ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει στις γκρίζες ζώνες ο Τσαβούσογλου
Τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και την κρίση των Ιμίων επαναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επίσης, περιέγραψε την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕ ΕΘΑ ως «ρουτίνα» Για «προκλητικές παραβιάσεις» της εθνικής κυριαρχίας, που δεν νομιμοποιούνται ως ρουτίνα, απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
ΔΥΟ UAV ΕΝΟΙΚΙΑΣΕ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Για «γκρίζες ζώνες» μιλάει η Άγκυρα
Ν. Δένδιας: Δεν θα πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία
Συμφωνία με Ισραήλ για την τριετή μίσθωση δύο UAV ισραηλινής κατασκευής, με συνολικό κόστος λίγο κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ.
Η παράδοση των δύο UAV από ίο Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου και όταν αυτά παραληφθούν θα ενταχθούν αμέσως σε αποστολές επιτήρησης των συνόρων
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο επανέφερε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και υπενθύμισε την κρίση των Ιμίων, ενώ παράλληλα υποστήριξε και αυτός ότι η πρόσφατη παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν «πρακτική ρουτίνας».
Η Αθήνα απάντησε χαρακτηρίζοντας παράνομες και προκλητικές τις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Χθες, οριστικοποιήθηκε, επίσης, η συμφωνία για μίσθωση δύο UAV από το Ισραήλ για ενίσχυση των μέσων επιτήρησης των συνόρων της Ελλάδας σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε χθες (τ/σ TV100) ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικός αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησιά, νησίδες, των οποίων η κυριαρχία είναι ασαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων. Δεν συνέβη φέτος κάτι, αλλά κάθε χρόνο υπάρχει μία ένταση. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία ρουτίνα».
Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «στην ανακοίνωσή μας, τονίσαμε ότι οι πρακτικές μας εκεί είναι πρακτικές ρουτίνας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Στον κ. Τσαβούσογλου απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο οποίος και επισήμανε πως «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας". Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμαινε (ρ/σ Real) ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία τη στρατιωτικοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δικαιούται να τα ασκήσει. Δικαιούται να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Όμως, νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση. Θα οδηγήσει σε επιδείνωση», είπε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου».
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες επισημοποιήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ για τη μίσθωση δύο UAV (μη επανδρωμένα αεροχήματα) ισραηλινής κατασκευής σε βάθος τριετίας. Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση για τουλάχιστον δύο χρόνια. Βάσει αυτής, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ.) θα εκμισθώσει δύο UAV τύπου HERON-Mk2, με αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων για τρία χρόνια (θα ανανεώνεται ανά έτος η μίσθωση) με συνολικό κόστος λίγο κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ.
Η παράδοση των δύο UAV θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου και όταν αυτά παραληφθούν θα ενταχθούν αμέσως σε αποστολές επιτήρησης των συνόρων. Στα τέλος της τριετίας εκμίσθωσης η ΠΑ. διατηρεί το δικαίωμα αγοράς, καταβάλλοντας την υπολειμματικό αξία των δύο UAV, που θα υπολογιστεί τότε.
Στον Έβρο
Εν τω μεταξύ, νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα καταγράφηκαν χθες και προχθές στον Έβρο. Το πρώτο έγινε στις 8 το βράδυ της Τρίτης κοντά στο χωριό Μαράσια. Στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που συμμετείχαν σε ενέδρα σε χέρσο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό.
Το συμβάν έγινε αντιληπτό από στελέχη της ΕΛΑΣ. και του Στρατού Ξηράς, που ενημέρωσαν την ηγεσία τους. Τις απογευματινές ώρες χθες νέο, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τυχερό. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν Τούρκοι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ στον αέρα, ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού. Αντίστοιχα επεισόδια κατά μήκος της συνοριογραμμής είχαν προηγηθεί τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Και τότε τα μέλη δύο πλωτών περιπόλων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν πυροβολήσει στον αέρα κοντά στο χωριό Τυχερό.
Αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αποδίδουν τα περιστατικά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή στόχευση των τουρκικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων, στον Έβρο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Τα Δυτ. Βαλκάνια ανήκουν στην Ε.Ε.»
Ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. είπε ότι αναμένει από την Αλβανία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και ζήτησε τη συνεργασία όλων για το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
Την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων επαναβεβαίωσαν με τη «Διακήρυξη του Ζάγκρεμπ» χθες τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., σε τηλεδιάσκεψη κορυφής με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Βο ανία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο). Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ε.Ε.», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την
«αμοιβαία αλληλεγγύη» μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών της περιοχής στην καταπολέμηση της πανδημίας. Τόσο η κ. Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισαν την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τα Δυτικά Βαλκάνια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την εδραίωση του κράτους δικαίου και την πάταξη της διαφθοράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δική του παρέμβαση, τόνισε ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πως «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων». Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αναγνώρισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», ανέφερε και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Το ζήτημα της διεύρυνσης δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την προστασία της ελληνικής μειονότητας. Ευρωπαία αξιωματούχος απάντησε ότι η αλβανική κυβέρνηση «εργάζεται επί των θεμάτων αυτών και ότι η Καμισιόν θα δημοσιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει πολύ σύντομα», στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη αντικατέστησε τα αρχικά σχέδια για μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Κροατίας). Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει ένα πακέτο 3,3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.
Ωστόσο οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν να εξαιρέσουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες. Στην περίοδο αυτή, η Κίνα έστειλε αεροσκάφη με γιατρούς και είδη πρώτη ανάγκης, κερδίζοντας τους επαίνους του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που χαρακτήρισε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. «παραμύθι».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τσίπρας: «Κλειδί» η συμφωνία των Πρεσπών
Η κ. Γεννηματά ζήτησε κατά τη σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας από τη Βόρεια Μακεδονία
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ
Στο ντόμινο των εξελίξεων που δημιούργησε η συμφωνία των Πρεσπών επικέντρωσε την παρέμβασή ταυ στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που συγκλήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζοντας πίσω τον χρόνο στον Ιούνιο του 2018, σημείωσε πως οι υπογραφές στους Ψαρά δες της Φλώρινας ξεκλείδωσαν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ' επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινα.
Χτυπώντας ένα «καμπανάκι» προς το ΚΙΝΑΛ, που δεν είχε στη ρίξει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του ονόματος των γειτόνων σε «Βόρεια Μακεδονία», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η συμφωνία των Πρεσπών προήλθε από δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικός οικογένειας που προέταξαν τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική βούληση αντιμετωπίζεται ο εθνικισμός, ασχέτως του πολιτικού κόστους».
Κάλεσε, μάλιστα, τους ηγέτες του PES να στηρίξουν τον Ζόραν Ζάεφ στις επικείμενες εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε προς τους άλλους Σοσιαλιστές ότι η περυσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών ήταν στη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας όμως τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από την Αλβανία, αλλά και την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας από τη Βόρεια Μακεδονία, στη βάση των συνθηκών που έχει υπογράψει.
Με την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάντα στραμμένη στην οικονομία, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που ανεβάζουν την ύφεση για τη χώρα μας στο 9,7% έδωσαν την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως οι πολιτικές του μετατρέπουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ύφεση και στις απολύσεις.
«Ωστόσο, το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη, αλλά στην προσωπική του επιλογή. Διότι, αν και κυνική, είναι συνειδητή επιλογή του να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχέδια του Ερντογάν και οι κινήσεις της Ελλάδας
Να παρουσιαστούν στην κοινή γνώμη με νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Γιατί οι συμφωνίες περιλαμβάνουν και συμβιβασμούς
Ακόμη και στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο Ερντογάν επιχειρεί να εμφανισθεί ως ο παντοδύναμος ηγέτης μιας ανίκητης αυτοκρατορίας
ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε φέρνει στο προσκήνιο εκκλήσεις για ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, συνεννόηση και συνεργασία, οι οποίες δεν περιορίζονται στη διαχείριση της πανδημίας που έχει πλήξει όλες τις χώρες, μικρές και μεγάλες, πλούσιες και φτωχές, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς.
Δυστυχώς, κάποιοι δεν «πτοούνται» και επιμένουν σε μαξιμαλιστικά οράματα. Μιλούν για ανατροπές διεθνών συνθηκών, επιδιώκουν αλλαγές συνόρων ώστε αυτά να ανταποκρίνονται σε αυτά της καρδιάς τους.
Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ταγίπ Εντογάν δεν θα περιορισθεί, ούτε φυσικά θα εκλείψει. Και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο, ούτε τα Βαλκάνια, τη Λιβύη ή τη Συρία.
Ακόμη και στην αντιμετώπιση της πανδημίας επιχειρεί να Οικοδομήσει την εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη μιας ανίκητης αυτοκρατορίας και αποδίδει σχεδόν μεταφυσικά χαρακτηριστικά στις δυνατότητες της Τουρκίας, διακηρύσσοντας εμφαντικά ότι η χώρα του είναι πιο ισχυρή από τον κορωνοϊό.
Η σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» σημαίνει και επιστροφή στη διαχείριση αυτού του δύσκολου γείτονα, όχι μόνον από τους αρμόδιους πολιτικούς και στρατιωτικούς, αλλά και από τους ακαδημαϊκούς, τους αναλυτές και τους δημοσιογράφους, στον βαθμό που οι τελευταίοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και αποτελούν μέρος της εξίσωσης.
Τα μέτωπα είναι πολλά. Ο Ερντογάν επιδιώκει να προβάλει την ισχύ της Άγκυρας σε ολόκληρη την Ανατ. Μεσόγειο, αν και τίθεται το ερώτημα σε ποιο βαθμό θα το επιτρέψει αυτό η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.
Στη Λιβύη συνεχίζεται η αστάθεια και το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση του εσωτερικού σκηνικού της χώρας και να αξιοποιήσει την επιρροή της αυτή για τη δημιουργία ενός «άξονα» που θα της αποφέρει ενεργειακά, εμπορικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Πέρα από τις βλέψεις του στη Λιβύη και στη Συρία, ο Ερντογάν συνεχίζει και τις προσεκτικά σχεδιασμένες προκλήσεις κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Παράλληλα, οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα την ενέργεια, μεταβάλλουν το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις έρευνες ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και η ιταλική ENI ανέβαλαν τις σχεδιαζόμενες για φέτος γεωτρήσεις.
Η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, όποια μορφή και αν έχει αυτή, αποτελεί μείζονος σημασίας παράμετρο στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρέπει να τη διαχειρισθούμε προσεκτικά, να την αξιοποιήσουμε, αλλά με σχέδιο και αυτοσυγκράτηση.
Το ίδιο ισχύει και για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αρχικά με την Ιταλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και με την Αίγυπτο και την Κύπρο, όπως και με την Αλβανία. Η εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, που θεωρητικά έχει διακομματική υποστήριξη, ενισχύει την Αθήνα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό, ειδικά όσο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τράμπ, στην προσωπική σχέση με τον οποίο έχει επενδύσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Τα διλήμματα πολλά και οι επιλογές όχι εύκολες. Από τη διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού, που βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, και την κατάσταση στα Αιγαίο, με τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, μέχρι το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στον σωστό χρόνο.
Όλα αυτά επιτάσσουν μια πιο συνθετική προσέγγιση και όχι αποσπασματική και συγκυριακή, όπως έλεγε πρόσφατα και βαθύς γνώστης των θεμάτων. Και ισορροπημένη, θα πρόσθετα εγώ.
Γιατί το παζλ δεν περιλαμβάνει μόνο δύο παίκτες. Οι όποιοι σχεδιασμοί οφείλουν να στοχεύουν και στην ανάδειξη του ρόλου που αναλογεί στην Ελλάδα στην περιφερειακή σκακιέρα, όπου, εκτός ημών και της Τουρκίας, έχουν συμφέροντα και οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, αλλά και οι Ισραηλινοί.
Είναι προφανή τα οφέλη μιας κοινής, υπερκομματικής προσέγγισης, ώστε αυτή να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια, κάτι που εκ των πραγμάτων θα της προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ.
Τέλος, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης. Μπορούν να υπηρετήσουν το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον, εάν παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη όλες τις πτυχές των ζητημάτων, και το πράξουν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Γιατί οι συμφωνίες που αντέχουν στον χρόνο περιλαμβάνουν και συμβιβασμούς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ
Την Ελλάδα επιθυμούν να επισκεφθούν, όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας είτε όχι, με στόχο να διερευνήσουν το έδαφος για επενδύσεις.
Η επιθυμία αυτή εκφράστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον αρμόδιο για θέματα έρευνας και τεχνολογίας υφυπουργό Χρίστο Δήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ραντεβού κλείστηκε με τη μεσολάβηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ (φωτ.).
Επικεφαλής της ομάδας των στελεχών ήταν ο κ. Ερικ Στιούαρτ, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Αμερικής - Κεντρικής Ευρώπης.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα στελέχη που έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, προέρχονται από τις εταιρείες Oshkosh Defense, American Science & Engineering, Amgen, Bell Textron, Boeing, ExxonMobil, General Electric, Jacobs, L3Harris, Lockheed Martin, Medtronic, MetLife, Merck, Motorola Solutions, Phillip Morris International, S2 Global και Raytheon.
TA NEA
ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΕΤΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Προβλέψεις σοκ της Κομισιόν
Βαθιά ύφεση και έκρηξη ανεργίας στο 20% - Αποκαρδιωτική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μεταξύ άλλων μιλά για απώλεια 160.000 θέσεων εργασίας φέτος λόγω του κορωνοϊου - Ελπίδες για ανακάμψη 7,9% το 2021
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Πρωταθλήτρια στην ύφεση ανακηρύσσεται η Ελλάδα για το 2020 καταγράφοντας, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, τον μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης και ως εκ τούτου οι προβλέψεις προοιωνίζονται ένα λαβωμένο έτος για την οικονομία και κυρίως για την απασχόληση. Το δυνατό σημείο της ηλιόλουστης μας χώρας, ο τουρισμός, μετατρέπεται σε βαρίδι λόγω της πανδημίας και το έτος θα καταγράψει ύφεση 9,7% ( 9,5% Ιταλία, 9,4% Ισπανία), εκτοξεύοντας την ανεργία στο 20%. Οι εκτιμήσεις αυτές απέχουν κατά πολύ τόσο από το δυσμενές σενάριο (7,9%), όσο και από το βασικό (4,7%) που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η Κομισιόν κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, υπογραμμίζοντας επίσης πως λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται και δεν υπολογίζει τη ρευστότητα με εγγυοδοτικά προγράμματα ύψους 7 δισ. ευρώ.
Η εικόνα, πάντως, που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις είναι αποκαρδιωτική, καθόσον η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από την παρούσα κρίση, με απώλειες άνω των 160.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία δέχεται ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του τουρισμού και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων . Για να γίνει αντιληπτή η καταλυτική σημασία του τουρισμού το 2019, η συνεισφορά στο ΑΕΠ έφτασε τα 25 δισ. ευρώ, δημιουργώντας κοντά στις 700.000 θέσεις (γ' τρίμηνο κάθε έτους), όπερ μεταφράζεται σε ένα ποσοστό στα πέριξ του 13%. Αν ληφθεί υπόψη και ο πολλαπλασιαστής του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 30%.
Παρά την άμεση πολιτική αντίδραση, η Κομισιόν αναφέρει πως η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση, συμπληρώνοντας πως αναμένεται ανάκαμψη το 2021. Η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση 9,7% φέτος ( 7,7% στην ευρωζώνη) και το 2021 ανάκαμψη 7,9%, έναντι 6,3% στην ευρωζώνη. Οι επενδύσεις θα καταγράψουν πτώση 30%, αλλά ανάκαμψη 33% του χρόνου. Η ανεργία θα ανέλθει στο 19,9%, στο υψηλότερο επίπεδο πανευρωπαϊκά, ενώ θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021, ενώ προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 3,7% φέτος, με άνοδό της κατά 3,8% το 2021.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται στο 6,25% το 2020 και 2% το 2021, ενώ το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 196%, πριν μειωθεί στο 183% το 2021.
ΑΠΟΤΟΜΟ... ΦΡΕΝΟ. Η πανδημία έκλεισε την έξοδο στο τούνελ που βρίσκεται η Ελλάδα από το 2010. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2020 με ισχυρές βάσεις (1,9% ανάπτυξη), ενώ μειώθηκε η ανεργία στο 17,3%. Οι βασικές επιπτώσεις του lockdown αναμένονται στο β' τρίμηνο του έτους, ωστόσο ο τουριστικός κλάδος πιθανόν να επηρεαστεί και το γ' τρίμηνο, καθότι οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ. Οπως εξηγεί, πάνω από το 70% των τουριστικών εσόδων συλλέγονται τους θερινούς μήνες, ενώ τα εμπόδια μετακίνησης θα έχουν μεγάλη επίπτωση στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών και η ιδιωτικά κατανάλωση προβλέπεται να βιώσει ισχυρή πτώση το 2020. Τα δημοσιονομικά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η έκθεση, θα αποτελέσουν μαξιλάρι για τις καταναλωτικές δαπάνες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ταχύτερη ανάκαμψη το 2021. Σημειώνει δε πως το μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται στο 6,9% του ΑΕΠ και υπογραμμίζει πως οι επενδύσεις αναμένεται να επηρεαστούν πολύ από την αυξημένη αβεβαιότητα και τον χαμηλότερο τζίρο. Ομως, σημειώνει πως η στήριξη ρευστότητας που παρέχουν ελληνική κυβέρνηση και EE θα βοηθήσουν τις εταιρείες να επιταχύνουν την ανάκαμψη. Εκτιμά, επίσης, πως οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν περισσότερο, οδηγώντας σε πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.
TA NEA
Πάολο Τζεντιλόνι
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ένα νέο Μνημόνιο
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της EE μιλάει στα «ΝΕΑ» για την οικονομική κρίση που απειλεί την Ευρώπη και αναφέρεται στα βήματα στήριξα που πρέπει να γίνουν, ενώ προβλέπει επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη για τη χώρα μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊοϋ εξέφρασε κατηγορηματικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στα «Νεα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι παρά την υψηλή ύφεση της φετινής χρονιάς η χώρα θα ανακάμψει δυναμικά το 2021.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες σε μικρά ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, για το αν η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, ο ιταλός επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά: «Σίγουρα όχι». Επεξήγησε ότι «δυστυχώς η κρίση ήρθε τη στιγμή που η Ελλάδα ύστερα από έτη θυσιών επέστρεφε σε καλύτερο επίπεδο δημόσιων οικονομικών και οικονομίας, κάτι που είναι κατανοητό και λαμβάνεται υπόψη από όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια». Υποστήριξε τη διαπίστωσή του ανατρέχοντας σε σχετικές αποφάσεις, όπως της ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών ΡΕΡΡ παρά τις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων και την απόφαση του Eurogroup στο πλαίσιο της ρήτρας γενικής διαφυγής να αναστείλει τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για τη φετινή χρονιά, διότι δεν είναι «πλέον επιτεύξιμοι». Ο αρμόδιος επίτροπος σημείωσε ότι η δομή της ελληνικής οικονομίας και ορισμένοι τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, είναι ευάλωτοι στην κρίση, αλλά αν δούμε τις προβλέψεις μας για την επόμενη χρονιά, βλέπουμε ουσιαστική ανάκαμψη για την Ελλάδα, που επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγησή μας είναι θετική. Η προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 με ρυθμό 7,9% είναι ίσως η υψηλότερη στην EE, όχι μόνο στην ευρωζώνη. Η πρόβλεψη μας δείχνει ότι «η Ελλάδα πλήττεται σφοδρά φέτος από την κρίση, αλλά η δυναμική της χώρας να επανέλθει σε ισχυρή ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή».
ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίζει τη δυναμική αυτή ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι κινείται στα επίπεδα της Κίνας. Δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική . Προϊδέασε, εξάλλου, ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι θετική, παρότι δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι πλεονασματικοί στόχοι. Σε δύο εβδομάδες θα δημοσιεύσουμε την έκθεση της πρόσφατης θετικής συνεργασίας που είχαμε με τις ελληνικές Αρχές είπε, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup του Ιουνίου θα συζητηθεί το αίτημα για την αλλαγή της χρήσης ANFA και SNPs . Αλλωστε, νωρίτερα με αφορμή την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν είχε δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο.
«ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ TON ΚΙΝΔΥΝΟ». Γενικότερα για ευρωζώνη και EE ο Τζεντιλόνι τόνισε την ανάγκη επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής τη φετινή χρονιά, αποκλείοντας να κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για χώρες με υψηλό χρέος ή έλλειμμα, τοποθετώντας σε μεσοπρόθεσμη προοπτική την επιστροφή σε περισσότερο ισορροπημένες δημοσιονομικές πολιτικές. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να δράσουμε για να αποφύγουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τους κινδύνους της κοινής κρίσης, που οδηγεί σε διαφοροποιημένες επιπτώσεις μεταξύ των κρατών μελών, θέτοντας στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής το Ταμείο Ανάκαμψης που ετοιμάζει η Κομισιόν.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος» είπε. Να μειώσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής απόκλισης με τα κριτήρια, που θα εφαρμοστούν, να δίνουν προτεραιότητα σε χώρες, περιοχές και ακολούθως σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι εαρινές προβλέψεις υποστηρίζουν ισχυρά την ιδέα ενός πλάνου ανάκαμψης με σοβαρό επίπεδο χρηματοδότησης τόνισε, δίνοντας το στίγμα των κατευθύνσεων του Ταμείου. Οι επιχορηγήσεις είναι ουσιώδους σημασίας για τις μεσαίες και ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις σε τομείς που έχουν χτυπήσει σκληρά τα λουκέτα και η κρίση τόνισε, σημειώνοντας ότι το κομμάτι που θα αποφασιστεί για επιχορηγήσεις θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τέτοιες περιπτώσεις. Ενας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων στον τουρισμό αγωνίζονται όχι απλά για ρευστότητα, αλλά για επιβίωση δήλωσε. Οσον αφορά τα δάνεια, που θα προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ότι είναι χρήσιμα με μεγάλη διάρκεια ωρίμασης για κράτη και μεγάλες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν θέματα ρευστότητας. Τονίζοντας, αρκετές φορές, την ανάγκη τα δάνεια να είναι μακράς διάρκειας δήλωσε: «Η διάρκεια των δανείων είναι πολύ σημαντική. Συζητήσαμε, τα κράτη μέλη συζήτησαν, προστάσεις για πιθανή ωρίμαση των δανείων στο διηνεκές, αλλά πέρα από αυτή την προοπτική, η διάρκεια της ωρίμασης είναι σημαντική, ειδικά για κράτη με υψηλό χρέος». Παράλληλα, όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει πανευρωπαϊκό εργαλείο για να υποστηρίξει από την πλευρά του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείες που κινδυνεύουν με πτώχευση ως αντιστάθμισμα στις ανισορροπίες που προκαλεί στην ενιαία αγορά η δυνατότητα χωρών με ισχυρή δημοσιονομική θέση να εκμεταλλευτούν με καλύτερα αποτελέσματα την τρέχουσα ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες και στις κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον θα περιλαμβάνει έναν κοινωνικό πυλώνα, ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση, που δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στα ποσοστά ανεργίας. Ειδικότερα για μέτρα που αφορούν τον τουρισμό, η επανεκκίνηση του οποίου ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, ο Τζεντιλόνι είπε ότι θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Κομισιόν.
ΓΙΑ TO ESM. Σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή του ESM δήλωσε ότι η Κομισιόν θα αποστείλει σήμερα πακέτο προτάσεων στο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει την Παρασκευή, ώστε «να είναι δυνατόν οι κανόνες που είχαν συναφθεί υπό τελείως διαφορετικό σενάριο, να ανατρέπονται», περιορίζοντας τις προϋποθέσεις της πιστωτικής γραμμής της πανδημίας στη συνέπειά τους με δαπάνες προς την υγεία και υγειονομικές κατευθύνσεις. «Μία κοινή κρίση επηρεάζει όλα τα κράτη και η χρήση αυτού του εργαλείου είναι σήμερα εντελώς διαφορετική» είπε.
Σχετικά με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου υποστηρίχθηκε πλήρως η θέση της Κομισιόν για την υπεροχή του δικαίου της EE έναντι των κρατών μελών, ενώ υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής». Θεωρεί ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αλληλεγγύη; «Δεν θα έχουμε τέτοιες επιπτώσεις, ως θεματοφύλακες των συνθηκών θα δράσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, όπως έχουμε κάνει με άλλες αποφάσεις σε άλλες χώρες». Παράλληλα, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν θα επιδράσει το Ταμείο Ανάκαμψης, αντίθετα «αποτελεί κίνητρο». Τη χαρακτήρισε δε «παράδοξο» με δεδομένο τις εκκλήσεις Ντράγκι και Λαγκάρντ προς τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής και να μη στηρίζονται μόνο στην ΕΚΤ.
Είπε...
Δυστυχώς η κρίση ήρθε τη στιγμή που η Ελλάδα ύστερα από έτη θυσιών επέστρεφε σε καλύτερο επίπεδο δημόσιων οικονομικών και οικονομίας, κάτι που είναι κατανοητό και λαμβάνεται υπόψη από όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια
TA NEA
Δεν κάνει πίσω η ΕΚΤ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Κινδύνους για την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και απειλή για την ισχύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκαλεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που ουσιαστικά αμφισβητεί τη νομιμότητα της χάραξης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Πρόκειται για την προχθεσινή ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, πίσω από την οποία κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, πολιτικοί, οικονομολόγοι και αναλυτές, βλέπουν γερμανική προσπάθεια υπονόμευσης των στόχων για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Το γερμανικό δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση της Γερμανίας να εξετάσει εάν η πολιτική της ΕΚΤ και ειδικά η απόφαση για νέες αγορές κρατικών ομολόγων δεν αντιβαίνουν στην επίτευξη άλλων αντικειμενικών στόχων από την τράπεζα. Επίσης το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες διορία για να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων με βάση το πρόγραμμα χάραξης νομισματικής πολιτικής ή αλλιώς να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό η γερμανική κεντρική τράπεζα.
Με την κίνησή του αυτή το συνταγματικό δικαστήριο προκάλεσε μεγάλη έκπληξη αλλά και κύμα αντιδράσεων στην κοινότητα των νομικών και των οικονομολόγων, αφού ουσιαστικά παρέκαμψε απόφαση του 2018 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει τότε ότι οι αγορές των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι νόμιμες.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που εθνικό δικαστήριο κάποιας χώρας της ευρωζώνης αμφισβητεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό θα μπορούσε στην πορεία να υπονομεύσει γενικότερα την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης με την κίνησή του αυτή το γερμανικό δικαστήριο πλήττει και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, η οποία κινείται τελείως αυτόνομα, όπως είναι ο σκοπός και η εντολή της, προκειμένου να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΥΡΑ. Ανάμεσα στους μεγάλους επικριτές της παρέμβασης του γερμανικού δικαστηρίου ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος αναρωτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter με βάση ποια νομοθεσία παρεμβαίνει στο θέμα χάραξης νομισματικής πολιτικής το γερμανικό δικαστήριο.
Πιο επιθετικός ήταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος χαρακτήρισε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ ως ακρογωνιαίο λίθο για τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως κανένα συνταγματικό δικαστήριο δεν θα πρέπει να αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Σε δική της ανακοίνωση η ΕΚΤ σημείωσε ότι συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει λάβει ήδη από το 2018 απόφαση για το θέμα. Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων η ΕΚΤ, «το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται σε επίπεδα που συνάδουν με τον μεσοπρόθεσμο στόχο και ότι η δράση της νομισματικής πολιτικής που αναλαμβάνεται για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του και σε όλες τις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι η ΕΚΤ ενεργεί σύμφωνα με την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Έβαλε ξανά γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
Ο ΜΕΒΛΟΥΤ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο. Στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV100 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «στο Αιγαίο, όπως ξέρετε, υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν τα νησιά, οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως πρακτική ρουτίνας όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο: «έχουμε ανακοινώσει πως η αντίδρασή μας, η δραστηριότητά μας εδώ είναι πρακτική ρουτίνας. Τέτοιες εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με διάλογο και MOE, όμως το τελευταίο γεγονός ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στη δική μας πρακτική ρουτίνας», δήλωσε.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
«Κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι»
«Η ΕΛΛΑΔΑ έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής Ε.Ε. Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και απηύθυνε μηνύματα τόσο προς τη Β. Μακεδονία όσο και την Αλβανία. Συγκεκριμένα, κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας». Αναγνώρισε, εξάλλου, την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ«GUARDIAN» KAI «DER SPIEGEL»
Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της
Η χώρα μας και η Τσεχία εντάχθηκαν στην ομάδα των επτά κρατών με τις πλέον επιτύχεις εκστρατείες αντιμετώπισης του κορονοϊού, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του καγκελάριου της Aυστρίας
ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της Ελλάδας να αποκτήσει μέρος του χαμένου της κύρους μέσω της επιτυχίας της στη διαχείριση της πανδημίας αναφέρει ο βρετανικός «Guardian» σε ανάλυση του που δείχνει ότι οι χώρες του ανατολικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, τα πήγαν καλύτερα στην υγειονομική αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον «Guardian», η σύγκριση μεγεθών δείχνει ότι ακόμη και οι πλέον πληγείσες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις στη μη διάδοση του ιού, με την περίπτωση της Σλοβακίας να ξεχωρίζει, καθώς κατέγραψε μόνο 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 25 θανάτους.
Καθοριστικό το lockdown
Οι παράγοντες οι οποίοι θεωρείται ότι συνετέλεσαν στο φαινόμενο, πέραν της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, ποικίλλουν: από τον χαμηλότερο μέσο όρο ζωής, που σημαίνει λιγότερους ηλικιωμένους πολίτες, τη χαμηλότερη πυκνότητα του πληθυσμού, τις λιγότερες πτήσεις από και προς την Κίνα. Ο σημαντικότερος λόγος, ωστόσο, κατά τη βρετανική εφημερίδα είναι η υιοθέτηση του μέτρου του lockdown στην αρχική φάση της εξάπλωσης του νέου ιού, κάτι που συνέβη και στην Ελλάδα.
Σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε και το γεγονός ότι υπήρχε ο φόβος κατάρρευσης των συστημάτων υγείας από μια μαζική εξάπλωση τύπου Ιταλίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Τσεχία εντάχθηκαν στην ομάδα των επτά κρατών με τις πλέον επιτυχείς εκστρατείες αντιμετώπισης του κορονοϊού, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Στον «επιτυχημένο δρόμο της Ελλάδας» μέσα στην κρίση αναφέρεται και άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel». Όπως γράφει, «παρά τις αντιξοότητες και τις προσδοκίες των περισσότερων ειδικών, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει απροσδόκητα καλά την πανδημία του κορονοϊού, αν και είχε τις προϋποθέσεις σοβαρής κρίσης, λόγω των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του γηρασμένου πληθυσμού της».
Η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες, κατά το γερμανικό περιοδικό: ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ακούσει από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις από Έλληνες επιστήμονες και διαβουλεύτηκε διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, όπως τον Ηλία Μόσιαλο. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις, με τα περιοριστικά μέτρα να ξεκινούν πολύ γρήγορα. Το δημοσίευμα σχολιάζει και τη στάση των πολιτών, λέγοντας ότι «οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση και έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», ενώ ως τέταρτος και τελευταίος λόγος αναφέρεται ότι η Ελλάδα εργάστηκε για να αυξήσει τον αριθμό των κλινών Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία κατά περισσότερο από 70%.
ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ
Ανοίγουν σύνορα από 15 Μαΐου
ΜΕΤΑ τη συμφωνία των πρωθυπουργών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Σκοτ Μόρισον και Τζασίντα Αρντερν, για ενιαίο χώρο ελεύθερων ταξιδιών αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τη σκυτάλη πήραν οι χώρες της Βαλτικής.
Χθες οι πρωθυπουργοί Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας ανακοίνωσαν το άνοιγμα των συνόρων για όλους τους πολίτες τους από τις 15 Μαΐου, δημιουργώντας έναν «ταξιδιωτικό θύλακα» στη Βαλτική, που θα είναι και ο πρώτος του είδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για «μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα» μίλησε o Εσθονός πρωθυπουργός, Γιούρι Ρότας, ενώ ο Λιθουανός ομόλογός του, Σαούλι Σκβερνέλις, διευκρίνισε ότι η καραντίνα των 14 ημερών θα διατηρηθεί, αποκαλύπτοντας ότι Πολωνία και Φινλανδία ενδιαφέρονται να μπουν στο κλαμπ.
«Φούσκα»
Η δημιουργία ασφαλών ταξιδιωτικών ζωνών ανάμεσα σε γειτονικές χώρες (που αποδίδεται με τον αγγλικό όρο ταξιδιωτική φούσκα ή travel bubble) φαίνεται πως θα αποτελέσει μέρος της νέας διεθνούς κανονικότητας.
Να σημειωθεί πως αυτό δεν είναι ακριβώς το μοντέλο που επιθυμεί η Ε.Ε., καθώς το γραφείο της Κομισιόν στη Λιθουανία, τόνισε πως η άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ όλων των κρατών - μελών οφείλει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και όχι επιλεκτικά.
Ωστόσο, οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής (πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και μέλη της Ε.Ε. και της Συνθήκης Σένγκεν από το 2004 και το 2007, αντίστοιχα) διατηρούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς και βιάζονται να διασώσουν τον τουρισμό τους.
Όλες τους άλλωστε έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, καθώς τα καθημερινά τους κρούσματα δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού και οι θάνατοι συνολικά τους 120 (55 στην Εσθονία, 48 στη Λιθουανία και 17 στη Λετονία).
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Τσαβούσογλου μας απειλεί με νεα Ίμια!
Αμφισβήτησε ευθέως την ελληνικότητα νησιών και ζήτησε διάλογο για την κυριαρχία τους
Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς χθες το μεσημέρι στον Εβρο
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ελληνικών νησιών του Αιγαίου αμφισβήτησε ευθαρσώς χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συστήνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να επιλύσουν τα προβλήματα που έχει επινοήσει η Άγκυρα.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως με τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα η Τουρκία δεν αποκτά νομικά επιχειρήματα. Ο θρασύς κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ανεπίλυτα προβλήματα» με την Ελλάδα την υφαλοκρηπίδα και τα όρια του FIR Αθηνών. Από την άλλη, όπως προκλητικά ανέφερε, «υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής», κάνοντας ειδική αναφορά στα Ίμια και στην κρίση του 1996, θέλοντας έτσι να προβάλει και τη στρατιωτική απειλή.
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε διά του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό "ρουτίνας". Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
Λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στον Real FM ο Νίκος Δένδιας είχε σημειώσει πως «η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο», τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που τείνει η Αθήνα, κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά η χώρα μας έχει υποχρέωση να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μία αποστροφή του λόγου του κ. Δένδια, ωστόσο, προκάλεσε ερωτήματα. «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» είπε, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως παγίδα, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί αν το καθεστώς Ερντογάν αποφασίσει να στείλει συνοδεία πολεμικών πλοίων γεωτρύπανο για να κάνει γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης; Η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει διπλωματικά; Θα επιτρέψει εισβολή ανάλογη αυτής στην κυπριακή ΑΟΖ; Εχει αποδειχθεί πως ο «σουλτάνος» δεν καταλαβαίνει από διπλωματία, παρά μόνο όταν του απαντάς στη... γλώσσα του.
Στο μεταξύ χθες οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο: Εστειλαν έξι μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, και πραγματοποίησαν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Καταγράφηκαν μάλιστα και τέσσερις εμπλοκές μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών μαχητικών που αντέδρασαν στην αναχαίτιση. Έπειτα από αρκετές ημέρες πάντως δεν έγινε υπέρπτηση. Επίσης, νέο περιστατικό με πυροβολισμούς από Τούρκους σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στον Εβρο. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο χωριό Τυχερό από Τούρκους αστυνομικούς που περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού. Σημειώνεται πως την Τρίτη την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΕΝ ΤΟΥ
Ερωτήματα για την απροθυμία του πρώην πρωθυπουργού να βάλει φρένο στην Κεραμέως για τον περίεργο ιμάμη της Κω
Η υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έχει γνωστή πολιτική και προσωπική στάση έναντι της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλοι συζητούν ότι ακόμα και ο πολιτικός μέντοράς της Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί (ή δεν ενδιαφέρεται) να τη συνετίσει.
Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική της υπέρ της ίδρυσης τζαμιών, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρόδο, χωρίς να υπάρχουν τα πλήρη εχέγγυα ότι η τουρκική πλευρά δεν θα βρει ευκαιρία να καπηλευθεί τα συναισθήματα των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών που βρίσκονται στο στόχαστρο της.
Ωστόσο, η κυρία Κεραμέως τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό της, εγκρίνοντας τον διορισμό ενός περίεργου ιεροδιδασκάλου ως προσωρινού ιμάμη στην Κω, καθώς ο επί σειράν ετών ιμάμης αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα και απουσιάζει. Παρά τις αντιρρήσεις στελεχών του υπουργείου Παιδείας και άλλων συναρμόδιων φορέων, η κυρία Κεραμέως επιμένει στην επιλογή της για την Κω και αδιαφορεί για τον παρελθόντα βίο και την παρούσα πολιτεία του προσωρινού ιμάμη.
Είναι, επομένως, φυσιολογικό το ερώτημα: Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε σούρτα φέρτα (σαν κονφερασιέ) σε μια υπερυψωμένη πασαρέλα στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης της κυρίας Κεραμέως, για να της φέρει σταυρούς πέρυσι, δεν θα παρέμβει; Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κάποτε δάκρυζε για τη Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, όπου η Τουρκία υλοποιούσε και υλοποιεί υπόγεια σχέδια, θα συνετίσει το πουλέν του Ξέχασε ότι κάποτε κατηγορούσε τον αείμνηστο πρόεδρο της Ν.Δ. Μ. Εβερτ ότι δεν είχε βρει για τα ψηφοδέλτια του κόμματος «εθνικά σκεπτόμενους» μουσουλμάνους, ενώ ο ίδιος δήλωνε μοναδικός υπερπατριώτης και τους απέκλειε όλους από την πάλαι ποτέ Πολιτική Άνοιξη;
ΕΣΤΙΑ
Μήνυμα Μητσοτάκη σέ Σκόπια καί Αλβανία
Νά σεβασθούν τίς δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδος άλλά και νά προστατεύσουν τά δικαιώματα των Ελλήνων πού ζουν στά εδάφη τους. κάλεσε τίς ηγεσίες των Σκοπίων καί της Αλβανίας ό Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τήν χθεσινή παρέμβασή του στήν τηλεδιάσκεψη Κορυφής EE - Δυτικών Βαλκανίων, ό Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει νά κρατηθεί ζωντανή ή ευρωπαϊκή προοπτική τών χωρών αυτών.
Αναφερόμενος στά Σκόπια ζήτησε νά σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους πού απορρέουν άπό τήν Συμφωνία τών Πρεσπών, λέγοντας ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο γιά τήν ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονος».
Ό κ. Μητσοτάκης μίλησε θετικά γιά τήν πρόοδο πού έχει σημειώσει ή Αλβανία. Ωστόσο επεσήμανε ότι δέν είναι αρκετή και αναμένει από τήν Κυβέρνηση τών Τιράνων νά προβεί σέ κινήσεις γιά τήν προστασία τών δικαιωμάτων τής ελληνικής μειονότητος.
Έκανε ειδική αναφορά στήν Διακήρυξη τής Θεσσαλονίκης, στήν όποια είχε καταλήξει ή Σύνοδος EE - Δυτικών Βαλκανίων στήν Θεσσαλονίκη τό 2003, γιά νά θυμίσει ότι ή ευρωπαϊκή προοπτική τών χωρών τών Δυτικών Βαλκανίων άρχισε άπό τήν Ελλάδα, ή όποια και τήν στηρίζει. Έπιπλέον μίλησε γιά τό μεταναστευτικό, ζητών γιά μια ακόμη φορά ή Ευρώπη νά αναλάβει τις ευθύνες της.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ενοικίαση drones από το Ισραήλ για τη φύλαξη των συνόρων
ΣΥΜΦΩΝΙΑ με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για την ενοικίαση αρκετών drones (uav ΙΑΙ Heron) για τη διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η συμφωνία υπογράφηκε ηλεκτρονικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Udi Adam, και τον γενικό διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιπτεραρχο ε.α. Θεόδωρο Λάγιο.
Το σύστημα Heron νοικιάζεται από την Ελλάδα για τρία χρόνια, με την προοπτική της αγοράς του στη συνεχεία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το onalert, τα ισραηλινά Heron αποτελούν απάντηση στην ανάπτυξη τουρκικών drones στον Έβρο και το Αιγαίο. Τα Heron μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Israeli Aerospace Industries, που προμηθεύει τα drones, η λειτουργική διαμόρφωση του συστήματος Heron αποτελείται από ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και από ηλεκτρο οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα κι ένα πακέτο «ηλεκτρονικής νοημοσύνης».
Εφοδιασμένο με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, το Heron προσφέρει εκτεταμένη επιχειρησιακή αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος σεναρίων, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και διάσωση, η διαχείριση καταστροφών κ.λπ. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές ότι «η χώρα μας δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία ούτε στον λεκτικό κατήφορο ούτε στον κατήφορο των ενεργειών». «Δυστυχώς η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον Real και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Η άνοδος του κινεζικού ιμπεριαλισμού
Η κυριαρχία της Κίνας στην Αφρική, η επιρροή της στην Ασία και το οικονομικό της βάρος έναντι της Δύσης κάνουν την κινεζική κομμουνιστική αυτοκρατορία προπομπό μιας νέας εποχής
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Αντε να εξηγήσεις στους Μαρξ και Λένιν ότι το 1949 ο Μάο κατέκτησε την εξουσία σε μια αγροτική χώρα με υπερπληθυσμό, η οποία υπέστη τον μεγαλύτερα λιμό της ανθρώπινης ιστορίας και που ογδόντα χρόνια μετά τείνει να γίνει παγκόσμια καπιταλιστική δύναμη! Μια αναλυτική ματιά στην πορεία, στα έργα και σης επιλογές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος καταλήγει σε μια και μόνο βασική δια πίστωση: Ο εφαρμοσμένος μαρξισμός λενινισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επικίνδυνη για τη ν ανθρώπινη ζωή τακτική κατάληψης και διατήρησης της εξουσίας.
Και από την άποψη αυτή, ο κινεζικός κομμουνισμός πέτυχε διάνα. Διότι βλέποντας τις τραγικές αποτυχίες του στις πρώτες φάσεις της εγκαθίδρυσης του στην αχανή Κίνα, αποφάσιζε σε κάποια φάση να ακολουθήσει τις δυτικές αρχές παραγωγής πλούτου, με ενσωμάτωση κινεζικού τύπου στη διεθνή αγορά. Μέσα σε πενήντα χρόνια έτσι κατάφερε να μετατρέψει μια αγροτική χώρα στην πρώτη βιομηχανική δύναμη του πλανήτη και στη δεύτερη πλουσιότερη χώρα του από πλευράς συνολικού ΑΕΠ.
Σήμερα δε ο ιδιότυπος κινεζικός καπιταλισμός εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα και φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική. Δια θέτει μάλιστα αρκετά μέσα για να πετύχει τους στόχους του, οι οποίοι ήδη μεταβάλλουν το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό πεδίο.
Στο πλαίσιο αυτό, απροσδόκητος σύμμαχος του κινεζικού νεοϊμπεριαλισμού είναι ο κορονοϊός και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προ καλεί στην Αφρική. Ως γνωστόν, η κινεζική οικονομική παρουσία στη μαύρη ήπειρο είναι μεγάλη. Υπολογίζεται ότι η Κίνα κατέχει το 30% των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ηπείρου και ελέγχει πάνω από 70% του εξωτερικού της εμπορίου. Επίσης οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του συνόλου, με αποτέλεσμα το βρετανικό περιοδικό Economist να κάνει λόγο για μια νέου τύπου αποικιοκρατία.
Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί τώρα και το συνολικό αφρικανικό εξωτερικό χρέος. Όπως προκύπτει από στοιχεία βρετανικών και αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων, μέσω της Πρωτοβουλίας BeltandRoad (BRI), μόνον τη διετία 2017 - 2018 η Κίνα δάνεισε 160 δισ. δολάρια σε 64 αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ των οποίων και 12 αφρικανικές.
Αριθμοί σαν κι αυτούς τοποθετούν την Κίνα στην πρώτη βαθμίδα των διεθνών δανειστών. Από το 2017, για παράδειγμα, το Πακιστάν, έχει δανειστεί τουλάχιστον 21 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα ή το 7% του ΑΕΠ του. Η Νότια Αφρική είχε δανειστεί περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4% του ΑΕΠ της. Και οι δύο χώρες, όπως και πολλές άλλες, οφείλουν πολύ περισσότερα στην Κίνα παρά στην Παγκόσμια Τράπεζα. Άλλες χώρες δε, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές, οφείλουν σε ποσοστό του ΑΕΠ τους ακόμη περισσότερα στην Κίνα, που υπό αυστηρούς όρους τις δάνεισε. Εκτιμούμε ότι μέχρι το 2017 τα χρέη του Τζιμπουτί π.χ. προς την Κίνα ανήλθαν στο 80% του ΑΕΠ του και της Αιθιοπίας ανέρχονταν σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ της.
Ας σημειωθεί επίσης ότι τα δάνεια αυτά έχουν και αρκετά υψηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους σήμερα να είναι πέρα για πέρα προβληματική. Έτσι τον τελευταίο καιρό μπροστά στην αδυναμία της Αφρικής αλλά και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών και αντιμετωπίσουν την πανδημία, η Κίνα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το χρέος ως εργαλείο ανόδου της επιρροής της.
Την ώρα λοιπόν που στο επίπεδο των 20 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου γίνεται πολύς λόγος για παγώματα και αναδιαρθρώσεις χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών, η Κίνα ναι μεν συμφωνεί επί της αρχής, πλην όμως θέλει να ακολουθήσει τη δική της ιδιαίτερη πολιτική. Είναι δε σαφές ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν και οι ανάλογες απαιτήσεις από την κινεζική ηγεσία, η οποία επιδιώκει αδρά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.
Περιττό δε να τονιστεί ότι η κινεζική παρουσία και επιρροή στην Αφρική δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη και την Ελλάδα, καθ' όσον σοβαρές προσπάθειες για σχέσεις στην αφρικανική ήπειρο κάνει και η Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα επενδύει σοβαρά ποσά στην ανέγερση τζαμιών, βοηθάει ισλαμικές ομάδες με όπλα και ιδιωτική στρατιωτική τεχνική στήριξη και επενδύει σε ενεργειακές πηγές. Θα πρέπει έτσι να θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να βελτιώσει όσο πιο πολύ μπορεί τις σχέσεις της με την Κίνα, ανερχόμενη υπερδύναμη.
Εξάλλου, αμφότερες οι χώρες, συνταυτίζονται και στον πολιτικό αυταρχισμό που εφαρμόζουν και τον οποίο σε αγαστή συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν των αγιατολάδων έχουν κάθε λόγο να τον επιβάλουν και ως οικουμενικό σύστημα δια κυβέρνησης. Και αυτή η τελευταία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διάσταση των επιδιώξεων ενός ευρύτερου φάσματος αντιφιλελεύθερων και άρα αντιδημοκρατικών καθεστώτων του πλανήτη μας. Καθεστώτα που μετά μια μάλλον σύντομη περίοδο αποδυνάμωσης τους σήμερα βλέπουν να σημαίνει εκ νέου η ώρα τους.
KONTRA NEWS
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ
«Όχι» της Κίνας στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον ιό
Η ΚΙΝΑ αρνείται τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευσή του κορωνοϊού όσο οι κατηγορίες ίων ΗΠΑ κατά του Πεκίνου εξακολουθούν να εξαπλώνονται, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη... Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές» , δήλωσε ο Τσεν Σου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο κινέζος πρεσβευτής ερωτήθηκε για την πρόσκληση που περιμένει από το Πεκίνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να στείλει επιστήμονες στην Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας. Ο Τσεν Σου απάντησε ότι η διπλωματική συγκυρία δεν το επιτρέπει και κατήγγειλε τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το σενάριο ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού... ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού» , απάντησε. «Δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση , διότι αυτές επιτρέπουν την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν , αλλά δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να σώσουμε ζωές» , πρόσθεσε. Ο κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε τους Τραμπ Πομπέο, που δηλώνουν ότι ο τόπος προέλευσης του κορωνοϊού είναι το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, ότι «παρεμποδίζουν τον αγώνα κατά της πανδημίας»..".
KONTRA NEWS
Κόντρες στον Λιβυκό
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ μετανάστες από την Λιβύη στην Κρήτη, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη (Γαύδος FM). Μόνο που η κυβέρνηση (Δένδιας) έχει ήδη υπογράψει συμφωνία βάση της οποίας η Ναυτική Δύναμη «Ειρήνη» στην Μεσόγειο (που υποτίθεται ότι ελέγχει το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη) όταν διασώζει μετανάστες θα τους μεταφέρει στην.. Κρήτη! Η θα έπρεπε να τα πει από πριν η κα Μπακογιάννη, ή τα είπε και δεν εισακούστηκε.
KONTRA NEWS
Μητσοτάκης σε Β. Μακεδονία: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυτικών Βαλκανίων συμμετείχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την παρέμβαση του τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος EE Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει. «Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά» , τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων» .
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας». Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή.
ΑΥΓΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΖΑΕΦ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΣΚ
Στήριξη Τσίπρα σε Ζάεφ και στην ενταξιακή διαδικασία Σερβίας και Αλβανίας
Τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών που ξεκλείδωσε την ενταξιακή πορεία ins Bόρειας Μακεδονίας και και' επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου Πρίστινας, υπογράμμισε ο Αλ. Tσίπρας στην παρέμβαση του χθες στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε, προήλθε από δυνάμει της ευρύτερης προοδευτικής οικογένειας που προέταξαν τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική βούληση αντιμετωπίζεται ο εθνικισμόε, ασχέτου του πολιτικού κόστους.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και της Αλβανίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσει υπέρ των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας για να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη.
Επιπλέον, κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν ενεργά τον Ζόραν Ζάεφ στις επικείμενες εκλογές ως παράδειγμα προοδευτικού ηγέτη για την περιοχή, που αγωνίζεται υπέρ των ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα και δεν επενδύει στη συνεχή αναβολή της επίλυσής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου