Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μισέλ με Ερντογάν, και Αναστασιάδη με Μέρκελ και Κόντε
Του ανταποκριτή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
 Συνάντηση ορόσημο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζει το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις», σημειώνει, αποφεύγοντας να προβλέψει προς τα πού θα οδηγηθούν τελικά τα πράγματα.
«Τα προβλήματα με την Τουρκία αυξάνονται», παρατηρεί η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και στην τουρκική δραστηριότητα στη Συρία και στη Λιβύη. Υπάρχουν ακόμα προοπτικές προόδου πριν από την έναρξη της Συνόδου (στις 24 Σεπτεμβρίου), λέει, με την καγκελάριο Μέρκελ να έχει εμπλακεί ενεργά για την επίτευξη ουσιαστικής αποκλιμάκωσης και επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Αν συμβεί αυτό, σημειώνει, ενδέχεται να πάρει διαφορετική τροπή το Συμβούλιο όσον αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία. Ωστόσο -αναφερόμενος έμμεσα στη σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες- τονίζει ότι το «παρακολουθούμε αυτό εδώ και πολύ καιρό πλέον είναι καιρός να ληφθεί μια απόφαση».

Ενόψει της Συνόδου και στον απόηχο του ταξιδιού του στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Μάλτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νέα επικοινωνία χθες με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο κ. Μισέλ συζήτησε με τον κ. Ερντογάν για το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις παραμέτρους τους, για την αναβίωση διμερών συνομιλιών για ζητήματα των δύο πλευρών και για την πιθανή διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κ. Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά και με τις απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Λευκωσίας.
Στην Αθήνα, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησε τις σχέσεις των δύο πλευρών και τον προγραμματισμό διμερών συναντήσεων.
Παράλληλα, χθες, σε ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ κρατών - μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Δηλώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απόσχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική της. Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή.
Την προσεχή Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πρόκειται για το τελευταίο φόρουμ σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οποίο θα εξεταστεί η πρόοδος στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα
Παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, σκληρή στάση έναντι της Κύπρου
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, εκτίμησε ότι οι διερευνητικές επαφές «είναι μια μακρά διαδικασία»
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
 Με ένα συνδυασμό μεικτών μηνυμάτων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, σχετικά με τις επικείμενες ελληνοτουρκικές επαφές, προχωρεί η Άγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος χθες στο εσωτερικό κοινό, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις και παιδιάστικη συμπεριφορά».
Ο κ. Ερντογάν είπε συγκεκριμένα ότι «από την αρχή είπαμε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Παρά τις προκλήσεις και την παιδιάστικη συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις ήταν η χθεσινή παρέμβαση του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν σε διαδικτυακή εκδήλωση του ECFR (European Council on Foreign Relations). Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», καθιστώντας σαφές πως αναφέρεται στις διερευνητικές επαφές.
Ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το χρονικό εύρος των διερευνητικών, παρότι επισήμανε πως οι συνθήκες για την έναρξή τους είναι ευνοϊκές. «Είναι μια μακρά διαδικασία. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες. Ακόμα και μετά το τέλος της γερμανικής προεδρίας, θα πρέπει να συνεχίσουμε», είπε, επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα κρατήσουν λίγο. Αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο».
Παρότι ο κ. Καλίν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην κινηθεί μακράν της διατύπωσης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «συντήρησης» του «Ορούτς Ρέις», επισήμανε πως η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στους προβλήτες της Αττάλειας αποτελεί μια ευκαιρία που έδωσε ο κ. Ερντογάν στη διπλωματία. «Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα το εκλάβουν αυτό ως ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Καλίν, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική δέσμευση για διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές. «Οι διερευνητικές επαφές δεν αλλάζουν τις νομικές θέσεις των δύο χωρών», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αν αυτές αρχίσουν, θα μειωθούν οι εντάσεις.
Ο κ. Καλίν απαρίθμησε, βέβαια, τη λίστα των τουρκικών διεκδικήσεων (περιλαμβάνοντας την «τουρκική», όπως είπε, μειονότητα της «Δυτικής» Θράκης). Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου θα «γυρίσει η σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε.».
Δύο ενδεχόμενα
Στον αντίποδα του διπλωματικού ανοίγματος προς την Ελλάδα, η Άγκυρα σκληραίνει έτι περαιτέρω τη σχέση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του OHE Αντόνιο Γκουτέρες περί σύγκλησης πενταμερούς μετά τις αποκαλούμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι τόνισε ότι από την πλευρά της Άγκυρας «αυτό δεν συνιστά έναρξη των διαπραγματεύσεων».
«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος και όραμα για συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί», είπε, αποδίδοντας όλες τις μέχρι πρότινος αποτυχίες στη Λευκωσία.
Κατά τον κ. Ακσόι, η Άγκυρα θα δεχθεί διαπραγματεύσεις μόνο για δύο ενδεχόμενα: πρώτον, αν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν «πολιτική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα επίπεδα ή, δεύτερον, αν οι δύο πλευρές αρχίσουν να διαπραγματεύονται μια διαδικασία για μια λύση «δύο κρατών», δηλαδή την επίσημη διχοτόμηση του νησιού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προσωπική υπόθεση Μέρκελ η αποφυγή σύγκρουσης
Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ ανέλυσε τη γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας
Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το Βερολίνο τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Άγκυρας, ανέλυσε χθες ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.
Επισήμανε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει αναγάγει σε προσωπική υπόθεση την αποφυγή της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ υπεραμύνθηκε της πιο ουδέτερης στάσης που τηρεί το Βερολίνο έναντι της Άγκυρας στην παρούσα φάση.
Ο ρόλος
«Είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό, θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ράιχελ.
Αναφερόμενος στον ρόλο της κ. Μέρκελ, είπε πως «η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει μέχρι τώρα κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος "Ορούτς Ρέις", το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελλόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών».
Λιγότερα όπλα
Ο Γερμανός πρέσβης κ. Ράιχελ ερωτήθηκε για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, η οποία απειλεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα. Επ' αυτού ο κ. Ράιχελ απάντησε ότι «η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση όπλων σε κράτη μέλη του NATO. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Όμως επειδή υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία, εμείς χορηγούμε πολύ λιγότερα όπλα σε σχέση με το παρελθόν».
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Γεμίζει σταδιακά η νέα δομή στον Καρά Τεπέ
Έως χθες το απόγευμα είχαν εγκατασταθεί περίπου 5.000 άτομα
Αστυνομική επιχείρηση πειθούς των αιτούντων άσυλο να μετακινηθούν προς τον καταυλισμό
Μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο από όσους βρίσκονται στον δρόμο μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) της Μόριας στη Λέσβο, την προηγούμενη εβδομάδα, έχει μεταφερθεί ήδη στον νέο προσωρινό καταυλισμό που οργανώθηκε στον Καρά Τεπέ. Υπολογίζεται ότι έως χθες το απόγευμα περίπου 5.000 άτομα είχαν εγκατασταθεί στον νέο καταυλισμό.
Από χθες το πρωί στις 7.30 βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί αστυνομική επιχείρηση πειθούς των αιτούντων άσυλο να μετακινηθούν προς τον Καρά Τεπέ, η οποία έως το απόγευμα φαινόταν να αποδίδει καθώς μετακινήθηκαν πολλά άτομα χωρίς αντιδράσεις ή επεισόδια. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 70 γυναίκες αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο νησί με C-130 από την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επικοινωνία με τις οικογένειες και να ενημερώσουν τους αιτούντες άσυλο ότι εντός του καταυλισμού θα έχουν καλύτερη φροντίδα και διαμονή. Επίσης στην επιχειρησιακή ομάδα εντάχθηκαν 80 ακόμα άτομα από την τοπική αστυνομική διεύθυνση.
Οι 150 συνολικά αστυνομικοί φορούσαν στολές προστασίας από την COVID-19 καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης καθώς, όπως τονίζεται σχετικά από τα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σκοπός της αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο.
«Σήμερα στη Λέσβο γίνεται το αυτονόητο για μια δημοκρατική, πολιτισμένη κοινωνία. Από τους δρόμους, οι μετανάστες μεταφέρονται στη νέα δομή. Από την εγκατάλειψη στη φροντίδα. Από τους υγειονομικούς κινδύνους και τον κορωνοϊό, στην προστασία και τον έλεγχο», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Υπολογίζεται ότι έως χθες το απόγευμα περισσότερα από 2.500 άτομα από όσα μετά την πυρκαγιά παρέμεναν στην περιφερειακή οδό που ξεκινά από την πόλη και φτάνει έως τον Καρά Τεπέ, είχαν μεταφερθεί στον νέο καταυλισμό.
Συνολικά πλέον ο νέος προσωρινός καταυλισμός μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12.000, καθώς έχουν στηθεί 1.000 σκηνές των 6 ατόμων και 8 rubhalls και ήδη διαμένουν 5.100 άτομα. Όσοι εισέρχονται υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Έως χθες το απόγευμα πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 135 κρούσματα της COVID-19.
Στο μεταξύ, ομάδα εργασίας υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, συγκροτήθηκε χθες ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την κοινοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο θα αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι θέσεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν στις 23 Σεπτεμβρίου, και την ίδια ημέρα θα κατατεθούν εκτός από τα πολιτικό πλαίσιο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της επικείμενης συμφωνίας. Η ομάδα αποτελείται από αρμό δια στελέχη καθώς και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων: Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε χθες με τον κ. Κουμουτσάκο. Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι οι δομές της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων της χώρας είναι στη διάθεσή της Πολιτείας για το μεταναστευτικό «σε ό,τι μπορούμε και είναι δυνατό είναι χρέος μας να βοηθήσουμε, όπως κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε πάντα με ειλικρίνεια και τιμή», όπως είπε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στην Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή από ΗΠΑ
Οι μεγάλες επενδύσεις προχωρούν όπως είχαν σχεδιαστεί πριν από την πανδημία, τόνισε α υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο πλαίσιο του 15ου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προαναγγέλλοντας πως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου φτάνει στην Ελλάδα μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση προχωρεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και στην αναμόρφωση του νόμου 4412 περί προμηθειών και συμβάσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκτιμά ότι Θα επιταχυνθούν σημαντικά οι χρονοβόρες διαδικασίες. Η σχετική μεταρρύθμιση, όπως σημείωσε, θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου και «αναμφίβολα Θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των επενδυτών».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι μεγάλοι διαγωνισμοί, με μόνη εξαίρεση αυτόν για το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», προχωρούν, όπως και o διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ο οποίος «πηγαίνει πολύ καλά», ενώ την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, μέλη της οποίας ενδιαφέρονται να μετάσχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
Επίσης, τόνισε πως σήμερα είναι σημαντική ημέρα για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί. Γενικότερα, όλα τα μεγάλα projects στον τουρισμό εξελίσσονται, σημείωσε, ενώ «είναι σημαντική η επιλογή της Ελλάδας από πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η ισραηλινή Brown Hotels. Μάλιστα ο Ισραηλινός επενδυτής κ. Γιακίρ έχει την πρόθεση να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις στη χώρα μας και μάλιστα στο κοντινό μέλλον».
Ακόμη, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως τις επόμενες ημέρες «θα έχουμε καλά νέα και από την Eldorado Gold, ενώ γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, την επόμενη τριετία. Ανάλογα projects θα προχωρήσουν και στην υπόλοιπη επικράτεια, ενώ εντός χρονοδιαγράμματος κινείται και η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τη φετινή χρονιά».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ελληνικός φόρος τιμής
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, εκφωνεί τη νεκρολογία του ακτιβιστή Τζορτζ Μπίζος, στενού φίλου και δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα. Το φέρετρο του, καλυμμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, προτού μεταφερθεί από στρατιωτικούς στον ελληνορθόδοξο ναό της νοτιοαφρικανικής μεγαλούπολης.
Με τιμές εθνικού ήρωα κηδεύθηκε ο Τζορτζ Μπιζος
Ο Έλληνας δικηγόρος που μετανάστευσε στη Νότια Αφρική είχε υπερασπισθεί τον Μαντέλα στην ιστορική δίκη του, το 1964
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Τον Τζορτζ Μπίζος αποχαιρέτισε χθες η Νότια Αφρική, με τον συνήγορο και φίλο του Νέλσον Μαντέλα να κηδεύεται δημοσία δαπάνη από τον ορθόδοξο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο Μπίζος πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 92 ετών, για να μείνει στην Ιστορία της χώρας ως ο συνήγορος και εγκάρδιος φίλος του Μαντέλα, ο οποίος, χάρη στο νομικό ταλέντο του, έπεισε το δικαστήριο να μην καταδικάσει σε θάνατο τον πελάτη του κατά τη δίκη του για εσχάτη προδοσία. Ο γεννημένος στην Πελοπόννησο Γεώργιος Μπίζος εγκατέλειψε την Ελλάδα με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, για να καταφύγει αρχικά στην Αίγυπτο και από εκεί στη Νότια Αφρική.
Το φέρετρό του, καλυμμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της νοτιοαφρικανικός μεγαλούπολης, προτού μεταφερθεί από στρατιωτικούς στον ελληνορθόδοξο ναό ταυ Γιοχάνεσμπουργκ. Στην τελετή παρευρέθη ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα. Στις νεκρολογίες τους, οι ομιλητές έκαναν λόγο για τον ήπιο χαρακτήρα του εκλιπόντος, το οξύ νομικό ταλέντο του και τη βαθιά γνώση του νόμου, που τον χαρακτήριζε.
Από τις ομιλίες δεν έλειψαν οι αναφορές στον επιστήθιο φίλο του Μπίζος, Νέλσον Μαντέλα, και τον ακούραστο αγώνα τους κατά του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, περιέγραψε στη νεκρολογία την τελετή ως μια θλιβερή στιγμή, η οποία πρέπει ωστόσο να δώσει αφορμή για απόδοση τιμής και εορτασμό της ζωής ενός μεγάλου άνδρα. «Η ζωή αυτή πρέπει να γιορτάζεται», είπε η κ. Πάντορ.
Στις πιο σκληρές ημέρες του απαρτχάιντ, ο Μπίζος εξασφάλισε ότι η ποινή του Μαντέλα θα ήταν τα ισόβια δεσμά και όχι η θανατική καταδίκη που ζητούσε η εισαγγελία για τον μετέπειτα πρόεδρο της χώρας και σύμβολο του αγώνα για ισότητα. Η «δίκη της Ριβόνια», το 1964, με κατηγορουμένους τον Μαντέλα και άλλα ανώτατα στελέχη του παράνομου, τότε. Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), κατέληξε σε καταδίκες ισοβίων δεσμών χάρη στον Μπίζο, ο οποίος κατέρριψε μεθοδικό τις αιτιάσεις των κατηγόρων. Ο ίδιος άσκησε το επάγγελμα για περισσότερες από έξι δεκαετίες.
Στη μακρά σταδιοδρομία του υπερασπίσθηκε σειρά ακτιβιστών κατά της κυβέρνησης της λευκής μειονότητας της χώρας, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση του συντάγματος που υιοθετήθηκε μετά το τέλος του απαρτχάιντ.
Συνέχισε να εργάζεται μέχρι και λίγο πριν από τον θανατά του σε ηλικία 92 ετών, με μια από τις τελευταίες νικητήριες υποθέσεις του να αφορά την απόδοση χρηματικής αποζημίωσης στις οικογένειες 34 ανθρακωρύχων που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά το 2012, κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής διαμαρτυρίας.
ΑΥΓΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Όλο και πιο κοντά οι διερευνητικές
ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ
Το ερώτημα είναι εάν θα αρχίσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής και πώς θα διαμορφωθεί η ατζέντα
Σε ρυθμό αποκλιμάκωσης η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, της Ελλάδας και των άλλων που έχουν σπεύσει στην περιοχή να κάνουν... διάλειμμα, χωρίς βεβαίως να βγαίνουν από την κατάσταση επιφυλακής. Το ερώτημα, τώρα, δεν είναι πώς θα αποφευχθεί πάση θυσία ένα ατύχημα στην περιοχή, αλλά πότε θα αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ποιες είναι οι εκατέρωθεν και έξωθεν πιέσεις για τη διαμόρφωση της ατζέντας. Και όλα αυτά μόλις έξι ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με βασικό θέμα τις ευρω τουρκικές σχέσεις.
Η αποκλιμάκωση φαίνεται ότι επιτρέπει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα να κάνει αστειάκια, καθώς ερωτηθείς, χθες, για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν απάντησε ως εξής: «Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: εμπιστοσύνη και μια καλά προετοιμασμένη επικοινωνία».
Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, απευθείας επαφή μεταξύ των δύο δεν υφίσταται και μόνο μετά από γερμανική διαμεσολάβηση έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων των Μητσοτάκη και Ερντογάν. Διαφαίνεται, ωστόσο, και από τις δηλώσεις Πέτσα ότι, εάν η αποκλιμάκωση συνεχιστεί, οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν άμεσα.
«Εφόσον η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Είναι προφανές ότι η επανεκκίνηση από αυτό το σημείο δεν θα είναι τόσο απλή, κάτι που παραδέχτηκε σε συνέντευξή του (ΑΠΕ) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να συζητήσουμε επί της ουσίας το θέμα της επήρειας των νησιών στη διαμόρφωση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το να θέσουμε το πλαίσιο αυτού του διαλόγου, ότι δηλαδή συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες. Αν επικρατήσει ο ορθός λόγος και αποφευχθεί η επιθετική ρητορική, υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά».
Για την ώρα, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αποφεύγει εντελώς την επιθετική ρητορική: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να περιορίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, στις παραλίες μας. Η γλώσσα της απειλής δεν ωφέλησε. Όλοι οι συνομιλητές μας έχουν πλέον καταλάβει ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς και την πειρατεία».
Ωστόσο δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για διάλογο, πλασάροντας έστω την προώθηση της διπλωματίας ως «αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει με καλή πρόθεση όσους την προσεγγίζουν με ειλικρίνεια». Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία από τη αρχή υποστήριξε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο, διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο του δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Χρησιμοποιώντας τις διατυπώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε χθες, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, ότι «τώρα είναι η ώρα για διάλογο και διαπραγμάτευση στα ελληνοτουρκικά».
Κληθείσα να απαντήσει στο αν η Ε.Ε. θα βρεθεί στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «η Ε.Ε. θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, διότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει άλλα θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των συμφερόντων της Ε.Ε.».
Δεν αποκλείονται περαιτέρω κυρώσεις
Το Κοινοβούλιο εκφράζει ακόμη σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται από τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η Τουρκία και τα κράτη μέλη καλούνται επίσης, σύμφωνα με το ψήφισμα, να στηρίξουν τον διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.
ΑΥΓΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ:
Να αποφύγει η Τουρκία τις μονομερείς ενέργειες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε χθες με ψήφισμα του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσει ίου ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».
Στο ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης τ»ην πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενόψει της έκτακτα συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και τον ρόλο της Touρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».
Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματία5 και διαπραγματεύσεων δηλώνουν οι ευρωβουλευτές καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή. Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, Κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, ωστόσο καταδικάζουν την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παραλήρημα Ερντογάν! «Φέραμε την Ελλάδα στο τραπέζι με την αποφασιστικότητα μας»
ΝΕΑ ΦΡΑΣΤΙΚΗ επίθεση κατά της χώρας μας, παρά την υπουθέμενη διάθεση των Τούρκων για συζήτηση με την Αθήνα, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγΐπ Ερντογάν, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βλέποντας την αποφασιστικότητα και τη σθεναρή στάση της Τουρκίας απέναντι στις απειλές! Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων στην Άγκυρα, δεν δίστασε να εμφανίσει τη χώρα του ως αποδέκτη εκβιασμών, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι η γλώσσα των απειλών δεν απέδωσε στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην πειρατεία ή στους εκβιασμούς».
Οπως μετέδιδε η εφημερίδα «Sabah», ο Ερντογάν είπε: «Από την αρχή είπαμε ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Παρά ης προκλήσεις και την παιδιάστικη συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας». Νωρίτερα, μιλώντας σε βιντεοδιάσκεψη με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματος του, καταφέρθηκε ακόμα μία φορά εναντίον του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο».
Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους. «Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο, αναρωτούνται ορισμένοι. Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;» είπε.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ε.Ε. ότι στήνει παγίδες στην Τουρκία. Λάδι στη φωτιά έριξε με τη σειρά του ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σχολίασε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πιθανότητα διαλόγου με την Τουρκία. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε: «Η Ελλάδα κρατά πιο μετριοπαθή στάση, εκμεταλλευόμενη την επιστροφή του "Oruc Reis" στην Αττάλεια. Από την άλλη, διατηρούν τη μαξιμαλιστική τους στάση» . Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει και στο παρελθόν αρνηθεί τον δρόμο της διπλωματίας.
Διαπιστώνουν αποκλιμάκωση, ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στην κυπριακή ΑΟΖ!
ΕΤΟΙΜΗ να καθίσει και επισήμως στο πιο υψηλό επίπεδο στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τουρκία δείχνει η κυβέρνηση, παραβλέποντας όμως μία βασική παράμετρο. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να προκαλούν ανενόχλητοι στην κυπριακή ΑΟΖ. Επί της ουσίας, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι ως φαίνεται να υποκύψει στις πιέσεις για εκτόνωση της έντασης, εγκαταλείποντας την Κύπρο και όσα συνεχίζει να τραβάει από τους εισβολείς. Κι αυτό, αφού το «Barbarοs» και το «Yavuz» συνεχίζουν να βρίσκονται εντός κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς όμως να υπάρχει καμία αντίδραση από τη χώρα μας. Μήπως κάποιος έχει αποφασίσει αλλαγή στάσης στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό; Τι ακριβώς εννοούμε με την αποκλιμάκωση;  από τη στιγμή που οι Τούρκοι αλωνίζουν στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ;
Οι υπεύθυνοι καλούνται να απαντήσουν πριν οι εξελίξεις πάρουν την οριστική τους μορφή και αναζητούμε ευθύνες εκ των υστέρων. Στο μεταξύ, δύο σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, είχε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με ης τουρκικές προκλήσεις και ης παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με ης απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου.  
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πρ. Παυλόπουλος: Ενεργές οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο

«ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για ης επανορθώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» διεμήνυσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος σε διαδικτυακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου στην Κρήτη, με θέμα «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις των ζημιών της ναζιστικής θηριωδίας».

Όπως διευκρίνισε, «έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα» και εξήγησε: «Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς -ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής». Σε αυτήν την απαίτηση, είπε, προστίθενται ποσά τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται θέμα παραγραφής, ούτε και θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί ότι η ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρή όσο η αποπληρωμή του δανείου είχε αρχίσει ήδη από την κατοχική περίοδο.

Δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής. Επ' αυτού, το 1946, στη Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιοριστεί ένα -κατά προσέγγιση- ποσό αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, ενώ στο μέτωπο των επανορθώσεων επισήμως το 1965 ο τότε καγκελάριος Λούτβιχ Έρχαρτ είχε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500.000.000 γερμανικών μάρκων. Τα ποσά αυτά, στα οποία βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι, σύμφωνα με τον Π. Παυλόπουλο, «ουδέποτε χαρίστηκαν στη Γερμανία, όπως η γερμανική πλευρά τεχνηέντως φαίνεται να διατείνεται»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Απίστευτο! Ελλάδα και Κύπρος συναίνεσαν να δοθούν 2,4 δισ. στον Ερντογάν

ΣΟΒΑΡΑ εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του καθηγητή και πρώην ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος ενέκριναν σε πρώτη φάση στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021, στο οποίο η τουρκόφιλη γερμανική προεδρία φρόντισε να ακουμπήσει στα πόδια του Ερντογάν ζεστό κοινοτικό χρήμα.

Εμφανίζεται έτσι το παράδοξο, την ώρα που η... Ένωση ετοιμάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 25 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, να σπεύδει από την άλλη πλευρά να ενισχύει τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, με την Αθήνα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην αξιοποιεί ούτε καν την απειλή του «βέτο»!

Σύμφωνα με τον Ν. Μαριά, προέδρου συν τοις άλλοις του κόμματος Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος, η Τουρκία αναμένεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της περίφημης προενταξιακής βοήθειας που για το 2021 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, καθώς και τουλάχιστον ακόμα 500.000.000 ευρώ από τα κονδύλια για τη μετανάστευση!

Πρόκειται για ξεκάθαρη συμπαιγνία και χαρακτηριστικό υπόδειγμα διγλωσσίας, με συμμετοχή και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εγκρίνονται με ομοφωνία.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Ν. Μαριάς, η παραπληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης συνεχίζεται χωρίς αιδώ, μιας και η αποχώρηση του «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα παρουσιάστηκε από ελληνικής πλευράς ως δήθεν βήμα καλής θέλησης της Τουρκίας και ως υποχώρηση Ερντογάν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν γι' άλλη μια φορά «τα πήρε χοντρά», προκειμένου να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος.

Το ίδιο επαναλήφθηκε άλλωστε και στις αρχές Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν κράτησε το Oruc Reis στον ναύσταθμο, καθώς στις 10 Ιουλίου η Ε.Ε. του έδωσε 485.000.000 ευρώ για το Προσφυγικό. Το πακέτο περιλαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συν το δικαίωμα συμμετοχής των τουρκικών εταιριών σε διαγωνισμούς που θα προκύψουν για τα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και αδασμολόγητη εισαγωγή τουρκικών προϊόντων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η παραίτηση Σάρατζ και τα παιχνίδια της Τουρκίας
Η αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση της Λιβύης δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της Άγκυρας στη γεωπολιτική σκακιέρα
Την πρόθεση του να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαρατζ ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη μέρα στη χώρα, αλλά και το πεδίο για να συνεχίσει η Άγκυρα τα επικίνδυνα γεωπολιτικά της παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης είπε πως η πολιτική και η κοινωνική κατάσταση στη Λιβύη βρίσκονται σε φάση έντονης πόλωσης, δυσχεραίνοντας όλες τις προσπάθειες επίτευξης μιας πολιτικής διευθέτησης για την αποτροπή αιματοχυσίας, «θα ήθελα να σας ανακοινώσω την ειλικρινή μου επιθυμία να παραδώσω τα καθήκοντά μου στην επόμενη κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, ελπίζω ότι η διαπραγματευτική επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, θα έχει επιλέξει ένα νέο προεδρικό συμβούλιο και θα έχει επίσης επιλέξει έναν νέο επικεφαλής της κυβέρνησης, που θα μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του» δήλωσε ο Σάρατζ.
Παράλληλα, γνωστοποίησε πως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Μαρόκο, υπό την αιγίδα του OHE, μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών της χώρας οδήγησαν σε μια νέα προπαρασκευαστική φάση για την ενοποίηση κρατικών θεσμών και δρομολόγησης διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Εκεχειρία
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εκεχειρία στη Λιβύη.
«Σήμερα συζητήσαμε για τη Λιβύη με τους Ρώσους συναδέλφους μας. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Ο κοινός μας στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός. Έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τις παραμέτρους της και την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη» τόνισε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk.
Στην Τρίπολη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του Προεδρικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες και ζητώντας εκλογές, που καθυστερούν για χρόνια να διεξαχθούν.
Ο Σάρατζ είναι επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου με έδρα την Τρίπολη, που ιδρύθηκε κατόπιν πολιτικής συμφωνίας που υπογράφηκε υπό τον OHE τον Δεκέμβριο του 2015. Και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τη Δευτέρα, η παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη, υπέβαλε την παραίτηση της.
Στη χώρα, τα τελευταία χρόνια συγκρούστηκαν σφοδρά, όπως είναι γνωστό, δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και εκείνη που στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τις ανατολικές επαρχίες και ένα μέρος του Νότου της χώρας, μάχονται για την εξουσία.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Προβάδισμα στον Τραμπ δίνει έγκυρη δημοσκόπηση

Για πρώτη φορά πέρασε μπροστά

Για πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε κεφάλι σε μία δημοσκόπηση, συγκεκριμένα της πιο αξιόπιστης αμερικανικής εταιρίας δημοσκοπήσεων. Η δημοσκόπηση της Rasmussen Reports, είναι η ίδια εταιρία που είχε προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, δείχνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά από τον αντίπαλο του των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ οι Η ΠΑ κινούνται στην τελική ευθεία για ης προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας δίνει στον Ντόναλντ Τραμπ προβάδισμα 1% έναντι του Τζο Μπάιντεν, 47% - 46%. Η διαφορά είναι οριακή αλλά, όπως εύλογα αναφέρει η Rasmussen Reports, είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ πέρασε μπροστά από τον Sleepy Τζο Μπάιντεν, από την άνοιξη και την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανάκαμψη
Η δημοσκόπηση έρχεται σε συνέχεια άλλων που καταγράφουν σταθερή μείωση της διαφοράς του από τον Τζο Μπάιντεν, πολλές φορές στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ την ιδία στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακάμψει στις λεγόμενες πολιτείες κλειδιά, οι οποίες και θα κρίνουν τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Στις ΗΠΑ δεν έχει τόσο σημασία η συνολική εθνική ψήφος, καθώς ο πρόεδρος αναδεικνύεται με την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα ο Τραμπ δεν έχει έρθει αντιμέτωπος σε ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν, ενώ εάν αυτό πραγματοποιηθεί αναμένεται να κερδίσει κι άλλες μονάδες έναντι του αντιπάλου του, που έχει σοβαρά προβλήματα έκφρασης.

Η εταιρεία Rasmussen θεωρείται ως η κορυφαία εταιρία δημοσκοπήσεων και η πλέον αξιόπιστη στην καταμέτρηση των τάσεων της εθνικής ψήφου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

Η Μέρκελ... τρέχει για διάλογο πριν από τη Σύνοδο

Γράφει ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος Γεωστρατηγικός αναλυτής

Υπερκινητικότητα της γερμανικής πλευράς παρατηρείται τις τελευταίες 2 3 ήμερες με στόχο την αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά και την επιστροφή στο διάλογο (εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή καθώς και του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, που θα συνεδριάσει νωρίτερα), με την καγκελάριο Μέρκελ να παρεμβαίνει προσωπικά μέσω τηλεφωνικών επαφών με τους Κ. Μητσοτάκη και Ρ.Τ. Ερντογάν, ενώ χθες επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια στιγμή ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, Ερνστ Ράιχελ, παρέθεσε προχθές πρόγευμα εργασίας στους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, στο οποίο παρέστησαν οι κ.κ. Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ βάσει πληροφοριών το ίδιο έκανε χθες στη Λευκωσία ο Γερμανός πρέσβης, Φραντς Γιόζεφ Κερμπ, προσκαλώντας τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και όλους τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Κύπρο, ενημερώνοντάς τους για την πορεία της διαμεσολάβησης του Βερολίνου.

Ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας επεσήμανε ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει ή ίδια τα ηνία τη διπλωματίας του Βερολίνου σε ταραχώδεις καιρούς και η ακολουθητέα πολιτική των ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές εί ναι καθοριστική για την ενδυνάμωση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας. Προφανώς, τόνισε, ισχύει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ειδικά το αυξημένο ενδιαφέρον της προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. στο τρέχον εξάμηνο για την αποφυγή ακροτήτων και εντάσεων. Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη ποταμό που έδωσε χθες στο CNN Turk υποστήριξε ότι το Βερολίνο είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής , ενώ πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εμπιστε εται το NATO γιατί διατηρεί πάντοτε ίσες αποστάσεις .
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες συνεχίζονται κανονικά αυτές τις ημέρες οι γύροι των επαφών των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την υιοθέτηση μηχανισμού αποκλιμάκωσης αποσυμπίεσης περιπτώσεων τοπικής έντασης σε αεροναυτικό επίπεδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του γ.γ. του NATO και της στρατιωτικής επιτροπής.

Προκλήσεις
Η συνέντευξη Τσαβούσογλου εφ' όλης της ύλης. Μια από τα ίδια. Προκλήσεις και μονομερείς θεωρήσεις Τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας αναφορικά με την επιλογή του διαλόγου με την Αθήνα παρουσίασε εκ νέου ο Τσαβούσογλου, ενώ τόνισε ότι το ερευνητικό υδρογραφικό σκάφος Oruc Reis αποσύρθηκε στην Αττάλεια γιατί απαιτείται περιοδική συντήρηση, η οποία κρατάει μερικές εβδομάδες, όπως έχει συμβεί και με τα άλλα πλοία που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός . Πρόσθεσε ότι γι' αυτά ο σταθμός της Αττάλειας εκδίδει Navtex και προκλητικά ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο σύντομα θα αποπλεύσει για την ίδια περιοχή για να συνεχίσει τις έρευνες και ότι η συντήρηση γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα είτε με τα καλώδια είτε με οτιδήποτε. Επομένως γι' αυτό δεν βγήκε νέα Navtex .

Σχετικά με τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι συνομιλί ες θα πρέπει να διεξαχθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά επανελαβε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να θέτει προϋποθέσεις για διάλογο γιατί έχουμε και εμείς τέτοιες, όπως για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τη Χάλκη, το τζαμί στην Αθήνα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το εύρος του εναέριου χώρου κ.λπ. (προφανώς όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας σε βάρος της ελληνικής εδαφικής επικράτειας) ενώ για πολλοστή φορά και σε προκλητικό τόνο είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ειλικρινής (!) και να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές θέσεις και τον γνωστό ανεδαφικό χάρτη της Σεβίλλης, του καθηγητή Χουάν Λούις Σουάρεθ ντε Βιβέρο, για τις θαλάσσιες περιοχές από το Καστελλόριζο μέχρι τη μέση της Μεσογείου, που περιορίζουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας.

Για το θέμα της παραπομπής του θέμα τος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη διεθνή δικαιοσύνη και αρνείται να άρει το δικαίωμα της επιφύλαξης και ότι για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο απαιτείται συνυποσχετικό και αυτό η Αθήνα δεν το δέχεται.

Για ενδεχόμενο κυρώσεων
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε να μην ανησυχεί για τη Συνοδό Κορυφής της 24 25πς Σεπτεμβρίου, ενώ παρέπεμψε στα ευρωτουρκικά αδιαφορώντας για τυχόν κυρώσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε: Η Ε.Ε. πρέ πει να δείξει αν πράγματι θέλει λύση, τι σκέφτεται για την ένταξή μας, που τόσα χρόνια παραμένει στα ίδια. Υπάρχουν πολλά θέματα με την Ε.Ε., τι θα κάνουν με τις σχέσεις τους με την Τουρκία, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, την τελωνειακή ένωση και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν. Δεν περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα τόσο για τα Ελληνο τουρκικά όσο για πολλά περισσότερα , κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι καθιστούν όμηρο της πολιτικής τους την Ε.Ε..

Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τον Νίκο Δένδια, ενώ επί Κοτζιά βρισκόμασταν π.χ. στην Κρήτη ή την Αττάλεια ενώ είπε ότι η επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο ήταν αρνητική κίνηση.

Για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο δήλωσε δυσαρεστημένος γιατί δεν συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της πολυμερούς διάσκεψης. Για το ρόλο της Γαλλίας είπε ότι η έγνοια της Γαλλίας είναι να γίνει ηγέτιδα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ωστόσο δεν τα καταφέρνει.

Στη Συρία και στη Λιβύη δεν πέτυχε η πολιτική της, ενώ στην Αν. Μεσόγειο έγινε ρεζίλι όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο NATO με το θέμα της παρενόχλησης της γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πλοία, καθώς δεν μπόρεσε να το αποδείξει . Αλλά η Γαλλία έχει κι έναν άλλο σκοπό, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ: Να πουλάει όπλα, το έκανε και στη Λιβύη και τώρα στην Ελλάδα. Η Γαλλία υποστήριξε τον Χαφτάρ στη Λιβύη, του έδωσε όπλα, αλλά τελικά απέτυχε, όπως συμβαίνει ιστορικά με τους Γάλλους .

Για τη Γερμανία πρόσθεσε ότι η Μέρκελ είναι πιο αντικειμενική και εποικοδομητική από τη Γαλλία του Μακρόν. Εχει διαφορετική στάση στην Ε.Ε. από τη Γαλλία. Προσπαθεί να φέρει αποτέλεσμα. Παραδέχεται ότι έχουμε δίκιο (!). Η Μέρκελ έδειχνε πάντα αποφασιστική και το δείχνει και στο μεταναστευτικό ως και στα ασυνόδευτα παιδιά.

Κατηγόρησε τη Λευκωσία για μονομερείς ενέργειες αναφορικά με το φυσικό αέριο, και ζήτησε τη δίκαιη διανομή των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αποκάλυψε ότι μέσω του Αιγύπτιου επιτετραμμένου στην Αγκυρα έστειλε πρόταση στο Κάιρο για ρύθμιση στις θαλάσσιες ζώνες.

Πάντως για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών υποστήριξε ότι δεν παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τέλος, στα γνωστά θέματα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου για πολλοστή φορά κατηγόρησε την Ελλάδα και ότι επί του παρόντος απλά μας προειδοποιούν !!

Προειδοποιήσεις

Σε σχετική ερώτηση αν πρόκειται να κινηθεί νομικά η Αγκυρα κατά της Αθήνας για το θέμα της στρατιωτικοποίη σης των νησιών, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι προς το παρόν περιορίζονται σε προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο (!) των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας.

Το τελείωσε μάλιστα λέγοντας ότι η αποστρατιωτικοποίηση για την Αγκυρα σημαίνει να αφοπλιστούν τα νησιά του Αιγαίου που εξοπλίστηκαν από το 1960 κι έπειτα με βαριά όπλα, μέχρι την κρίση των Υμίων το 1996. Ασφαλώς λέξη για τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου και την παρουσία ειδικών και αμφίβιων σχηματισμών απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΝΗΣΙΩΝ
Στο παζάρι ο Ερντογάν, στις απειλές ο Τσαβούσογλου
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τον τόνο της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέφερε πως την περίοδο αυτή προκρίνεται η διπλωματική προσπάθεια, μια δήλωση που θεωρείται πως επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της απομάκρυνσης της αποστρατιωτικοποίησης του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου.
Παρά τις προκλήσεις και την παιδική συμπεριφορά, εμείς συνεχίσαμε να ενεργούμε σωστά και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει στο κράτος μας. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Κάποιοι θέλουν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας και δεν θα το επιτρέψουμε. Ολοι οι εμπλεκόμενοι κατάλαβαν πως δεν περνάει η απειλητική γλώσσα, πως η Τουρκία δεν σκύβει το κεφάλι στους εκβιασμούς και στις πειρατείες , ανέφερε ο Ερντογάν.
Δηλώσεις
Στην ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα για την επίλυση του θέματος προκρίθηκε το διπλω ματικό τραπέζι. Αυτό είναι αποτέλεσμα τπς αποτελεσματικής στάσης της χώρας μας. Εμείς από την αρχή υποστηρίζαμε πως το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο, με διαβουλεύσεις και σχέσεις καλής γειτονίας . 0 ίδιος πρόσθεσε δε πως όσοι προσεγγίζουν την Τουρκία με ειλικρίνεια θα πάρουν από εμάς πάντα καλή πρόθεση. Οσοι όμως δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, πάντα από εμάς θα παίρνουν την απάντηση που τους αξίζει .
Συνομιλίες
Πράγματι έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα στην Αγκυρα καθώς ο Ερντογάν, μετά την τηλεδιάσκεψη με την Ανγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όπως και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κάντε με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της άμυνα εντός της Ε.Ε. για να μην της επιβληθούν κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας, αλλά και τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Τσαβούσογλου πάντως στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως το Ορούτς Ρέις ενδέχεται να επιστρέψει εκεί που ήταν σε περίπτωση που αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.
Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί ως ευκαιρία τη φάση αυτή. Όπως είπε ο πρόεδρος μας και στην κυρία Μέρκελ. Διατηρούμε τα δικαιώματα μας στις περιοχές που έκανε σεισμικές έρευνες το Όρούτς Ρέις". «Ας εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία την περίοδο της συντήρησης του πλοίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε κανονικά τη δραστηριότητά μας». Ο Τούρκος υπουργός έθεσε συγκεκριμένους όρους για να πετύχουν οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα! Η Ελλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται το χάρτη της Σεβίλλης. 
ΕΣΤΙΑ
Επίσκεψις Μητσοτάκη στά Σκόπια
ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ θέλει νά επισκεφθεί όΈλλην Πρωθυπουργός, όπως απεκάλυψε στά MME της χώρας του ό Ζόραν Ζάεφ. Ό Σκοπιανός Πρωθυπουργός είπε πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δήλωσε ότι θέλει νά μεταβεί στά Σκόπια διότι επιθυμεί νά θυμηθεί τά έτη 1999 - 2000, οταν ήταν επί κεφαλής, υπεύθυνος στήν Εθνική Τράπεζα τής Ελλάδος προκειμένου νά επιτευχθεί ή άπόκτησις τής Stqpanska Banka στά Σκόπια.
O κ. Μητσοτάκης, βάσει όσων είπε ό Ζάεφ, «έχει υπέροχες αναμνήσεις άπό εκείνη την περίοδο, και δέν έχει επισκεφθεί τήν περιοχή έκτοτε».
Στήν συνάντηση πού είχαν οι δύο πολιτικοί στήν Αθήνα, στό πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ανεφέρθησαν στό πόσο σημαντική και εποικοδομητική είναι μια τέτοιου ειδους συνάντησις, πού συμβάλλει στήν βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Όπως μετέδωσαν τά σκοπιανά MME, οι δύο άνδρες συζήτησαν τήν μελλοντική συνεργασία και τήν εφαρμογή των διατάξεων άπό τό σχέδιο δράσεως της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προτεραιότης δίδεται στήν συνέχεια των εργασιών τών μεικτών επιτροπών εμπειρογνωμόνων σέ ιστορικά, εκπαιδευτικά καί άρχαιολογικά θέματα.
ΕΣΤΙΑ

Οί Τούρκοι αμφισβητούν 152 νησιά μας!
Θέλουν νά τους δοθούν και τουρκικά ονόματα
ΞΕΠΕΡΑΣΕ κάθε προηγούμενο ή προκλητικότης των Τούρκων πού υποστηρίζουν ότι είναι «αγνώστου» πατρός νησιά καί βραχονησίδες στό Αιγαίον πέλαγος. Τό τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών άνεκοίνωσε ότι 152 νησιά μας δέν ανήκουν ούτε στήν Ελλάδα ούτε στήν Τουρκία καί αφήνει νά εννοηθεί ότι πρέπει νά γίνει άπό τήν αρχή «ή μοιρασιά».
Ό Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος γιά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Αγκύρας γιά τήν κρίση στήν Ανατολική Μεσόγειο, σέ σεμινάριο στις Βρυξέλλες είπε ότι τά νησιά, οί νησίδες καί οί βραχονησίδες, στό Θρακικό, Αιγαίο καί Κρητικό Πέλαγος περιλαμβάνονται στήν περιβόητη λίστα «EGAYDΑΑΚ». Πρόκειται γιά αρκτικόλεξο της φράσεως «νησιά, νησίδες καί βραχονησίδες τών όποιων ή κυριότης δέν παραχωρήθηκε στήν Ελλάδα μέ διεθνείς συμφωνίες καί συνθήκες».
Ό Καϊμακτσί επανέλαβε τις κατηγορίες ότι ή Ελλάς μέ τήν γενικώτερη στάση της θέλει νά μετατρέψει τήν Ανατολική Μεσόγειο και τό Αιγαίο αποκλειστικά σέ ελληνική λίμνη. Ένεφάνισε καί τούς γνωστούς χάρτες γιά νά χαράκτηρίσει παράλογες τίς ελληνικές θέσεις περί τοΰ εύρους της υφαλοκρηπίδας. Εκτός άπό τούς πολιτικούς καί ό Τύπος της γείτονος καθημερινά δημοσιεύει άκρως προκλητικά άρθρα πού άπηχοΰν πλήρως τις θέσεις και τις απόψεις τοΰ Έρντογάν. Έτσι ή «Γενή Σαφάκ» ζητεί μετ' επιτάσεως άπό τήν τουρκική Κυβέρνηση νά δώσει τουρκικές ονομασίες στά 152 νησιά καί βραχονησίδες, θεωρώντας προφανώς ότι μέ αυτόν τόν τρόπο κατοχυρώνεται τό δικαίωμα της Αγκύρας στά ελληνικά νησιά. Μέ τίτλο: «Τό βασικό πρόβλημα στό Αιγαίο: Πρέπει νά ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα στά νησιά και στις νησίδες EGAYDAAK», ή έφημερίς παρουσιάζει τις εμπρηστικές άπόψεις τοΰ Χασάν Όζκάν, στελέχους τοΰ Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης Βαλκανιων, ό όποιος εχει καταγωγή άπό τήν ελληνική Θράκη.
Βάσει τοΰ δημοσιεύματος ή ονομασία καί τό status αυτών τών νησιών «δέν καθορίστηκαν άπό τήν Συνθήκη της Λωζάννης τοΰ 1923 καί τών Παρισσίων τοΰ 1947». Παραθέτει μερικά νησιά, τά όποια ή «Γενή Σαφάκ» θέλει νά μετονομασθούν, όπως τά: ή Ρώ καί ή Στρογγυλή Μεγίστη, ή Ψέριμος, οί Φοΰρνοι, τό Άγαθονήσι καί οί Οίνοΰσσες.
Ό Όζκάν υπενθύμισε ότι ή Τουρκία άρχισε νά υπερασπίζεται τά δικαιώματά της στήν Ανατολική Μεσόγειο μετά τήν υπογραφή τοΰ παρανόμου μνημονίου μέ τήν Λιβύη.
«Ή Άγκυρα πλέον ετοιμάζεται νά θέσει επί τάπητος καί τις άλλες παρανομίες καί παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών της Ελλάδος» είπε ό Όζκάν.
Τήν τακτική τών χαρτών μέ τά νησιά στό Αιγαίο υιοθέτησε και ό Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Με βλούτ Τσαβούσογλου, ό όποιος έθεσε εκ νέου ζήτημα άποστρατιωτικοποιήσε ως τών νησιών και κατηγόρησε τήν χώρα μας ότι «μεταφέρει βαρύ οπλισμό στά νησιά». Παρουσίασε χάρτη μέ τά «γκρίζα» νησιά, πού είχαν βαφτεί μπλέ, καί τά όποια δέν άνήκουν, δπως ύπεστή ριξε, στούς'Έλληνες. Αφού είπε δτι ή Τουρκία δέν εχει επιτεθεί σέ αυτά τά νησιά πού νά δικαιολογεί τήν στρατιωτική ενίσχυση τους άπό τήν Ελλάδα, ισχυρίσθηκε ότι άδικος τά εξοπλίζει ή χώρα μας, γιατί «εάν γίνει στρατιωτική κίνησις άπό τήν πλευρά της Τουρκίας, ό εξοπλισμός τους δέν θά βοηθήσει».
ΕΣΤΙΑ
Νέα έπίθεσις Έρντογάν κατά Μακρόν
Μειώνονται οι προσδοκίες γιά κυρώσεις στην Σύνοδο
Άγκυρα Νέα άήθη επίθεση κατά του Γάλλου ΠροέδρουΈμμανυέλ Μακρόν εξαπέλυσε ό Έρντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο φιλόδοξο». Σέ βιντεοδιάσκεψη πού είχε μέ τούς τοπικούς επί κεφαλής τοϋ κόμματος του, ό Τούρκος Πρόεδρος έδήλωσε: «Γιατί ή Τουρκία ευρίσκεται στήν Συρία, τήν Λιβύη, τήν ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. 'Άν ή Τουρκία τά εγκατέλειπε όλα, ή Γαλλία θά μπορούσε άραγε νά απαλλαγεί άπό τήν αναταραχή πού ό ανίκανος φιλόδοξος πού τήν κυβερνά έχει προκαλέσει καί νά αποδεχθεί μιά πολιτική τής λογικής;».
Ό Έρντογάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες τής περιοχής καί τήν Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στήνουν «παγίδες» στήν Τουρκία καί έχουν τούς δικούς τους υπολογισμούς σχετικά μέ τήν περιοχή. «Μέ τήν στήριξη τοϋ έθνους μας, θά συνεχίσουμε νά κάνουμε αυτό πού είναι καλό, δίκαιο καί ευεργετικό γιά τήν χώρα μας» κατέληξε.
Πρό ημερών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν είχε απειλήσει ευθέως τόν Γάλλο Πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου