Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2020


ΤΑ ΝΕΑ

Αλήθειες και μύθοι για τον Έβρο

Νέο σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, ζητώντας διαπραγματεύσεις για την κοίτη του ποταμού και βάζοντας προσκόμματα για την επέκταση του φράχτη

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ελλάδας Τουρκίας επανέρχεται εκ νέου η περιοχή του Εβρου, με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή, μετά και τις προσπάθειες της Αγκυρας για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού. Η τουρκική πλευρά επαναφέρει διεκδικήσεις της που επιχειρούν αμφισβήτηση των συνόρων στην περιοχή, αξιοποιώντας την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει στην Αθήνα ότι δεν αποκλείεται, μετά την πανδημία, οι μετανάστες να θελήσουν ξανά να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα.

Η ένταση και ο εκβιασμός μέσω του Μεταναστευτικού επανέρχονται με την Αγκυρα να προετοιμάζει το έδαφος, προσπαθώντας όχι μόνον να αναστείλει τις εργασίες για τον φράχτη, αλλά και να ανακινήσει θέμα αμφισβήτησης των συνόρων με την Ελλάδα στον Εβρο. Το θέμα των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Μελισσοκομείο Φερών, άλλωστε, δεν είναι καινούργιο. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «εισβολή τουρκικών δυνάμεων» σε ελληνικό έδαφος, πυροδοτούν σειρά ερωτημάτων για την επόμενη μέρα. Θα μπορούσε αυτό το επεισόδιο που οδήγησε και σε πόλεμο διαβημάτων μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα σοβαρή κρίση στην περιοχή, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Ερωτήματα, επίσης, προκύπτουν για το τι πραγματικά συνέβη στον Εβρο τις προηγούμενες ημέρες, με το σκηνικό να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.


ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι με την ελληνική γνωστοποίηση για την επέκταση του φράχτη και τη δημιουργία φραγμάτων στην παραποτάμια περιοχή των συνόρων, ζήτησε από την Ελλάδα να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή. Σύμφωνα με την Αγκυρα η Ελλάδα προχώρησε στις εργασίες της «και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες Αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα». Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε (Σκάι) ότι όντως η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες για επέκταση του φράχτη του Εβρου. Απάντησε δε στην Τουρκία και με ρηματική διακοίνωση ότι ο φράχτης είναι σε ελληνικό έδαφος και δεν υπάρχει λόγος ενημέρωσής της. Ακολούθησε «κινητικότητα» από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο, όπως είπε ο Δένδιας, όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για να ακολουθήσει δεύτερη ρηματική διακοίνωση προς τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Μπουράκ Οζοΰγκεργκιν, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ' αυτού.

«ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΔΑΦΟΥΣ». Εχει καταληφθεί από την τουρκική στρατοχωροφυλακή ελληνική περιοχή (σε έκταση περίπου 16 στρεμμάτων που προέκυψαν από την εποχική μετατόπιση της κοίτης του ποταμού), όπως αναφέρει η βρετανική «Sun», έπειτα από αυτό το επεισόδιο Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών απαντούν κατηγορηματικά: «Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις», καθώς και ότι «καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «fake news».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, θεωρεί ότι μπορεί να προσθέσει ακόμη ένα ζήτημα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα των συντεταγμένων στα σύνορα μπορεί να ξεπεραστεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών και προειδοποιώντας ότι «η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί κανένα τετελεσμένο στα σύνορα της». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ ΠΥΡΑ. Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡ1ΖΑ, ζητώντας ενημέρωση για τις εξελίξεις. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα». Ενημέρωση του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχολίασε ότι
«όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθεια που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάννη και υπεύθυνος για την παράδοση ελληνικού εδάφους».

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Λιβύη

Ο αιματηρός εμφύλιος στη Λιβύη παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με την Τουρκία να επιχειρεί να παίξει το δικό της παιχνίδι διεκδικώντας ρόλο στην περιοχή, μέσω της κυβέρνησης Σά ρατζ, ενώ την ίδια στιγμή ο θάνατος του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τρίπολης Αμπντούλ Καντέρ αλ Τουχάμι πυροδοτεί σειρά σεναρίων συνωμοσίας. Σενάρια που αναφέρονται ακόμα και σε πόλεμο αντίπαλων ομάδων μέσα στην κυβέρνηση Σάρατζ όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι ιδιαίτερες σχέσεις Αλ Τουχάμι με την Τουρκία, δε, ενισχύουν τις αμφιβολίες για το αν ο θάνατός του ήταν πράγματι ξαφνικός αλλά φυσιολογικός ή «εκκαθάριση».

Η ιστοσελίδα thearabweekly.com δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο θάνατός του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα αιματηρή φάση, που θα τροφοδοτηθεί και από την ώθηση της Τουρκίας να βάλει πόδι στρατιωτικά στην περιοχή. Υπογραμμίζει δε ότι ο Αλ Τουχάμι είχε ενεργό ρόλο στο παιχνίδι ισορροπιών εντός και εκτός της κυβέρνησης Σάρατζ, σε σχέση με το περιφερειακό πολιτικο στρατιωτικό σχέδιο της Τουρκίας. Τον θάνατο Αλ Τουχάμι στις αρχές Μαΐου ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα η σύγκληση μιας σύσκεψης υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στελέχη της κυβέρνησής του και παράγοντες που έχουν σχέση τόσο με την ασφάλεια όσο και την εξωτερική πολιτική της χώρας, με ατζέντα τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις προσπάθειες της Αγκυρας για έλεγχο της Λιβύης, μέσω της στήριξης στον Σάρατζ, στέκεται η Ρωσία, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, με την Τουρκία να έχει απέναντι της τη σύμμαχο Μόσχα. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί και η επικοινωνία Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη Λιβύη και τη Συρία και η συμφωνία, κατά την Αγκυρα, των δύο να συνεχίσουν την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Χαφτάρ παρά τις πιέσεις από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ κάλεσε τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας για να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης. Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη διαμόρφωση των ισορροπιών και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε προετοιμασία ρηματικής διακοίνωσης προς τη Λιβύη, που θα σημειώνει διαπραγματεύσεις των δύο χωρών έως το 2010 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες ιδιαίτερης σημασίας τις προηγούμενες ημέρες τόσο με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ Εϊσα όσο και με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη Ρ. Νόλαντ, με την Αθήνα να επιχειρεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ

Βγάζει ξανά την... κάρτα μιλίων

Ο Πρωθυπουργός θέλει να εκπέμψει το μήνυμα της ασφαλούς επιστροφής τόσο στην εσωτερική σκηνή όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη και τους ξένους επενδυτές

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Ένα σχέδιο εξορμήσεων του Πρωθυπουργού, όχι μόνο εκτός Αττικής, αλλά πλέον και εκτός συνόρων, έχει τεθεί επί τάπητος από τους στενούς συνεργάτες του στο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μεταφέρει εντατικά και ο ίδιος το μήνυμα της ασφαλούς επιστροφής και της ανάκαμψης τόσο στην εσωτερική σκηνή όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη και πρωτίστως τους ξένους επενδυτές.

Με αφήγημα τριετίας και άρα βγάζοντας από το κάδρο προφανώς ως αποσταθεροποιητική τη σεναριολογία των πρόωρων εκλογών, ετοιμάζει στοχευμένες κινήσεις με προτεραιότητα την οικονομία, ενόσω συνολικά στο κυβερνητικό επιτελείο αρχίζουν να ξεκλειδώνουν οι διά ζώσης διεθνείς επαφές, που στην περίοδο της καραντίνας περιορίζονταν σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων. Με φόντο το κρίσιμο στοίχημα του τουρισμού και πίσω από τον στόχο να βρίσκεται η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ως ασφαλής χώρα που μπαίνει πρώτη στα στάδια επανεκκίνησης, υπάρχουν εκείνοι της εμπέδωσης συνολικά ενός κλίματος σταθερότητας, της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης πολιτών και κράτους και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Οι επιτελείς του Μαξίμου μιλούν για περισσότερη «εξωστρέφεια», εξού και έγκυρες πηγές προδιαγράφουν μπαράζ πρωθυπουργικών διαδρομών εκτός γραφείου για το επόμενο τρίμηνο.

ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα με τις εσωτερικές περιοδείες, που ξεκινούν αύριο με τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, εξετάζονται τα «πού» και «πότε» της πρώτης πτήσης του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός Ελλάδας, ώστε συμβολικά και ουσιαστικά να διαδοθούν οι θέσεις της Ελλάδας. Ως προπομπός δείχνει να λειτουργεί το ταξίδι τις προσεχείς ημέρες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Παρίσι. Το Ελιζέ άλλωστε είχε επιλέξει ο Μητσοτάκης ως πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του μετά την εκλογή του, -ενώ ακολουθούσε το Βερολίνο. Σε επίπεδο διπλωματίας άλλωστε βρίσκονται στα σκαριά επιπλέον ταξίδια από τις Βρυξέλλες μέχρι την αραβική χερσόνησο-, ενώ ο Δένδιας περιμένει στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου τον ιταλό ομόλογο του Λουίτζι ντι Μάιο. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έχει απευθύνει τις δικές του προσκλήσεις, όπως στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, για παρουσία της στη φετινή ΔΕΘ, στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ή στους ηγέτες του ΕΛΚ για καλοκαιρινή σύνοδο στην Ελλάδα, ενώ παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τους βαλκάνιους ομολόγους του και με ηγέτες των χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα πανδημίας (Αυστρία, Δανία, Τσεχία, Νορβηγία κ.λπ.).

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολιάζουν ότι ο ίδιος έχει δώσει το στίγμα της «αυξημένης κινητικότητας» τόσο με τις απευθείας συνομιλίες του με ξένους ηγέτες όσο και με τις πρώτες συμπυκνωμένες σε μικρό χρονικό διάστημα εξόδους του σε περιοχές της Αττικής (Ερμού, Παγκράτι, Υμηττός, Αυλώνας). Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου θεωρούν ότι αποδίδει η τακτική της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να εντείνεται το σύνθημα της ολικής επιστροφής και προσπαθούν να την αποσυνδέσουν από όσους «βλέπουν» προεκλογική δραστηριότητα. Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τα στελέχη του είναι να μεταδίδουν με σαφήνεια και να υποστηρίζουν τις κυβερνητικές θέσεις, στο κεντρικό σκεπτικό ότι μετά τα προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας, θα ακολουθήσει το αναθεωρημένο φθινοπωρινό σχέδιο με στόχο την ανάπτυξη το 2021.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται και για σήμερα νέα «αυτοψία» Μητσοτάκη στην αθηναϊκή αγορά, δεδομένου ότι ξεκινά η επιχείρηση «τραπεζάκια έξω», ενώ είναι κλειδωμένη για αύριο η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο ταξίδι εκτός Αθήνας, μετά το οικογενειακό Σαββατοκύριακο στα Χανιά για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου. Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και κοινωνικούς φορείς ενώ προγραμματίζει βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους και στην οδό Νίκης, όπου θα έχουν επαναλειτουργήσει με τους νέους κανόνες τα καταστήματα εστίασης.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Προκλητικά παιχνίδια της Αγκυρας και με το «Φατίχ»

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σε αυξημένη επαγρύπνηση για τρίτο σερί καλοκαίρι βρίσκονται τα Επιτελεία και οι Ενοπλες Δυνάμεις για την αποτροπή μιας τουρκικής πρόκλησης, όχι μόνο στον Εβρο όπου η Αγκυρα δοκιμάζει διαρκώς την ελληνική αντίδραση αλλά και στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δηλαδή νοτίως της Κρήτης.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη. Προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας «Φατίχ» Ντονμέζ επανήλθε ως προς τις τουρκικές προθέσεις, λέγοντας πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση, προφανώς προς την κυβέρνηση Σάρατζ, για την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου. Μάλιστα, η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης θεωρείται προεξοφλημένη, αφού όπως πρόσθεσε ο Ντονμέζ, «μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι πρώτες σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν». Ο τούρκος υπουργός προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα προαναγγέλλοντας ότι η Τουρκία με το εθνικό της γεωτρύπανο «Φατίχ» θα τρυπήσει «για πρώτη φορά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα από τον επόμενο Ιούλιο». Ο Ντονμέζ δεν προσδιόρισε σε ποιο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου επιδιώκει να στείλει η Τουρκία το γεωτρύπανο «Φατίχ». Θα είναι όμως πρακτικά αδύνατον να προχωρήσει σε γεώτρηση το καλοκαίρι σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, αν προηγουμένως δεν έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες. Στη Λευκωσία, πάντως, γίνεται ήδη λόγος για προετοιμασίες μετακίνησης του «Φατίχ», το οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχές που καλύπτει η κόκκινη τουρκολιβυκή ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως των προαναγγελιών και των δηλώσεων των Τούρκων, στο ελληνικό Πεντάγωνο έχει γίνει προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί κάθε σενάριο πρόκλησης νότια της Κρήτης. Είτε πρόκειται για σεισμική έρευνα είτε για γεώτρηση. Στην Αθήνα θεωρούν βέβαιο ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα του σχεδιασμού της, που είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα, να υποκλέψει ΑΟΖ και να αποκόψει την Ελλάδα από την περιοχή. Οπως έχουν αναφέρει «ΤΑ ΝΕΑ», σχετικά σενάρια αντίδρασης αναλύονται, επεξεργάζονται και επικαιροποιούνται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις. Και βασική στόχευση είναι η ελληνική άμυνα να βρίσκεται σε ετοιμότητα να απαντήσει δυναμικά, όποια στιγμή κι αν απαιτηθεί αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ

Παραμεθόριοι αμοραλισμού

Το τι συμβαίνει ακριβώς στον Εβρο το περιγράφουν με απόλυτη ψυχραιμία αυτοί που ξέρουν. Ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης, που γνωρίζει άριστα την περιοχή και τα προβλήματα, εξηγεί ότι υπάρχουν δημοσιεύματα και φωτογραφίες άλλης εποχής, που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα, με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες που πλάθουν ιστορίες σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους . Και προσθέτει: «Είναι κακό πάντως να θέλεις να το παίξεις ειδήμων όταν δεν ξέρεις την τοπογραφία μιας περιοχής».

Αστεία πράγματα. Οσοι ανακάλυψαν ελληνοτουρκική όξυνση στον Εβρο αδιαφορούν για τα γεγονότα. Νοιάζονται μόνο για τις εντυπώσεις, τροφοδοτούν την εθνοπατριωτική γκρίνια. Αναζητούν προσκυνημένους, πουλημένους, φυγόστρατους, τροφοδοτούν το στερεότυπο του μειωμένου πατριωτικού φρονήματος που το αποδίδουν στην κυβέρνηση. Κάπως έτσι γεμίσαμε ακόμα μια φορά φιλοπόλεμους υπερπατριώτες που καλούν την κυβέρνηση να πάρει τα άρματα.

Ακόμα ένα μη θέμα γίνεται θέμα αιχμής για επαγγελματίες ή ευκαιριακούς λόγω συγκυρίας τουρκοφάγους, αφορμή αμφισβήτησης του πατριωτικού φρονήματος αντιπάλων. Ακροδεξιοί κύκλοι συνεχίζουν το ποίημα που απάγγελλαν την εποχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Στους υπερπατριώτες, όμως, που κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτικότητα, αυτή τη φορά προστέθηκαν διάφοροι αριστεροί. Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δείγμα γραφής της πολιτικής του οποίου έχει υποστεί η Κύπρος στο Κραν Μοντανά, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται διάφορες φωνές στο όνομα της Αριστεράς. Που καταγγέλλουν ραγιαδισμό και στρατιωτική υποχώρηση οπαδοί ενός απελπισμένου παραμεθόριου αμοραλισμού. Ενός αμοραλισμού όχι ΣΥΡ1ΖΑ αλλά ΑΝΕΛ.

ΤΑ ΝΕΑ

ΓΝΩΜΗ
Ο γρίφος των υπερπτήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης

TOY ΠΕΤΡΟΥ ΛΙΑΚΟΥΡΑ

Η Τουρκία χαρακτηρίζει ρουτίνα τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις άνω των νησιών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, προσβάλλοντας συστηματικά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Υπερπτήσεις επιτρέπονται ελεύθερα στον διεθνή εναέριο χώρο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου είναι διεθνή ύδατα και διεθνής είναι ο υπερκείμενος εναέριος χώρος. Ανω των νησιών ο εναέριος χώρος είναι εθνικής κυριαρχίας, καθώς και η αντίστοιχη ζώνη των 10 ν.μ. πέριξ των νησιών κατά το εθνικό νομοθέτημα του 1931, παρότι υπερβαίνει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 ν.μ. που υιοθετήθηκε το 1936, κατά δε το διεθνές δίκαιο θάλασσας, η θαλάσσια αυτή ζώνη εκτείνει την εθνική κυριαρχία του παράκτιου κράτους στο αντίστοιχο εναέριο τμήμα.

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει την παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου. Αρχικώς με υπερ πτήσεις παραβίαζε το διάστημα από τα 6 ν.μ. έως τα 10 ν.μ. στην παραμεθόρια νησιωτική επικράτεια. Στη συνέχεια παραβίαζε και τον εναέριο χώρο των 6 ν.μ. Ακολούθως, συνεχίζει υπερπτήσεις άνω των νησιών εκείνων που κατά το θεώρημα των γκρίζων ζωνών εκλαμβάνει ως ακαθόριστης κυριαρχίας. Τελευταία έχει επεκτείνει τις παραβιάσεις με υπερπτήσεις επάνω από νησιά που δεν κατατάσσει, τουλάχιστον επίσημα, στο θεώρημα των γκρίζων ζωνών. Πρόκειται για δράσεις που υπερβαίνουν τις παλαιές τακτικές της Τουρκίας. Οι υπερπτήσεις επάνω από τη Ρόδο ή τη Χίο προφανώς υποκρύπτουν ένα διαφορετικό μήνυμα σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η Τουρκία ενεργοποιεί εντατικά τις αιτιάσεις περί ισχύος του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης, σε αντίθεση με πριν. Στη σκέψη ή την υπόθεση αυτή ωθείται κάποιος, αφού τα ελληνικά επιχειρήματα περί τερματισμού του καθεστώτος η Τουρκία τα έχει ακούσει. Τα επιχειρήματα αντίκρουσης της αποστρατιωτικοποίησης, όσον αφορά τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης του '23, διότι μόνο αυτήν μπορεί να επικαλείται η Τουρκία, εστιάζουν στην υπεροχή του αναφαίρετου δικαιώματος της νόμιμης άμυνας και στη ριζική μεταβολή των συνθηκών οι οποίες οδήγησαν να περιορισθεί η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά. Εξάλλου, το καθεστώς είναι προσωρινό καταργείται, όπως συνέβη και αλλού, ευθύς όταν επιτελείται ο σκοπός, δηλαδή η ειρήνη. Οπως κατά τον Μεσοπόλεμο η ειρήνη αποκαταστάθηκε μετά το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930. Η πραγματοποίηση υπερπτήσεων από την Τουρκία και ταυτοχρόνως ο ισχυρισμός ότι ισχύει η αποστρατιωτικοποίηση ενέχουν αντίφαση λόγων και έργων. Διότι πώς θα αντικρούσει με την επιθετική συμπεριφορά της το ελληνικό επιχείρημα ότι αντί περιορισμών υπερισχύει στο πλαίσιο του εγγενούς δικαιώματος της νόμιμης άμυνας η λήψη στρατιωτικών μέτρων Ιδίως όταν μετά το 1974 το ισοζύγιο έχει μεταβληθεί ριζικά και η διατήρηση της ειρήνης βαρύνει την ίδια. Εξάλλου για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου η Τουρκία, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάννης του '23, στο πλαίσιο των στρατιωτικών περιορισμών πρέπει να απαγορεύει να υπερίπτανται στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα νησιά αυτά. Συνεπώς, και με τις δύο ενέργειες της, κάθε άλλο παρά αντιτίθεται εν τοις πράγμασι στην αντίληψη ότι το καθεστώς αυτό έχει περιπέσει σε αχρησία, κάτι σαν σιωπηρή κατάργηση.

Μη διαλάβει ότι μέλημά μας είναι να πλήξουμε την αβάσιμη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου και να αποκατασταθούν με μια έγκυρη συμφωνία με την Αίγυπτο τα δικαιώματα υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ που παράγουν τα νησιά της συστοιχίας με μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα νησιά αυτά που ζημιώνονται από το μνημόνιο αποτελούν σημεία βάσης για τη συγκεκριμένη οριοθέτηση, σε μια μερικότερη περιοχή, που αφορά αμιγώς τις δύο χώρες, Ελλάδα και Αίγυπτο, και είναι το κλειδί της προσβολής του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο Πέτρος Λιάκουρας είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

ΤΑ ΝΕΑ

The Guardian
ΤΑ ΝΕΑ

H επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους

ΤΟΥ HASSAN HASSAN

Τους τελευταίους δύο μήνες το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει μια σειρά μεγάλων και συντονισμένων επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ, γεγονός που προκαλεί φόβους για την ενίσχυση της οργάνωσης έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του χαλιφάτου που είχε φτιάξει στην Ανατολική Συρία και μόλις έξι μήνες μετά τη δολοφονία του ηγέτη του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Οι συνθήκες που οδήγησαν στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους θα γίνουν πιο έντονες τους επόμενους μήνες. Η οργάνωση δεν σταμάτησε ποτέ τις επιθέσεις της στις δυο χώρες μετά την απώλεια των εδαφών που κατείχε, όμως οι τελευταίες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς το Ισλαμικό Κράτος κάνει έντονη την εμφάνισή του σε χωριά και στο Ιράκ και στη Συρία. Επίσης, ο τρόπος οργάνωσης των επιχειρήσεων δείχνει πως η ομάδα διαθέτει πληροφορίες για κινήσεις στρατευμάτων και ατόμων που στοχεύει. Και αυτό δείχνει πως η οργάνωση έχει αποκτήσει και πάλι ρίζες καθώς και ικανότητα να κατέχει όπλο και την απαραίτητη δομή.

Η εσωτερική κατάσταση τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία χαρακτηρίζεται από ένταση, διαδηλώσεις και αντιπαραθέσεις, μια κατάσταση που είναι ευνοϊκή για να αποκτήσουν και πάλι ρίζες εκεί οι τζιχαντιστές. Το γεγονός ότι η Δύση ασχολείται αυτόν τον καιρό με την πανδημία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να αναδιοργανωθεί και να κινηθεί. Αρα δεν ασχολείται τόσο με τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών. Εάν αυτό συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, και τους επόμενους μήνες, το Ισλαμικό Κράτος θα γίνει εκ νέου μια τεράστια απειλή, η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ο Χασάν Χασάν είναι διευθυντής του γεωπολιτικού προγράμματος του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής

ΤΑ ΝΕΑ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ
Εκδήλωση από ΕΛΙΑΜΕΠ και «ΤΑ ΝΕΑ»

Εκδήλωση με θέμα «Κορωνοϊός, η επόμενη μέρα: Τι κερδίσαμε, τι κινδυνεύουμε να χάσουμε;» διοργανώνουν το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Η συζήτηση, στην οποία μεταξύ άλλων θα αναλυθούν οι προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στο κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο της οργάνωσης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 16.00 και θα μεταδίδεται ζωντανά στις ιστοσελίδες του ΕΛΙΑΜΕΠ και της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και στους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook. Θα συμμετάσχουν οι Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λίνα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Φηφιακής Διακυβέρνησης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Μιχάλης Μήτσος, ενώ το κοινό μπορεί να στέλνει τα ερωτήματά του πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο events eliamep.gr.

ΕΣΤΙΑ

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ποιοι κρύβονται καί γιατί πίσω άπό τίς έπιθέσεις κατά Δένδια

Oι ομάδες του διαδικτύου, ή εμφάνισις Κασιδιάρη στην Καλαμάτα, τό «Φατίχ» και ή ένότης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ δέν έχειρίσθη όπως έπρεπε επικοινωνιακός την ένταση πού προσπαθεί νά δημιουργήσει ή Τουρκία στον Έβρο. Ή γενική συσκότισις που επεβλήθη στήν πληροφόρηση από τίς 11 Μαΐου, οπότε μας έπεδόθη τουρκική ρηματική διακοίνωσις, έως τίς 20 Μαΐου, ημέρα κατά τήν όποια ό  Υπουργός ' Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τό πρώτον τήν κοινή γνώμη γιά τό θέμα, δέν βοήθησε. Πέρασαν εννέα ολόκληρες ημέρες. Ημέρες που έχαρίσθησαν στους Τούρκους γιά νά κάνουν ανεμπόδιστοι τό επικοινωνιακό παιγνίδι τους ακόμη καί μέσω του βρεταννικου Τύπου.

Θά έπρεπε νά αναμένει ή Ελλάς αυτή τήν αντίδραση τών Τούρκων. Ή ήττα στον Έβρο καί ή άκύρωσις του σχεδίου τους, νά αποσταθεροποιήσουν τήν Κυβέρνηση Μητσοτάκη τόν Φεβρουάριο, τούς πόνεσε. Ή έκτόξευσις της Ελλάδος στά MME του πλανήτου μέ παγκόσμια θετική δημοσιότητα λόγω της υποδειγματικής αντιδράσεως της Κυβερνήσεως στήν κρίση του κορωνοϊου επίσης τούς πόνεσε καί τούς πονά. Ειδικώς κατά τήν έναρξη της τουριστικής περιόδου μετά τό lockdown.

Άπό εκεί καί πέρα όμως τό νά ανάγεται ό Έβρος σέ μείζον εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα γιά νά επιλυθούν πολιτικοί λογαριασμοί μεταξύ Κυβερνήσεως καί Αντιπολιτεύσεως άλλά καί εσωκομματικοί λογαριασμοί στις πλάτες της πατρίδος, πάει πολύ.

Ή «Εστία» βασιζόμενη στήν παρατήρηση άλλά καί στήν πληροφόρηση πού έχει τό Σαββατοκύριακο άναψαν τά τηλέφωνα μεταξύ Μαξίμου καί Υπουργείου Εξωτερικών θά επιχειρήσει σήμερα νά φωτίσει τά πράγματα. Θά άποκαλύψει ποιούς υποδεικνύουν και γιά ποιούς λόγους υποδεικνύουν τό Μέγαρο Μαξίμου καί τό Υπουργείο Εξωτερικών ως δράστες τών επιθέσεων μέ κτυπήματα κάτω άπό την ζώνη.

Σέ πρώτη άνάγνωση, στήν Κυβέρνηση, άξιολογουν μέ προβληματισμό τήν ευκολία μέ τήν όποια τόσο ό ΣΥΡΙΖΑ όσο καί ή Ελληνική Λύση υιοθέτησαν τό προβοκατόρικο δημοσίευμα της άγγλικής εφημερίδος «Sun» περί καταλήψεως εκτάσεως 16 στρεμμάτων άπό Τούρκους στρατιώτες στόν ποταμό Έβρο. Αντιθέτως δέν εντυπωσιάζονται άπό τίς δηλώσεις κατά Δένδια πρώην Υπουργού τοϋ ΠΑΣΟΚ μέ πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες, ό όποιος, ώς γνωστόν, είναι καιρό τώρα σέ ανοικτή γραμμή μέ ιστορικό στέλεχος της ΝΔ πού αντιπαθεί τόν Δένδια. Τό μέτωπο αυτό της Αντιπολιτεύσεως τό ένεκάλεσε μέ δηλώσεις του χθές τό πρωί στόν τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», μιλώντας στόν Γιώργο Αυτιά ό Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ό όποιος ζήτησε νά σταματήσει ή μικροκομματική άνευθυνότης.

Σέ δεύτερη ανάγνωση όμως τόσο τό Μέγαρο Μαξίμου όσο καί τό Υπουργείο Εξωτερικών συνεφώνησαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες ότι οι επιθέσεις πού εξαπολύονται γιά τό εθνικό θέμα έχουν καί εσωκομματική πτυχή. Ό Υπουργός Εξωτερικών ό όποιος και στό πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ εδέχθη κτυπήματα κάτω άπό τήν ζώνη μέ ομιλίες άπό τοϋ βήματος έγινε στόχος συγκεκριμένης ομάδος στά social media τό Σαββατοκύριακο. Όμάδος μέ εξαιρετικές επιδόσεις στήν άποδόμηση τοϋ ΣΥΡΙΖΑ, είναι άξια συγχαρητηρίων γι' αυτό. Όμάδος όμως πού εχει συγκεκριμένη σχέση μέ φιλόδοξο Βουλευτή της ΝΔ καί βεβαίως έχει γνωστή εσωκομματική αναφορά πού έρχεται άπό τό πρόσφατο παρελθόν της περιόδου τών μνημονίων. Ή συγκεκριμένη όμάς μέ άναρτήσεις της στό Twitter και στό Facebook υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις τοϋ Ύπουργοϋ Εξωτερικών γιά τόν Έβρο επιχειρώντας νά τόν εμφανίσει πώς κινείται σέ διαφορετική πολιτική γραμμή μέ τόν Πρωθυπουργό!

Ενώ όπως ειναι γνωστό στούς παροικοϋντες οί χειρισμοί στον 'Έβρο άπό τήν άρχή τελούν υπό τήν άπόλυτη γνώση καί έγκριση τοϋ Πρωθυπουργού! Ή επίμαχος άνάρτησις πού έγινε άντικείμενο σχολιασμού στό Μαξίμου έθετε τό έξης ερώτημα: «Πρίν δύο μήνες ό Μητσοτάκης στον 'Έβρο δέν άφησε ούτε ενα εκατοστό νά παραβιαστούν τά σύνορα άπό τήν επίθεση τής Τουρκίας μέσω τοΰ μεταναστευτικού. Τί νόημα εχει αυτή ή άπαράδεκτη δήλωση, κύριε Δένδια;».  Τό γιατί έγινε άντικείμενο σχολιασμοΰ άπό τό Μαξίμου ή άνάρτησις, είναι προφανές. Όπως ειναι διατυπωμένη, θά μποροΰσε κάλλιστα νά άποκομισει κανείς τήν αίσθηση ότι τό Μαξίμου επιτίθεται στόν Υπουργό Εξωτερικών. Πράγμα άνακριβές όπως προκύπτει άπό όσα λέει τό Μαξίμου.

Ισχυρή εντύπωση προεκάλεσε επίσης στό Μέγαρο Μαξίμου καί σέ άλλα κέντρα στήν Κυβέρνηση ότι ό Ηλίας Κασιδιάρης άρχισε τήν εκστρατεία του γιά τήν ίδρυση τοϋ νέου άκροδεξιοΰ κόμματος άπό τήν Μεσσηνία καί άπό συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό τής Καλαμάτας. Στήν όντως παρθενική εμφάνιση του σέ τηλεοπτικό μέσο, καθώς πράγματι οι σταθμοί τών Αθηνών άρνοϋνται νά τόν φιλοξενήσουν, ό τέως Βουλευτής τής Χρυσής Αυγής επετέθη μέσω Καλαμάτας στήν οικογένεια Μητσοτάκη μέ άναφορές σέ συγκεκριμένα μέλη της και στόν' Υπουργό Εξωτερικών Νικο Δένδια γιά τούς χειρισμούς στό Σκοπιανό. Στά είκοσι λεπτά πού διήρκεσε ή συνέντευ ξις του, μόνον αυτά τά δύο ονόματα άνέφερε! Επικεντρώθηκε δέ στό μεταναστευτικό, στήν ισλαμοποίηση καί στά ελληνοτουρκικά, επιτιθέμενος καί στόν Κυριάκο Βελόπουλο επιχειρώντας προφανώς νά δημιουργήσει ρήγμα στά δεξιά τής ΝΔ, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Όριστικά συμπεράσματα γιά τίς διεργασίες στό παρασκήνιο καί γιά τό εάν ήταν τυχαία ή Καλαμάτα τό πιθανώτερον θά εξαγάγουμε όταν πληροφορηθούμε ποιά θά είναι τά στελέχη τοϋ νέου κόμματος, οι άξιωματικοι και οι πανεπιστημιακοί πού άνέφερε ό τέως Βουλευτής. Ποίου παρελθόντος.

Καί τά δύο αυτά γεγονότα σέ συνδυασμό μέ πρόσφατα κοινοβουλευτικά επεισόδια μέ γνωστούς πρωταγωνιστές δέν περνοϋν άπαρατήρητα άπό τόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άπό τόν Υπουργό Εξωτερικών. Οπως επίσης άξιολογοΰνται καί οι διαρροές σέ συγκεκριμένα έντυπα ότι επισκέπτονται τό Μέγαρο Μαξίμου κορυφαία στελέχη τής ΝΔ τά όποια βολιδοσκοπούνται δήθεν γιά τό Υπουργείο' Εξωτερικών.

Ή «Εστία» καταγράφει τό ρεπορτάζ καί εχει νά επισημάνει τό εξής: άπαντες έχουν δικαίωμα στήν διατύπωση γνώμης γιά τις εξελίξεις στά εθνικά θέματά μας, πολύ δέ περισσότερο αν ειναι βαθεις γνώστες αυτών και έχουν άνά πάσα στιγμή πρόσβαση στούς χειριστές τών ζητημάτων. Καί έφ' όσον γίνονται λάθη πρέπει νά επισημαίνονται καί νά διορθώνονται. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, ουτε ό Πρωθυπουργός ουτε ό ' Υπουργός Εξωτερικών. Ή εποχή τών τοτέμ έχε παρέλθει οριστικώς. Και οι ταπεινότητές μας, άπό τόν ιστορικό προμαχώνα αυτής τής εφημερίδος, διατυπώνουμε τις διαφωνίες μας γιά επί μέρους χειρισμούς. Όλοι έχουμε άγωνια γιά τήν πατρίδα, τήν ιδια, υποθέτουμε.

Ωστόσο υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή»: Είναι άνεπιτρεπτο γιά μια Άνοιξη χαμένη, γιά ένα πουκάμισο άδειανό, γιά μιά πικρία δικαιολογημένη, γιά έναν λόγο πού δέν έτηρήθη νά δίδεται βορά στούς άπέναντι, άμφισβητούμενος ώς πρόσωπο πού προορίζεται πρός καρατόμησιν, ό επί κεφαλής τής ελληνικής διπλωματίας. 'Όσα λάθη και άν εχει κάνει. Πολύ δέ περισσότερο νά καθίσταται στόχος επιθέσεων θεατών καί άθεά των, τήν στιγμή πού τό ερευνητικό πλοιο «Φατίχ» βάζει πλώρη γιά τήν νότιο Κρήτη, ό Άκάρ «γρυλίζει», ό Άκσόι άμφισβητει τό σύνορο μας στον 'Έβρο και ή Άγκυρα άπειλει ότι θά στείλει μετανάστες στό Αιγαίο. Ό εχθρός ειναι άπέναντι, όχι στις τάξεις μας. Άς κοιτάξουμε νά τόν εξουδετερώσουμε άντί νά παίζουμε πολιτικά παιγνίδια, ιδίως εσωκομματικά, καί μετά έχουμε όλο τόν χρόνο νά στήσουμε στόν τοίχο τόν Υπουργό Εξωτερικών γιά τυχόν λάθη πού έκανε. Έμεις θά είμεθα άπό τούς πρώτους. Αλλά τώρα υπάρχει μία μόνο λέξις: Ένότης!

ΕΣΤΙΑ

Κλιμακώνουν την κρίση στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι στέλλουν τό «Φατίχ» νοτίως της Κρήτης

ΕΝΤΟΣ τοΰ Ιουλίου σχεδιάζει ή Άγκυρα νά αρχίσει σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, στην περιοχή του «Μνημονίου», τό όποιο παρανόμως έχει υπογράψει μέ τήν Λιβύη. Τό άνεκοίνωσε ό Τούρκος υπουργός Ενεργείας Φατίχ Ντιονμέζ, σέ παρέμβασή του σέ ενεργειακό συνέδριο, όπου ανέφερε ότι ή τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση πρός τήν «κυβέρνηση της Τριπόλεως» γιά τήν έναρξη των σεισμικών ερευνών, τις όποιες θά διεξαγάγει τό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ». Ή ΤΡΑΟ θά ενεργεί έκ μέρους τοΰ καθεστώτος της Τριπόλεως, όπως πράττει σέ περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου υποστηρίζει ότι έχει άδεια άπό τό τουρκοκυπριακό κατοχικό καθεστώς. Χαρακτηριστική είναι εξ άλλου ή αναφορά τοΰ Ντιονμέζ πώς πολλοί άπό τούς βασικούς παίκτες επεχείρησαν νά παρακάμψουν, νά θέσουν έκτος παιγνιδιοΰ τήν Τουρκία, προσθέτοντας πώς εν τέλει ήταν αυτοί πού ετέθησαν έκτος επικαλούμενοι τήν πανδημία.

Τήν ίδια στιγμή, πυρά κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε ό υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Άκάρ ομιλών γιά πρόκληση και προβοκάτσια εις βάρος της χώρας του στο Αιγαίο. Επισκεπτόμενος τήν φρεγάτα «Μπαρμπαρός» πού ναυλοχεί στήν Άλεξανδρέττα της ανατολικής Τουρκίας, ο Άκάρ ομίλησε γιά «παρενοχλήσεις» προφανώς αναφερόμενος σέ κινήσεις τοΰ Ναυτικοΰ και τοΰ Λιμενικοΰ Σώματος γιά τήν προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων. Χωρίς νά διευκρινίζει σέ τί ακριβώς άναφέρεται, ο Άκάρ υπεστήριξε οτι ή Τουρκία προσπαθεί νά επιλύσει τό θέμα μέ διάλογο, τόν όποιο αρνείται ή Ελλάς.

«Εχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια νά επιλύσουμε τά περιστατικά στο πλαίσιο τοΰ διαλόγου και τής αμοιβαίας κατανοήσεως και θά συνεχίσουμε νά τό κάνουμε μετά άπό αυτά» ανέφερε ό Τοΰρκος υπουργός. «Είμεθα υπέρ τών διμερών συμφωνιών, τοΰ Διεθνοΰς Δικαίου, τών σχέσεων καλής γειτονίας καί τοΰ διαλόγου. Δέν είναι άπειλή όταν λέμε ότι θά κάνουμε τά πάντα γιά νά προστατεύσουμε τά συμφέροντά μας. Θέλουμε όλοι νά τό γνωρίζουν αυτό» κατέληξε.

Στο ϊδιο πνεύμα και ό Τοΰρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ό όποιος δήλωσε ότι «μετά τό τέλος τής πανδημίας θά υπάρχει πάλι μεταναστευτικό κΰμα πρός την Έλλάδα». Σέ συνέντευξή του σέ τηλεοπτικό δίκτυο τής Άτταλείας, ό Τοΰρκος υπουργός υπεστήριξε ότι «λόγω τής πανδημίας ή ροή τοΰ μεταναστών επιβραδύνθηκε, άλλά θά θελήσουν νά φύγουν καί νά ξαναπάνε εκεί. Καί δέν το λέω ώς άπειλή».

Συνδυάζοντας τις δηλώσεις τών δύο υπουργών αντιλαμβάνεται κανείς το σχέδιο τών Τούρκων, άλλά καί τήν μανία τους, άφοΰ έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τά θαλάσσια σύνορα πλέον φρουρούνται καί ή Ελληνική Ακτοφυλακή δέν επιτρέπει σέ σκάφη πού κινοΰνται παρανόμως νά περάσουν στά ελληνικά χωρικά ύδατα, άκομη και άν «συνοδεύονται» άπό τουρκικά περιπολικά.

Απάντηση σέ δσα υποστηρίζουν οί Τοΰρκοι ύπουργοί έδωσε ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαμηνύων ότι ή Ελλάδα δέν πέφτει στήν παγίδα τής Τουρκίας πού επιδιώκει στρατικοποίηση τών εντάσεων. «Βρισκόμαστε στόν 21ο αιώνα. Όχι στόν 19ο αιώνα καί στίς λογικές τών κανονιοφόρων» είπε χαρακτηριστικά ό κ. Δένδιας. Εις ό,τι άφορα τά περί εκχωρήσεως εκτάσεως στον Έβρο, ό υπουργός ήσκησε κριτική στήν Αντιπολίτευση επειδή «θέτει τά μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στήν βάσανο τών μικροκομματικών συμφερόντων» καί τό εθνικό συμφέρον νά γίνεται «κλωτσοσκούφι» γιά δημοσκοπικά συμφέροντα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Βελόπουλος: «Να προσέξει ο Δένδιας να μη γίνει υπουργός νέων Ιμίων»

«ΓΙΑ ΠΟΙΟ λόγο έγινε διάβημα, εάν η είδηση δεν ισχύει; Για το κτήμα Νάσιουτζικ ή το κτήμα Καραγκιόζη στην Επανομή; Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο απ' ό,τι φαίνεται στη Νέα Δημοκρατία κι έκαναν "fake news" διάβημα για ένα ανύπαρκτο θέμα» αναφέρει η Ελληνική Λύση, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει: «Από την άλλη, βέβαια, παραμένει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών στην EΡT, σύμφωνα με την οποία "για μερικά μέτρα δεν θα δημιουργήσω ένταση με την Τουρκία". Ποια τετραγωνικά δεν μας λέει όμως! Μήπως είναι του σπιτιού του; ΥΓ.: Τελικά, θα μας πει ο κύριος Δένδιας εάν η Ελλάδα ψήφισε ως πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του OHE τον Τούρκο κύριο Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος και έκανε το τουρκολιβυκό σύμφωνο ως πρόεδρος της επιτροπής στην Τουρκία... Ναι ή όχι;»

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρει ότι «η αλλοπρόσαλλη τακτική ενός υπουργού οδήγησε τη χώρα στον εγκλωβισμό της από την Τουρκία! Ας αφήσει ο υπουργός Εξωτερικών τους γελοίους επιθετικούς προσδιορισμούς που προσάπτει σε αντιπολιτευτικά κόμματα κι ας προσέξει να μη γίνει υπουργός "Νέων Ιμίων"».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σε δήλωσή του ανέφερε: «Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όταν καταλαμβάνεται ελληνικό έδαφος, η απάντηση είναι μία: Ελληνική ανακατάληψη τώρα, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες! Σας το είπαμε από χθες που συνέβη το γεγονός, το αμφισβητήσατε, αλλά δυστυχώς είπατε πάλι ψέματα! Η μόνη λύση για να μην αποδειχθούν συνένοχοι Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΘΡΑΣΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΧΝΑΕΙ TIΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ!

Μαθήματα πατριωτισμού από το κόμμα που ξεπούλησε τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Το παρασκήνιο πίσω από τη σκληρή κριτική

Έλλειμμα διπλωματικής και αμυντικής στρατηγικής απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ιταμές προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στον Έβρο, οι οποίες δεν είναι βέβαιο αν επισύρουν τη δέουσα απάντηση από την πλευρά της Ελλάδας. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ... ξέχασε τα δικά του, όπως την προδοσία της Μακεδονίας και την υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα, και ξαφνικά παραδίδει με θράσος μαθήματα!

Σε μια αξιοσημείωτα σκληρού περιεχομένου ανακοίνωση, η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει πως «όταν μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους, καθώς η «πατριωτική» του πτέρυγα αλλά και φίλιες δυνάμεις, που εκφράζονται από τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, αναρωτιούνται πλέον δημόσια για τους απροσδόκητα χαμηλούς τόνους που τηρεί η ηγεσία του κόμματος έναντι των απαράδεκτων κυβερνητικών χειρισμών.

Αναβαθμίζοντας τώρα την κριτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί απευθείας τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε τρία «κρίσιμα ερωτήματα, μετά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης». Ειδικότερα, ερωτά:

1 Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες, όπως λέει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;

2 Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξή του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι «δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα;»

3 Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;

Με κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι τομεάρχες Αμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος αντίστοιχα, επαναλαμβάνουν προς την κυβέρνηση το αίτημα για επείγουσα ενημέρωση αναφορικά με ό,τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στον Έβρο, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας επιμένει στην αόριστη θέση ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να «αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και εκ των κορυφαίων στελεχών Νίκος Βουτσης δήλωσε χθες: «Δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει στον Έβρο και βεβαίως ανησυχώ, διότι αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν μία... παρεξήγηση, ούτε αποτελούν μια σαπουνόπερα».

Θύελλα αντιδράσεων από ΚΙΝ.ΑΛ., Κουτσούμπα και Κοτζιά

Ομοβροντία επικριτικών σχολίων προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να υποβαθμίσουν την τουρκική πρόκληση στον Έβρο. «Να μας απαντήσει η κυβέρνηση για πόσες δεκάδες μέτρα υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;» σχολίασε δηκτικά το Κίνημα Αλλαγής, που χαρακτήρισε αδιανόητη τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών και ζήτησε την άμεση ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη επισήμανε άκρως επικριτικά ότι «η κατάσταση στον Έβρο αποκαλύπτει με σαφείς όρους είτε αφέλεια είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Την ίδια ώρα, σε περισσότερο δραματικούς τόνους, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προειδοποιεί για τα επερχόμενα, λέγοντας: «Είναι πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μιλά για "καλόπιστο διάλογο" και "θέληση για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία", όμως οι διάλογοι γύρω από το ποια συμφέροντα, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ωφεληθούν με τη σφραγίδα του NATO, των Αμερικάνων και της EE., έχουν μόνο τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς».

«Για ενδοτικούς, άσχετους και εθνικά επικίνδυνους» έκανε λόγο ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας διακριτές αιχμές εκ βάρος του ΣΎΡΙΖΑ για την ήπια στάση που τηρεί, ενώ ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Λαγός χαρακτήρισε τον «υπουργό προδότη και υπόλογο στον ελληνικό λαό για την παραχώρηση ελληνικής γης».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η κυβέρνηση με τη μυστικοπάθεια της και σειρά λαθών δεν πείθει ότι όλα είναι καλά

ΘΡΙΛΕΡ
Τι έγινε πραγματικά στον Εβρο;

Περίεργη προσπάθεια συσκότισης με τη βολική επίκληση των fake news. Διαψεύδουν την εισβολή, αλλά δίνουν συνεχώς διαφορετικές εκδοχές

Κυβερνητικό μπάχαλο με τον Έβρο

 Ερωτήματα για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δείχνουν ότι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά

Η διαχείριση της υπόθεσης στον Έβρο, αντί να καθησυχάσει τους Έλληνες, προκαλεί περισσότερες απορίες και προβληματισμό. Η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να «θολώσει» τα νερά και ουδείς έχει καταλάβει τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε εισβολή, ενώ κάποιες άλλες ότι οι Τούρκοι μπήκαν για λίγο στην επίμαχη ελληνική περιοχή, αλλά... έφυγαν γρήγορα. Μύλος! Ο τρόπος και ο χρόνος με τους οποίους κινήθηκαν τα αρμόδια υπουργεία έχουν προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά την πραγματική διάσταση του θέματος και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» ανέφερε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και έκανε λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Παράλληλα, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» , την ίδια ώρα που διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση» .

Οι ισχυρισμοί για fake news και η αντίφαση από την υποβολή διαβήματος
 Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε» ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα: «Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites; Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο» . Σε συνέντευξή του, επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικες ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

 Λίγο νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».

Ρηματική διακοίνωση
Επισήμανε επίσης πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκιν σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών. Εξάλλου, σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης τονίστηκε ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» , ενώ αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κάρπαθο προς τιμήν του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανταχού παρούσες, εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας, ενώ παράλληλα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε καιρό ειρήνης» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διεμήνυσε ότι «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία», προσθέτοντας ότι «η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία « Η βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι μία, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Βεβαίως, καλές είναι οι δηλώσεις και οι διαβεβαιώσεις, αλλά τα ήξεις αφήξεις, όπως και οι διαψεύσεις που συνοδεύονται από ρηματικές διακοινώσεις -διαβήματα επιτείνουν τα ερωτήματα. Όπως και η βολική επίκληση των fake news για κάθε... δύσκολο θέμα. Αν δεν έγινε τίποτα «περίεργο» γιατί υπήρξε επίσημη διαμαρτυρία στους Τούρκους; Αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε. Και είναι το πιο σοβαρό!

Αμφισβητούν ανοιχτά την υφιστάμενη οριογραμμή οι Τούρκοι

 ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ολοένα και περισσότερο τις προκλήσεις οι Τούρκοι. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, διά του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα» και υποστήριξε:

«Δηλώθηκε στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορο μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να αρχίσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών» .

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου απείλησε εκ νέου με νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα μετά την πανδημία. Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω κορονοϊού σταμάτησαν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά σύνορα, ωστόσο μετά την πανδημία, όπως πρόσθεσε, «δεν το λέω ως απειλή, αλλά οπωσδήποτε οι πρόσφυγες  θα θελήσουν να κατευθυνθούν ξανά προς τα εκεί». Αλλά και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ναυτική βάση στην Αλεξανδρέττα, αναφέρθηκε σε «παρενοχλήσεις στο Αιγαίο», τις οποίες, μάλιστα, χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια». Και συνέχισε: «Παρά τις προσπάθειές μας, την υπομονή και την πρόθεσή μας για καλή γειτονία, δεν μπορώ να εξηγήσω τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Αποτελούν πολύ σοβαρή πρόκληση και δεν τους προσφέρουν τίποτε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χορός Τούρκων κατασκόπων!

Πράκτορες της MIT αλλά και η Πρεσβεία(!) συλλέγουν στοιχεία κατά της Ελλάδας με δικαιολογία τους οπαδούς του Γκιουλέν

Χορό Τούρκων κατασκόπων εντός της ελληνικής επικράτειας αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor του πρώην διευθυντή της εφημερίδας Ζαμάν Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σουηδία, διωκόμενος από τον Ερντογάν. 0 ακτιβιστής δημοσιογράφος εμπλέκει όχι μόνο τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε παιδική χαρά τόσο για την MIT όσο και για Τούρκους κατασκόπους μεταμφιεσμένους σε... διπλωμάτες. Αυτό προκύπτει από τη δημοσίευση μιας σειράς εγγράφων που δείχνουν ότι στη χώρα μας λειτουργούν εκτεταμένα δίκτυα Τούρκων που δρουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ταγίπ Ερντογάν και του καθεστώτος του και μάλιστα κάτω από τη μύτη μας!

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχει ένα κατασκοπικό δίκτυο, το οποίο μαζεύει στοιχεία για Τούρκους αντικαθεστωτικούς που έχουν καταφύγει στη χώρα μας, αλλά με αυτήν την αφορμή βλέπει και ακούει τα πάντα!

Στο άρθρο γίνεται μάλιστα λόγος για επέκταση των παρακολουθήσεων, της παράνομης συγκέντρωσης πληροφοριών και της επιτήρησης δραστηριοτήτων στην Αθήνα τόσο από την MIT όσο και από την τουρκική πρεσβεία σε μαζική κλίμακα που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Κάτι που υποδεικνύει ότι αυτού του είδους τα δίκτυα υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και τον τελευταίο καιρό έχουν εντείνει τη δράση τους.

Σε ένα από τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει ακόμη αμφισβητηθεί με ημερομηνία έκδοσης τη 13η Φεβρουαρίου, η MIT παρέδωσε σε άλλες τουρκικές Αρχές 39 σελίδες πληροφοριών. Πρόκειται για μια αναφορά που ταυτοποι ούσε εκατοντάδες Τούρκους που πέρασαν στην Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσουν από τις εκδικητικές κινήσεις Ερντογάν κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Στο ντοκουμέντο σύμφωνα με το Nordic Monitor αποκαλύπτεται η ύπαρξη εγγράφων σε μια ψηφιακή κρύπτη στους εσωτερικούς servers της τουρκικής αστυνομίας, που καταρτίζονται από την MIT στη χώρα μας και αποστέλλονται προς χρήση από τις τουρκικές Αρχές.

Δεν είναι όμως μόνον η MIT που λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Σε άλλο σχετικό έγγραφο, που επίσης χαρακτηρίζεται απόρρητο, με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2019, Τούρκος αξιωματούχος σημειώνει ότι το γραφείο του είχε λάβει πληροφορίες από την υπηρεσία με τον λατινικό αριθμό V. 0 συγκεκριμένος αριθμός είναι κωδικός για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και προφανώς η συγκεκριμένη αναφορά εστάλη από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Η επιβεβαίωση για τον κώδικα V προκύπτει και από άλλο στοιχείο: Στο παρελθόν άλλο απόρρητο έγγραφο που προερχόταν από το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα από την τουρκική πρεσβεία στη Γεωργία είχε τον ίδιο κωδικό. Από αυτό αποκαλύφθηκε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι των τουρκικών πρεσβειών με συγκεκριμένα καθήκοντα είχαν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από το καθεστώς Ερντογάν για να διεξάγουν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία και άλλες χώρες.

Η τετρασέλιδη αναφορά της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα περιλαμβάνει τα ονόματα 69 Τούρκων συμπεριλαμβανομένων συζύγων και παιδιών που ζουν στην Ελλάδα και έχει επίσης πληροφορίες για ποινικές διαδικασίες εναντίον τους στην Τουρκία.

Στην εικόνα του δικτύου κατασκοπίας μπαίνουν διπλωμάτες και προξενικοί υπάλληλοι, οι οποίοι λειτουργούν στη χώρα μας ως μυστικοί πράκτορες προκειμένου, όπως αναφέρει το Nordic Monitor, να κατασκοπεύουν και να μαζεύουν πληροφορίες στην περιοχή της χώρας που τους φιλοξενεί σε παραβίαση των σχετικών συνθηκών της Γενεύης , καθώς σύμφωνα με αυτές οι διπλωμάτες για να απολαμβάνουν τα προνόμια και την ασυλία τους πρέπει να αποφεύγουν την εμπλοκή σε εσωτερικές υποθέσεις τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κανείς δεν λησμονεί τη σφαγή των Ποντίων

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και φέτος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στις επτά περιφερειακές νεότητες.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και πιο βαριά ευθύνη από το μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά στο μέλλον τέτοιο έγκλημα» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κατά την ομιλία του στην επιμνημόσυνη δέηση για Μεγάλη συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα 353.000 θύματα.

Ο περιφερειάρχης έστειλε μήνυμα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας, σημειώνοντας ότι η μνήμη πηγαίνει πάντα δίπλα δίπλα με το καθήκον.

«Το κράτος καθυστέρησε πάρα πολύ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. Είναι σημαντικό όμως το έθνος μας να μην ξεχάσει ποτέ» τόνισε και σημείωσε ότι δεν μπορεί άλλο η Τουρκία να κλείνει τα μάτια, γιατί δεν υπάρχουν οπτικές σε μια Γενοκτονία. Ιδιαίτερα συγκινημένη, η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε ότι «οφείλουμε να κάνουμε έναν αγώνα που δεν θα έχει τελειωμό για την καθολική αναγνώριση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι «κάθε μέρα οφείλουμε να αφιερώνουμε τις σκέψεις και τις προσπάθειες μας για την καθολική αναγνώριση, καθώς το οφείλουμε στους προγόνους μας και τις επόμενες γενιές».

Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας στην πλατεία της Αγίας Σοφίας από τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον στρατηγό διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, εκπροσώπους της κυβέρνησης, των κομμάτων και παμποντιακών ομοσπονδιών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Ελλάδα ζητά ξανά την επιστροφή των Γλυπτών

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την κινητοποίηση των διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση σε τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά με την επαναδιατύπωση του πάγιου αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους. «Η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, επομένως και της Ακρόπολης, έδωσε την αφορμή στις διεθνείς επιτροπές για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα να επαναδιατυπώσουν το πάγιο αίτημα, το δικό τους αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, για την οριστική επιστροφή τους στον γενέθλιο τόπο τους. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν προϊόν κλοπής και επομένως η Ελλάδα ποτέ δεν θα αναγνωρίσει κατοχή, νομή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ανά τον κόσμο επιτροπές, η διεθνής κοινή γνώμη τάσσεται πλέον ανεπιφύλακτα υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα. Το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι η Αθήνα δεν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν τα μοναδικά αριστουργήματα του Φειδία έχει ήδη καταρριφθεί πριν από 11 χρόνια, όταν εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ενα μουσείο το οποίο τα 11 αυτά χρόνια έχει αποσπάσει τον διεθνή έπαινο για την έκθεση του και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να επανεξετάσει τη στάση του, τώρα που το Μουσείο Ακροπόλεως θα εορτάσει τα γενέθλιά του, στις 20 Ιουνίου 2020.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η προπαγάνδα και η αλήθεια για τον Έβρο

ΠΡΟΚΑΛΕΙ εντύπωση πώς ορισμένες φορές κόμματα και ακραίες φωνές επιχειρούν να αντλήσουν πρόσκαιρα οφέλη ρίχνοντας νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας. Στον Έβρο η κατάσταση είναι γνωστή. Οι Τούρκοι από τον περασμένο Μάρτιο επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες προκειμένου να καταλύσουν τα σύνορα, υποτίθεται για να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ της Τουρκίας εξουδετερώθηκε και η Άγκυρα υπέστη μια στρατηγική ήττα, όχι μόνο στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες της σε σχέση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να χωνέψουν αυτή την ήττα και διαρκώς προκαλούν, είτε με δηλώσεις, όπως αυτές του υπουργού Άμυνας Ακάρ ότι θα μας στείλουν μετανάστες μετά τον κορονοϊό, είτε οργανώνοντας επεισόδια με μετανάστες στα νησιά και τα χερσαία σύνορά μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ απόπειρα της τουρκικής προπαγάνδας ήταν τα fake news ότι τουρκικά στρατεύματα έχουν δήθεν καταλάβει ελληνικό έδαφος στον Έβρο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει βέβαια, ωστόσο ακραίες φωνές, αλλά και κόμματα, δυστυχώς ακόμα και εντός Ελλάδας, προσπαθούν να ανεβάσουν ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε όλοι να έχουμε την ίδια εθνική στάση.

Η ΕΛΛΑΔΑ διαφυλάσσει πλήρως τα σύνορά της και η κυβέρνηση έδειξε την αποτελεσματικότητα, όταν χρειάστηκε, και στο μεταναστευτικό. Οι απαιτήσεις που εγείρει η Άγκυρα, με αφορμή τη μετατόπιση της κοίτης του ποταμού Έβρου τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι χρόνιες, αλλά δεν έχουν καμία βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπλευσε με ακραίους υπερεθνικιστές σε ένα θέμα στο οποίο δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια. Ούτε εισβολή έγινε ούτε Ίμια είχαμε, για να υπάρχει μια τέτοια ισοπέδωση που λειτουργεί σε βάρος των δραματικών γεγονότων της περιόδου του 1995 - 96.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αντιμετωπίζει σθεναρά τις προκλήσεις της Άγκυρας και εξουδετερώνει πλήρως την τουρκική προπαγάνδα. Και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ
Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Δημιουργούν τεχνητή ένταση

Ένα παλαιό γνωμικό αναφέρει: «Γνώμη δικαιούνται να έχουν άπαντες, γνώση όμως ποιοι έχουν;». Με αφορμή τα όσα, τις τελευταίες ημέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας και το θόρυβο που δημιουργήθηκε για δήθεν καταπάτηση ελληνικού εδάφους στην περιοχή Δέλτα του Έβρου, για πολλοστή φορά φαίνεται πως κάποιοι ποντάρουν στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας για δημιουργία συγκρουσιακών εντυπώσεων. Εξάλλου, η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας και ειδικά στα σύνορα του Έβρου, έχει αποδειχθεί πως γενικότερα «πουλάει» ...

Έτσι και με αφορμή τις γεωλογικές αποτυπώσεις των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, για την επέκταση του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και μέχρι τις εκβολές του ποταμού Έβρου, κάποιοι βρήκαν έδαφος, με παραποίηση στοιχείων, για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να δημιουργήσουν τεχνητή ένταση στην περιοχή. Η χειρότερη όμως συνέπεια ήταν πως η παραπληροφόρηση βρήκε ευήκοα ώτα εντός και ελληνικού εδάφους, που αγόγγυστα κάποιοι την αποδέχθηκαν ως δεδομένο.

Χωρίς να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή, τις γεωγραφικές ιδιομορφίες που τπ διέπουν και την ισχύουσα συμφωνία οριοθέτησης, κατήγγειλαν καταπάτηση ελληνικών εδαφών. Όφειλαν όμως να γνωρίζουν και όχι να εκφράζουν γνώμη για ένα τόσο σοβαρό και εθνικά ευαίσθητο θέμα, χωρίς να έχουν τεκμηριωμένη άποψη της ισχύουσας πραγματικότητας. Δυστυχώς χρόνια τώρα πολλοί μιλούν για τον Έβρο και τη Θράκη ως επαΐοντες, χωρίς όχι απλά να γνωρίζουν αλλά και να κάνουν ζημιά. Ποιος είναι ο Εβρος και οι Εβρίτες το αποδείξαμε πρόσφατα στην πράξη και όχι στη θεωρία. Και το να ζεις στα σύνορα είναι τιμή. Αυτό αισθάνονται και οι στρατιώτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν εδώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Απελευθερώνονται από τις 15 Ιουνίου οι διεθνείς πτήσεις

 Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις πτήσεις εξωτερικού. Ηδη οι επιτελείς των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού αποκρυπτογραφούν την αποκλιμάκωση της πανδημίας σε αγορές στόχους ούτως ώστε να επιτρέψουν από τις εν λόγω πηγές άντλησης τουριστών τη διενέργεια πτήσεων. Ειδικότερα, από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» , και από την 1η  Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της τουριστικής περιόδου. Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Για τα νησιά
Οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς από τις 18 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ήρθη ο περιορισμός μετακινήσεων προς την επαρχία και την Κρήτη, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται από σήμερα 25 Μαΐου, οπότε και αίρεται ο περιορισμός και προς τα υπόλοιπα νησιά, και πολύ περισσότερο από την 1η  Ιουνίου, οπότε θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, και από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

 Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις εξωτερικού αφορούν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» , καθώς είναι το μόνο ελληνικό αεροδρόμιο στο οποίο επιτρέπονται διεθνείς πτήσεις. Ο αριθμός των πτήσεων παραμένει εξαιρετικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ενδεικτικά, στις 21 -5- 2020 οι πτήσεις ήταν συνολικά 108, όταν την ίδια ημέρα τον προηγούμενο χρόνο (21- 5 -2019) ήταν στο σύνολο 640. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 83,125%. Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το τετράμηνο Ιανουαρίου Απριλίου 2020, προκύπτει ότι συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 5,45 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας πτώση 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν διακινηθεί 10,4 εκατομμύρια επιβάτες.

Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν στις 63.738 (από τις οποίες 37.670 εσωτερικού και 26.068 εξωτερικού), παρουσιάζοντας πτώση 35,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 99.164 πτήσεις. Η μείωση στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού -εξωτερικού) άγγιξε το 99% τον Απρίλιο. Οι δε αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 6.045, καταγράφοντας μείωση 99,6% σε σχέση με το 2019, όταν είχαν αφιχθεί 1.380.543 επιβάτες. Για τις αμέσως επόμενες ημέρες η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά, δεδομένου ότι δεν θα έχει ακόμη ανοίξει τουριστικά η χώρα. Από την 1 η Ιουνίου όμως, και ιδίως από την 1η Ιουλίου, η εικόνα αυτή αναμένεται να αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς, βάσει των νόμων της αγοράς, εφόσον υπάρξει ζήτηση, θα υπάρξει και προσφορά.

KONTRA NEWS

Την Τετάρτη ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο στην EE για τον προϋπολογισμό

Η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για ένα «εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης»

ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της EE, περνάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τη Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της EE στην περίοδο 2021-2027. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο για ένα «εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης» με προϋπολογισμό έως ένα τρισεκατομμύριο ευρώ (!), ενώ ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έγκριση του οποίου είναι επίσης απαραίτητη για το μελλοντικό πακέτο βοήθειας. Η μεγάλη πρόκληση για την Κομισιόν είναι να συγκεράσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα: θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές, από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν την ανάληψη χρέους; Θα έχουν τη δυνατότητα οι πλουσιότερες χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα μετά την κρίση του κορωνοϊού; Και πώς θα διαμοιραστούν στους υπόλοιπους οι απώλειες που προκαλεί στα κοινοτικά ταμεία η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας;

Να σημειωθεί ότι η Αυστρία του Σεμπάστιαν Κουρτς επιμένει στις αντιρρήσεις της καθώς τόσο σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, όσο και κατά την τελευταία εμφάνισή του μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών (CSU), ο καγκελάριος της Αυστρίας ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο ευρωπαϊκό πακέτο επιχορηγήσεων, συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, οι επιχορηγήσεις θα έφερναν «μία ένωση χρέους από την πίσω πόρτα», παρότι η λογική της ευρωζώνης απαγορεύει αυτή ακριβώς την κοινή ευθύνη. «Δεν θέλουμε ούτε ένωση χρέους, ούτε μία εισαγωγή στην ένωση χρέους από την πίσω πόρτα. Το σημαντικό για μας είναι η περιορισμένη χρονική διάρκεια της οικονομικής βοήθειας», δηλώνει ο Κουρτς.

Το Σάββατο οι αποκαλούμενοι «τέσσερις οικονόμοι» της Ευρώπης, δηλαδή η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, παρουσίασαν τη δική τους αντιπρόταση για παροχή οικονομικής βοήθειας σε εποχές κορωνοϊού. Κατά την άποψή τους οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν πρέπει να λάβουν επιχορηγήσεις, αλλά δάνεια, για χρονική περίοδο δύο ετών, τα οποία θα αποπληρώσουν σε εύθετο χρόνο.

KONTRA NEWS

ΣΟΚ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
18χρονος Αφγανός μαχαίρωσε ομοεθνή του

ΜΑΧΗ για τη ζωή του δίνει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης 21χρονος Αφγαvός ο οποίος τραυματίστηκε χθες το βράδυ στον καταυλισμό της Μόριας, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με μαχαίρια με 18χρονο ομοεθνή του ο οποίος και συνελήφθη.

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο συμβάν σε λίγες ώρες. Όπως είναι γνωστό, προχθές, Παρασκευή, αργά το απόγευμα. 23χρονη Αφγανή δολοφονήθηκε από συνομήλικη ομοεθνή της κατά τη διάρκεια, επίσης, σύγκρουσης με μαχαίρια. Η δολοφόvoς αναζητείται από την Αστυνομία, αφού μετά το συμβάν διέφυγε στα βουνά.

Από την αρχή της χρονιάς στον καταυλισμό έχουν δολοφονηθεί, πάντα με μαχαίρι, πέντε συνολικά αιτούντες άσυλο, ενώ έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 10, όλοι μαχαιρωμένοι. Δυο από τους δολοφόνους διαφεύγουν τη σύλληψη.

Άγριο φονικό
Άγριο φονικό σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Μόρια όταν μια 23χρονη Αφγανή μαχαίρωσε και σκότωσε συνομήλικη ομοεθνή της. Κανείς δεν ξέρει τους λόγους που όπλισαν το χέρι 23χρονης Αφγανής στον καταυλισμό μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας που μαχαίρωσε στο λαιμό και σκότωσε μια 23χρονη ομοεθνή της. Οι πρώτες πληροφορία λένε ότι ο καυγάς ακολούθησε έναν καυγά μεταξύ των παιδιών των δυο γυναικών. Χαρακτηριστικό πάντα της αγριότητας της σύγκρουσης ήταν ότι το θύμα μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΕΟΔΥ στον καταυλισμό κυριολεκτικά σφαγμένη και ήδη νεκρή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΡΟ ΕΚ ΤΑΣΕΙΣ
Του Γιώργου Καπόπουλου

Γεωπολιτική απορρύθμιση

ΑΝ ΟΙ ΗΠΑ τελικά αποχωρήσουν από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», θα ολοκληρωθεί η αποξήλωση του πλέγματος συμφωνιών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που διασφάλιζαν τη λεγόμενη ισορροπία του τρόμου.

Προηγήθηκε η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συνθήκη για τους Πυραύλους Μέσου Βεληνεκούς (INF), που ήταν το δεύτερο βήμα μετά την καταγγελία της Αντιπυραυλικής Συνθήκης ΑΒΜ στην αρχή της δεκαετίας του 2000.

Πέραν της θέσης των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβίασε στην πράξη τις παραπάνω συμφωνίες, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι κινήσεις της αμερικανικής πλευράς υπαγορεύονται με σημείο αναφοράς και την Κίνα.

Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να παραμείνουν στο διμερές πλαίσιο πυρηνικής ισορροπίας με τη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα θα αναπτύσσει αδέσμευτη σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας, πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς και ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπει εναέρια εποπτεία που θα πιστοποιεί ότι δεν έχει επιθετικές προθέσεις;

Η απάντηση των ΗΠΑ στο παραπάνω ερώτημα έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί ως επιθετική κίνηση από τη Μόσχα, χωρίς να έχει επηρεάσει τη συνεχή αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Επιθετική κίνηση, καθώς για το Κρεμλίνο η πυρηνική ισορροπία παραμένει το μόνο πεδίο πραγματικής ισοτιμίας ΗΠΑ Ρωσίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ στα τέλη του 1991.

Από τη μεριά της η Κίνα για να δεχτεί ένα διμερές με τις ΗΠΑ ή τριμερές με τη συμμετοχή της Ρωσίας πλαίσιο έλεγχου και περιορισμών του στρατηγικού της οπλοστασίου θα θέσει ως προαπαιτούμενο τη συνολική αποδοχή της ως υπερδύναμης με ζωτικά περιφερειακά και παγκόσμια συμφέροντα.

Έτσι, οι ΗΠΑ στο όνομα της μελλοντικής στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, ενισχύουν την ψύχωση της περικύκλωσης, που είναι διαχρονικά παρούσα στο Κρεμλίνο, και εκ των πραγμάτων πριμοδοτούν την προσέγγιση Μόσχας - Πεκίνου.

Το 1971-2 οι Νίξον Κίσινγκερ προσέγγισαν την Κίνα του Μάο πριν διαπραγματευτούν με την ΕΣΣΔ του Μπρέζνιεφ ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης. Ο Τράμπ, που φλέρταρε προεκλογικά με μια προσέγγιση με τη Μόσχα για διαπραγμάτευση στη συνέχεια από θέση ισχύος με το Πεκίνο, προβάλλει ως ο σπόνσορας μιας σινο-ρωσικής προσέγγισης.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο ναζισμός, το Ολοκαύτωμα και ο ρόλος του ιστορικού

Ο Σαούλ Φριντλέντερ, συγγραφέας πολλών εμβληματικών βιβλίων για την εξόντωση των Εβραίων, στο έργο του «Σκέψεις για τον ναζισμό» (εκδόσεις Πόλις) συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Στεφάν Μπου και δίνει τις δικές του απαντήσεις για τις αιτίες, αλλά και τις συνθήκες, που επέτρεψαν να συμβεί το, κατά Χάνα Αρεντ, «ριζικό κακό»
Ο Φριντλέντερ ενσωματώνει στο έργο του ημερολόγια, αφηγήσεις και εξιστορήσεις των Θυμάτων, προκειμένου να τους δώσει φωνή, ενώ επιμένει στην ανάγκη του ιστορικού να παραμείνει πιστός στο αρχειακό υλικό της εποχής

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Μπορούν να υπάρξουν βιβλία που να θεωρούνται ιστορικά από άποψη έρευνας, αλλά και αφηγηματικά ως προς τη μέθοδο προσέγγισης, για ένα γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο τον συγγραφέα τους, αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη, τέτοιο όπως το Ολοκαύτωμα; «Ναι» απαντά ο Σαούλ Φριντλέντερ, ο γεννημένος στην Πράγα από εβραϊκή οικογένεια ιστορικός, ο οποίος έζησε στη Γαλλία, ενώ οι γονείς του δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς.

Ο Φριντλέντερ, συγγραφέας πολλών εμβληματικών βιβλίων για την εξόντωση των Εβραίων, στο έργο του «Σκέψεις για τον ναζισμό» (εκδόσεις Πόλις) συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Στεφάν Μπου και δίνει τις δικές του απαντήσεις για τις αιτίες, αλλά και τις συνθήκες, που επέτρεψαν να συμβεί το, κατά Χάνα Αρεντ, «ριζικό κακό».

Οι συζητήσεις διατρέχουν τον 20ό αιώνα και ιχνηλατούν τις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα κατανοητό ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας, με δράστη ένα κατά τα λοιπά από τα πλέον καλλιεργημένα έθνη του κόσμου: τους Γερμανούς.

Γνώριζε ο γερμανικός λαός;

Η μέθοδος του ξεκινά από το ερώτημα κατά πόσο γνώριζε ο γερμανικός λαός το εν εξελίξει έγκλημα, με την απάντηση να είναι καταφατική. Αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία ορισμένων ιστορικών, περίπου τριάντα με σαράντα εκατομμύρια Γερμανοί ήταν ενήμεροι για την εξόντωση των Εβραίων.

Όπως τονίζει, από το 1943 και μετά, αυτό ήταν κάτι που συζητούσαν ευρύτατα οι στρατιώτες οι οποίοι επέστρεφαν από το μέτωπο, οι φήμες οργίαζαν, αλλά ταυτόχρονα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έβλεπε με τα μάτια του γείτονες και γνωστούς να φορτώνονται στα τρένα και να «εξαφανίζονται». Μπορεί, μας λέει, να μην ήξεραν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ναζί, όμως γνώριζαν τι περίμενε τους Εβραίους.

Ένα δεύτερο ερώτημα ήταν εάν γνώριζαν οι Εβραίοι τι τους περίμενε. Σε αυτό η απάντηση του Φριντλέντερ είναι αρνητική. «Αυτή η άγνοια για την τύχη τους εξηγεί εν μέρει την παθητικότητά τους καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», λέει χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι δεν προσπάθησαν να αντισταθούν ή έστω να διαφύγουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, μετά τον πόλεμο οι ακροδεξιοί σιωνιστές του κράτους του Ισραήλ περιφρονούσαν τους επιζήσαντες Εβραίους της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των Εβραίων πίστεψε το αφήγημα των ναζί ότι τους μεταφέρουν στην Ανατολική Ευρώπη σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Φριντλέντερ ενσωματώνει στο έργο του ημερολόγια, αφηγήσεις και εξιστορήσεις των θυμάτων, προκειμένου να τους δώσει φωνή, ενώ επιμένει στην ανάγκη του ιστορικού να παραμείνει πιστός στο αρχειακό υλικό της εποχής. Άλλωστε ο ίδιος πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του αναδιφώντας αρχεία κάθε είδους σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ισραήλ, προκειμένου να αναπαραστήσει και να ανασυνθέσει μια τρικυμιώδη εποχή εθνικισμού, ρατσισμού και ακραίας βίας, μέσα από τις πράξεις και τις παραλείψεις των πρωταγωνιστών της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις αυτές με τον Μπου παρουσιάζει η δεκαετία του 1980, εποχή κατά την οποία ξέσπασε η λεγόμενη «έριδα των ιστορικών». Αυτή αφορούσε την προσπάθεια ορισμένων συναδέλφων του Φριντλέντερ -όπως οι Ερνστ Νόλτε, Μάρτιν Μπρόστσατ και Φρανσουά Φιρέ- να «αναθεωρήσουν» την ιστορία του ναζισμού, ορισμένες φορές εξισώνοντάς τον με τον σταλινισμό, μέσω της έννοιας του «ολοκληρωτισμού». Ο Νόλτε υποστήριζε ότι οι ναζιστικές θηριωδίες ήταν το ανάλογο των εγκλημάτων του Στάλιν και ότι το Αουσβιτς ήταν το κατοπτρικό είδωλο του γκουλάγκ.

Παρότι ο συγγραφέας συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη δημόσια συζήτηση -κυρίως μέσω του Τύπου και διαφόρων συνεδρίων-, από άποψη αρχής δηλώνει ότι απορρίπτει τον διάλογο με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, καθώς, όπως λέει, διακατέχονται από την έμμονη ιδέα ότι οι Εβραίοι επινόησαν την ιστορία της εξόντωσής τους. Φέρνοντας ως παράδειγμα την προσωπική του εμπειρία με τον Νόλτε, διαπιστώνει ότι «πίσω από τους ισχυρισμούς τους κρύβονται όλες οι πατροπαράδοτες αντισημιτικές θεωρίες».

Η τελική λύση
Ακόμα ένα ζήτημα με το οποίο καταπιάνεται το βιβλίο είναι το πότε ελήφθη η απόφαση για την «τελική λύση», αλλά και για τον ρόλο σε αυτήν του ίδιου του Χίτλερ. Ο Φριντλέντερ λέει, συμφωνώντας σε αυτό και με πολλούς άλλους ιστορικούς, ότι η απόφαση για γενική εξόντωση πρέπει να πάρθηκε μεταξύ του φθινοπώρου του 1941 και τις αρχές του χειμώνα του 1942. Στόχος ήταν η εξολόθρευση συνολικά έντεκα εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης, ο οποίος όμως έμεινε «ημιτελής», αφού τελικώς το σύνολο των θυμάτων υπολογίζεται βασίμως στα έξι εκατομμύρια. Η εντολή για ένα τέτοιο δυσθεώρητο «έργο» δεν μπορεί παρά να προήλθε από τον Φίρερ.

Μια άλλη πληροφορία -όχι και τόσο γνωστή- είναι το ότι από αυτά τα έξι εκατομμύρια, τα δύο δολοφονήθηκαν με σφαίρες σε μαζικές εκτελέσεις κυρίως στις χώρες της Βαλτικής και στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση, εκεί δηλαδή όπου δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και όσες εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν από πείνα στα γκέτο ή από την εξάντληση και τις ασθένειες στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Ως κατακλείδα, ο Φριντλέντερ τάσσεται ρητά και κατηγορηματικά κατά της πολιτικής εκμετάλλευσης του Ολοκαυτώματος από την εθνικιστική και θρησκευτικά μισαλλόδοξη Δεξιά του Ισραήλ, η οποία έφθασε στο σημείο να ισχυρίζεται, διά στόματος του πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι σαν τον Χίτλερ.

Το βιβλίο, ένας αυτοβιογραφικός ποταμός, με τη βοήθεια και των αριστοτεχνικών και ουσιαστικών ερωτήσεων του Στεφάν Μπου, δίνει ένα πανόραμα της ζωής ενός σημαντικού ιστορικού, αλλά ταυτόχρονα και του μεγαλύτερου εγκλήματος του 20ού αιώνα, τον οποίο ο Εντσο Τραβέρσο χαρακτήρισε «πεδίο μάχης».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Απειλή βρετανικών δασμών στις ελληνικές εξαγωγές

Με βρετανικούς δασμούς απειλούνται οι ελληνικές εξαγωγές σε περίπτωση που α εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασίλειου και E.Ε. δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), και όπως επισημαίνει η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο η επίπτωση θα είναι σημαντική.

Απειλή για τις ελληνικές εξαγωγές το νέο βρετανικό δασμολόγιο

Ισχυρές οι πιέσεις στην αγορά εάν δεν κλειδώσει η ΣΕΣ μεταξύ Βρετανίας - Ε.Ε.

Δασμοί έως 30% σε ελληνικά προϊόντα

Το Παγκόσμιο Δασμολόγιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύσει και με τις χώρες της EE., σε περίπτωση που οι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους ΣΕΣ. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούμε ότι η επίπτωση σης ελληνικές εξαγωγές αγαθών στο HB. θα είναι σημαντική αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ στο Λονδίνο. Από την εξέταση των ελληνικών εξαχθέντων στο HB. προϊόντων το 2019, με βάση τα στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων, που ξεπερνούν σε αξία τις 500χιλ. λίρες Αγγλίας (84% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών τον συγκεκριμένο χρόνο), καταδεικνύεται ότι: Από τους 185 οκταψήφιους κωδικούς που εμπίπτουν στα παραπάνω κριτήρια, οι 47 απολαμβάνουν μηδενικό δασμό, ενώ οι 138 επιβαρύνονται με δασμό επί της αξίας, που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 30%, ή με δασμό επί του όγκου ή επί των τεμαχίων

Σε 118 οκταψήφιους κωδικούς επιβάλλεται μη μηδενικός δασμός επί της αξίας. Το σύνολο των εξαγωγών μας σε αυτούς τους κωδικούς το 2019 ήταν 410 εκατ. λίρες (44% του συνόλου) και οι αναλογούντες δασμοί, με βάση το UKGT, ανέρχονται σε 29,5 εκατ. λίρες.

Σε 20 οκταψήφιους κωδικούς επιβάλλεται δασμός επί του όγκου ή επί των τεμαχίων. Το σύνολο των εξαγωγών μας σε αυτούς τους κωδικούς το 2019 ήταν 121,5 εκατ. λίρες (13% του συνόλου).

Της Δανάης Αλεξάκη

Με βρετανικούς δασμούς απειλούνται οι ελληνικές εξαγωγές σε περίπτωση που οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ). Και όπως επισημαίνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, η επίπτωση θα είναι σημαντική.

Μια ευρεία γκάμα από νωπά οπωροκηπευτικά εγχώρια προ ιόντα αλλά και τα δυνατά εξαγωγικά χαρτιά της χώρος, που αφορούν το γιαούρτι, τη φέτα και το ελαιόλαδο, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μια σημαντική επιβάρυνση, με αποτέλεσμα να ενταθεί περισσότερο η πίεση σε όρους ανταγωνιστικότητας στη βρετανική αγορά. Σημειώνεται ότι η επιβολή δασμών δεν αφορά μόνο την κατηγορία τροφίμων ποτών.

Στο απευκταίο αλλά υπαρκτό σενάριο να μην κλειδώσει η ΣΕΣ μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., παραγωγοί και βιομηχανία, που έχουν μεγάλη έκθεση επί βρετανικοί εδάφους, καλούνται να προετοιμάσουν στρατηγικές ώστε να θωρακίσουν την παρουσία τους στα βρετανικά ράφια.

To νέο δασμολόγιο
Αναλυτικότερο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο δασμολόγιο του HJB., το οποίο στηρίζεται στην αρχή της ρήτρας του Μάλλον Ευνοουμένου Κράτους και θα αντικαταστήσει το Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2021. Εκτιμάται ότι με την έναρξη ισχύος του Παγκόσμιου Δασμολογίου του HB. (UK Global Tariff UKGT), το 60% των εισαγωγών της χώρος θα είναι αδασμολόγητο, είτε σε όρους ΠΟΕ είτε μέσω υπαρχουσών συμφωνιών προτιμησιακής πρόσβασης στη βρετανική αγορά. Δεν θα εφαρμοσθεί στα εμπορεύματα τα οποία προ έρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, για τις οποίες ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Συστήματος των Γενικευμένων Προτιμήσεων (Generalised System of Preferences). Επίσης δεν θα εφαρμοσθεί στα εμπορεύματα που προέρχονται από χώρες με τις οποίες το Η.Β. έχει συνάψει ή θα συνάψει Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), περίπτωση κατά την οποία εφαρμόζονται οι συμφωνημένοι δασμοί μεταξύ των μερών. To UKGT, το οποίο προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, διαμορφώθηκε στη βάση του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε., με γνώμονα τη διευκόλυνση των εισαγωγών (μηδενικοί δασμοί σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα, κυρίως της ελαφριάς βιομηχανίας), τον περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας και παραγωγής (μηδενικοί δασμοί για προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εγχώριων, πχ στους σωλήνες από κράμα χαλκού).

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την κατάργηση περιττών δασμών, τη στρογγυλοποίηση δασμών σε ομοιόμορφο ποσοστά, τη μετατροπή των αξιών σε λίρες από ευρώ και την απαλλαγή από όλους τους ενοχλητικούς δασμούς (εκείνους κάτω του 2%).

Διατηρήθηκαν ορισμένοι δασμοί σε προϊόντα που υποστηρίζουν επιχειρήσεις του Η.Β., στους τομείς της γεωργίας (πχ αρνί, βόειο κρέας, πουλερικά), της αυτοκινητοβιομηχανίας (10% στα αυτοκίνητα) και της αλιείας, οι οποίοι βοηθούν την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιοχής του HB. Για την προώθηση μιας βιώσιμης οικονομίας και την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, της δέσμευσης άνθρακα και της κυκλικής οικονομίας, μειώνονται ή μηδενίζονται οι δασμοί σε περισσότερα από l00 προϊόντα. To νέο βοτανικό δασμολόγιο είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: https: vww.gov.uk check tarifis l january 202l.

Τρόφιμα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση, προβλέπεται η επιβολή δασμού σε όλα τα τρόφιμα ελληνικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση τον κωδικό 12089000 (άλλα αλεύρια από σπέρματα και Προβλέπεται μεταξύ άλλων και π επιβολή δασμού 12% σε όλες τις κατηγορίες ειδών ' ένδυσης, με εξαίρεση τα βρεφικά, στα οποία ο δασμός ανέρχεται σε 10%. Τα είδη ένδυσης αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 4,1 % των εξαγωγών μας εκ των οποίων 0,1 % τα βρεφικά. ελαιώδεις καρπούς). Οι δασμοί που επιβάλλονται στις βασικές κατηγορίες τροφίμων είναι:

Γιαούρτι (04031011,04031019, 04031013, 04031091), κωδικοί που το 2019 αντιπροσώπευαν αθροιστικά το 6,3% των εξαγωγών μας στο HB., δασμοί από 17 μέχρι 49 λίρες ανά 100 κιλά, ή σε άλλη περίπτωση, 8% επί της αξίας και 10 λίρες ανά 100 κιλά.

Φέτα (04069032), που αντιστοιχεί στο 4,5% των εξαγωγών μας, 126 λίρες ανά 100 κιλά.

Φρούτα νωπά, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα (επιτραπέζια σταφύλια 08061010, σταφίδες 08062010, ακτινίδια 08105000, φράουλες 08101000, κατεψυγμένοι καρποί και φρούτα 08119095, κεράσια 08092900, αποξηραμένα σύκα 08042090), 4,3% των εξαγωγών μας, δασμός 2% 14%.

Παρασκευασμένα φρούτα (ροδάκινα 20087098, 20087079, 20087071, 20087069 και 20087061, δαμάσκηνα 20089978 και 20089972 και μίγματα 20089798, 20089774 και 20089967), 3% των εξαγωγών μας, δασμός 12% 20%.

Ελιές παρασκευασμένες (20057000,20019065), 1,8% των εξαγωγών μας, δασμός 12% 16%.

Παρασκευασμένες ντομάτες (20029031,20021090), 1,4% των εξαγωγών μας, δασμός 14%.

Φρέσκα λαχανικά (07099390, 07070005,07096010), 0,5% των εξαγωγών μας, δασμός 6% 12%

Ελαιόλαδο (15091020, 15091080), 0,4% των εξαγωγών μας, δασμός 104 λίρες ανά 100 κιλά.

Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας (03028410,03044500,03028530), 0,4% των εξαγωγών μας, δασμός 14% 18%. Όσον αφορά επιμέρους προ ιόντα ελληνικού ενδιαφέροντος παρατηρούνται τα εξής:

Θετικό σημείο του UKGT συνιστά η μη επιβολή δασμού στα φάρμακα (κωδικός 30049000, που αποτελεί το πρώτο εξαγόμενο προϊόν μας στο Η.Β., αντιπροσωπεύοντας το 11,3% του συνόλου των εξαγωγών μας στη χώρο, όπως και όλοι οι κωδικοί των κατηγοριών 3003 3006 που αντιστοιχούν αθροιστικά στο 14% των εξαγωγών μας).

Ομοίως, για τους ελληνικού ενδιαφέροντος κωδικούς πετρελαιοειδών (κωδικός 27101921, που αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνόλου των εξαγωγών μας στο HB. και κωδικός 27101947, που εμφανίζεται μόνο στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βλ. παρακάτω).

Στα αρνητικά, η επιβολή δασμού 4% στους χάλκινους σωλήνες (74111010και 74111090) που αντιπροσωπεύουν το 5,9% των εξαγωγών μας, όπως επίσης δασμού 2% στους ηλεκτρικούς αγωγούς (85444995,85444999, 85446010, 85444290 και 85446090) που αντιπροσωπεύουν το 5,3% των εξαγωγών μας.

Ομοίως, η επιβολή δασμού 12% σε όλες τις κατηγορίες ειδών ένδυσης (61044300, 61124190, 61044400,61045300,62114390, 61099020,61046300,61142000, 61044200,61046200,61046900, 61062000,621 l l200,6l091000, 62034290,61103010,62114290 και 62044300) με εξαίρεση τα βρεφικά (62099090) στα οποία ο δασμός ανέρχεται σε 10%. Τα είδη ένδυσης αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 4,1% των εξαγωγών μας, εκ των οποίων 0,1 % τα βρεφικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου