Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Αν έχεις τέτοιους συμμάχους...

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Μια οπτική γωνία ανάλυσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι Ελλάδος και Τουρκίας και στα βασικά της σημεία είναι αντικειμενική..
 Ειναι  όντως ανισοβαρης έως και ανεξήγητα ευνοϊκή υπέρ της Άγκυρας που αυθαιρετεί ασύστολα στην Ανατολική Μεσόγειο και εκνευριστικά προκλητικά  έναντι Ελλάδος και Κύπρου με αποτέλεσμα  να προκαλεί αρνητικά και τον πλέον καλοπροαίρετο Έλληνα έναντι της Ουάσιγκτον, και να της αμφισβητεί τις αρχές περί δικαιοσύνης και χρηστοτητος, που στήθηκε αυτή η χώρα και δυστυχώς πλέον δεν την διέπουν...

Του ΚΑΡΥΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Ζω στην Ουάσινγκτον για σχεδόν μισό αιώνα και αισθάνομαι μεγάλη πικρία προς την δεύτερη πατρίδα μου για τον τρόπο που χειρίζεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα και σήμερα που η Τουρκία προκαλεί τους πάντες στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι δεν ασκούν φιλοτουρκική πολιτική αλλά φιλοαμερικανική πολιτική λόγω της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας, που εδράζεται στο μέγεθος και τη γεωγραφική της θέση.
Βέβαια, όπως ακολουθούν δυο μέτρα και δυο σταθμά αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, έτσι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όταν εξηγούν την σχέση τους με το Ισραήλ. Γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος μικρότερο της Ελλάδας περικυκλωμένο από αραβικά κράτη με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Με τη λογική βάσει της οποίας υποστηρίζουν την Τουρκία θα έπρεπε να υποστηρίζουν τα Αραβικά κράτη και όχι το Ισραήλ, αλλά δεν το έπραξαν και υποστηρίζουν για διαφόρους λόγους το μικρό αυτό κράτος της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου