Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Γνωρίστε αυτή την κυρία – Ας μην ξεχάσουμε ποτέ…!


Ιρένα Σέντλερ (Irena Sendler) 
Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα. Κατά τη διάρκεια του Β´Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα εργαζόταν στο Γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων. Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό. Ήταν Γερμανίδα και ΗΞΕΡΕ ποια ήταν τα σχέδια των ναζιστών για τους Εβραίους.
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε έναν σάκκο από λινάτσα, που είχε στην καρότσα του φορτηγού της, τα μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει, όταν οι Ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το Γκέτο της Βαρσοβίας. Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους ή τους ήχους που έκαναν τα βρέφη και τα παιδιά.
Στο διάστημα εκείνο, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει κάπου 2.500 παιδιά και βρέφη. Συνελήφθη όμως, οι Ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια.  
Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ’ ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο, στην αυλή της. Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.kalamatatimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου