F-35 που παρήχθησαν για την Τουρκία.
Βάση DRONE στη μέση της θάλασσας του Αιγαίου
Μετά την παραγωγή από την Τουρκία των Bayraktar TB2 SİHA (εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αφη Μπαϊρακτάρ) και την επιτυχία τους από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και στη συνέχεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου άλλαξαν το πεπρωμένο του πολέμου, προκάλεσαν στην κυριολεξία ένα πανικό στη διοίκηση της Αθήνας.
Η Ελλάδα, η οποία αύξησε τον προϋπολογισμό πέντε φορές στην κούρσα των εξοπλισμών που ξεκίνησε, συνεργάστηκε επίσης με το Ισραήλ. Μια βάση drone θα κατασκευαστεί στο νησί Σκύρος, στη μέση του Αιγαίου, με drone που αγοράστηκαν από το Ισραήλ.
Λεπτομέρειες για το άλλο πρόγραμμα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων της Ελλάδας αντικατοπτρίστηκαν επίσης στις ειδήσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα εφαρμόσει σύντομα τρία διαφορετικά προγράμματα εξοπλισμού.
Το πρώτο από αυτά είναι η αγορά τεσσάρων τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων Camcopter S-100 που παράγονται από την Αυστριακή εταιρεία Schiebel. Ελικόπτερα που μπορούν να πετάξουν για έξι ώρες, θα παραδοθούν στο Ελληνικό ναυτικό για 25 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μέγιστη ταχύτητα των 220 χιλιομέτρων, έχουν εύρος 180 χιλιομέτρων και χρησιμοποιούνται από 16 χώρες. Στο μέλλον, το ελικόπτερο θα είναι εξοπλισμένο με δύο ξεχωριστούς καθοδηγούμενους πυραύλους.
Τα Ελληνικά ΜΜΕ δήλωσαν ότι το μέσο, με ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα στον κόσμο, διαθέτει σύστημα νυχτερινής όρασης και μπορεί να ανιχνεύσει στόχους έως και 30 κιλά στην ξηρά και στη θάλασσα.
Η δεύτερη κίνηση στο πρόγραμμα εξοπλισμού, που θα φτάσει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, είναι η ανανέωση των μη επανδρωμένων αφών Le Sperwer και Le Sperwer-B που χρησιμοποιούνται σήμερα από τον Ελληνικό στρατό. Οι νέες εκδόσεις των Γαλλικών drone, των οποίων τα προηγούμενα μοντέλα μπορούν να μείνουν στον αέρα για έξι ώρες, θα μπορούν να πετάξουν έως και 12 ώρες και μια εμβέλεια έως και 200 χιλιόμετρα.
Η τρίτη κίνηση είναι η απόκτηση του Αμερικανικής παραγωγής T-6A Texan II, για την καταπολέμηση του Τουρκικού εξοπλισμένου TB2 Bayraktar, από τον Ελληνικό στρατό.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις, το κόστος του μονοκινητήριου αεροσκάφους είναι πιο προσιτό από τα F-16 και Mirages, που θα απογειωθούν για να ανιχνεύσουν τα SİHA.
Η Ελλάδα κατέληξε επίσης σε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, από το οποίο θ’ αγοράσει drone για το στρατό. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι επίσης σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργηθεί κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Το κόστος της συμφωνίας, το οποίο θα ισχύει για 22 χρόνια, είναι 1 δισεκατομμύριο 375 εκατομμύρια ευρώ. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Καλαμάτα, δεν θα εκπαιδευτούν μόνο οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι πιλότοι από άλλες χώρες.
Βάσει της συμφωνίας συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και «Νότιας Κύπρου», οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις, θα μοιραστούν πληροφορίες και θα εργαστούν στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μειώθηκε ποτέ και η διοίκηση της Αθήνας ασκήθηκε με τους συμμάχους της, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η «Νότια Κύπρος» και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα πολεμικό πλοίο στη βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης.
Η Ελλάδα, η οποία δεν μπόρεσε να πάρει την υποστήριξη που αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το φόβο της Τουρκίας, έδωσε ώθηση στον αγώνα εξοπλισμών.
Η διοίκηση της Αθήνας ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό των τελευταίων 11 ετών, παρά την οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, φαίνεται ότι το μερίδιο του εξοπλισμού έχει αυξηθεί πέντε φορές.
Η Ελλάδα διέθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό του επόμενου έτος το ποσό των 5,49 δισεκατομμυρίων ευρώ. 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το ποσό θα δαπανηθεί για εξοπλισμό. Αυτός ο αριθμός είναι το υψηλότερο επίπεδο σε 11 χρόνια. Η διοίκηση της Αθήνας μείωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της με την πάροδο των ετών λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και οι δαπάνες μειώθηκαν στα 3,163 δισ. ευρώ το 2017.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας το 2020 ήταν 3,39 δισεκατομμύρια ευρώ και μόνο 540 εκατομμύρια ευρώ αυτού του ποσού προορίζονταν για εξοπλισμούς. Ενώ αναμένεται μείωση της τάξης του 10,5% στην Ελληνική οικονομία, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσε αύξηση ρεκόρ στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου