Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

"Toυ λόγου μου ο μοναχός Παϊσιος" .Για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Οσίου

...Tου λόγου μου ο μοναχός Παίσιος
«Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι το ονομά μoυ. Αλίμονο στο μοναχό που βγάζει όνομα ,διότι μετά δεν θα έχει ησυχία, αλλά και οι άνθρωποι θ΄ αρχίσουν να πλάθουν διάφορα πράγματα , τα οποία  δεν είναι πραγματικότητα».
Η φράση αυτή του γέροντα  Παίσιου  ,αποδίδει με σαφή και απόλυτο τρόπο "αυτό το διαφορετικό" που εισήγαγε ο αγιορείτης μοναχός στην σύγχρονη ζωή της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας: την σεμνότητα  και την αυτογνωσία .Παράλληλα αποδείχτηκε και προφητική γιατί μετά τον θανατό του κυκλοφόρησαν  εκατοντάδες βιβλία με "ρήσεις - θέσεις και απόψεις του" οι οποίες έφτασαν σε μας μέσω αφηγήσεων τρίτων προσώπων και όχι από γραπτά κείμενα δικά του , με αποτέλεσμα να έχουν υιοθετηθεί υπερβολές που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του μύθου.
Άλλωστε, εάν μιλήσει κανείς με πατέρες του Αγίου Όρους, με  συγγενείς του αλλά και ανθρώπους  που τον έζησαν από κοντά  θα διαπιστώσει ότι  πολλά από αυτά  τα οποία έχουν φτάσει σε μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αποδίδουν τη ζωή και τον λόγο του μοναχού , οποίος "δίδαξε την απλότητα" και την ταπείνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου