Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΠΑ

Η Ελλάδα, γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει π Ελλάδα, είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Μπρουλέτ προανήγγειλε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παράταση κυρώσεων από Λονδίνο

Σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα σε ένα δίκτυο χωρών που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς από τη Μ. Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο μέχρι και την Ανατ. Ευρώπη, δήλωσε ο υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες τον υπουργό Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση των διμερών δεσμών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την επέκταση των αποφάσεων για κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δη την Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, ημέρα οριστικής λήξης της μεταβατικής περιόδου εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε το Λονδίνο, με σειρά διατυπώσεων μάλιστα που προχωρούν πέρα από εκείνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργείται νέος κανονισμός για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», ο οποίος περιλαμβάνει «κυρώσεις για την αποθάρρυνση οποιασδήποτε δραστηριότητας έρευνας, παραγωγής ή εξόρυξης υδρογονανθράκων που δεν έχει εγκριθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία στα χωρικά ύδατά της ή που λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της ή στην υφαλοκρηπίδα της». Το βρετανικό ανακοινωθέν προχωρεί παραπέρα, καθώς επεκτείνει τις κυρώσεις και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα.

Τονίζεται ότι «σε περιπτώσεις που η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας με ένα κράτος που έχει αντικείμενες (σ.σ. ευρισκόμενες απέναντι) ακτές, οι κυρώσεις αφορούν και δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν μια συμφωνία οριοθέτησης».

Ουσιαστικά, η ερμηνεία που δίνει το Φόρεϊν Οφις διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων, με ορισμούς που σε σημαντικό βαθμό χρησιμοποιεί και η ελληνική διπλωματία για να περιγράψει τις τουρκικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες ζώνες. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Φόρεϊν Οφις γι' αυτή τη λεπτομέρεια (που επηρεάζεται από το Brexit) δείχνει αφενός την επιμέλεια της βρετανικής γραφειοκρατίας, αφετέρου την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μάλιστα έναντι ενός κράτους (Κυπριακή Δημοκρατία) του οποίου αποτελεί μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων ήδη από το 1960.

Υπέρ της χρήσης «δικαστηρίων» και όχι «στρατιωτικής ισχύος» για επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο τάχθηκε χθες και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, σε σύντομη συζήτηση με Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Μπρουλέτ επισήμανε ότι και κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αντιλήφθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία του ταξιδιού στην περιοχή σε αυτή τη φάση.

Ο κ. Μπρουλέτ συνέδεσε την επίσκεψή του στην Αθήνα και με τις συμφωνίες του Αβραάμ, επισημαίνοντας πως σε αυτήν τη φάση και με τη συγκεκριμένη γεωγραφία η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα σε ένα δίκτυο χωρών που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς από τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο μέχρι και την Ανατολική Ευρώπη. Ο κ. Μπρουλέτ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τις υπόλοιπες χώρες του East Med Gas Forum (EMGF), ώστε να ενταχθούν στον οργανισμό ως παρατηρητής.

«Και άλλες επενδύσεις»

Τελευταία χώρα που έγινε δεκτή στο EMGF ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), από όπου και έφθασε στην Αθήνα ο κ. Μπρουλέτ. Είπε, ακόμη, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των σχετικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, «θα δείτε και άλλες αμερικανικές επενδύσεις» να κατευθύνονται στην Ελλάδα και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ενώ ανέφερε ότι η Exxon/Mobil εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ενημέρωση Σακελλαροπούλου από Δένδια

Για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη θέση και τις σχέσεις της Άγκυρας με σειρά σημαντικών δρώντων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των διμερών δεσμών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με χώρες της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς και στην τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει, παράλληλα, τον διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης εταίρων και μη, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους νέους υπουργούς Εξωτερικών Λιθουανίας και Μολδαβίας, όπου, πέρα από τα αμιγώς διμερή, εξήγησε και την περίπλοκη πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε εκτενώς και με τον Αυστριακό ομόλογο του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για τη διαμορφούμενη κατάσταση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Άγκυρας, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη

Του ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Σημαντικές επιπλέον κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν στην Άγκυρα έως τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αν είναι αρνητικό τα ευρήματα της έκθεσης Μπορέλ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την προσήλωσή της στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ίδια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νέες κυρώσεις σχετικό με τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να μην αφορούν μόνον άτομα, αλλά και οντότητες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε η εντολή στον Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, να υποβάλει «έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, θα τεθεί προ εξέταση «το αργότερο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ήπιος στο τηλεφώνημα της Τρίτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την πρόταση της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει το αίτημα της Άγκυρας να εκπροσωπηθούν σε αυτήν οι Τουρκοκύπριοι.

Ωστόσο, η αντίθεση ιδίως της Αιγύπτου στο ενδεχόμενο να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα καθιστά, προς το παρόν, απόμακρη την προοπτική διοργάνωσης της διάσκεψης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Θέλετε να λύσετε προβλήματα; Ή θα συνεχίσετε να αναζητάτε καταφύγιο πίσω από την Ε.Ε.;», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατ. Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της

Του ανταποκριτή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξακολουθεί να κατηγορεί την Αθήνα πως κρύβεται πίσω από την Ε.Ε. και ισχυρίστηκε πως αποφεύγει τον διάλογο με την Άγκυρα. «Το "Ορούτς Ρέις" επέστρεψε επειδή είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του. Υπήρξαν δύο ευκαιρίες πριν. Τότε ήταν που επέστρεψε για συντήρηση. Πριν από αυτό, ο πρόεδρός μας καθυστέρησε λίγο τις εργασίες του, κατόπιν αιτήματος της Μέρκελ. Έδωσε άλλη μία ευκαιρία στη διπλωματία.

 Στη συνέχεια, αποσύρθηκε για συντήρηση. Τώρα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του. Τι δικαιολογία θα βρει η Ελλάδα τώρα; Θέλετε διάλογο μαζί μας ως δύο γείτονες; Θέλετε να λύσετε προβλήματα διά του διαλόγου; Ή θα συνεχίσετε να αναζητάτε καταφύγιο πίσω από την Ε.Ε.; Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Άγκυρα έχει δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και πως δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της. Ο ίδιος πρότεινε για άλλη μία φορά τη διοργάνωση της διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Προκάλεσε εντύπωση, όμως, η πρόσκλησή του στη διάσκεψη και των εταιρειών που πραγματοποιούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην Κύπρο, αν συμμετέχουν οι Ελληνοκύπριοι, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει και η "ΤΔΒΚ"», τόνισε.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο 24 TV, σημείωσε ότι όπως η Τουρκία έχει ανάγκη την Ε.Ε. έτσι και η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Τουρκία κι έδωσε οδηγίες προς τις Βρυξέλλες. Υποστήριξε πως «η στάση της Ε.Ε., ως περιφερειακού παίκτη, προς την Τουρκία, άλλου περιφερειακού παίκτη, πρέπει να είναι λογική, ορθολογική και να στοχεύει στην αλληλεγγύη και στη συνεργασία».

Ενόχληση

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα και ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις, από πολιτική και νομική άποψη, είναι λανθασμένη. Είναι μια μονομερής απόφαση. Παράλληλα, είναι και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαλόγου με την Ουάσιγκτον και δήλωσε πως και ο ίδιος αλλά και ο Ερντογάν γνωρίζουν καλά τον Τζο Μπάιντεν κι έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Ο πρόεδρος Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, πάντως, υποστήριξε πως η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν προκάλεσε έκπληξη στον ίδιο και στην ηγεσία της Τουρκίας.» Έχουμε αναφέρει ότι δεν την αποδεχόμαστε, είναι άδικη και ότι δεν μπορούν να υποχρεώνουν τη θέληση μιας χώρας σχετικά με τις ανάγκες για την εθνική άμυνά της. Εμείς δεν χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και μέχρι τώρα δεν χρειαστήκαμε κάτι τέτοιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, τα διάφορα εμπάργκο ήδη προκαλούν προβλήματα. Τα μαχητικά F-35 δεν παραδίδονται στην Τουρκία και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποκάλυψε πως δεν έχει ξεκινήσει και δεν θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του τουρκικής κατασκευής άρματος μάχης Altay.

Στην ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με ειρωνικό τρόπο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και δήλωσε «τουλάχιστον ας παραδίνατε μια μινιατούρα του άρματος».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, παραδέχθηκε πως η παραγωγή του Altay δεν προχωράει λόγω «παγώματος» εξαγωγών κινητήρων από τη Γερμανία. Το Βερολίνο εφαρμόζει «άτυπο εμπάργκο» στην Άγκυρα λόγω της επέμβασης της στη Συρία. Αναλυτές, πάντως, τονίζουν πως τα γερμανικής τεχνολογίας έξι υποβρύχια ναυπηγούνται κανονικά στην Τουρκία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ ΓΙΑ BREXIT

«Εφικτή η συμφωνία»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είπε χθες στους ευρωβουλευτές ότι η σύναψη εμπορικής συμφωνίας μέχρι σήμερα «είναι δύσκολη, αλλά εφικτή», καθώς η Ευρωβουλή έθεσε διορία έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να επικυρώσει μια τέτοια εξέλιξη.

Στη διάρκεια συνάντησης με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του σώματος, ο Μπαρνιέ κάλεσε τους ευρωβουλευτές να αποφύγουν να θέσουν μια προθεσμία που δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μέτωπο Ρωσίας - Κίνας κατά της Γερμανίας

Αφορμή για τη σύγκρουση ήταν η καταγγελία του Βερολίνου ότι αμφότερες οι χώρες εμποδίζουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του OHE μεταξύ Γερμανίας, από τη μία, και Ρωσίας και Κίνας, από την άλλη.

«Δεν θα μας λείψετε καθόλου», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στο σώμα, καθώς εκπνέει η διετής θητεία του Βερολίνου ως προσωρινού μέλους του Σ.Α. του OHE.

Αφορμή για την οξύτατη σύγκρουση ήταν η καταγγελία της Γερμανίας ότι αμφότερες οι χώρες εμποδίζουν τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. «Είναι εξαιρετικά κυνικό» Μόσχα και Πεκίνο να διαμαρτύρονται ότι δεν φτάνει η βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα. Θα έπρεπε να εξετάσουν τις θέσεις τους και να επιτρέψουν τη συνοριακή διέλευση τροφίμων και φαρμάκων προκειμένου να φτάσουν τα εφόδια στους Σύρους πολίτες, είπε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, πρέσβης της Γερμανίας στον OHE.

Η Ρωσία δεν υποστηρίζει απλώς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά έχει ευθύνη για τα δεινά και τον θάνατο ανθρώπων στη χώρα», είπε. Ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος Ντμίτρι Πολιάνσκι αντέτεινε ότι η Δύση και η Γερμανία ευθύνονται με τη στάση τους για το γεγονός ότι ο συριακός λαός υποφέρει.

Και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες που ήταν υπέρ μιας συμμετοχής της Γερμανίας στο σώμα ως μονίμου μέλους επανεξετάζουν τη θέση τους, αναρωτώμενα κατά πόσον S έχει χώρο τόσος κυνισμός στο ΣΑ. Ανάλογες επιφυλάξεις διετύπωσε και το Πεκίνο.

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Βερολίνου σε μόνιμη βάση στο σώμα ο Κινέζος διπλωμάτης Γιάο Σαογιούν. «Η παρουσία της Γερμανίας στο ΣΑ. δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου, ούτε σε αυτές του σώματος», σχολίασε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πούτιν καλεί Μπάιντεν σε διάλογο

Απέρριψε κάθε ανάμειξη στην περιπέτεια του Ναβάλνι και δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος

Την ελπίδα ότι οι διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων θα εξομαλυνθούν επί προεδρίας Μπάιντεν εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους, η οποία φέτος, λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.

«Υποθέτουμε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αντιληφθεί τι συμβαίνει, καθώς διαθέτει πείρα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική. Περιμένουμε ότι αν όχι όλα τα προβλήματα που ανέκυψαν, τουλάχιστον ορισμένα από αυτά θα εξομαλυνθούν με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης στη μαραθώνια συνέντευξη με δημοσιογράφους και πολίτες από διάφορες περιοχές της αχανούς χώρας.

Σε άλλο σημείο εξέφρασε την ανησυχία του για τη «νέα κούρσα εξοπλισμών» την οποία πυροδότησε, όπως υποστήριξε, η απόφαση της κυβέρνησης Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη ΑΒΜ και κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν κράτησε τις υποσχέσεις της και προχώρησε στο να επεκτείνει το NATO προς Ανατολάς, απειλώντας τη χώρα του.

Αναφορικά με την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, προανήγγειλε αύξηση της ρωσικής βοήθειας στην περιοχή του Ντονμπάς, που ελέγχεται από ρωσόφωνους αυτονομιστές, και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης του προβλήματος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι το ρωσικό κράτος δεν είχε ανάμειξη στο σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους πλέον προβεβλημένους επικριτές του.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στη Γερμανία, «έχει την υποστήριξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τον δηλητηριάσουμε. Αν κάποιος ήθελε να τον δηλητηριάσει, θα το είχε κάνει», σημείωσε. Κληθείς να απαντήσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος στις επόμενες εκλογές, ο 68χρονος ηγέτης δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΟΘΗΚΕ ΩΣ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΛΑΒΡΟΦ

Ερευνούν κλεμμένη εικόνα

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι βοσνιακές αρχές ξεκίνησαν έρευνες πως κατέληξε μια, πιθανότατα κλεμμένη, χρυσή εικόνα από την Ουκρανία, ηλικίας 300 ετών, στα χέρια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ως αντίδωρο για την επίσκεψη του στη χώρα και τη συνάντηση του με τον Σέρβο ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο τελευταίος πρόσφερε στον Ρώσο διπλωμάτη τη θρησκευτική εικόνα στη διάρκεια της επίσκεψης του στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Το ιστορικό έργο τέχνης θεωρείται ότι έχει κλαπεί από την ανατολική Ουκρανία, που ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Απελευθέρωση 18 Ιταλών ψαράδων

ΡΩΜΗ. Την απελευθέρωση 18 Ιταλών ψαράδων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λιβύη, γνωστοποίησε χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο Ντι Μάιο είχαν μεταβεί στη Βεγγάζη για να παραλάβουν τους συλληφθέντες και να τους μεταφέρουν στην πατρίδα τους.

Οι 18 είχαν συλληφθεί από τις Αρχές της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, και κατηγορούνταν ότι ψάρευαν παράνομα σε λιβυκά ύδατα.

ΑΥΓΗ

Απαγόρευση του HDP θέλουν οι σύμμαχοι του Ερντογάν

Ο ακροδεξιός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Μηαχτσελί ζήτησε το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα να «κλείσει και μην ξανανοίξει»

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε χθες ευθέως την απαγόρευση του αριστερού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων κοινοβουλευτικών εκλογών.

«To HDP πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει. Δεν θα πρέπει να επιδείξουμε καμία ανοχή σε οποιοδήποτε κόμμα έχει ως σύμβολο αναφοράς τον εθνοτικό αυτονομισμό και την τρομοκρατία» έγραψε ο Μπαχτσελί στο Twitter. «Η μάχη ενάντια στα δηλητηριώδη ζιζάνια είναι μια υπέροχη υπηρεσία προς την εθνική αξιοπρέπεια» πρόσθεσε.

Αφορμή για το σχόλιο ήταν το γεγονός ότι το HDP δεν υπέγραψε ανακοίνωση του τουρκικού Κοινοβουλίου που καταδίκαζε την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Τουρκικά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει στο παρελθόν φιλοκουρδικό κόμματα με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές αντάρτες, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

 Όμως αλλαγές που έχουν γίνει έκτοτε, τις οποίες υποστήριξε και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την απαγόρευση κομμάτων.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η απαγόρευση του HDP, ο Μπαχτσελί πρότεινε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα, στη νομοθεσία ή ακόμη και στον Ποινικό Κώδικα αν είναι απαραίτητο.

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σανκάρ απάντησε επισημαίνοντας ότι το HDP έχει τη στήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η απαγόρευση του HDP σημαίνει απαγόρευση της δημοκρατίας στη χώρα, σημαίνει φίμωση 6 εκατομμυρίων ανθρώπων» σημείωσε. «Στο παρελθόν έξι από τα κόμματά μας απαγορεύθηκαν και τι συνέβη; Αν απαγορεύσουν το κόμμα μας, θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί» τόνισε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο Μαξίμου

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Νταν Μπροιπλέτ υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών βρέθηκε η ενεργειακή συνεργασία Αθήνας Ουάσινγκτον, που αποτελεί έναν από τους έξι τομείς προτεραιότητας του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας ενισχύεται διαρκώς και πέραν της διμερούς διάστασης λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις, με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως φαίνεται, πέραν των ζητημάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο αμερικανικός παράγων υπολογίζει και στην επέκταση του δικτύου τροφοδοσίας με καύσιμα βάσεών του στα Βαλκάνια μέσω Βορείου Ελλάδος.

Στη συζήτηση των δύο ανδρών αναλύθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, με δεδομένες τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαρκή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας και όπως αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση, «καταγράφηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνέχεια και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη στην περιοχή».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, συμμετείχαν ο αναπληρωτής γραμματέας του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Ενέργειας Μάθιου Ζάις, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσιπ Λάιτινεν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τον χαβά του ο Τσαβούσογλου: Δεν θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα των S-400

ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ στη ρητορική της και υποκρινόμενη πως δεν... καταλαβαίνει, η Τουρκία, διά στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες, τόνιζε πως δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα της αγοράς των S-400 παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ δήλωνε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη, νομικά και πολιτικά, ενώ -υιοθετώντας το ίδιο επιχείρημα με τον Ερντογάν- τη χαρακτήρισε «επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας», υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Αναφορικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε επιπλέον ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Από την πλευρά του πάντως, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε πως νιώθει απόλυτα δικαιωμένος έπειτα από ης κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, ενώ, απαντώντας στις απειλές της Τουρκίας πως θα «απαντήσει», τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

E.E.: Όχι μόνο αποφεύγει τις κυρώσεις στην Τουρκία, την επιβραβεύει και με 6 δισ. για τους μετανάστες

 ΟΧΙ μόνο επιμένουν να τους «χαϊδεύουν», αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να τους επιβάλουν -ως όφειλαν- αυστηρότατες κυρώσεις, αλλά τους επιβραβεύουν δίνοντας τους πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο λόγος βέβαια για τους Ευρωπαίους... εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χθες διέθεσε το σύνολο της βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την υποδοχή των προσφύγων.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφος της όλων των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των Σύρων αιτούντων άσυλο. Σε αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο λοιπόν να καταβληθούν από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των περίπου 3.600.000 προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο όπως σημειώνεται -μάλλον για να... χρυσωθεί το χάπι-, η βοήθεια δεν θα δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα χρηματοδοτήσει ειδικά προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Σήμερα (χθες) ολοκληρώνουμε τη διάθεση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία» ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

Κατά το παρελθόν, πάντως, συχνά πυκνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εργαλειοποιήσει το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα θεωρούσε ανεπαρκή τη βοήθεια που διατίθεται για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο έδαφος της.

Άλλωστε ο σουλτάνος είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία είχε δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή των προσφύγων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελληνική πρεμούρα για διάλογο με την Τουρκία!

Παράθυρο Πέτσα να αρχίσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, δίνοντας επί της ουσίας «συγχωροχάρτι» στον Ερντογάν

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο η Αθήνα να πει το «ναι» στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, δίνοντας επί της ουσίας «συγχωροχάρτι» στον Ταγίπ Ερντογάν και ξεχνώντας τις τουρκικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε η «δημοκρατία», ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «θα το δούμε μόνο στη βάση αυτών που έχει πει και ο πρωθυπουργός.

Αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά, αν αφήσει στην άκρη την παραβατική προκλητική της συμπεριφορά, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Το ζήτημα βέβαια της συνέπειας και της συνέχειας από την τουρκική πλευρά είναι κάτι που τελικά ίσως επιδέχεται ερμηνεία, καθώς απ' ό,τι φαίνεται υπάρχουν αυτοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τους «αφελείς» και να δεχτούν ως πραγματικές κινήσεις αποκλιμάκωσης αυτές που η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε ομόθυμα «προσχηματικές» προκειμένου να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία.

«Αν η τουρκική πλευρά δείξει, λοιπόν, συνέπεια και συνέχεια, θα είμαστε σε μια ευχάριστη θέση να αφήσουμε πίσω τις προκλήσεις και να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις» είπε ο κ. Πέτσας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι αυτές θα αφορούν μόνον την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Το ίδιο ζήτημα τέθηκε χτες και στην ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο του Αλ. Παπαϊωάννου να υπενθυμίζει ότι οι «δύο μήνες» ηρεμίας οι οποίοι είχαν τεθεί ως «όριο» ήταν μια προσωπική του εκτίμηση και όχι επίσημη θέση. Πάντως τόνισε ότι θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Βέβαια, όπως είπε, πόσο είναι το εύλογο αυτό χρονικό διάστημα είναι θέμα που τον... ξεπερνάει, καθώς είναι απόφαση που, όπως ανέφερε, θα «παρθεί σε άλλο επίπεδο». Ο κ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση, χαρακτήρισε προσωπική άποψη τη δήλωση του γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποδοκίμασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ρόδος: Νομικό κενό δίνει διαβατήριο ελευθερίας στον Τούρκο κατάσκοπο

Νάντια Αλεξίου

ΤΟ ΚΕΝΟ της ελληνικής νομοθεσίας που ορίζει το πλαίσιο του Αυτοφώρου ως προϋπόθεση για τη σύλληψη εκμεταλλεύτηκε ο ελληνικής υπηκοότητας μάγειρας Μεχμέτ Ν., για τον οποίο έχουν προκύψει αδιάσειστα στοιχεία ότι διενεργούσε κατασκοπία για λογαριασμό της Τουρκίας. Έτσι του χορηγήθηκε τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο που εξασφαλίζει την ασυλία του και είναι έτοιμος να καταφύγει στη γειτονική χώρα, αποφεύγοντας τη σύλληψη και μια πιθανή καταδίκη του στην Ελλάδα!

Μετά την απόλυση του από το επιβατικό πλοίο στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας και αφού αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, έχει καταφύγει στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο, το οποίο -όπως και το αντίστοιχο προξενείο στη Κομοτηνή- δρα ως το «μακρύ χέρι» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας που επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη στην υπόθεση, την οποία χειρίστηκε αποτελεσματικά η Αντικατασκοπία, βρίσκονται εκτεθειμένες. Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ορισμένοι, ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου. Μεταξύ άλλων, έχει προκύψει ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο Σαμπαχατίν Μπαϊράμ έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στην Τουρκία.

Ωστόσο, αντί για το καραβάκι που εκτελεί δρομολόγια από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία, επέλεγε σε όλες του ης μετακινήσεις να ταξιδεύει μέσω Θράκης και πλέον οι επαφές που είχε εκεί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Το κλιμάκιο Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ ερευνά τη δράση των δύο πρακτόρων της ΜΙΤ υπέρ της Τουρκίας και πέρα από τη φωτογράφιση στρατιωτικών θέσεων στο Καστελόριζο, στην Κω και τη Νίσυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εξέταση στους υπολογιστές, στα κινητά και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία κατασχέθηκαν, οι ειδικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ανακτήσει μέχρι στιγμής περί ης 2.500 φωτογραφίες, οι περισσότερες ελληνικών υποβρυχίων, που κατέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πρωτοφανής απόφαση από τη Βουλή της Κύπρου

Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

ΓΙΑ πρώτη φορά στην εξηντάχρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κατέστη χθες δυνατό να λάβει την απαραίτητη συναίνεση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός του νέου έτους, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί!

Με 24 ψήφους υπέρ λοιπόν και 29 κατά ο προϋπολογισμός του 2021 δεν πέρασε καθώς υπέρ του ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (18), του Κινήματος Αλληλεγγύη (2), της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (2) και του ΕΛΑΜ (2).

Ενώ την ίδια στιγμή κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ ( 16), του ΔΗΚΟ (6), της ΕΔΕΚ (3), της Συμμαχίας Πολιτών ( 1 ), των Οικολόγων (2) και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα θεολόγου. Όπως όλα δείχνουν τώρα, θα ακολουθηθεί η λογική των δωδεκατημορίων, δηλαδή οι δαπάνες ανά μήνα, γεγονός που θα προκαλέσει βέβαια στη συνέχεια σειρά ζητημάτων που αναμένεται να έχουν και πολιτικές προεκτάσεις.

Θλίψη

Τη βαθιά του θλίψη και απογοήτευση για την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Κατανοώ απόλυτα και σέβομαι τις θέσεις των κομμάτων, που είτε ως αποτέλεσμα διαφορετικής οικονομικής θεώρησης τήρησαν αρνητική στάση» ανέφερε στη γραπτή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε στη συνέχεια: «Εκείνο όμως που δεν κατανοώ είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους, ανεξάρτητους θεσμούς».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διάσκεψη από την Ελληνο-ρωσική Λέσχη «Διάλογος»

ΔΙΕΘΝΗ τηλεδιάσκεψη διοργανώνει η Ελληνο-ρωσική Λέσχη «Διάλογος» την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 στις 6 το απόγευμα, με ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: «Νομικά ζητήματα και η αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία σε συνθήκες υβριδικού και πληροφοριακού πολέμου».

Η θεματολογία περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά τα νομικά ζητήματα λειτουργίας MME στο διαδίκτυο, με ομιλητή τον Γιάννη Ραχιώτη, δικηγόρο-ποινικολόγο και πρόεδρο της Αγωνιστικής Πανελλαδικής Ένωσης Δικηγόρων, ο οποίος θα αναφερθεί στην ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών και τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και στο αν μπορεί το τελευταίο να ενταχθεί στο ρυθμιστικό πεδίο του Διεθνούς Δικαίου.

Αντικειμενικότητα

Η δεύτερη ενότητα με θέμα την αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία σε συνθήκες υβριδικού πολέμου και περιφερικών συγκρούσεων θα έχει ομιλητές τους Alexandr Borisov, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων (MGIM0) της Μόσχας, τον Oleg Dmitriev, καθηγητή στο Τμήμα MME της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών της Μόσχας και σύμβουλο του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya, τον Κώστα Υφαντή, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, και τον Θέμη Τζίμα, δρα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Νέες βολές... κατά των ΗΠΑ για τους πυραύλους S-400

Γράφει o δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Μιλώντας σε διαδικτυακή διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, επεσήμανε την αποσταθεροποιητική στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο υποστήριξε με επιθετικό ύφος ότι οι κυρώσεις είναι πολιτικά και νομικά λαθεμένες και δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε συμμάχους του NATO.

Ανυποχώρητη η Άγκυρα στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, παρά την επιβολή μίας σειράς πρώτων (έστω και συμβολικών ως ένα βαθμό) κυρώσεων των ΗΠΑ στο Διευθυντήριο της πολύ ισχυρής Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB, που ως γνωστόν υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο Ερντογάν από το 2018. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, υποστήριξε σε αρκετά «επιθετικό λεκτικό» ύφος ότι οι κυρώσεις είναι πολιτικά και νομικά λαθεμένες και δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν χώρα τέτοιες αποφάσεις που αφορούν συμμάχους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σχετικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση των Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις, ισχυρίστηκε ότι o Ερντογάν γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και τους συμβούλους του, από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και μάλιστα ο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Άγκυρα μετά την γκιουλενική απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ενώ είχαν εκτενώς συζητήσει θέματα τρομοκρατίας, όπως για «τους γκιουλενιστές του FETO και για τις κουρδικές ανταρτικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία PYD - YPG, που διατηρούν σχέσεις με το εκτός νόμου ΡΚΚ», οι οποίες όμως έχουν τύχει αμερικανικής υποστήριξης στον πόλεμο κατά του ISIS.

Για το μείζον θέμα των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε εφαρμογή της ομοσπονδιακής τροπολογίας CAATSA του 2017 και ειδικότερα των άρθρων 231 και 235 που είναι κατά βάση επικεντρωμένες στην SSB (σε τέσσερα ηγετικά πρόσωπα, ως και σε μη χορήγηση αδειών για ορισμένα σημαντικά υποσυστήματα τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων) μίλησε ο επικεφαλής του Διευθυντηρίου δρ Ισμαήλ Ντεμίρ (που, σημειωτέον, έχει διαχρονικά σπουδάσει και εργαστεί σε ΗΠΑ και Καναδά), υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις ήταν αναμενόμενες και άτι η Άγκυρα είχε από το 2017 προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, που ήταν και είναι η περίπτωση επιβολής κυρώσεων.

Μάλιστα τόνισε προφανώς και υποβιβάζοντας τις κυρώσεις ότι ανέμεναν πιο σκληρές και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την τουρκική πολεμική βιομηχανία και τα δεκάδες προγράμματα που είναι σε εξέλιξη σε όλους τους τομείς (χερσαίο αεροπορικό ναυτικό κυβερνοχώρο διαστημικό κ.ά.). Αναφερόμενος στα ανταλλακτικά για τα δεκάδες αεροσκάφη F-16, ο Ντεμίρ είπε ότι αυτά δεν παρέχονται στην SSB γιατί το Διευθυντήριο δεν είναι απευθείας αγοραστής, αλλά υπεργολάβος, ενώ για το ιταλο γαλλικό αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T τόνισε ότι δεν έχουν προχωρήσει οι επαφές, γιατί το Παρίσι διάκειται αρνητικά, τη στιγμή που η Ρώμη είναι θετική στην προμήθειά του από την Τουρκία (όταν θα είναι πλήρως έτοιμο). Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν στην SSB και όχι στο σύνολο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Τούρκοι αναλυτές στην Άγκυρα, ως και Δυτικοί αναλυτές σε Ολλανδία - Αυστρία και Δανία επεσήμαναν χθες στον υπογράφοντα ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα της αμερικανικής δυσαρέσκειας κυρίως στον Ερντογάν για την αιρετική συμπεριφορά του απέναντι στη Δύση και τις επαφές που διατηρεί από το 2017 με τον Πούτιν σε στρατιωτικά, ως και περιφερειακής ασφάλειας θέματα (Συρία- Καύκασος- Λιβύη κ.λπ.).

Οι ίδιοι αναλυτές που ενδοσκοπούν περισσότερο στα δέκα επιμέρους σημεία του άρθρου 235 της CAATSA των 71 σελίδων (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) τονίζουν ότι δεν επηρεάζονται προγράμματα που σχετίζονται με συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αλλά ορισμένα από τα εδώ και πέρα και υπό ανανέωση προγράμματα, ενώ δεν υπάρχουν δυσχέρειες π.χ. για τα drones, αφού η Άγκυρα έχει καταφέρει σε ένα ποσοστό 65 - 68% να είναι αυτάρκης και ανεξάρτητη στην πολεμική της βιομηχανία. Όμως σχετικά προβλήματα δεν αποκλείεται να εμφανιστούν στο τουρκικής κατασκευής ελικόπτερο ΤΙ 29 ΑΤΑΚ, γιατί για τους κινητήρες του χρειάζεται αμερικανική άδεια να εκδοθεί για να προχωρήσει π εξαγωγή τους. Το ίδιο αφορά και για το 5ης γενιάς αεροσκάφος TF-X της Τουρκίας, για το οποίο χρειάζονται αρκετά επιμέρους υποσυστήματα εξαρτήματα για τη συναρμολόγησή του, τα οποία είναι αμερικανικής προέλευσης. Πάντως, επικρατεί μεταξύ των αναλυτών (Τούρκων κ.ά.) η εκτίμηση ότι ανέμεναν πιο αυστηρές κυρώσεις, γεγονός που αφήνει κατά τη γνώμη τους κάποια παράθυρα για αποκλιμάκωση. Ως κλειδιά πάντως των επόμενων βημάτων θεωρούν την τοποθέτηση των νέων υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών και συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, την πιθανή πιο δυναμική παρεμβατική διαμεσολαβητική στάση του NATO, αλλά και τη μη έλευση της δευτέρας συστοιχίας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Απάντηση

Μιλώντας ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια και όχι μόνο αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας, επισημαίνοντας την αποσταθεροποιητική της στάση σε διάφορες περιοχές, τις συνεχείς παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ υποστήριξε ότι η αναφορά του σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις δεν ήταν με τιμωρητική για την Άγκυρα διάσταση, αλλά ως έκφραση για τη συνολική αρνητική στάση της προκλητικής Τουρκίας απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί τον Τούρκο ομόλογο του ακόμα φίλο και επεσήμανε ότι χρειάζεται κάποιο διάστημα για αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ για πολλοστή φορά τόνισε ότι η Αθήνα δεν είναι αρνητική για τις διερευνητικές διμερείς επαφές, όμως η Άγκυρα θα πρέπει να σταματήσει να προβαίνει σε προκλητικές και άλλες συναφείς ενέργειες σε βάρος μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τα κόμματα για την αγορά των «Rafale»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

Θετική γνώμη εξέφρασαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, μαγκωμένη κατάφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε όρους, και επιφυλάξεις από ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ «ναι» στη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου "Rafale" και του συναφούς εξοπλισμού και των υπηρεσιών υποστήριξης χθες στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Απερίφραστη θετική γνώμη εξέφρασαν Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, μαγκωμένη κατάφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε όρους, επιφύλαξη εξέφρασε το ΜέΡΑ 25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως συμφωνεί με την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ, αλλά εξέφρασε τη γνωστή του αντίθεση αυτή να γίνεται υπό τους σχεδιασμούς και τις ανάγκες του NATO.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την Επιτροπή της Βουλής μαζί με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ και τον γενικό διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων για την αναγκαιότητα σκοπιμότητα υλοποίησης των νέων προ γραμμάτων απόκτησης 6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων Rafale, των όπλων τους αλλά και των συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξής τους.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής δήλωσε πως «μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού προσχωρήσαμε τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες. Σκοπός μας μέσω της προμήθειας των "Rafale" καθώς και των συναφών δράσεων που δρομολογούνται είναι η αναβάθμιση του εθνικού συντελεστή στον συσχετισμό ισχύος και η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε.

Ειδικά για τα "RAFALE", μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτη μα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που πολιτεύεται ακόμα και σε ένα τέτοιο θέμα εθνικής σημασίας. Και στην περίπτωση των Rafale το «ναι» που είπε είναι μαγκωμένο καθώς ζήτησε να λάβει γνώση της σύμβασης. Η αλά καρτ τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται στον τρόπο που πολιτεύεται στο θέμα των φρεγατών, όπου με ανάρτηση του αναπληρωτή τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα αναφέρει πως «για εμάς το θέμα με τις νέες φρεγάτες παραμένει ανοιχτό» κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη ότι «έσπευσε να υποστηρίξει την προμήθειά τους από τις ΗΠΑ». Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να κινείται ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας διαφάνηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη του βουλευτή Δημήτρη Βίτσα που ανέφερε πως «θα τοποθετούμαστε ανά περίπτωση κάθε φορά για την προμήθεια ενός οπλικού συστήματος»! Παρόλο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πολύ καλά πως το αμυντικό σχέδιο, οι ανάγκες και η καταλληλότητα του κάθε ενός, αυτή δεν είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, αλλά της φυσικής ηγεσίας των ΕΔ.

Η υποκριτική αυτή «άγνοια» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφάνηκε, όχι μόνο από την καταψήφιση στον Προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, αλλά και ότι ζητάει να λάβει γνώση της σύμβασης για τα Rafale ώστε να τη μελετήσουν. Να κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο σε βάθος δεκαετίας που να περιλαμβάνει ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες ανοιχτής θαλάσσης και άλλα οπλικά συστήματα, όπως και να τους δοθούν διευκρινίσεις αναφορικά με την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και ενδεχομένως με τις ΗΠΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ 1.500

Σε κέντρα υγείας της Γερμανίας 612 προσφυγόπουλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 1.500 άτομα με προβλήματα υγείας, εκ των οποίων τα πιο πολλά να είναι παιδιά, έχουν μετεγκατασταθεί στη Γερμανία προκείμενου να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας.

Η εθελοντική μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους, ήταν ένα μακρόπνοο πρόγραμμα. Ο βασικός στόχος του ήταν να δώσει τη δυνατότητα σε οικογένειες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας, να μετεγκαταοταθούν στη Γερμανία, όπου θα είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στο τέλος Ιουλίου και ολοκληρώθηκε χθες, με το συνολικό αριθμό ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί να ανέρχεται σε 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 είναι ανήλικα. Συνολικά έχουν ήδη αναχωρήσει για Γερμανία περισσότερα από 1.500 άτομα. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να αναχωρήσουν επιπλέον 1.260 άτομα κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Νωρίτερα χθες το πρωί αναχώρησαν επίσης 11 ασυνόδευτοι ανήλικοι, με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Καθυστερήσεις

Η πανδημία ήταν ένα βασικό εμπόδιο, όπως τονίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μάλιστα, προκάλεσε καθυστερήσεις στις διαδικασίες και αύξησε τον κίνδυνο, τόσο για όσους εντάσσονταν στο πρόγραμμα όσο και για τους εργαζόμενους, που δούλευαν νυχθημερόν προκειμένου να υλοποιηθεί.

«Η σημερινή κοινή δήλωση Ελλάδας - Γερμανίας επισφραγίζει το αίσιο τέλος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, καθώς αφορά παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνολικά, 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 παιδιά, αναχώρησαν από την Ελλάδα για τη Γερμανία, δύο χώρες εταίροι που συνεργάστηκαν άψογα υλοποιώντας στην πράξη την αρχή της αλληλεγγύης. Το γεγονός ότι αυτό επετεύχθη παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνει την επιτυχία του προγράμματος και τη συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας ακόμη πιο αξιοσημείωτη» τόνισε χαρακτηριστικά αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΑΣΕΙΣ MRB: ΣΤΙΣ 15 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρωτιά για Ν.Δ., Κυριάκο, καμπανάκι για ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ανησυχία των πολιτών για την πανδημία και την οικονομία

Ισχυρό προβάδισμα της Ν.Δ. και πολλά καμπανάκια για την Κουμουνδούρου προκύπτουν από τις τάσεις της MRB (27 Νοεμβρίου 11 Δεκεμβρίου). Αν και το 2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία, τις συνέπειες της καραντίνας αλλά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμένει με μεγάλη διαφορά ο καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση κρατάει την πρωτιά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενώ οι πληγές του κορονοϊού παραμένουν ανοιχτά τόσο στην ψυχολογία των πολιτών όσο και στην οικονομία.

Η διαφορά

Στην πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος αγγίζει τις 15 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 38,1 % και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,7%, ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4, 1 %, το ΜέΡΑ25 με 3,1 %. Σχε δόν εξαφανισμένη η Χρυσή Αυγή με 1 % όπως και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1 %. Παράλληλα, Άλλο Κόμμα επέλεξε το 2,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της Αδιευκρίνιστης Ψήφου αγγίζει το 15,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» στην έρευνα αναλύεται ως εξής: Δεν αποφάσισα Δεν απαντώ 10,1 % και Λευκό Άκυρο Αποχή 5,1%.

Ρεκόρ

Ποσοστά ρεκόρ καταγράφονται στην παράσταση νίκης με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό 59,6%, και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 16,8%. Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο κόμματα, Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;», το 39,2% απαντά η Ν.Δ., το 29,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 19,2% κανένα κόμμα. Στην ίδια έρευνα, στο ερώτημα «ποιο από τα δύο κόμματα, Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;», το 41,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 37,7% απαντά Ν.Δ. Στην ικανότητα διακυβέρνησης η Ν.Δ. κόβει και πάλι το νήμα της νίκης με 38,6% έναντι 25,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αρχηγοί

Σε επίπεδο αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», καθώς συγκεντρώνει 43,6%, έναντι 29,2% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22,2%. Ισχυρό προβάδισμα εμφανίζει ο πρωθυπουργός και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών: Στις θετικές ψήφους συγκεντρώνει 40,1 %, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30,4%, η Φώφη Γεννηματά με 18,8%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 13,7%, ο Γιάνης Βαρουφάκπς με 13,3% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 13,1 %.

 Στην εξαμηνιαία έρευνα της MRB, ο covid 19 έχει τη θλιβερή πρωτιά στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων και ο φόβος κυριαρχεί στην πλειοψηφία των πολιτών (54%).Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πανδημία Covid 19 με 47,9%, ανεργία με 47%, υγεία περίθαλψη με 45,4%, οικονομική ανάπτυξη με 29,3%.

Φόβος

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 54% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας κι ακολουθούν η «Ελπίδα» με ποσοστό 37,9%, η «Οργή» με 37,3% και η «Ντροπή» με 28,4%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο επίκαιρο ερώτημα «θα εμβολιαστείτε αν κυκλοφορήσει εμβόλιο για την προστασία από τον Covid 19;». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 44,2% απαντά «θα πράξω ανάλογα μετά από εκτίμηση της κατάστασης που θα ισχύει τότε», το 32,7% «θα εμβολιαστώ κανονικά για προληπτικούς λόγους», ενώ το 18,5% απαντά «δεν θα εμβολιαστώ γιατί είμαι εναντίον των εμβολίων γενικά και δεν θα εμβολιαστώ γιατί δεν φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω το θεωρώ απίθανο».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, η πλειοψηφία σε ποσοστό 54,1 % εκτιμά ότι είναι πολύ και αρκετά πιθανό να γίνει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Οι υπουργοί

Στη λίστα των δημοφιλέστερων υπουργών, πρώτος είναι ο υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας έχει ποσοστό 36,1%, δεύτερος ο Νίκος Δένδιας με 35,6% τρίτος ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 35,4%. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει 32,7% θετικές γνώμες κι ακολουθούν ο Χρήστος Σταϊκούρας με 27,8%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 26,6%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 26,4%.

Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει σκληρά και τον τομέα της οικονομίας. Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;», το 69,8 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 7,5% απαντά «Πολύ καλή – καλή».

Περισσότερα μέτρα

Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης ενώ συγκρατημένοι εμφανίζονται για την ανάρρωση μετά την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40,3% εκτιμά ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία ενώ το 34,9% πιστεύει ότι σε έξι μήνες με ένα χρόνο θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Απαισιοδοξία

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας;», το 63,8% απαντά «Πολύ άσχημα - Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,8% απαντά «Πολύ καλά - Αρκετά καλά». Όσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα, το 44,6% απαντά ότι ήδη έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας και 18,8% εκτιμά ότι θα μειωθεί το επόμενο διάστημα.

Και η Pulse

Ισχυρό προβάδισμα 15 μονάδων, το οποίο με τις αναγωγές αυξάνεται στις 16 δίνει στη Νέα Δημοκρατία και η έρευνα της Pulse για τον Σκάι. Συγκεκριμένα η Ν.Δ. λαμβάνει με αναγωγή επί των εγκύρων 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το Μέρα25 3%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 45% έναντι 27% του "κανένα" και 25% του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες ανησυχούν για την πανδημία σε ποσοστό 76% ενώ θεωρούν σχεδόν καθολικά (95%) ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ 29% διάκειται αρνητικά. Σε ό,τι αφορά το ποιο κόμμα μπορεί να χειρισθεί καλύτερα τα μεγάλα ζητήματα, σε ό,τι αφορά την οικονομία η Ν.Δ. προτιμάται από το 41% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πανδημία αντίστοιχα η διαφορά είναι 44% με 23% και στα ελληνοτουρκικά 40% με 23%.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Με υψηλές... ταχύτητες έρχεται στην Ελλάδα το 5G

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ DEUTSCHE TELEKOM KAI OTE

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος συμβάλλει και στην περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ως μία από τις δύο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά την διάρκεια συνάντησης εργασίας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών του Ομίλου Deutsche Telekom και του ΟΤΕ μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση δημοπράτησης των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η διαδικασία που έφερε 372 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, έγινε πράξη μέσα σε 12 μήνες , ενώ κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.

Έρευνα...

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια και διορατικότητα και δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε, για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε startup, σε δημιουργικά κέντρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι «το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G θα κατευθυνθεί στο καινούργιο ταμείο "Φαιστός" το οποίο θα χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα».

«Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν προορισμό από όπου ο κόσμος θα εργάζεται, θα συνταξιοδοτείται και η συνδεσιμότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό αυτό σχέδιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα την ύπαρξη, για πρώτη φορά, της Ψηφιακής Βίβλου, που στην ουσία είναι όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, που «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας».

Στους πρώτους

Ο CEO της Deutsche Telekom, Tim Hottges, ανέφερε ότι «το πρώτο δίκτυο της Ευρώπης λειτούργησε στην Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα», ενώ υποσχέθηκε ότι «θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση της χώρας, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα».

Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού, ποσοστό που σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 50 από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές

Σε αυτό το περιβάλλον διαρκούς βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Dan Brouillette την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας. Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ που αποτελεί τον έναν από τους έξι τομείς προτεραιότητας του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι καταγράφηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ενισχύεται διαρκώς, και πέραν της διμερούς διάστασης λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΤΕ: ΠΡΩΤΟ «TEST DRIVE» ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Πάτησαν... γκάζι από το Μαξίμου

ΣΤΟ Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom κ. Tim Hοttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη κ. Dominique Leroy και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τεστ ταχυτήτων mobile internet, όπου οι ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπέρασαν το 1 Gbps. Οπως τονίστηκε στη συνάντηση, ο Ομιλος ΟΤΕ θα στηρίξει τη δυναμική πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις τεχνολογικές υποδομές που δημιουργεί και τα έργα ICT που υλοποιεί, ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για επενδυτικό του πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ στην τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5G και FTTH. Ο κ. Hοttges συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, αλλά και το σχεδιασμό της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας με τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Στο δρόμο

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη κ. Dominique Leroy ενημέρωσε για την πρόθεση της COSMOTE να καλύψει με 5G αυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000 χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι». Οι «διάδρομοι 5G» (5G Corridors), που περιλαμβάνονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», θα επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «To 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την κοινωνία των Gigabit. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί».

ΕΣΤΙΑ

Άντί γιά κυρώσεις στην Τουρκία οί Ευρωπαίοι της δίδουν χρήματα!

ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ επιμένουν νά τους «χαϊδεύουν» αποφεύγοντας μέ κάθε τρόπο νά τούς επιβάλλουν ως ώφειλον καί έχουν δεσμευθεΐ αύστηρότατες κυρώσεις, άλλά τούς επιβραβεύουν δίδοντάς τους πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ό λόγος βεβαίως γιά τούς Ευρωπαίους... εταίρους μας, τήν ΕύρωπαϊκήΈνωση, ή όποια χθες διέθεσε τό σύνολο της βοηθείας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ πού είχε υποσχεθεί στήν Τουρκία εις αντάλλαγμα της υποδοχής των προσφύγων. Βάσει της συμφωνίας αυτής, ή Τουρκία εδέχθη τήν επιστροφή στό εδαφός της ολων των μεταναστών πού φθάνουν στά ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων καί των Σύρων αιτούντων άσυλο.

Σέ αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο λοιπόν νά καταβληθούν από τήν EE στήν Τουρκία γιά τήν βελτίωση των συνθηκών ζωής τών περίπου 3.600.000 προσφύγων πού φιλοξενούνται στό τουρκικό έδαφος.

Ώστόσο οπως σημειώνεται μάλλον γιά νά... χρυσωθεί τό χάπι ή βοήθεια δέν θά δοθεί στήν τουρκική κυβέρνηση, άλλά θά χρηματοδοτήσει ειδικά προγράμματα γιά τούς πρόσφυγες.

«Σήμερα (χθές) ολοκληρώνουμε τήν διάθεση τών εξι δισ. ευρώ της βοηθείας τής Ε.Ε. γιά τήν υποστήριξη τών προσφύγων στην Τουρκία» άνεκοίνωσε ό πρέσβης Νικολάους Μάιερ Λάντρουτ, επί κεφαλής της αντιπροσωπίας τής Ε.Ε. στην Τουρκία.

ΕΣΤΙΑ

Αγωγός τον NATO στην Αλεξανδρούπολη

Την περεταίρω αναβάθμιση της Αλεξανδρουπόλεως εξετάζει τό NATO, καθώς σχεδιάζει Ινα στρατιωτικό άγωγό καυσίμων στά Βαλκάνια μέ αφετηρία τήν ελληνική ακριτική πόλη. Συγκεκριμένως θά αρχίζει άπό τήν Αλεξανδρούπολη, θά περνά άπό Βουλγαρία καί θά καταλήγει στήν αμερικανική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» στήν ανατολική Ρουμανία.

Ή κατασκευή του άγωγοΰ εκλαμβάνεται ως άπάντησις στήν ρωσσική απειλή. Ή ρουμανική Κυβέρνησις κατέθεσε τήν σχετική πρόταση πρό εξαμήνου και ή συζήτησις διεξάγεται σέ επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στό NATO.

Τό κόστος κατασκευής θά αναλάβει τό NATO καί δέν πρόκειται νά επιβαρύνει τις τρεις χώρες. Ή τροφοδοσία των Νατοϊκών βάσεων σέ Βουλγαρία καί Ρουμανία γίνεται μέ δεξαμενόπλοια πού περνούν άπό τά στενά τοΰ Βοσπόρου καί υπόκεινται σέ έλεγχο καί περιορισμούς άπό τίς τουρκικές Αρχές. Ό άγωγός στέλνει σαφές μήνυμα στήν Τουρκία και ενισχύει τόν ρόλο πού διαδραματίζει ή Αλεξανδρούπολη τόσο γιά τό NATO όσο καί γιά τις ΗΠΑ.

ΕΣΤΙΑ

Πέντε νησιά του Αιγαίου στις απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς

ΤΑ ΝΗΣΙΑ του νοτίου Αιγαίου, Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος καί Τήνος περιλαμβάνονται στόν κατάλογο των 12 πιό απειλουμένων περιοχών πολιτιστικής κληρονομίας στήν Ευρώπη πού επελέγησαν γιά τό Πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή τοϋ 2021. Αυτό άνεκοίνωσε πρό ημερών ή Europa Nostra, ή ευρωπαϊκή φωνή τής κοινωνίας των πολιτών, αφοσιωμένη στήν πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καί ό εταίρος της. Τό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων.

Τόν κατάλογο συμπληρώνουν ή Achensee Steam Cog Railway (Τιρόλο. Αυστρία), τό Σύγχρονο Θέατρο Σόφιας ( Βουλγαρία), τό Νεκροταφείο Mirogoj (Ζάγκρεμπ, Κροα τία), ή Εκκλησία του Saint Denis (Hauts de France, Γαλλία), τό Φρούριο Narikala (Τιφλίδα. Γεωργία), τό Green Space System ( Κολωνία, Γερμανία), ό κήπος Giusti (Βερόνα, Ιταλία), τό παλάτι Ca Zenobio (Βενετία,Ιταλία), ή Μονή Decani ( Κόσοβο), τό Κεντρικό Ταχυδρομείο Σκοπίων (Βόρειος Μακεδονία) καί τό San Juan de Socueva Παρεκκλήσι καί Έρημητήριο (Κανταβρία,1 Ισπανία).

Ή επιλογή έγινε μέ βάση τήν εξαιρετική σημασία της εκάστοτε κληρονομιάς καί τήν πολιτιστική άξια καθ' ενός άπό τούς τόπους μέ βάση τόν σοβαρό κίνδυνο πού άντιμετωπίζουν. Τό επίπεδο συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων καί ή δέσμευσις δημόσιων καί ιδιωτικών φορέων γιά τήν διάσωση αυτών τών τόπων θεωρήθηκαν ώς σημαντικές προστιθέμενες άξίες.'Ένα άλλο κριτήριο επιλογής ήταν ή δυνατότης αυτών τών τόπων νά λειτουργήσουν ώς καταλύτης γιά άειφόρο κοινωνικοοικονομική άνάπτυξη γιά εντός τών συγκεκριμένων τόπων αλλά καί τών ευρύτερων περιοχών τους.

Τά πέντε Νησιά βρίσκονται χωρικά στό Νότιο τμήμα τοϋ Αιγαίου Πελάγους, ενώ τά τέσσερα άπό αυτά (Αμοργός, Κίμωλος, Σίκινος, Τήνος) άποτελούν μέρος τοϋ νησιωτικού συμπλέγματος τών Κυκλάδων. Και τά πέντε χαρακτηρίζονται άπό τό κυκλαδίτικο τοπίο , τό όποιο τούς δίδει υψηλή πολιτιστική καί περιβαλλοντική άξια. Η αρμονική συνύπαρξις του Αιγαίου Πελάγους, μέ τους λόφους, τά βουνά, τούς παραδοσιακούς οικισμούς, τά μνημεία καί τούς άρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, τό όποιο άποτελεΐ ζωτικό κομμάτι τής ελληνικής καί κατ' έπέκτασιν της ευρωπαϊκής ταυτότητος. Τό πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σέ σο βαρό κίνδυνο, καθώς ή ελληνική Κυβέρνησις ενθαρρύνει τήν μετατροπή του σέ βιομηχανική ζώνη μέ αιολικά πάρκα. Τό σχέδιο είναι ή έγκατάστασις άνεμογεννητριών σέ διάφορες τοποθεσίες σέ κάθε νησί, συχνά δίπλα σέ άρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 καί ώς σκηνικό περιμετρικά άπό παραδοσιακά χωριά. Οι προτεινόμενες άνεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές άνάγκες τών νησιών και πρόκειται νά παρέχουν ενέργεια και σέ άλλες περιοχές τής Ελλάδος. Οι άνεμογεννήτριες όχι μόνο θά επηρεάσουν οπτικά τό τοπίο τών νησιών, άλλά θά έχουν επιπτώσεις στά μορφολογικά καί κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σέ κίνδυνο τόσο τήν χλωρίδα καί τήν πανίδα τους όσο καί τούς τομείς τής γεωργίας, της κτηνοτροφίας καί τοϋ τουρισμού. Αναμφιβόλως, αυτό θά μειώσει την περιβαλλοντική καί πολιτιστική άξια του τοπίου καί θά θέσει σέ κίνδυνο την επιβίωση τών τοπικών κοινοτήτων.

Ή Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος καί Πολιτισμού επέλεξε πέντε ενδεικτικά νησιά στό Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους γιά νά τά εντάξει στό Πρόγραμμα 7 Most Endangered 2021 τής Europa Nostra. Ζητεί εναλ λακτικές καί ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας άντί τών μαζικών αιολικών πάρκων, σέ συνδυασμό μέ μιά διεξοδική διαδικασία διαβουλεύσεως μέ τίς τοπικές κοι νότητες και ειδικούς.

Ή επιλογή τών 12 υπό άπειλή τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε άπό μιά διεθνή Συμβουλευτική Όμάδα, ή όποια άποτελεΐται άπό επιστήμονες και ειδικούς στήν ιστορία, την άρχαιολογία, τήν άρχιτεκτονική, τή συντήρηση, την άνάλυση έργων καί τήν χρηματοδότηση.Ό τε λικός κατάλογος τών 7 περιοχών πολιτιστικής κληρονο μιάς πού βρίσκονται υπό τήν μεγαλύτερη άπειλή στήν Ευρώπη γιά τό 2021 θά άνακοινωθεΐ τόν Μάρτιο.

ΕΣΤΙΑ

Θετικός στόν κορωνοϊό ό Μακρόν

Αναστάτωση επικρατεί στους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς θετικός στόν κορωνοϊό βρέθηκε τό πρωί της Πέμπτης ό Γάλλος Πρόεδρος Έμμανυέλ Μακρόν. Ή προεδρία ανέφερε πώς ό Μακρόν θά απομονωθεί γιά τις επόμενες επτά ημέρες, αλλά θά συνεχίσει νά άσκει τά καθήκοντά του εξ αποστάσεως. Εκπρόσωπος του είπε μάλιστα χθές πώς όλα τά ταξείδια του έχουν ακυρωθεί, περιλαμβανομένης και μιας προγραμματισμένης επισκέψεως στόν Λιβανο στις 22 Δεκεμβρίου.

Ένώ προσέθεσε πώς ό Γάλλος Πρόεδρος καί ή ομάδα του προσπαθούν νά προσδιορίσουν τό που μπορεί νά κόλλησε τόν Ιό. Ό Μακρόν συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 καί 11 Δεκεμβρίου, ένώ τό πρόγραμμά του τήν περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε επίσης ενα ιδιωτικό δείπνο μέ τόν Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντέλ Φάταχ άλ Σίσι, στην διάρκεια τοϋ όποιου τοϋ απένειμε τόν Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνος της Τιμής.

Ειχε επίσης γεύμα αυτήν τήν εβδομάδα μέ τούς Ευρωπαίους ηγέτες Σάρλ Μισέλ καί Ούρσουλα φόν ντέρ Λάυεν, καθώς καί μέ τούς πρωθυπουργούς της Ισπανίας καί τής Πορτογαλίας. Εθεάθη επίσης νά κάνει χειραψία μέ τόν επί κεφαλής τοϋ ΟΟΣΑ 'Άνχελ Γκουρία.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Στριμώχνουν την Άγκυρα οι αμερικανικές κυρώσεις

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Δυσκολότερη τώρα η διαμεσολάβηση της Γερμανίας και του NATO για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας

ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ που ζήτησε και πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Ε.Ε., μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο του 2021, προσπαθεί να αξιοποιήσει η Αθήνα σε συνδυασμό με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-400. Η πίεση από την αμερικανική απόφαση ήδη αποτυπώνεται με έντονο τρόπο στις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας και το επόμενο διάστημα αναμένεται η εξέλιξη της σύγκρουσης στο πλαίσιο του NATO, εξέλιξη που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και του γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ για την έναρξη απευθείας συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του επέμεινε και χθες ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400 και σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Kanal 24 επανέλαβε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ προϋποθέτει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον και άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα πάει σε αναζήτηση άλλων συνεργασιών τόσο στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας όσο και στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων στα θερμά μέτωπα που είναι ανοιχτά, στη Συρία, τη Λιβύη κ.λπ.

O Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ήταν νομικά και πολιτικά άδικες και έτσι όπως επιβλήθηκαν συνιστούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Τ. Ερντογάν, Ε. Ακμπάσογλου, σε δηλώσεις του ζήτησε από το Βερολίνο επίσπευση των εργασιών του προγράμματος κατασκευής των τεθωρακισμένων Altay, επικρίνοντας τις γερμανικές εταιρείες που συνεργάζονται με την τουρκική αμυντική βιομηχανία για αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Τα πρώτα άρματα της γραμμής επρόκειτο να παραδοθούν στις αρχές του νέου χρόνου, όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ μπορεί να σημειωθεί καθυστέρηση και η Τουρκία να αναζητήσει «εναλλακτικές επιλογές».

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων τώρα αρχίζει να φαίνεται στην Τουρκία, παρά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να υποβαθμίσει τις συνέπειες, προσβλέποντας σε περαιτέρω στήριξη από την Ε.Ε. Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο που η Ένωση θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το πρόβλημα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον καθορίζει τις εξελίξεις και στο NATO και στην Ε.Ε.

Η Αθήνα περιμένει από την Άγκυρα να απαντήσει στην πρόσκληση διαλόγου με βάση το πλαίσιο της απόφασης της συνόδου του Οκτωβρίου, για τον τερματισμό μονομερών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις εξελίξεις την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Στη Λευκωσία, οι εσωτερικές εξελίξεις φέρνουν τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη σε μείζον πολιτικό δίλημμα μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κρατικές δαπάνες θα εκτελούνται με τη διαδικασία των δωδεκατημορίων, μήνα τον μήνα, ωστόσο δεν αποκλείεται η κρίση αμφισβήτησης προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη να πάρει γενικότερα χαρακτηριστικά.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΕΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο λευκός ιππότης της Next.e.GO

Ποιος είναι ο επενδυτής που, μέσω της «ND Group NV» και της μικρής ανεξάρτητης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, θέλει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης στην Ελλάδα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΖΑΙΟΥ

Το ερώτημα που θέσαμε χθες προς την κυβέρνηση, εάν γνωρίζει τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη συναρμολόγηση και τον ποιοτικό έλεγχο ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης στην Ελλάδα, δεν ήταν ρητορικό. Ο λόγος που ενδιαφερθήκαμε ήταν ότι η κοινή γνώμη, η Βουλή, οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να γνωρίζουν την ταυτότητα του ομίλου και της εταιρείας που προτίθενται να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα της κυβέρνησης να διεκδικήσουν ένα εξίσου σημαντικό μερίδιο από το Ταμείο Ανασυγκρότησης για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και φυσικά, η επένδυση αυτή να συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνικής στάθμης της χώρας με ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Αναμένοντας λοιπόν επίσημες απαντήσεις που ακόμη δεν έφτασαν, συνεχίζουμε την προσπάθεια γνωριμίας με τον όμιλο των επενδυτών, καθώς αρχίζουμε να διακρίνουμε... αποχρώσεις όσο αναζητούμε το προφίλ του λευκού ιππότη που έσωσε μια μικρή ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία με ένα μόνο προϊόν μαζικής κατασκευής (δηλαδή με μικρά περιθώρια κέρδους) έναντι αγνώστου τιμήματος.

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι η Next.e.GO διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Ααχεν της Γερμανίας και δεν της λείπει η παραγωγική ικανότητα, αλλά οι... πελάτες. Ο όμιλος ND Group NV (www.nd.net) είναι κατά βάση ένας όμιλος συμμετοχών σε αρκετές επιχειρήσεις, διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, με χαλαρές μεταξύ τους επιχειρηματικές συνδέσεις δηλαδή χωρίς ενοποιημένα αποτελέσματα. Σχηματοποιήθηκε το 2014, όταν ο Nazif Destani (εισφέροντας και τα αρχικά του ονόματος), επικεφαλής των εταιρειών κάτω από την ομπρέλα της ECOLOG International Service Solutions (www. ecolog international.com), άρχισε να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων σε περισσότερους κλάδους, πέραν της υποστήριξης βοηθητικών υπηρεσιών σε ειρηνευτικές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού Bundeswehr, της KFOR, του γαλλικού στρατού (Armee de Terre), του ISAF στο Αφγανιστάν, του NATO και του στρατού των ΗΠΑ, κ.α. ανά τον κόσμο, αλλά και σε εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γεννημένος στο Κόσοβο, ο Nazif μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου ο πατέρας του Lazim Destani είχε την έδρα των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων που διευκόλυναν στην τουριστική και όχι μόνο σύνδεση της νότιας Γιουγκοσλαβίας με την πλούσια βιομηχανική Γερμανία. Παροχή υπηρεσιών Η εταιρεία ξεκίνησε το 1998 όταν ο Nazif διαπίστωσε την ανάγκη της KFOR στα Βαλκάνια για καλύτερη διαχείριση υπηρεσιών πλυντηρίου και πολύ γρήγορα επέκτεινε το ενδιαφέρον της σε κάθε είδους υποστηρικτική υπηρεσία, όπως την προμήθεια και διαχείριση καυσίμων, τις τηλεπικοινωνίες, την εύρεση και διαχείριση τοπικού προσωπικού. Ο όμιλος ND Group έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στην Ολλανδία, ενώ κρατά τα κεντρικά γραφεία του στο Ντουμπάι, μαζί με τα κεντρικά της ECOLOG.

Η βασική εταιρεία με τα κατά τόπους παρακλάδια της είναι ένας παγκόσμιος contractor υπηρεσιών, με παρουσία σε 40 χώρες και σε περισσότερες από 150 τοποθεσίες, έχοντας υλοποιήσει περισσότερα από 1.100 συμβόλαια. Όπως υποστηρίζει, είναι ικανή να ανταποκρίνεται γρήγορα και αξιόπιστα σε προκλήσεις, με ιστορικό ολοκλήρωσης περισσότερων από 950 συμβάσεων χωρίς αποτυχία , σε χώρες όπως το Ιράκ, η Ρωσία, η Γερμανία, το Αφγανιστάν, η Τυνησία, η Μογγολία, η Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Κίνα και στα Βαλκάνια. Η ίδια η μητρική ND Group δεν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής.

Στον ιστότοπό της έχει αναρτημένες μόλις 5 ειδήσεις (μεταξύ των οποίων και για την επένδυση στην Ελλάδα και τη διάσωση της e.GO), ενώ στο portfolio της έχει αόριστες αναφορές σε πάνω από 30 επιχειρήσεις, σε τομείς όπως η ενέργεια, τα Logistics, οι Υπηρεσίες, η Τεχνολογία, το Real Estate και η... Νοτιοανατολική Ευρώπη (Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία). Μάλιστα ο ίδιος ο Nazif δείχνει μια ιδιαίτερη σεμνότητα με την εικόνα του, αναρτώντας με επιμονή σχεδόν παντού την ίδια φωτογραφία από τα πρώτα νεανικά του χρόνια μόνο στο Κόσοβο ανιχνεύσαμε κάποιες πιο πρόσφατες και μάλλον σπάνιες φωτογραφίες του. Αν και δεν υπάρχουν αναφορές στους πελάτες της, μέσω της θυγατρικής ECOLOG διακρίνουμε περισσότερα, π.χ. συνεργασία με τη Siemens στη διαχείριση αποβλήτων, την πρόσφατη δημιουργία κέντρων ελέγχου για Covid 19 στα αεροδρόμια της Βαυαρίας, του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, σε διάφορες αστικές περιοχές της Γερμανίας κ.α. Με βάση την πρώτη εικόνα, επαναλαμβάνουμε το ερώτημα για το screening που έχουν κάνει τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, καθώς η πρώτη εικόνα από διεθνή MME έχει και γκρίζα σημεία, ιδίως στον γερμανικό τύπο για τα οποία συνεχίζουμε την έρευνα.

ΤΑ ΝΕΑ

Οι άγνωστες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Πολλαπλά τα πλήγματα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, καθώς σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα αναμένεται να παγώσουν ή να καθυστερήσουν αφού στηρίζονται στην αμερικανική τεχνολογία

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σοβαρό πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, την οποία τα τελευταία χρόνια διαφήμιζε με κάθε τρόπο η Άγκυρα, αναμένεται να επιφέρουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400.

Σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τη Τουρκίας θα αναγκαστούν να παγώσουν ή να καθυστερήσουν σημαντικά, διότι πολλά από αυτά στηρίζονται σε αμερικανικές πατέντες και αμερικανική τεχνολογία. Και οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας προβλέπουν απαγόρευση εξαγωγής αμερικανικών υλικών, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Μπορεί οι επιπτώσεις να μην είναι άμεσες αλλά να εμφανιστούν στο κοντινό μέλλον, καθώς τα μέτρα δεν έχουν αναδρομική ισχύ για συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες που είχε η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά προβλέπουν απαγόρευση μελλοντικών συνεργασιών ή επέκταση και ανανέωση των ήδη υπαρχουσών.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας θα χάσουν σημαντικό κομμάτι της ισχύος τους μεσοπρόθεσμα, αφού δεν θα μπορούν να συντηρήσουν συστήματα που είναι αμιγώς αμερικανικά ή άλλα που φέρουν αμερικανική τεχνολογία» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Νέων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Όπως προσθέτει, η Τουρκία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως τα ελικόπτερα Super Cobra.

Μπορεί στο μέλλον η Τουρκία λόγω των κυρώσεων να επιχειρήσει να αυτονομηθεί πλήρως το πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, πράγμα που ήδη κάνει, όμως «άμεσα, αυτή η εξέλιξη και τα μέτρα από τις ΗΠΑ, μας βοηθούν αποτρεπτικά». Για παράδειγμα, η Τουρκία διαθέτει περί τα 240 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και βέβαια για να μπορούν να πετάνε και να είναι αξιόμαχα χρειάζονται όλα συντηρήσεις και αναβαθμίσεις.

TA F-35. Η πρώτη μεγάλη απώλεια για την Τουρκία μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400 ήταν βέβαια τα μαχητικά F-35. Οι ΗΠΑ όχι μόνο αποφάσισαν να απαγορεύσουν στην Τουρκία να πάρει τα Stealth αμερικανικά μαχητικά, αλλά την απέβαλαν και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους.

Πλέον όμως μια σειρά προγραμμάτων παραγωγής όπλων και αμυντικών συστημάτων τα οποία η Άγκυρα προπαγάνδιζε ως 100% τουρκικά κινδυνεύουν να μείνουν πολύ πίσω, καθώς εξαρτώνται από αμερικανικές πατέντες. Για παράδειγμα, αμερικανικό κινητήρα (CTS 800A) χρησιμοποιούν τα τουρκικά ελικόπτερα Τ129 ΑΤΑΚ και τα Τ-625 Gοkbey και η συνέχιση της παραγωγής τους ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα. Ειδικά για τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ η Τουρκία θα αντιμετωπίσει εμπόδια και στις εξαγωγές, καθώς σχεδίαζε την πώλησή τους και σε άλλες χώρες.

ΦΡΕΝΟ ΣTO TF-X. Οι κυρώσεις αναμένεται να φρενάρουν και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για παραγωγή δικού της μαχητικού, του TF-X. Το πρόγραμμα ουσιαστικά είχε ήδη παγώσει διότι η Άγκυρα αδυνατούσε να βρει κινητήρα για το υπό σχεδιασμό μαχητικό. Οι ΗΠΑ προεξοφλείται πως ήταν σίγουρα στις υποψήφιες χώρες και τώρα ο σχεδιασμός θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Παρόμοια προβλήματα θα έχει όπως όλα δείχνουν και το πρόγραμμα των τουρκικών ελικοπτέρων Τ70 που ενσωματώνουν αμερικανική τεχνολογία. Επιπλέον, δυσκολίες δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει η Άγκυρα και στα σχέδιά της για εξαγωγή των κορβέτων κλάσης Ada, καθώς διαθέτουν αμερικανικά όπλα (όπως τα βλήματα RIM-116 Rolling Airframe Missile) και άλλα αμερικανικά υλικά.

Ακόμη, καθυστέρηση ενδέχεται να παρουσιάσει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των ραντάρ των τουρκικών F-16. Πραγματοποιείται μεν στην Τουρκία αλλά με αμερικανική συνδρομή.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο 2 δισ. δολάρια φτάνει το ύψος των συμβάσεων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με αμερικανικές εταιρείες κάθε χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ

Τι κρύβει το παιχνίδι της Άγκυρας με τις αντι-Navtex στο Αιγαίο

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Τη γνωστή τουρκική θεωρία ότι σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο εδώ και έναν χρόνο η Άγκυρα, εργαλειοποιώντας μάλιστα συστηματικά ένα διεθνές όργανο πληροφόρησης, αυτό των αγγελιών προς ναυτιλλομένους, τις Navtex.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της γνωστής τουρκικής αξίωσης ήταν οι αντι-Navtex που εξέδωσε η Τουρκία την Κυριακή και την Τρίτη ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου, της Χάλκης, της Χίου, της Σάμου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Πάτμου και της Ικαρίας, δηλώνοντας προκλητικά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Η Τουρκία διαχρονικά εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός φιγουράρει εδώ και χρόνια στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με όλες τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Από τις αρχές του 2020 όμως είναι εμφανές ότι η Άγκυρα έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών της την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με βάση τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, όπως ισχυρίζεται. Κάθε φορά που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώνουν με Navtex ασκήσεις κοντά σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δεσμεύουν θαλάσσιες περιοχές, η Αγκυρα απαντάει με αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Αυτό το κάνει κατά σύστημα η Τουρκία από την περασμένη άνοιξη. Ταυτόχρονα, ο ισχυρισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους τούρκους αξιωματούχους κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε πάρα πολλές δηλώσεις τους ήγειραν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στις αρχές του 2020 στο τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αναρτηθεί εκτενής ανάλυση του διευθυντή Ναυτιλίας Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές, η οποία συνοδευόταν και από χάρτες. Ο τούρκος αξιωματούχος έχει σημαδέψει τέσσερις ομάδες ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο από τον Βορρά έως τον Νότο ισχυριζόμενος ότι βάσει Συνθηκών (Λωζάννης, Λονδίνου του 1914 και Παρισίων του 1947) θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ. Τι φανερώνουν όλα τα παραπάνω; Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν επαναφέρει απλώς τη συγκεκριμένη αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Οι εκτιμήσεις των επιτελών της Αθήνας είναι ότι η Αγκυρα κινείται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο. Και είναι φανερό ότι επιδίωξή της είναι να διεθνοποιήσει τη συγκεκριμένη προκλητική αξίωση. Μάλιστα δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών να εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τους τελευταίους μήνες η τουρκική ηγεσία.

Η Άγκυρα, ενώ δέχεται επικρίσεις πανταχόθεν για την προκλητικότητά της και τις παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να δείξει ακόμη και με αστήρικτα επιχειρήματα ότι και η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΑ ΝΕΑ

Προς διακομματική συμφωνία για την αγορά των 18 Rafale

ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την ενημέρωση των βουλευτών της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής για την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων απόκτησης 6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, των όπλων τους, αλλά και των συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξής τους.

Οι σχετικές συμβάσεις θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή μετά τις γιορτές και διαφαίνεται από τις καταρχήν τοποθετήσεις των κομμάτων ευρύτερη διακομματική στήριξη. Οπως τόνισε ο υπουργός Αμυνας μετά τη συνεδρίαση, «κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας των νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών «δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» όπως ανέφερε ο ίδιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επί της αρχής θετικός, αν και επανέλαβε αυτό που είχε πει και ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολογώντας την επιλογή του παρών που ψήφισε το κόμμα του ως προς τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού είχε πει ότι δεν τις καταψηφίζει, αλλά και δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, διότι κινείται «χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική». Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε ότι «εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει ως νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων προς ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όχι όμως τις επόμενες μέρες, αλλά μετά τις γιορτές» και ζήτησε διευκρινίσεις για τις συμβάσεις αυτές εγείροντας θέμα διαφάνειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική θέση που θα τηρήσει και η οποία θα καθοριστεί μετά την κατάθεση των συμβάσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε θετικό, όμως ζήτησε από την κυβέρνηση να προωθήσει συμφωνίες για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ενώ σε θετική κατεύθυνση κινήθηκε και η Ελληνική Λύση, με το ΜέΡΑ25 να επιφυλάσσεται και το ΚΚΕ να δηλώνει ότι όσο αναγκαία και αν είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα αεροσκάφη, «θα πάει στράφι από τη στιγμή που η προμήθεια αυτή εντάσσεται στην υπηρέτηση επιχειρησιακών σχεδίων του NATO».

ΤΑ ΝΕΑ

Επανέρχεται ο γρίφος του ανασχηματισμού

Το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο για μια δομική αυτή τη φορά αναδιάρθρωση στην κυβέρνηση

της Καρολίνας Παπακώστα

Η ανασχηματισμολογία είναι η δεύτερη αγαπημένη κουβέντα στα πολιτικά πηγαδάκια μετά την εκλογολογία. Στις κομματικές έδρες της αντιπολίτευσης εδώ και καιρό αναλώνονται στην τελευταία, συζητώντας το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού με διπλές κάλπες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν όταν, δηλαδή, πετύχει το σχέδιο του εμβολιασμού κι αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, συνομιλητές του Πρωθυπουργού θέλουν και την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού να εξετάζεται εντός των τοίχων του Μαξίμου.

Το σενάριο δεν επιστρέφει για πρώτη φορά. Ηδη από τη μέρα που ανακοινώθηκε ο νούμερο 1 ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ξεκινήσει να πιθανολογείται ο δεύτερος. Αιτία; Ο χαρακτήρας διορθωτικών κινήσεων που πήραν η καλοκαιρινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επιθυμούσε μια αναδιάρθρωση δομικού τύπου, όμως η κρίση στα ελληνοτουρκικά δεν το επέτρεψε. Η συζήτηση ξανάνοιξε το φθινόπωρο, αλλά τότε ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας ανατρέποντας και πάλι τους όποιους σχεδιασμούς οι λάτρεις των λεπτομερειών θυμούνται άλλωστε ότι το πρώτο κύμα της COVID-19 είχε καθυστερήσει και τον πρώτο ανασχηματισμό, με το επιχείρημα πως δεν αναπροσαρμόζεις τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου εν μέσω μιας κρίσης.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αποκλείουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις το ενδεχόμενο ανακατατάξεων όσο τρέχει το πιο δύσκολο υγειονομικό πρότζεκτ που έχει κληθεί ποτέ να υλοποιήσει η χώρα, η επιχείρηση εμβολιασμού με την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Ο αντίλογος, βέβαια, θέλει έναν ανασχηματισμό να στέλνει το μήνυμα της διόρθωσης των μέχρι τώρα αστοχιών και κατ' επέκταση εκείνο της συνολικής επανεκκίνησης. Οπότε η ανακοίνωσή του, ενώ θα έχει πέσει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και θα έχει αποσυμπιεστεί κάπως το σύστημα Υγείας, προβάλλεται από ορισμένους ως η καταλληλότερη λύση.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ KO. Το μόνο στοιχείο του μελλοντικού ανασχηματισμού στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλες οι πληροφορίες είναι πως θα πρόκειται για έναν δομικό. Οι μετακινήσεις ακόμη κι οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση εκείνων των οποίων οι επιδόσεις δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικές αυτή τη φορά πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, λένε οι μυημένοι στον μητσοτακικό τρόπο σκέψης.

Ως εξίσου σίγουρη αντιμετωπίζεται κι η αξιοποίηση στελεχών από τη γαλάζια KO. Ο μεγάλος αριθμός εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί ώστε το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο σφιχτό από τη μια, και να ενταχθούν σε αυτό βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την άλλη. Εφόσον λάβει κανείς υπόψη τη συχνότητα με την οποία ο Μητσοτάκης συνομιλεί με το κόμμα του το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιλαμβάνεται ότι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας κρίνεται τουλάχιστον σημαντική.

Ο συμβολισμός που δεν φαίνεται να έχει την ίδια βαρύτητα με το παρελθόν είναι εκείνος των ανοιγμάτων στο Κέντρο στην ανάλυση του Μαξίμου εξάλλου, με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις, ο κεντρώος χώρος έχει κερδηθεί.

Μέχρι τώρα οι αλλαγές αναβάλλονταν με το επιχείρημα της αναζήτησης ουδέτερου πολιτικά χρόνου. Αν κάτι όμως διδάχθηκε η κυβέρνηση μέσα στο 2020, αυτό είναι πως τέτοιο είδος χρόνου σπανίζει πλέον. Εξού μάλλον κι η ανασχηματισμολογία ξεκίνησε πάλι και μέσα στους κόλπους της.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ CAPITAL LINK

Διήμερο για την οικονομία με κορυφαία στελέχη και επιχειρήσεις

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Για δυο μέρες, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, η καρδιά της ελληνικής οικονομίας χτύπησε στη Νέα Υόρκη. Εστω και ψηφιακά, η χώρα μας έτυχε λαμπρής προβολής, ελκύοντας την προσοχή δεκάδων ξένων θεσμικών επενδυτών, μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών χάρη στο 22ο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Capital Link. Το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είχε ως κεντρικό θέμα: «Ελλάδα-Κοιτώντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

Το συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Η ψηφιακή μορφή του συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό.

1.000 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ειδικότερα φέτος, με διάρκεια δύο ημερών, 33 ενότητες και 112 ομιλητές αλλά και 1.000 συμμετέχοντες, το Capital Link Invest Forum σκιαγράφησε με τρόπο ολοκληρωμένο, έγκυρο και διεισδυτικό τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης και επικεφαλής δημόσιων και ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών και τραπεζών παρουσίασαν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε κύριους κλάδους και τομείς της οικονομίας, καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα.

Διοργανώθηκαν περισσότερες από 100 κατ' ιδίαν συναντήσεις για τις επιχειρήσεις και μέλη της κυβέρνησης. Ξεχωριστές συναντήσεις με ξένα funds είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών.

Κορυφαίος προσκεκλημένος του φετινού Capital Link Invest Forum ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και τη νέα οικονομική πολιτική, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και στη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Το συνέδριο, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε, πρόσφερε στους συμμετέχοντες δυνατότητες πληροφόρησης, marketing και ευκαιρίες δικτύωσης.

Συμβολικής σημασίας ήταν και η αφιερωμένη μέρα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην Ελλάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης χτύπησαν, μέσα από ειδική ψηφιακή εκδήλωση της Capital Link, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο δρ. Νίκος Τσάκος, πρόεδρος & CEO της Tsakos Energy Navigation.

ΤΑ ΝΕΑ

«Ιανός» η Ευρώπη για το Προσφυγικό

«Ντροπή» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της Βιέννης την άρνηση της χώρας του να δεχθεί πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς, ενώ την ίδια ώρα Γαλλία και Γερμανία συνδράμουν στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ

Αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους γιατί ο πόλεμος και οι διώξεις λόγω θρησκευτικής ή φυλετικής διαφορετικότητας απειλούν τη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές ολόκληρες οικογένειες χάνονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την ασφάλεια. Πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν μία καλύτερη ζωή, ακόμη κι αν τα πράγματα τελικά δεν είναι αυτά που περίμεναν στη... Γη της Επαγγελίας.

Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια είναι οι βίαια εκτοπισμένοι από τις χώρες τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν κι αυτοί που από τη μεγάλη προσφυγική κρίση το 2015 έως και σήμερα εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και μέσω της Ελλάδας ως πύλη εισόδου προσπάθησαν να φτάσουν στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Πολλοί δεν τα κατάφεραν, αφού τα ευρωπαϊκά σύνορα έκλεισαν γι' αυτούς και έμειναν στη χώρα μας. Σήμερα, ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα μειώθηκαν σε κάτω από 70.000.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη σήμερα και η ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης υποδοχής, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σε αυτή τη λογική ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος χαρακτήρισε ανθρώπινη ντροπή την επαναλαμβανόμενη άρνηση της χώρας του, της Αυστρίας, να δεχθεί πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς. Η πόλη του, δε, όχι μόνο ενισχύει οικονομικά τρεις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, αλλά δηλώνει πρόθυμη να υποδεχθεί 100 προσφυγόπουλα, κάτι που, όμως, σκοντάφτει στην αναλγησία της αυστριακής κυβέρνησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συνδράμουν στο πρόγραμμα μεταφορών και μετεγκαταστάσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο, συνολικά 3.500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναχωρήσει τους τελευταίους μήνες από την Ελλάδα, ενώ σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ο στόχος των επιπλέον 6.000 ατόμων που 17 ευρωπαϊκά κράτη έχουν προσφερθεί να δεχθούν στο έδαφος τους.

Ήδη, για τη Γερμανία έχουν αναχωρήσει περισσότερα από 1.500 άτομα, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένεται να αναχωρήσουν επιπλέον 1.260 άτομα, κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Σε ό,τι αφορά τις εθελούσιες αναχωρήσεις μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 2.050 προς χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 1.186 είναι οικογένειες με παιδιά, αιτούντες άσυλο και 553 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχουν γίνει 300 μετεγκαταστάσεις στη Γαλλία, 72 στην Πορτογαλία όσες και στη Φινλανδία.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ. Μόνο τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν 244 μεταφορές προς κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, 115 ανήλικα αναχώρησαν με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων από την Ελλάδα για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, ενώ 73 ανήλικοι με σοβαρή ιατρική πάθηση ή άλλη ευαλωτότητα έχουν μεταφερθεί με τη συνοδεία της οικογένειάς τους στη Γερμανία, όπου θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα υγείας.

Μάλιστα, χθες ολοκληρώθηκε η εθελοντική μετεγκατάσταση στη Γερμανία των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με τα μέλη των οικογενειών τους. Είναι ενδεικτικό πως η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου και χθες ήταν η τελευταία, όπου αναχώρησαν 86 αιτούντες άσυλο της κατηγορίας αυτής. Συνολικά έχουν αναχωρήσει μέσω αυτού του προγράμματος 1.024 άτομα, εκ των οποίων τα 612 είναι παιδιά.

ΤΑ ΝΕΑ

Η Γερμανία μπροστά στη μετά Μέρκελ εποχή

Βερολίνο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ άρχισε ήδη. Η γερμανική προεδρία στην EE που λήγει σε μερικές ημέρες ήταν το τελευταίο, μεγάλο πολιτικό στοίχημα της Μέρκελ. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2021 που θα διεξαχθούν οι επόμενες παγγερμανικές εκλογές η Μέρκελ θα έχει συμπληρώσει 16 χρόνια στην καγκελαρία. Εκ νέου υποψηφιότητα δεν θα θέσει.

Την παρακαταθήκη μιας Γερμανίας με αυξημένο ειδικό βάρος στην Ευρώπη που θα αφήσει η Μέρκελ θα διαχειριστεί ο διάδοχός της στην καγκελαρία του Βερολίνου. Θα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από το κόμμα της, τη Χριστιανική Ένωση, που είναι αδιαφιλονίκητα πρώτο στις δημοσκοπήσεις και θα είναι νικητής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, με την αποχώρηση της Μέρκελ, ο Ερντογάν θα χάσει τον σημαντικότερο, αν όχι τον μόνο, συνομιλητή του στην Ευρώπη. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια, μολονότι όλα τα γερμανικά κόμματα λίγο ή πολύ θεωρούν στρατηγικού χαρακτήρα τις πολύμορφες σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας.

ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ θα επηρεάσουν τη μελλοντική πολιτική του Βερολίνου στη μετά Μέρκελ εποχή:

Πρώτον, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με πιθανότερο σενάριο μια συγκυβέρνηση Χριστιανικής Ενωσης Πρασίνων. Μια τέτοια κυβέρνηση, με την ιδιαίτερη ευαισθησία των Πρασίνων σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα υιοθετήσει σαφώς σκληρότερη στάση έναντι του Ερντογάν οι Πράσινοι είναι κατά των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και στη μάλλον απίθανη περίπτωση κεντροαριστερής κυβέρνησης, SPD Πρασίνων Αριστεράς.

Δεύτερον, το πρόσωπο που θα αναδειχθεί πρόεδρος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τον Ιανουάριο. Ο Αρμιν Λάσετ συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής και θα ακολουθήσει εν πολλοίς τη γραμμή της Μέρκελ. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Λάσετ, «πρέπει να κάνουμε σαφές σε ποια σημεία της πολιτικής της Τουρκίας διαφωνούμε, αλλά να βρούμε και τα κοινά σημεία όπου η Τουρκία είναι εταίρος μας».

Ο Φρίντριχ Μερτς από την άλλη χαρακτηρίζει «δύσκολο εταίρο» την Τουρκία και θέλει επ' αυτού «ενωμένη την Ευρώπη», στην οποία ενισχύονται οι φωνές του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Υπάρχουν εκπρόσωποι του ελληνικού λόμπι στη Γερμανία που έχουν προσβάσεις είτε στον Λάσετ είτε στον Μερτς και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Οι σχέσεις σε επίπεδο αδελφών κομμάτων ΝΔ και CDU/CSU θέλουν ακόμη δουλειά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις επισκέψεις του στο Βερολίνο φρόντιζε να βλέπει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, είδε και τον κοινοβουλευτικό ηγέτη του CDU Ραλφ Μπρίνκχαους.

Αλλά η «ζύμωση» σε επίπεδο κομμάτων υπολείπεται των περιστάσεων, παρά τη σημαντική δουλειά βάσης που έκαναν και κάνουν τα τελευταία χρόνια τα πολιτικά ιδρύματα Κόνραντ Αντενάουερ Στίφτουνγκ (KAS) του CDU και Χανς Ζάιντλ Στίφτουνγκ (HSS) του CSU για την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων και δικτύων.

ΤΑ ΝΕΑ

«Να γυρίσουμε τα Γλυπτά πίσω στην Ελλάδα!»

Συγκινούν οι επιστολές από δεκάχρονους άγγλους μαθητές που συζήτησαν το θέμα στο σχολείο τους και αποφάσισαν ότι τα κομμάτια του Παρθενώνα κακώς παραμένουν φυλακισμένα στο Βρετανικό Μουσείο

Ανταπόκριση ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Έχουν περάσει 204 χρόνια από τότε που ο λόρδος Ελγιν, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη, πούλησε στη Βουλή των Κοινοτήτων τα Γλυπτά που απέσπασε από τον Παρθενώνα. Η αμφισβητούμενης νομιμότητας ενέργειά του κατά πολλούς, βανδαλισμός στηλιτεύθηκε από την πρώτη στιγμή, με έναν βρετανό βουλευτή, τον Χιου Χάμερσλι, να ζητά ήδη από το 1816 την επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα. Εκτοτε, το αίτημα της επανένωσης υποστήριξαν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας: από τον Μπιλ Κλίντον και τον Βλαντίμιρ Πούτιν έως τον Σον Κόνερι και τον Τζορτζ Κλούνι. Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται, διαχρονικά, και η πλειοψηφία των Βρετανών, όπως καταδεικνύουν όλες οι σχετικές δημοσκοπήσεις. Μεταξύ τους και πολλά παιδιά, τα οποία βρίσκουν πάντα τρόπους να μας συγκινούν. Αυτή την εβδομάδα, ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο Ιωάννης Ραπτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ευχάριστη έκπληξη: όταν άνοιξε την αλληλογραφία του, στο γραφείο του στο Χόλαντ Παρκ, αντίκρισε επιστολές από δεκάχρονους άγγλους μαθητές στις οποίες του εξέφραζαν την ένθερμη υποστήριξή τους στο αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία της πρεσβείας μαζί τους, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε' Δημοτικού του σχολείου Our Lady of Sion συζήτησαν το θέμα στην τάξη τους και αποφάσισαν να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα, έχοντας πειστεί ότι κακώς τα Γλυπτά παραμένουν φυλακισμένα στο Βρετανικό Μουσείο.

«Είμαι η Ρόουζ, είμαι 10 χρονών και συμφωνώ απολύτως ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να ζήσουν στην Ελλάδα», έγραψε στον έλληνα πρεσβευτή η μικρή μαθήτρια από το Γουέρδινγκ, μια παραθαλάσσια κωμόπολη του Ουέστ Σάσεξ, 79 χιλιόμετρα νότια του Λονδίνου. «Τα Μάρμαρα δεν πρέπει να βρίσκονται στην Αγγλία, πρέπει να βρίσκονται στο ελληνικό μουσείο, γιατί είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού και είναι σαν να κλέβεις ένα μέρος του ελληνικού παρελθόντος σας! Πιστεύω ότι ο λόρδος Ελγιν δεν πήρε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα νόμιμα», συνέχισε η Ρόουζ και συμπλήρωσε, μάλλον με σκωπτική διάθεση: «Αρκετά προστάτευσαν οι Αγγλοι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα!».

«Παίρνω το μέρος σας και ψηφίζω υπέρ του να σταλούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα. Ο Παρθενώνας φτιάχτηκε για τη θεά Αθηνά. Οι πρόγονοι σας τον έχτισαν πριν από πολλούς αιώνες και οι Έλληνες δικαιούνται να πάρουν πίσω τα Μάρμαρα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν νομίζω πως οι Τούρκοι είχαν το δικαίωμα να δώσουν στον λόρδο Ελγιν τα Μάρμαρα, παρότι τότε κυβερνούσαν την Ελλάδα», έγραψε η δεκάχρονη Μίγια και αναρωτήθηκε: «Τι θα γινόταν εάν οι Ελληνες έπαιρναν ένα κομμάτι από το Μπιγκ Μπεν ή από τη Βουλή μας;». Η συμμαθήτριά τους Ντέιζι υπερθεμάτισε: «Νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Οι Ελληνες έφτιαξαν ένα υπέροχο και ιστορικό κτίριο και τους αξίζει να πάρουν πίσω τα Μάρμαρά τους. Ο λόρδος Ελγιν δεν είχε άδεια να τα πάρει. Εμάς δεν θα μας άρεσε εάν οι Ελληνες έπαιρναν το Μπιγκ Μπεν και δεν μας το έδιναν πίσω. Δεν μπορούμε να παίρνουμε από άλλες χώρες πράγματα που δεν μας ανήκουν».

«ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ότι παιδιά που μορφώνονται στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα αντιλαμβάνονται τόσο την απρέπεια του Ελγιν και την ανοχή των Τούρκων, όσο και την εμμονή των Βρετανών να παρακρατούν παράνομα κομμάτια ενός μνημείου του ελληνικού πολιτισμού», δήλωσε στα ΝΕΑ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο Ιωάννης Ραπτάκης.

«Οσο υπάρχουν τέτοιες φωνές, υπάρχει ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα εισακουστούν και οι φωνές των Μαρμάρων που βρίσκονται μακριά από τον χώρο στον οποίο ανήκουν και θα επιστρέψουν ώστε να επανασυνδεθούν με το μνημείο στην Ελλάδα. Αυτά τα παιδιά μας γεμίζουν υπερηφάνεια και επιβεβαιώνουν τις οικουμενικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και του δικαίου», πρόσθεσε ο αποδέκτης των επιστολών, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο.

«Ως κάποια που επισκέπτεται σχολεία στη Βρετανία σε εβδομαδιαία βάση για να μιλήσει στους μαθητές για τα θαύματα της αρχαίας Ελλάδας, είμαι πολύ χαρούμενη που μαθαίνω ότι η νέα γενιά υποστηρίζει με τόσο ενθουσιασμό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι κάτι που με γεμίζει ελπίδα: όταν τα παιδιά αυτά μεγαλώσουν, θα είναι επιτέλους σε θέση να επιτύχουν αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάνω από 200 χρόνια», είπε στα ΝΕΑ η Ιντιθ Χολ, κορυφαία μελετήτρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, καθηγήτρια στο King's College London και μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM).

Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών κερδίζει διαρκώς έδαφος στη Γηραιά Αλβιώνα, με αρκετούς πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους να υποστηρίζουν δημοσίως τον επαναπατρισμό τους. Πολλοί ακόμη βρετανοί μαθητές έχουν στείλει, στο παρελθόν, παρόμοιες επιστολές συμπαράστασης στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στο Βρετανικό Μουσείο, καλώντας το να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα.

To Our Lady of Sion είναι ένα διαθρησκειακό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο που ιδρύθηκε το 1862. Πριν από τέσσερα χρόνια, μαθητές τού σχολείου είχαν γράψει στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι ζητώντας της να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Ακόμη περιμένουν το ίδιο κι εμείς.

ΤΑ ΝΕΑ

Οι μπίζνες φέρνουν πιο κοντά Ισραήλ και Εμιράτα

Ενα ακόμη βήμα στην αραβοϊσραηλινή προσέγγιση, που ενδυναμώνει το τόξο συνεργασίας μετριοπαθών δυνάμεων Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής

TOY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΨΥΛΗ

Ένας εδρεύων στο Λονδίνο επιχειρηματικός όμιλος που συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ πρόκειται να αποκτήσει από κοινού με την εδρεύουσα στο Αμπου Ντάμπι εταιρεία επενδύσεων Royal Strategie Partners την προβληματική εταιρεία πληρωμών Finablr, την οποία ελέγχει ο ινδός επιχειρηματίας Μπαβαγκούθου Ραγκουράμ Σετί. Την είδηση δημοσίευσαν οι Financial Times ως «τη μεγαλύτερη προσώρας οικονομική επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον περασμένο Αύγουστο», από τότε δηλαδή που οι δύο χώρες συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο ηλικίας 75 ετών Ολμέρτ είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος της Prism Advance Solutions, της λονδρέζικης εταιρείας που ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι από κοινού με τη Royal Strategie Partners θα διεκδικήσει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της Firiablr, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με τους πιστωτές της. Μεταξύ άλλων η Finablr τρέχει το χρηματιστήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (οι αξίες του οποίου για θρησκευτικούς λόγους δεν αποτιμώνται σε ντίρχαμ αλλά σε ξένα νομίσματα).

Συνιδρυτής (τον Νοέμβριο του 2019) και διευθυντής της Prism είναι ο Εκι Ροτσίλντ, ένας γόνος της διάσημης οικογένειας τραπεζιτών που δραστηριοποιείται ως οικονομικός σύμβουλος στην Ελβετία. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο αραβικής καταγωγής ισραηλινός μάνατζερ Αμίρ Ναγκαμί, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου.

Το τόξο της ειρήνης

Το «ντιλ» θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα στην αραβοϊσραηλινή προσέγγιση, που ενδυναμώνει το τόξο συνεργασίας των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ενα τόξο το οποίο ξεκινά από την Αίγυπτο και φθάνει μέχρι τη Σαουδική Αραβία, περνώντας φυσικά από την Ελλάδα αλλά δυστυχώς όχι και από την Τουρκία. Και είναι προφανές ότι η συνεργασία σε οικονομικό εμπορικό επίπεδο αποτελεί τη μεγαλύτερη υποθήκη για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δημιουργεί αμοιβαία συμφέροντα που ενώνουν τους λαούς. «Σύνορα που δεν τα διασχίζουν εμπορεύματα τα διαβαίνουν στρατεύματα», έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν.

Ευλόγως βέβαια θα αναρωτιόταν κανείς από πότε το ακροδεξιό, σιωνιστικό κόμμα Λικούντ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριλαμβάνεται στις «μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις» της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη γραμμή της συμφωνίας βρίσκεται, από ισραηλινής πλευράς, ο Εχούντ Ολμέρτ. Ενας παλαίμαχος πολιτικός που προέρχεται από το Λικούντ αλλά μεταπήδησε μαζί με άλλα στελέχη στο κεντροδεξιό και μετριοπαθές κόμμα Καντίμα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός (2006-2009), προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Νετανιάχου.

Ο συνεκτικός κρίκος

Ο Ολμέρτ ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε τον πόλεμο στον Λίβανο (2006), αλλά στο τέλος της θητείας του προσέγγισε την παλαιστινιακή πλευρά με τη μεσολάβηση της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Μετά το 2015 εκτιμάται μάλιστα ότι πλησίασε πολιτικά το Εργατικό Κόμμα. Η ανάμειξή του στη συμφωνία έχει ως στόχο να ενισχύσει σε κάποιο βαθμό την εκατέρωθεν εμπιστοσύνη σ' αυτό το τόσο σοβαρό επιχειρηματικό εγχείρημα», δήλωσε στους FT αξιωματούχος που η εφημερίδα δεν κατονομάζει.

Στη Royal Strategic Partners, η οποία διοικείται από τον βετεράνο επιχειρηματία Αμπουμπακέρ αλ Χουρί, έχει συμφέροντα ο σεΐχης Χαζάμπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν, αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εμιράτου του Αμπου Ντάμπι και αδελφός του de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η εταιρεία είναι θυγατρική της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Abu Dhabi Capital Group, η οποία ελέγχεται από τον σεΐχη Χαζά και τη στενή του οικογένεια.

Οι εταίροι από τα Εμιράτα θα έχουν την πλειοψηφία της νέας εταιρείας, ενώ η Prism θα αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο. Κατά τους FT η Prism παίζει τον ρόλο του «λευκού ιππότη», που θα λύσει τα προβλήματα με τους εργαζόμενους και τους πιστωτές που αντιμετωπίζει η Finablr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου