ΤΑ ΝΕΑ
Η άλλη όψη
ΓΕΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Το βαθύ τουρκικό κράτος στο οποίο πρωταγωνιστούν τα στρατιωτικά γαλόνια δεν προέκυψε με τον Ερντογάν. Η λογική μιας αντιπαράθεσης στο Αιγαίο που βασίζεται στη δύναμη των όπλων και σε μια διαρκή απειλή πηγαίνει πολύ πίσω και έχει τις ρίζες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή η συνταγή δεν άλλαξε με τον νεοτουρκισμό, είτε τα ηνία κρατούσαν χωρίς κανένα πρόσχημα οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως στην εποχή του στρατηγού Εβρέν, είτε το κοσμικό κράτος (του Ντεμιρέλ, του Ετσεβίτ, του Οζάλ και της Τσιλέρ) είχε φαινομενικά τον πρώτο λόγο. Η καρατόμηση του υποναυάρχου Γιαϊτζί δεν προσφέρεται, συνεπώς, για εφησυχασμούς τα σχέδια της Αγκυρας ξεπερνούν τα πρόσωπα και κάποιο άλλο γεράκι θα κληθεί άμεσα να τα υπηρετήσει.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα μυστήρια του «αφοπλισμού» Γιαϊτζί
Τι κρύβει η καρατόμηση από τον Ερντογάν, ενός από τους υπερασπιστές του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού και υποστηρικτή των σχεδίων για τη Μεγάλη και Δυνατή Τουρκία
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί. Τέως επιτελάρχης της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας. Το όνομά του διάσημο στην Ελλάδα. Ενας από τους υπερασπιστές του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμου και υποστηρικτής των σχεδίων για τη «Μεγάλη και Δυνατή Τουρκία». Ο Γιαϊτζί την Παρασκευή το βράδυ, με απόφαση υπογεγραμμένη από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατέθηκε από τη θέση του επιτελάρχη, στο Γενικό Επιτελείο. Χωρίς να διευκρινίζεται ούτε η νέα του θέση ούτε οι αρμοδιότητές του. Απόφαση η οποία ερμηνεύθηκε ως καρατόμηση του υψηλόβαθμου και επικοινωνιακά υπερδραστήριου και υπερπροβεβλημένου (για πολλούς) αξιωματικού. Ο Γιαϊτζί χθες σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής «Χουριέτ» δήλωσε την παραίτησή του, λέγοντας ότι πληγώθηκαν η τιμή και η υπερηφάνειά του. Αναφέρθηκε δε με βάση τις ίδιες πληροφορίες σε κατασκευασμένα στοιχεία που κατατέθηκαν εναντίον του, αναφορικά με υπόθεση στρατιωτικών προμηθειών.
Ο Γιαϊτζί εμφανιζόταν ως ο αρχιτέκτονας του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, για τις θαλάσσιες ζώνες, που επί της ουσίας επιχειρούσε να δώσει σάρκα και οστά, διά της επιβολής τετελεσμένων στο Αιγαίο, στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είχε δεχθεί μάλιστα τα εύσημα για τις υπηρεσίες του. Με σειρά βιβλίων του εξέφραζε τις πλέον μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας, όντας από τους κύριους εκφραστές των θεωριών περί δικαιωμάτων της Αγκυρας στο Αιγαίο και σε 23 νησιά. Δικοί του και οι χάρτες του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και οι διαρροές περί έτοιμου σχεδίου της Τουρκίας για ορισμό ΑΟΖ με το Ισραήλ. Κάποιοι ωστόσο στο παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τον Γιαϊτζί ως τον άνθρωπο που εγκλώβισε τον Ερντογάν στο αδιέξοδο σχέδιο του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Την ίδια στιγμή ο υποναύαρχος καρπωνόταν επικοινωνιακά και τα αποτελέσματα των εντοπισμού και διώξεων εναντίον φερόμενων ως γκιουλενιστών στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όντας ο εμπνευστής του «FΕΤΟμετρου».
Για πολλούς ο Γιαϊτζί πλήρωσε την υπερπροβολή του που έριχνε τη σκιά της στην εικόνα του Ακάρ, τόσο στο θέμα των διώξεων των «γκιουλενιστών», όσο και στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, με τις μεταξύ τους σχέσεις να χαρακτηρίζονται ως και «εχθρικές», εδώ και αρκετό καιρό και με δημοσιεύματα να αναφέρονται σε πόλεμο , που η έκβασή του θα φαινόταν στις κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο η λύση ήρθε νωρίτερα, διά χειρός Ερντογάν, που δείχνει να στέκεται στο πλευρό του Ακάρ, ο οποίος επίσης προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις και η δεξαμενή του είναι ακραίοι εθνικιστές. Ο υπουργός Αμυνας άλλωστε έχει αποδειχθεί ο συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης Ερντογάν με το στράτευμα, μετά το πραξικόπημα, ενώ του έχει δοθεί και το δικαίωμα να ασκεί σε μεγάλο βαθμό και εξωτερική πολιτική στο όνομα της Τουρκίας.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Να σημειωθεί ότι στην είδη ση του παροπλισμού του Γιαϊτζί αντέδρασε η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας τον ναύαρχο ως ένα «πρόσωπο στο στόχαστρο των γκιουλενιστών και των Ελλήνων». Κριτική στον Ερντογάν άσκησε και ο εμπνευστής του σχεδιασμού της «Γαλάζιας Πατρίδας», αντιναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ, σημειώνοντας παράλληλα την ανησυχία του για το αν μία τέτοια απόφαση θα επηρεάσει και την πολιτική της Τουρκίας στη θάλασσα..
Η ΑΘΗΝΑ. Ο αφοπλισμός Γιαϊτζί και το παρασκήνιο που προηγήθηκε απασχολεί και την Αθήνα, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει εάν πρόκειται για μία απόφαση που θα φέρει αλλαγές και στην πολιτική της Αγκυρας απέναντι στην Ελλάδα. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο είναι εξαιρετικά νωρίς για οποιαδήποτε κρίση. Στα θετικά σενάρια αναφέρουν ότι ενδεχομένως η απομάκρυνσή του να φέρει στην επιφάνεια και μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση της Τουρκίας από τις διεκδικήσεις της. Εάν κάποιος επιχειρήσει να ενώσει τις τελείες θα δει ότι η απόφαση για τον Γιαϊτζί ακολούθησε την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς, που ήταν επιτυχία του ΥΠΕΞ, την καταδικαστική δήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της EE. Εάν σε αυτό προσθέσουμε την ακύρωση ασκήσεων και στις δύο πλευρές, τα οικονομικά προβλήματα της Αγκυρας και τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης της γείτονος από τις ΗΠΑ, που ενδεχομένως να πιέζουν και για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, τότε ίσως δούμε ένα σχήμα εκτόνωσης σημειώνουν στρατιωτικές πηγές στα «ΝΕΑ». Τονίζουν όμως ότι δεν αποκλείεται αυτή η θεωρία να διαψευστεί, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο γρίφος Γιαϊτζί είναι πολύ νωρίς για να λυθεί.
TA NEA
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Περιμένοντας τους γερμανούς τουρίστες
Βερολίνο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Παράθυρο για την τουριστική σεζόν του καλοκαιριού στην εποχή του κορωνοϊού. Από τα μέσα Ιουνίου η Γερμανία αλλάζει την ταξιδιωτική προειδοποίηση και απελευθερώνει τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Συντεταγμένες κινήσεις για την τουριστική σεζόν αναζήτησαν χθες σε βιντεοσύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και δέκα ευρωπαϊκών χωρών που είναι προσφιλείς προορισμοί γερμανών τουριστών: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κόπρος, Μάλτα, Αυστρία, Κροατία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Βουλγαρία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν μεταξύ άλλων την άρση των ρυθμίσεων καραντίνας που έχουν επιβληθεί, τα στάνταρ υγιεινής που πρέπει να ισχύουν και την ομαλοποίηση των χερσαίων μετακινήσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα αλλάξει από τις 15 Ιουνίου την ταξιδιωτική οδηγία αυστηρής προειδοποίησης για ταξίδια στο εξωτερικό που ισχύει σήμερα. Θα αντικατασταθεί με ταξιδιωτική σύσταση, εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο στο τέλος της σύσκεψης. «Η αντιμετώπιση δεν είναι ενιαία για όλες τις χώρες. Βασικό στοιχείο προσανατολισμού θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας επιτόπου», εξήγησε ο Μάας. Οι διαφοροποιήσεις θα γίνονται σε συνεργασία με τις Αρχές των ενδιαφερόμενων χωρών.
Ο Μάας προειδοποίησε ότι «είναι αυταπάτη η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Παντού υπάρχουν περιορισμοί στα εστιατόρια, στις παραλίες, οι διακοπές αυτή τη χρονιά θα μοιάζουν ελάχιστα με όσα γνωρίζαμε», είπε ο Μάας, μεταφέροντας και τη δήλωση ομολόγου του: «Θέλουμε ασφάλεια για αυτούς που έρχονται για διακοπές, αλλά ασφάλεια και για μας». Για όσους ασθενήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών υπάρχουν οι κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα για την καραντίνα και την ιχνηλάτηση της μόλυνσης. Τα υπουργεία Υγείας των επιμέρους χωρών θα καθορίσουν σχετικά κριτήρια μέχρι την επόμενη σύσκεψη των έντεκα υπουργών Εξωτερικών που θα επαναληφθεί σε δύο εβδομάδες.
ΑΝΟΙΞΑΜΕ και σας περιμένουμε. Η εικόνα της Ελλάδας που φτάνει στη Γερμανία είναι θετική. Σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ σε γερμανικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα επισημαίνουν τη επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα με τον μικρό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε χθες και ένα μήνυμα ετοιμότητας της Ελλάδας και ασφάλειας για τους γερμανούς τουρίστες που θα την επισκεφθούν. «Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι στην πανδημία ήταν ασφαλής χώρα για τους πολίτες της. Θα είναι ασφαλής και για τους ξένους επισκέπτες της» είπε ο Δένδιας στο δημοσιογραφικό Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας πριν από τη βιντεοσύσκεψη με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Η Ελλάδα επιστρέφει βήμα προς βήμα στην κανονικότητα, εξήγησε ο Δένδιας. «Η ελευθερία μετακινήσεων εντός της χώρας αποκαθίσταται, τα ξενοδοχεία μας προετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στις παραλίες μας και άνοιξαν για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το άνοιγμα των συνόρων και η ομαλοποίηση των οδικών μετακινήσεων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την τουριστική σεζόν του φετινού καλοκαιριού. Την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα από τις 16 Ιουνίου ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, από μεθοριακό σταθμό της Γερμανίας με την Αυστρία. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Γερμανούς που θα επιλέξουν τη χερσαία πρόσβαση στους τουριστικούς προορισμούς με το αυτοκίνητο, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από πιθανή μόλυνση σε σύγκριση με τις αεροπορικές πτήσεις.
TA NEA
Δύο τουρκικά μαχητικά F16 προχώρησαν σε πέντε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά το πρωί και σε άλλες τρεις το απόγευμα
Nέος, διπλός, γύρος προκλήσεων στο Αιγαίο
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Σε έναν διπλό γύρο «τσαμπουκάδων» στο Αιγαίο, με πέντε υπερπτήσεις το πρωί σε ελληνικά νησιά από ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F16 μέσα σε μία ώρα και με άλλες τρεις το απόγευμα, προχώρησε χθες η Αγκυρα.
Το ζεύγος των τουρκικών F16 ξεκίνησε τις ακραίες προκλήσεις στις 10.06 π.μ. πετώντας πάνω από το Φαρμακονήσι στα 29.000 πόδια. Από την πρώτη στιγμή όμως ζεύγος ελληνικών μαχητικών απογειώθηκε από τη Σκύρο και έγινε ταχύτατα η «σκιά» των τουρκικών. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί παγίως το τελευταίο διάστημα η Πολεμική Αεροπορία, καθώς όλο το σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση λόγω της διαρκώς αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Στόχος είναι μεταξύ άλλων να παίρνει συνεχώς το μήνυμα η Τουρκία πως παρά τον ασύλληπτο αριθμό των φετινών υπερπτήσεων (284 από την αρχή του χρόνου) η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που έχει την υπεροχή στο Αιγαίο.
Μετά την υπερπτήση στο Φαρμακονήσι πάντως, χθες το πρωί, τα τουρκικά αεροσκάφη κατευθύνθηκαν νότια. Πέταξαν διαδοχικά στις 10.07 και στις 10.10 πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Ειδικότερα, μπαινόβγαιναν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας αλλά τα ακολουθούσαν από πολύ κοντά τα ελληνικά «φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας. Το ίδιος ζεύγος των τουρκικών F16 προχώρησε σε υπερπτήση στη Ρω στις 10.37 και στις 11.05 επέστρεψε ξανά πάνω από το Φαρμακονήσι. Αλλά και πάλι τα ελληνικά μαχητικά ήταν σχεδόν «βεντούζα», μία ανάσα από τα τουρκικά.
Ακολούθησε το απόγευμα καινούργιο μπαράζ υπερπτήσεων και πάλι από ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών ξανά στο Φαρμακονήσι, στους Λειψούς και στους Αρκιούς. Η επιλογή της Αγκύρας να συνεχίζει τις επικίνδυνες πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά χρησιμοποιώντας ακόμα και μικρό αριθμό μαχητικών έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιτελών του ελληνικού «Πενταγώνου». Οπως όλα δείχνουν, η Αγκυρα παρά τα οικονομικά προβλήματα και τον κορωνοϊό εντάσσει τις παραβιάσεις σε μια γενικότερη πολιτική προκλήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανασύρει σχεδόν όλες τις διεκδικήσεις και τους ισχυρισμούς της.
OΙ ANTI NAVTEX. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε μόνιμη βάση πλέον, όποτε ανακοινώνονται ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο και κοντά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι υδρογραφικοί σταθμοί της Τουρκίας εκδίδουν Navtex ισχυριζόμενοι ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Και προσθέτουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης ή άλλες συμφωνίες.
Επιπλέον, η Αγκυρα συνεχίζει σταθερά την πρακτική των αντιNavtex. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι ελληνικοί υδρογραφικοί σταθμοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν δικαίωμα να ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για συγκεκριμένες περιοχές. Χθες ο σταθμός της Ατταλειας ανακοίνωσε ότι μετέδωσε εκ νέου ένα μήνυμα για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων στα ανατολικά της Κρήτης, λόγω μιας άσκησης, επειδή όπως ισχυρίζεται «ο τουρκικός σταθμός ο σταθμός Ηρακλείου δεν έχει δικαιοδοσία να το κάνει».
ΤΑ ΝΕΑ
Να σπάσει ο φαύλος κύκλος
TOY ΠK. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Η οξύτατη επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες εγκυμονεί κινδύνους. Την ευθύνη για την επιδείνωση φέρει σε μέγιστο βαθμό η Τουρκία η οποία με πράξεις (υπερ πτήσεις κ.λπ.) και λόγια (αμετροεπείς δηλώσεις για κυριαρχία 23 νησιών κ.ά.) ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η Ελλάδα έχει δείξει μια ορισμένη αυτοσυγκράτηση. Πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια είναι δηλωτικές μιας ορθής προσέγγισης, ιδιαίτερα η αναφορά του ότι «δεν θα στρατικοποιήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση (EE) παρακολουθεί σχεδόν ημιπαράλυτη χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα ουσιαστικό για να συμβάλει σε εκτόνωση της κατάστασης. Και στο μεταξύ οι υστερικές φωνές εκατέρωθεν πλειοδοτούν σε αδιαλλαξία και στην αναπαραγωγή των τοξικών στερεοτύπων. Και με τούτα και με εκείνα ο φαύλος κύκλος του αδιεξόδου στις σχέσεις συνεχίζεται και, το χειρότερο, βαθαίνει. Ο φαύλος αυτός κύκλος θα πρέπει να σπάσει. Να σπάσει το συντομότερο δυνατόν πριν να είναι πολύ αργά. Οσο περνά ο χρόνος ακίνητα η Τουρκία προσθέτει θέματα στην ατζέντα και ένταση. Το καταλαβαίνουμε;
Και για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο θα πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία. Θα πρέπει να πάμε κάποια βήματα πιο πέρα, αγνοώντας τις φωνές του ακραίου εθνικισμού παράλληλα με μια καλά επεξεργασμένη αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένες πολιτικές και να αξιοποιήσουμε κάθε παράθυρο ευκαιρίας. Η πανδημία είναι ένα τέτοιο παράθυρο. Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι «υπό το φως της πανδημικής κρίσης πολιτικές που εφαρμόσαμε στο παρελθόν ίσως να μην έχουν νόημα στις σημερινές συνθήκες». Οντως. Απαιτούνται όμως δημιουργικές στρατηγικές πρωτοβουλίες και κατάλληλες κινήσεις, αλλά και αποφυγή κάποιων άλλων. Πρόσφατα η Ελλάδα ακύρωσε την άσκηση Καταιγίδα στο Αιγαίο, προφανώς λόγω της πανδημίας αλλά και της αντίστοιχης προηγούμενης ακύρωσης από πλευράς Τουρκίας της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα . Αλλά γιατί όταν μας πρότεινε η Τουρκία την αμοιβαία συμφωνημένη ακύρωση δεν αδράξαμε την ευκαιρία να διαπραγματευθούμε την ακύρωση και απορρίψαμε εν ριπή οφθαλμού την πρόταση (Επειδή προφανώς προερχόταν από την Τουρκία ). Προχωρήσαμε πριν από λίγες μέρες σε διάσκεψη πενταμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με μια ακόμη καταγγελτική Δήλωση εναντίον της Τουρκίας. Μα ήταν πράγματι η ενδεδειγμένη στιγμή για μια τέτοια διάσκεψη Εκτός κι αν αισθανόμαστε αυτοϊκανοποίηση από τους μύδρους που εξαπέλυσε εναντίον η Αγκυρα. Δεν βλέπω να υπάρχει καλά επεξεργασμένη στρατηγική στο θέμα αυτό που πράγματι να εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Οσον αφορά την Κύπρο, καλό θα ήταν η Λευκωσία να προσανατολισθεί (και η Αθήνα να ενθαρρύνει) προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες (εκλογή Ακιντζί κ.λπ.).
Η Ελλάδα είναι παρά τα προβλήματα μια ισχυρή, δημοκρατική, διαφανής χώρα. Δεν κατανοεί επομένως κάποιος εύκολα γιατί αρνείται επίμονα να διεξαγάγει έρευνα για τους διάφορους ισχυρισμούς για νεκρό μετανάστη στον Εβρο, ενδεχομένως από ελληνικά πυρά. Με αποτέλεσμα πάνω από εκατό ευρωβουλευτές να ζητούν τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην έρευνα αυτή. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πολιτική. Ούτε το δόγμα ότι «ό,τι λέει η Τουρκία είναι εξ ορισμού fake news και ό,τι λέει η ελληνική πλευρά απαύγασμα αλήθειας και αντικειμενικότητας», δόγμα που έχει τυφλά υιοθετήσει μέρος του επικοινωνιακού συστήματος χωρίς καμιά προηγούμενη έρευνα (χωρίς να σημαίνει ότι η Τουρκία δεν παράγει κατά κόρον fake news βέβαια). Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ
Ερντογανολογίας το ανάγνωσμα
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι πληροφορίες για τις ισορροπίες και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ηγεσίας του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος ήσαν ανύπαρκτες. Η ανάγκη των ΗΠΑ να γνωρίζουν τον αντίπαλό τους οδήγησε στην ανάπτυξη της «σοβιετολογίας». Οι σοβιετολόγοι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν διάφορα μικρά στοιχεία: την κατάταξη των θέσεων των επισήμων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων στην Κόκκινη Πλατεία άρθρα ή φωτογραφίες στην κομματική εφημερίδα «Πράβδα» ακόμη και την επιλογή κεφαλαίων ή μικρών γραμμάτων στον επίσημο τίτλο στελεχών. Αυτά είναι συνηθισμένα σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια και κυριαρχία ενός προσώπου. Κλασικό τέτοιο παράδειγμα είναι και ο πρόεδρος Ερντογάν. Η δύναμη ενός τούρκου αξιωματούχου ερμηνεύεται αναλόγως της επαφής του με τον Ερντογάν ή τους 10 - 12 ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίσθηκε η απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου Τζοίάτ Γιαϊτζί από το στράτευμα. Ο συγκεκριμένος είχε εργασθεί σε πρακτικές εφαρμογές της θεωρίας ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ. Πρόκειται για την κυρίαρχη άποψη των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας της γείτονος χώρας. Ο Γιαϊτζί πήγε ένα βήμα παραπέρα. Από το 2010 πρότεινε η χώρα του να υπογράψει συμφωνίες οριοθετήσεως με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου (πλην Ελλάδος και Κύπρου). Για να καταλήξει σε αυτές τις προτάσεις κατακρεούργησε το διεθνές δίκαιο, τη γεωγραφία και τη λογική. Σε άλλες χώρες, τέτοιες απόψεις θα κοσμούσαν περιθωριακά έντυπα. Ηταν τυχερός διότι οι εθνικιστικές τουρκικές αντιλήψεις και η αθλία κατάσταση της κυβερνήσεως στη Λιβύη έδωσαν σάρκα και οστά στις εντελώς ανεδαφικές απόψεις του μέσω του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης του Νοεμβρίου 2019. Με αντάλλαγμα τη στρατιωτική βοήθεια, η Λιβύη υπέγραψε μία συμφωνία αίσχος για το διεθνές δίκαιο. Ο λοιπός βίος του Γιαϊτζί ήταν σε ευθεία γραμμή με τον φανατισμό που επέδειξε στις προτάσεις εφηρμοσμένης εξωτερικής πολιτικής. Το 2018 είχε δημιουργήσει με αλγορίθμους το λεγόμενο γκιουλενόμετρο «fet metre», με το οποίο εντοπίζονταν στο στράτευμα πιθανοί οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν...
Η απομάκρυνση Γιαϊτζί είλκυσε το ελληνικό ενδιαφέρον. Ως έναν βαθμό δικαιολογείται λόγω της άκομψης αποπομπής ενός προβεβλημένου στελέχους. Εμείς, όμως, ως νέοι σοβιετολόγοι αναρωτιόμαστε: Προοιωνίζεται αλλαγή της τουρκικής πολιτικής Θα αλλάξει το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης θα εγκαταλειφθεί η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας Ολα αυτά τα ερωτήματα αποτελούν τους ευσεβείς πόθους ενός συστήματος που θέλει να ελπίζει ότι θα συμβεί κάποιο θαύμα και θα αποφύγουμε την επερχόμενη σκληρή αντιπαράθεση με τη γείτονα.
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων η τουρκική εξωτερική πολιτική θυμίζει τον λόγο που ήσαν διαβόητα τα ισπανικά πανδοχεία σε προηγούμενους αιώνες: «όποιος έμπαινε σε αυτά, έβρισκε μέσα όλα όσα είχαν αφήσει οι προηγούμενοι. Ούτε θυμόμαστε τα ονόματα εκείνων που το 1975 έθεσαν το θέμα της διαφοράς 4 μιλίων μεταξύ εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων ή το 1996 ανέπτυξαν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών». Σκοντάφτουμε επάνω τους όλη την ώρα. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει τον Γιαϊτζί (που πιθανότατα θα πολιτευθεί). Το μνημόνιό του, όμως, θα μας στοιχειώνει διαρκώς. Αποτελεί δομικό στοιχείο της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής. Βουλευτής της ΝΔ στην Α' Αθηνών
TA NEA
Ποιοι φοβούνται τον έλεγχο των ΜΚΟ;
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΤΡΙΟΥ
Αν δεν υπήρχαν οι ΜΚΟ, θα έπρεπε να τις δημιουργήσουμε. Ευτυχώς, στις ανοικτές, δημοκρατικές κοινωνικές οργανώσεις, οι Μη Κυβερνητικές Ενώσεις Πολιτών είναι μια κατοχυρωμένη, από πολλά χρόνια, μορφή εθελοντικής προσφοράς με πάμπολλες εκφράσεις. Οπως όμως συχνά συμβαίνει, όταν ανοίγει το πουγκί του κρατικού χρήματος, η φιλανθρωπία και η κατά συνείδηση προσφορά μπορεί να μετατραπεί σε επικερδή δραστηριότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με πολιτικό όφελος. Ο έλεγχος των ΜΚΟ είναι λοιπόν απαραίτητος. Αυστηρή καταγραφή των πόρων. Συχνός απολογισμός των δαπανών. Απόσταση από κομματικές σκοπιμότητες. Υπάρχουν πολλές και πολύ σοβαρές ΜΚΟ που τηρούν από μόνες τους αυτούς τους στοιχειώδεις κανόνες. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες που δεν τους σέβονται. Ειδικά στην περίπτωση όσων έσκυψαν πάνω στο προσφυγικό ζήτημα και ειδικότερα όσες χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά θέματα κακής διαχείρισης. Από την άποψη αυτή, η τήρηση μητρώου και η πιστοποίηση δραστηριοτήτων, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα, τους, μπορούν να γίνουν βήμα προόδου, αρκεί να μη μετατραπούν σε ευκαιρία κρατικής επέμβασης.
Αλλά όταν έχει διατεθεί ποσό μεγαλύτερο του δισεκατομμυρίου ευρώ (2015 - 2018) χωρίς απολογιστικά στοιχεία, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διενεργήσει αυστηρότατους ελέγχους, πριν τις Βρυξέλλες. Οταν η προηγούμενη κυβέρνηση ξέχασε περισσότερα από 100 εκατομμύρια, που δαπανήθηκαν καθ' υπόδειξη κάποιων ΜΚΟ, υπάρχει λόγος να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί. Οταν πάντοτε η προηγούμενη κυβέρνηση έστειλε στους Δήμους 20.000 ψηφοφόρους, με οκτάμηνες συμβάσεις, για να κάνουν τη δουλειά των ΜΚΟ και οι 9 στους 10 συμβασιούχους δεν πάτησαν δεύτερη μέρα, είναι επιβεβλημένο να δούμε τι συνέβη. Είναι πράγματι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η φροντίδα ενός ασυνόδευτου παιδιού χρειάζεται σχεδόν 100 ευρώ την ημέρα! Από τις πρώτες αντιδράσεις ορισμένων ομάδων συμφερόντων, οργανωμένων προς ομόκεντρους κύκλους μιας «κάποιας αριστεράς», όσο και η στόχευση άρτια οργανωμένων ΜΚΟ (με την πάντοτε πρόχειρη όσο και φαιδρή πρόφαση του... Σόρος ή άλλων μεγάλων δωρητών) δείχνουν πόση λάσπη θα αντιμετωπίσουν οι ελεγκτές και όσες ΜΚΟ σέβονται τους σκοπούς τους.
Υπάρχει και μια άλλη, εν μέρει κατανοητή, διάσταση στις ανησυχίες που ξεσήκωσε η αναγγελία των ελέγχων, όταν μάλιστα η πρώτη εμπιστευτική έκθεση μόλις που έχει φτάσει στο γραφείο των εντεταλμένων κρατικών αρχών. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε πολλές ΜΚΟ, που δραστηριοποιήθηκαν, ειδικότερα μετά το 2016, με το προσφυγικό ζήτημα, έχουν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες. Επειδή λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τις ενώ σεις ίων συνανθρώπων μας που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν (πολύ συχνά σε δύσκολα θέματα υγείας, προστασίας μειονοτήτων αλλά και εθνικών στοχεύσεων) επειδή δεν υπάρχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα λόγω πολιτικής συγγένειας, ειδικά έναντι των αστών και των φιλελευθέρων πλουσίων επειδή, τέλος, πιστεύουμε ότι τα κίνητρα για περισσότερα έργα αγαθά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, όπως το έδειξαν οι προσφορές στον πόλεμο με τον κορωνοϊό, η αναδιοργάνωση του τοπίου των μη κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα καταδείξει πως οι άνθρωποι καλών προθέσεων μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανοικτή κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε και να προοδεύουμε.
Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και βουλευτής ΝΔ
TA NEA
Τελετή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΡΔΑ
Με μια σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στη μνήμη των 353.000 ψυχών που σφαγιάστηκαν από τις ορδές των Νεότουρκων, τιμήθηκε χθες η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά, μπροστά στο μνημείο που ανεγέρθη το 2017 κατόπιν δωρεάς του επιχειρηματία και ηγέτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και έκτοτε έχει καταστεί επίκεντρο των ετήσιων εκδηλώσεων. Η 101η μαύρη επέτειος από την απόβαση του αρχιτέκτονα της γενοκτονίας Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς οι εκδηλώσεις τιμής προσαρμόστηκαν στις επιταγές των ημερών, με τους παρευρισκόμενους να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.
Η λιτή τελετή στην καρδιά του Πειραιά εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ξεριζωμένοι Πόντιοι ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα και περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση (τελέστηκε από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πατέρα Νήφωνα), κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Πειραιά, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ποντιακούς συλλόγους και άλλους φορείς, χαιρετισμούς, τήρηση ενός λεπτού σιγής, καθώς και ένα συγκλονιστικό τραγούδι από τον Ηλία Αϋφαντίδη για τους μάρτυρες του Πόντου. Ακολούθησε η φωταγώγηση του εντυπωσιακού τρισδιάστατου γλυπτού, μήκους 15,50 μέτρων και ύψους 7,10 μέτρων, που φέρει τη συμβολική ονομασία «Πυρρίχιο Πέταγμα».
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πειραιά Παναγιώτης Αβραμίδης, εκπροσωπώντας τον Γιάννη Μώραλη, τόνισε: «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που ιστορικά φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες όχι μόνο από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Οι κακουχίες δεν εμπόδισαν αυτούς τους ανθρώπους να προκόψουν και να δημιουργήσουν σε συνθήκες ξεριζωμού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, μιλώντας στα «ΝΕΑ», σημείωσε πως το μνημείο ενσαρκώνει την ταυτότητα που κουβάλησαν οι πρώτοι Πόντιοι που έφτασαν στον Πειραιά από τις πατρογονικές εστίες , ενώ προσέθεσε ότι οι απόγονοι των σφαγιασθέντων και των εκτοπισμένων έχουν χρέος να επιδιώξουν και να πετύχουν τη διεθνή αναγνώριση της θηριωδίας .
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ. Μεταφέροντας μήνυμα του δωρητή του μνημείου Βαγγέλη Μαρινάκη, η Φωτεινή Υψηλάντη, επίτιμο μέλος του Υψηλάντειου Σωματείου, ανέφερε: «Η τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια μελανή στιγμή στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας. Πόσω μάλλον για τους Ποντίους που έχουν μνήμες και πληγές ανοιχτές από τραγωδίες οικογενειακές και ο καθένας με τις δικές του αναμνήσεις τις μεταφέρουμε σαν πολιτική άυλη κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Είναι ιστορίες που μας εμπνέουν περηφάνια, που λέμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας για τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα που έχουμε κρατώντας ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας και των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη. Ελπίζουμε με την αναγνώριση της γενοκτονίας να προστατέψουμε και άλλους λαούς από παρόμοιες καταστάσεις».
ΤΑ ΝΕΑ
ΓΝΩΜΗ
Φόβοι και αλχημείες
ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή 15 Μαΐου ένα ψήφισμα στο οποίο, με μάλλον ασυνήθιστα οξείες διατυπώσεις, εκφράζει σοβαρούς φόβους και απευθύνει αντίστοιχες προειδοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προανάκρουσμα του ύφους του ψηφίσματος ήταν το προ ημερών άρθρο στο Politico του Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επίμονου φεντεραλιστή, στο οποίο καλούσε την Επιτροπή να αποφύγει τα μαγικά τρικ και να προβλέψει πραγματικό χρήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στην ίδια γραμμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί την Επιτροπή να μην κάνει χρήση παραπλανητικών βασικών αριθμητικών στοιχείων», υπογραμμίζει ότι «η εμπροσθοβαρής κατανομή των πόρων μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, ιδίως στην πολιτική συνοχής, αλλά δεν παρέχει επιπλέον κονδύλια και δεν μπορεί να διαφημιστεί ως τέτοια». Κορυφώνει δε σε πολύ υψηλούς τόνους τις προειδοποιήσεις του, καλώντας την Επιτροπή «να μην καταφύγει σε χρηματοοικονομικές αλχημείες και αμφιλεγόμενους πολλαπλασιαστές προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό φιλόδοξα αριθμητικά στοιχεία».
Φαίνεται ότι κάτι έχει υπόψη του το Ευρωκοινοβούλιο και αυτό μάλλον δικαιολογεί την οξύτητα της προκαταβολικής αντίδρασής του. Και με τις προειδοποιητικές βολές του επιχειρεί να αποτρέψει ιδέες που πιθανόν άρχισαν να επικρατούν τώρα που υποχωρεί ο πανικός του πρώτου καιρού. Πιθανότατα φοβάται ότι οι χρηματοδότες του προϋπολογισμού της EE κάνουν δεύτερες σκέψεις επί των ενθουσιωδών εξαγγελιών στις οποίες προέβη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 23ης Απριλίου με αφορμή τις οποίες, εξάλλου, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής να μην ξεχάσει να τη ρωτήσει πριν οριστικοποιήσει τις προτάσεις της.
Για να μην αφήσει τέτοια περιθώρια, το Ευρωκοινοβούλιο συγκεκριμενοποιεί στα 2 τρισ. ευρώ το ύψος που πρέπει να έχει το σχέδιο ανάκαμψης, με πόρους που θα προέλθουν από έκδοση ομολόγων ανάκαμψης μεγάλης διάρκειας, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και ζητεί η εκταμίευσή του να γίνει, κατά το πλείστον, μέσω επιχορηγήσεων. Συμπληρώνει δε τις προτάσεις του με την επιμονή του για θέσπιση νέων ιδίων πόρων της EE που, μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στην κάλυψη των πρόσθετων, λόγω κρίσης, αναγκών.
ΕΚτός από τους φόβους του και τις συνακόλουθες προειδοποιήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει στο ψήφισμά του και σε προτάσεις που δεν περιορίζονται στο αυστηρά δημοσιονομικό πεδίο αλλά αφορούν και σοβαρά θεσμικά ζητήματα που προκάλεσε ή ανέδειξε η κρίση του κορωνοϊού. Ανησυχώντας λοιπόν το Ευρωκοινοβούλιο για την επιδρομή του διακυβερνητισμού τούς τελευταίους μήνες, καλεί την Επιτροπή να υπερασπισθεί την κοινοτική μέθοδο διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων και να αποτρέψει την προσφυγή σε διακυβερνητικές πρακτικές. Προφανώς εντόπισαν και οι ευρωβουλευτές τις διάφορες θεσμικές ακροβασίες τον τελευταίο καιρό: από τις αποφάσεις ενός άτυπου οργάνου των 19 χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή του Eurogrpoup, που όμως αφορούσαν το σύνολο των 27 κρατών μελών, μέχρι τις ομαδοποιήσεις κρατών μελών και την, αρχικά, πλημμελή παρουσία της Επιτροπής στις αναλαμβανόμενες πρωτοβουλίες. Θεσμικές ακροβασίες που κατέστησαν βεβαίως εν πολλοίς αναγκαίες, λόγω των έκτακτων περιστάσεων και της ανάγκης να κινηθούν τα πράγματα στα όρια ή και εκτός της Συνθήκης, αλλά που δεν πρέπει να λάβουν μονιμότερο χαρακτήρα. Πρόκειται για μια από τις λιγότερο εμφανείς αλλά και για μια από τις πολύ σημαντικές επισημάνσεις του ψηφίσματος.
Ο Αλέκος Κρητικός είναι πρώην στέλεχος της EE, πρώην γενικός γραμματέας στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, ειδικός σύμβουλος στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
ΤΑ ΝΕΑ
ΓΝΩΜΗ
Τι επιδιώκει η Ελλάδα στη Συρία
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΤΖΟΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η απόφαση της Ελλάδας να ορίσει ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Συρίας είναι σωστή. Η εμπειρία από τη Λιβύη δείχνει πως ο απών έχει άδικο, ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Η πρέσβυς Τασία Αθανασίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Δαμασκό από το 2009 έως το 2012, αναλαμβάνει πλέον την πραγματοποίηση επαφών αναφορικά με τις διεθνείς πτυχές του Συριακού και τις συναφείς ανθρωπιστικές δράσεις αλλά και τον συντονισμό ενεργειών στο πλαίσιο προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Δεν πρόκειται για επανέναρξη της λειτουργίας της διπλωματικής αρχής της Ελλάδας στη Συρία αλλά για βήμα που ίσως οδηγήσει στο μέλλον σε αυτή. Είναι κίνηση ρεαλιστική, η οποία ευθυγραμμίζεται με την επιθυμία της χώρας μας να στηρίξει τις μεσολαβητικές προσπάθειες του OHE για ειρήνευση και να αναβαθμίσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Προφανώς πραγματοποιείται με καθυστέρηση αλλά πλέον πρέπει να πορευθούμε με τα σημερινά δεδομένα. Η έκβαση του συριακού εμφυλίου πολέμου δεν εκπλήσσει. Τα δεδομένα ήταν γνωστά εδώ και χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη Δαμασκό εκπροσωπείται πλέον διπλωματικά η Λιβύη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και όχι του επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φαγέζ αλ Σαράζ. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, αναπτύσσεται συνεργασία μεταξύ του Μπασάρ αλ Ασαντ και του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ από την άλλη πλευρά, Αγκυρα και Τρίπολη πορεύονται μαζί. Η ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων του αραβικού εθνικού και της μουσουλμανικής αδελφότητας είναι εμφανής. Και βέβαια οι σχέσεις των προέδρων Μπασάρ αλ Ασαντ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.
Ταυτόχρονα, η Γαλλία, η οποία υποστηρίζει τον Χαφτάρ στη Λιβύη, ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία λόγω των δράσεών της εντός Συρίας, καθώς προσπαθεί να συνεργαστεί με κουρδικές ομάδες. Για τον λόγο αυτό, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιτίθεται κατά των γαλλικών διπλωματικών πρωτοβουλιών τις τελευταίες μέρες. Η υποστήριξη των Παρισίων σε Αθήνα και Λευκωσία δημιουργεί περαιτέρω εκνευρισμό στην Αγκυρα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αμέτοχη σε όλα αυτά, καθώς η Συρία αποτελεί πλέον πεδίο έντονων ζυμώσεων ενόψει της επόμενης μέρας στην ευρύτερη περιοχή. Μεγάλο ερώτημα είναι πώς η χώρα μας θα χειριστεί τις σχέσεις της με τη Ρωσία, επιδιώκοντας την ουσιαστική αναθέρμανσή τους. Το γεγονός πως η Μόσχα είναι ο νικητής του συριακού εμφυλίου πολέμου δεν αμφισβητείται. Ο ρωσικός ρόλος αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σημαντικός για την ανοικοδόμηση της Συρίας αλλά και για την αξιοποίηση των ενεργειακών της πηγών, πιθανώς και στην υφαλοκρηπίδα της.
Ο δρ. Γιώργος Ν. Tζογόπουλος είναι ερευνητής στο Begin Sadat Centre tor Strategic Studies και στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες
Το αργότερο έως την 1η Ιουλίου - Για πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σένγκεν, Ισραήλ
Το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα, από τα μέσα Ιουνίου, έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο ή την Πέμπτη, μαζί με τα μέτρα στήριξης του κλάδου.
Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι.
Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία Θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον μέτρα, πέραν των υποχρεωτικών. Στα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κλάδους, αλλά και η επιδότηση της εργασίας.
Μετράει αντίστροφα η επανεκκίνηση του τουρισμού
Έως την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από Ε.Ε., Ισραήλ Τα σχέδια των μεγάλων ομίλων
Άνοιγμα των συνόρων για τουρίστες από τις χώρες της Ε.Ε., της ζώνης Σένγκεν και το Ισραήλ, από τις 15 Ιουνίου έως το αργότερο την 1η Ιουλίου, εξετάζει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο αύριο ή την Πέμπτη. Οι υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως και το μόνο που μένει να «κλειδώσει» είναι η ημερομηνία.
Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα ούτε θα είναι υποχρωμένοι να κάνουν τεστ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. Είναι έτσι πιθανόν να επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 15 Ιουνίου, με τα δωδεκάμηνης λειτουργίας να ανοίγουν από την 1η Ιουνίου.
Οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι δηλώνουν έτοιμοι, αν και περιμένουν να μάθουν πρώτα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και να προσμετρήσουν τη ζήτηση ανάλογα με τις ημερομηνίες απελευθέρωσης των ταξιδιών, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.
Τα ξενοδοχεία θα ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον των υποχρεωτικών μέτρα.
Έως την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα για τουρίστες από Ευρώπη και Ισραήλ
Οι ταξιδιώτες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ
Αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, μαζί με το πακέτο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων
Οι υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων και μένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Αυτή θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ
Στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ζώνης Σενγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο πιθανότατα αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη, και αφενός θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, αφετέρου θα αποκαλύψουν τα μέτρα επανεκκίνησης και στήριξης του κλάδου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως και μένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Αυτή Θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Είναι έτσι πιθανόν να επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 15 Ιουνίου (τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου). Οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό. Σημειώνεται πως διεθνείς πτήσεις από ορισμένες χώρες θα έχουν ήδη αρχίσει και ειδικότερα από την τελευταία εβδομάδα του Μάϊου.
Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα υπάγονται ούτε σε καραντίνα ούτε θα είναι υπόχρεοι να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Το τελευταίο ήταν κάτι που είχε ζητήσει η Ελλάδα, αλλά, όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας) αποφάσισαν πως τα τεστ ως προϋπόθεση του ταξιδιού δεν υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις ή τις διαθέσιμες μεθόδους δοκιμών.
Οι επιμέρους χώρες έχουν το δικαίωμα να ζητούν επιπλέον προϋποθέσεις, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την τήρηση της αρχής των μη δια κρίσεων. Αυτή είναι n λογική και των αναμενόμενων κυβερνητικών ανακοινώσεων. Φυσικά, το ίδιο το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η αναγνώριση πιθανών νοσούντων που μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό.
Πρωτόκολλα λειτουργίας
Παράλληλα, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον των υποχρεωτικών μέτρα. Ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη του κλάδου του τουρισμού, που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην οικονομία της φιλοξενίας και του ταξιδιού. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην κατεύθυνση των αξόνων που έχει παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μάιου ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες ενώσεις μέλη του (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες/λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες), σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, συνόψιζαν τις θέσεις τους σε τέσσερις άξονες:
Πρώτον, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων, που να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις.
Δεύτερον, προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων.
Τρίτον, μείωση του ΦΠΑ της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.
Τέταρτον, μη καταβολή προκαταβολής φάρου εισοδήματος για το 2020 προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
Ανοίγει για τους πιστούς η Παναγία Σουμελά
Το αργότερο τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη να ανοίξει για το κοινό η Παναγία Σουμελά.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο «αρχιτέκτονας του τουρκο λιβυκού μνημονίου», αντιναυαρχος Τζιχάν Γιαϊτζί. Το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Eρντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι την ημέρα εκείνη ήταν στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων. Μιλώντας στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Sοzcu, Γιασάρ Οζτουρκ, ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα! «Η τιμή και η υπερηφάνειά μου πληγώθηκαν», δήλωσε ο ίδιος.
Προμήθεια
Δημοσιογράφοι κοντά στον κύκλο του αντιναυάρχου αναφέρουν πως ο λόγος της απομάκρυνσης ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν αυτοί οι κύκλοι, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.
Όμως πολιτικοί κύκλοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα Cumhuriyet πως ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την υπερβολική προβολή του Γιαϊτζί και τις θέσεις που εξέφραζε για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας.
Ανακοίνωση
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να ανοίξει η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα για το κοινό στα τέλη Ιουνίου, πάντως σίγουρα τον Ιούλιο.
«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τη Μονή Σουμελά στα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Υπάρχουν κάποια λίγα προβλήματα, όμως δώσαμε όλο το βάρος μας για να ανοίξουμε αυτή την περίοδο. Θα υπάρξει δυστυχώς μια καθυστέρηση 35 - 40 ημερών, αλλά θα προλάβουμε. Τον Ιούλιο θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
MAN. ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ
Μνημειώδης υποδοχή το άνοιγμα της Ακρόπολης
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Ο Ιερός Βράχος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη χθεσινή επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, στέλνοντας το μήνυμα με τη βοήθεια των διεθνών MME πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για να την επισκεφθεί κανείς. Με διθυραμβικά σχόλια συνόδευσαν τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και περιέγραψαν την εμπειρία τους σε ρεπορτάζ αλλά και σε βίντεο που ανάρτησαν, με ενθουσιώδη σχόλια.
«Η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ύστερα από την απίστευτη επιτυχία της στη μάχη κατά του κορονοϊού», ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο ABC, ο ανταποκριτής του οποίου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λίγες ώρες πριν από το επίσημο άνοιγμα. Από το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέχρι το AI Jazeera, όλα τα ρεπορτάζ τονίζουν το άνοιγμα του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης στη Αθήνα, αλλά και τη επαναλειτουργία των άλλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας προσφέρει ασφάλεια στους τουρίστες που θα την επισκεφθούν.
«Η Ακρόπολη ξανανοίγει», ανέφερε σε τίτλο του το BBC, καταχωρίζοντας την είδηση στις σημαντικές της ημέρας. Μετά από δύο μήνες καραντίνας, πάνω από 200 αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους στο κοινό. Τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ξεναγήθηκε στα μνημεία από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Στη δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «...Επισκέφθηκα πριν από λίγο με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο. Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στο στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα...».
Την ετοιμότητα της χώρας μας να ανοίξει με ασφάλεια τους αρχαιολογικούς χώρους υπογράμμισε στη δική της δήλωση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων θα διαθέτει στα πωλητήριά του και μάσκες προστασίας... ντιζαϊνάτες, με σχέδια!
Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Την ημέρα αυτή οι χώροι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υποδέχονται το κοινό χωρίς εισιτήριο. Ωστόσο οι ειδικές περιστάσεις απέτρεψαν χθες την πολυκοσμία προηγούμενων ετών σε όλους τους χώρους. Ούτε η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει ακόμα ενώ τα αυστηρά πρωτοκόλλα ασφαλείας είναι εμφανή με την πρώτη ματιά. Στην είσοδο της Ακρόπολης και στο χώρο υπάρχουν πινακίδες αλλά και αυτοκόλλητα που ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις αποστάσεις (1,5 μ.) που πρέπει να κρατούν μεταξύ τους. Η περισχοίνιση που έχει δημιουργηθεί αποτρέπει το συνωστισμό και οδηγεί το κοινό συντεταγμένα προς την είσοδο. Την ομαλή ροή εξυπηρετούν και τα διαχωριστικά πετάσματα από πλέξιγκλας που έχουν τοποθετηθεί στα Προπύλαια, στα σημεία όπου συμπίπτει η άνοδος με την κάθοδο, ενώ οι επισκέπτες ακολουθούν καθορισμένη διαδρομή. Το φυλακτικό προσωπικό φοράει ειδικές προσωπίδες και έχουν δημιουργηθεί σταθμοί με απολυμαντικό...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννη Μαυρικόπουλο, «το ανώτατο όριο των επισκεπτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στον Ιερό Βράχο είναι 2.000 άτομα. Στη συνέχεια η είσοδος θα κλείνει και θα εισέρχονται ισάριθμοι επισκέπτες με εκείνους που αποχωρούν».
Πριν από την πανδημία το επιτρεπόμενο όριο επισκεπτών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. «Κλείναμε την είσοδο όταν οι επισκέπτες ξεπερνούσαν τις 5.000 - 8.000 και είχαμε συνωστισμό στα Προπύλαια», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ.
Μέχρι το μεσημέρι χθες, την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου είχαν περάσει γύρω στους 100 επισκέπτες. Από αυτούς οι περίπου 20 ήταν ξένοι, μας είπε ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ. Περισσότεροι επισκέπτες αναμένονταν τις απογευματινές ώρες. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπως η αρχαία Ολυμπία και η Κνωσός, όπου η επισκεψιμότητα μέχρι το μεσημέρι ήταν μικρή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ 0Α ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Και τώρα... το μεγάλο στοίχημα, ο τουρισμός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή, συνιστά το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όπου καλείται να διαλύσει κάθε σύννεφο αβεβαιότητας για τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους σε αυτό τον κρίσιμο για την οικονομία κλάδο, όσο και στο εξωτερικό όπου οι συνεχιζόμενες εγκωμιαστικές αναφορές μέσων ενημέρωσης αλλά και πολιτικών στην παραδειγματική διαχείριση από την Ελλάδα της υγειονομικής κρίσης ενισχύουν διαρκώς την εικόνα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού και αυξάνουν τις ελπίδες επίτευξης του στόχου να κερδηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την αισθητά μικρότερη φετινή τουριστική «πίτα».
Στο εξωτερικό
Το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, που εντείνεται μετά τις εικόνες από την οργανωμένη επαναλειτουργία των παραλιών, αλλά και από το άνοιγμα της Ακρόπολης και των λοιπών αρχαιολογικών χώρων, δημιουργεί και στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου την αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις των επόμενων ημερών θα έχουν αντίκτυπο και εκτός Ελλάδας.
«Όλοι παρακολουθούν την Ελλάδα, για να δουν το σχέδιο μας για τον τουρισμό και όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης που σχετίζονται με αυτόν. Θα έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα χρησιμοποιηθεί ως πυξίδα ενδεχομένως και από άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στελιος Πέτσας.
Παρά την ευνοϊκή αφετηρία που δημιουργείται για τη χώρα μας λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων με απόλυτη τήρηση των κανόνων προστασίας και υγιεινής, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, καθώς το «φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό». «Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Ο,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία». Με το σχέδιο αυτό, που θα καλύπτει και την εργασία και τη φορολογία και τη ρευστότητα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να άρει όλες τις πτυχές της αβεβαιότητας που προκαλείται από τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία βρισκόμαστε λόγω επιπτώσεων από την πανδημία ώστε να μπορέσουν «να έχουν καλύτερη ορατότητα τόσο οι επαγγελματίες του χώρου όσο και οι εργαζόμενοι».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια που «να παρέχουν μια ομπρέλα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας, αλλά και να δίνουν ταυτόχρονα κίνητρο για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις». «Να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Στο κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και μετρά ενίσχυσης των δομών στα νησιά προκείμενου να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο φόρτο που μπορεί να προκύψει, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο σε σχέση με συζητήσεις που γίνονται για διμερείς συμφωνίες.
Εμπειρίες από την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανταλλαγούν κατά τη σημερινή Τετραμερή Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας Βουλγαρίας Ρουμανίας και Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να συζητηθούν τόσο τα μέτρα χαλάρωσης που λαμβάνονται σε αυτές τις χώρες όσο και η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού.
Εκτός από τους πρωθυπουργούς Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και τον πρόεδρο της Σερβίας, στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των τεσσάρων χωρών. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει και στη διεθνή πρωτοβουλία του Smart Covid Management Group συζητώντας με τους ηγέτες άλλων χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας (Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) για τη σημασία της συνεργασίας τους στον τομέα του τουρισμού.
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για τον απολογισμό των δύο πρώτων εβδομάδων άρσης των περιοριστικών μέτρων. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρά τη σημαντική ενίσχυση της κινητικότητας του πληθυσμού δεν έχουν επιδεινωθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες, ενώ οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειωμένες και έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ.
Επιτυχία
«Οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος», δήλωσε ο κ. Πέτσας, κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ χαρακτήρισε θετική τη γενική εικόνα από το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και την επαναλειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών. «Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων», υπογράμμισε.
ΕΣΤΙΑ
Ή Άγκυρα παραπλανά την Αθήνα
ΓΙΑ μίαν ακόμη φορά, χθές, τά τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Πριν άπό λίγες ημέρες κάποιοι απεφάσισαν τήν αναβολή πού έν τέλει εξελίχθηκε σέ υποβάθμιση της ασκήσεως «Καταιγις». Κάποιοι προσδοκούσαν σέ «βελτίωση» των έλληνοτουρκικων σχέσεων. "Ίσως υπελόγιζαν στήν μεσολάβηση διεθνών παραγόντων. Κάποιοι άλλοι ομιλούν επιμόνως γιά τήν ανάγκη νά μήν στρατιωτικοποιηθοΰν τά ελληνοτουρκικά. Κάποιοι περίμεναν παρεμβάσεις και αναστολή των προκλήσεων. Είχαν πιστέψει αυτά πού λέγουν κύκλοι της Άγκύρας. Όπως συνιστούσαν οι μεσολαβοϋντες σύμμαχοι.
Όμως ή Άγκυρα παραπλανά. Και συνεχίζει τις προκλήσεις. Αυτοί πού αρνούνται νά τό δουν αυτό, αρνούνται τήν πραγματικότητα Όταν καθημερινώς εμπλέκονται ελλη νικά και τουρκικά μαχητικά στους ουρανούς τοϋ Αιγαίου, ή στρατιωτικοποίησις υπάρχει. Ή άρνησίς της σημαίνει ήττοπάθεια. Άπό τις παρα βιάσεις έχουμε περάσει στις συνέχεις ύπερπτήσεις. Χθές είχαμε τρεις. Στις 10.06 στό Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τούς Άρκιούς. Στις 10.37 στήν Ρω και στις 11.05 πάλι στό Φαρμακονήσι.
Ήταν τό ίδιο ζεύγος μαχητικών F-16. Άναχαιτίζετο, άπεμακρύνετο και επιμόνως επέστρεφε. Γιά νά μήν μένει καμμία αμφιβολία ώς πρός τό πως εννοεί τήν ομαλοποίη ση σχέσεων ή Τουρκία του Έρντογάν.
ΕΣΤΙΑ
Άγων για τούς Γερμανούς τουρίστες
Τό μήνυμα Δένδια και οί επιφυλάξεις του Βερολίνου
ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ στην ελεύθερη διακίνηση των διασυνοριακών μετακινήσεων ενεφανίσθησαν οί υπουργοί Εξωτερικών 12 χωρών της EE. Σέ τηλεδιάσκεψη πού είχαν χθές ό Γερμανός υπουργός και άλλοι 11 ομόλογοι του (μεταξύ των οποίων ό Νίκος Δένδιας) από τις χώρες πού υποδέχονται μεγάλο αριθμό Γερμανών τουριστών, απεφασίσθη νά γίνουν σταδιακά βήματα υπό τήν προϋπόθεσιν ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θά συνεχίσουν νά οδηγούν σέ συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προελεύσεως καί προορισμού.
Ό Χάικο Μάς «ψαλίδισε» τίς αισιόδοξες προβλέψεις τών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου πού καταγράφουν ελάχιστα κρούσματα λέγοντας στήν τηλεδιάσκεψη ότι στίς 15 Ιουνίου ή χώρα του θά αντικαταστήσει τήν ταξιδιωτική προειδοποίηση μέ ηπιότερες ταξιδιωτικές οδηγίες. Διεμήνυσε στους ομολόγους του νά μην τρέφουν ψευδαισθήσεις γιά γρήγορη επιστροφή στήν κανονικότητα.
«Οί Γερμανοί είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στά ταξίδια καί γιά αυτό έχουμε καί ιδιαίτερη ευθύνη» σημείωσε ο υπουργός καί προειδοποίησε ότι «δέν θά είναι εφικτό καί δέν θά πρέπει νά υπάρξει μία λύσις γιά όλους» είπε ό Μάς.
Άφησε δέ αιχμές γιά τις χώρες πού ήδη σχεδιάζουν νά ανοίξουν τήν τουριστική σαιζόν, ότι ή χώρα θεωρεί πώς γρήγορες, διμερείς λύσεις τις όποιες επιδιώκουν κάποιες χώρες δέν συνάδουν μέ τό ευρωπαϊκό πνεύμα.
«Δέν θέλουμε έ'ναν ευρωπαϊκό πλειοδοτικό διαγωνισμό γιά τούς τουρίστες καί γιά αυτό θέλουμε συντονισμένη και διαφανή πορεία, στήν όποια δέν θά είναι στήν πρώτη θέση τά επιχειρηματικά συμφέροντα άλλά ή υγεία» προσέθεσε.
Συμφώνως πρός τήν Κοινή Διακήρυξη τών 12 υπουργών οι τουριστικές επιχειρήσεις καί οί σχετιζόμενοι ιδιωτικοί φορείς πρέπει νά λάβουν τίς προσεχείς εβδομάδες τά κατάλληλα μέτρα προφυλάξεως προκειμένου νά προστατεύσουν τούς ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί ή ελευθερία κυκλοφορίας στίς μετακινήσεις.
«Πιστεύουμε οτι αυτό είναι ενα στοιχείο ζωτικής σημασίας γιά τήν ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στίς ασφαλείς μετακινήσεις. Προτρέπουν επίσης τούς πολίτες νά συνεχίσουν νά λαμβάνουν δεόντως ύπ' όψιν τις υγειονομικές πληροφορίες πού τίθενται στήν διάθεσή τους άπό τίς αρμόδιες εθνικές καί ευρωπαϊκές Αρχές» επισημαίνεται στήν Διακήρυξη.
Νωρίτερα ο κ. Δένδιας μιλώντας στό γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων RND απηύθυνε πρόσκληση στούς Ευρωπαίους νά επισκεφθούν εφέτος τήν Ελλάδα, ή οποία εργάζεται ώστε νά είναι έτοιμη νά τούς υποδεχθεί μέ άσφάλεια. Όπως επεσήμανε, ή χώρα μας πέτυχε νά αποτελεί ασφαλή χώρα έν μέσω πανδημίας γιά τούς πολίτες της.
«Τώρα πού οί προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς καί πάντοτε μέ γνώμονα τή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είμαστε σέ θέση νά προχωρήσουμε, βήμα βήμα, στό άνοιγμα όχι μόνο της οικονομίας μας, άλλά καί του ελληνικού τουρισμού» προσέθεσε ό υπουργός Εξωτερικών.
ΕΣΤΙΑ
Τά παιδιά της ομογένειας μαθαίνουν «StaEllinika»
ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ πιλοτικής εφαρμογής της μαθησιακής πλατφόρμας για τήν ελληνική γλώσσα StaEllinika άνεκοίνωσε ή Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΤΑΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών. Θά πραγματοποιηθεί σέ επιλεγμένα σχολεία τής'Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σέ περιοχές όπως ή Καλιφόρνια, ή Πενσυλβάνια. ή Νέα Υόρκη και τό Νιού Τζέρσεϋ. υπό τήν επίβλεψη του δρος Αναστασίου Κου λαρμάνη, διευθυντού του Τμήματος Παιδείας τής Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σέ συνεργασία μέ τό'Υπουργείο Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί τό ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στό πανεπιστήμιο Simon Fraser, καί μέ τήν υποστήριξη τοϋ Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ).
Ή πλατφόρμα StaEllinika υιοθετήθηκε προσφάτως ως τό επίσημο εργαλείο τής Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού γιά τήν εκμάθηση καί διδασκαλία τής ελληνικής γλώσσας, τής μυθολογίας καί στοιχείων τοΰ ελληνικού πολιτισμού στήν έλληνική διασπορά. Ή δοκιμαστική εκδοσις τής πλατφόρμας δόθηκε σέ κυκλοφορία στό τέλος Απριλίου, στοχεύοντας σέ μεμονωμένους μαθητές καί σήμερα, σέ μόλις τέσσερεις εβδομάδες, έχει ξεπεράσει τόν εντυπωσιακό αριθμό τών 7.000 εγγεγραμμένων μαθητών, από 106 κράτη.
Τό Υπουργείο Παιδείας καί Θρησκευμάτων αγκάλιασε τήν προσπάθεια, εξασφαλίζοντας τήν πλήρη εναρμόνιση τής πλατφόρμας μέ τήν επίσημη γραμμή καί τίς στρατηγικές πού ακολουθούνται από τήν Έλληνική Πολιτεία.
Έπί πλέον, ή πιλοτική εφαρμογή θά παράσχει διδακτικούς πόρους καί υποστήριξη σέ εκπαιδευτικούς, οί όποιοι δουλεύουν σέ αποκλειστικά διαδικτυακό περιβάλλον. Τό αναλυτικό πρόγραμμα, τό όποιο έχει αναπτυχθεί καί ακολουθείται μέσω τής παρούσης συνεργασίας, θά είναι απολύτως συμβατό μέ τίς νέες σχολικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από τά νέα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας λόγω κορωνοιοΰ. Ή τελική μορφή τής πλατφόρμας θά είναι διαθέσιμη τό φθινόπωρο τοΰ 2020, ώστε νά υποστηρίξει κοινότητες, σχολεία καί μεμονωμένους μαθητές σέ όλη τήν έλληνική διασπορά.
Ή σειρά εκπαιδευτικών εφαρμογών αποτελεί καρπό συνεργασίας τής Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού υπό τόν γ.γ. Ιωάννη Χρυσουλάκη μέ διεπιστημονική όμάδα υπό τή διεύθυνση μελών τοΰ Εργαστηρίου Νέων Μέσων στό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τοΰ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στό Πανε πιστήμιο Simon Fraser.
Ό αρμόδιος γιά τόν Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός, Κώστας Βλάσης, δήλωσε σχετικά: «Τό Υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας τίς ιδιαίτερες συνθήκες πού διαμορφώθηκαν λόγω τής πανδημίας τοΰ κορονοϊοΰ, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, ώστε νά καταστούν σύντομα προσβάσιμες πολλές άπό τίς συγκεκριμένες εφαρμογές τής πλατφόρμας www.staellinika.com. Σήμερα, μέ Ιδιαίτερη ικανοποίηση παραδίδουμε πλέον τήν πλατφόρμα γιά πιλοτική εφαρμογή καί στά σχολεία τής όμογένειάς μας στήν Αμερική. Ή έλληνική γλώσσα αποτελεί ένα άπό τά βασικά στοιχεία πού ενώνουν τόν οικουμενικό ελληνισμό καί ή εν λόγω πλατφόρμα θά αποτελέσει μιά σημαντική επένδυση για τή διατήρηση, τή διάδοση καί τήν προώθησή της».
Ό Σεβασμιώτατος. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε: «Τεχνολογικές λύσεις όπως αυτή θά συμβάλουν στήν προσπάθεια πού κάνουμε ώς Αρχιεπισκοπή Αμερικής στήν αναγέννηση τών Ελληνικών γραμμάτων καί τής διάδοσης τής Ελληνικής γλώσσας στίς νέες γενιές», ένώ ή υφυπουργός Παιδείας καί Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, αρμόδια γιά θέματα Πρωτοβάθμιας καί Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως καί Ειδικής Αγωγής αναφέρθηκε στούς δεσμούς ανάμεσα στήν Ελλάδα καί τόν Απόδημο Ελληνισμό πού ήταν καί παραμένουν ιδιαίτερα στενοί. «Υποστηρίζονται συστηματικά καί διαχρονικά δίνοντάς μας έμπνευση νά εξερευνούμε συνεχώς νέους τρόπους ένδυνάμωσής τους. Ή πλατφόρμα "StaEllinika" είναι μιά σημαντική πρωτοβουλία, έν μέσω πανδημίας, πού υποστηρίζει τήν προβολή καί διάδοση τής ελληνικής γλώσσας καί τοΰ πολιτισμού μας ευρύτερα στά σχολεία τής ομογένειας» είπε.
Τέλος, ό δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, διευθυντής τοΰ Τμήματος Παιδείας τής Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ευχαρίστησε το "Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και συνεχάρη τήν Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού καί τό ΙΣΝ Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στό πανεπιστήμιο Simon Fraser γιά αυτήν τήν πρωτοβουλία τους, καί ό διευθυντής τοΰ ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στό πανεπιστήμιο Simon Fraser, δρ. Δημήτρης Κράλλης, εξέφρασε τήν ίκανοποίη σή του γιά τό ότι «χάρη στή γενναιοδωρία τοΰ ΙΣΝ, τό προϊόν δύο ετών εντατικής εργασίας άπό μιά πραματικά ταλαντούχο όμάδα θά βρει τό φυσικό του κοινό, τά νέα παιδιά τής ελληνικής διασποράς».
ΕΣΤΙΑ
ΕΚΑΤΟ ΓΕΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!
27 αιώνες ιστορίας του Πόντου δέν διαγράφονται από την Μνήμη
Άρθρο της Λένας Καλπίδου, αρχαιολόγου, Εφόρου Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού
«Συλλογισμένα πορπατώ, μ 'σταυρωμένα κανείς κακόν νάμή παθάν', άρνίμ', αμον εμένα».
Συλλογισμένα περπατώ, τά χέρια μου σταυρωμένα, Κανείς να μην πάθει, άρν ίμου, τό ίδιο κακό μέ εμένα.
ΔΙΣΤΙΧΟ των Ελλήνων του Πόντου, μέ τό όποιο εκφράζονταν πρόσφυγες πιά στήν Ελλάδα, μερικά χρόνια μετά τούς διωγμούς τους, πού τούς δυνάμωσε σέ ένταση καί έκταση ή απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ πασά, στήν Αμισό, τή 19η Μαΐου 1919. Όσοι"Ελληνες Πόντιοι διασώθηκαν άπό τή γενοκτονία πού διέπραξαν οι Νεότουρκοι σέ εκτεταμένο χρονικό διάστημα (1914 - 1922). συγκλονισμένοι από τό κακό πού έπαθαν, έχουν τή γενναιότητα καί τή μεγαλοψυχία νά απεύχονται νά τό πάθουν καί άλλοι άνθρωποι!
Γι' αυτό καί ή γνωριμία μέ τά πολιτισμικά καί οικονομικοκοινωνικά χαρακτηριστικά του Ελληνισμού του Πόντου καθώς καί ή ενημέρωση γιά τήν άποδεδειγμένη άπό τή διεθνή επιστημονική κοινότητα έξόντωσή τους, συνιστά βασική προϋπόθεση όχι μόνο γιά τήν ιστορική συνείδηση όλων των Ελλήνων αλλά καί γιά τήν αποτροπή των γενοκτονιών σέ παγκόσμιο επίπεδο. Ό ποντιακός ελληνισμός άποτέλεσε μεγάλο τμήμα καί μάλιστα τό πιό άπομακρυσμένο της Ελληνικής Διασποράς.
Ή Ιστορία του άριθμεΐ είκοσι επτά αιώνες ζωής καί έξέλιξης.' Έχουν περάσει εκατό γενιές στόν Πόντο καί τέσσερις προσφυγικές, άπό τότε πού οί πρώτοι Έλλη νες έφτασαν στόν Πόντο, τήν ορεινή χώρα στά Ν.Α. παράλια του Ευξείνου Πόντου. Στούς προηγούμενους αιώνες λοιπόν στόν Πόντο, τόν γεωγραφικά άπο μονωμένο και φυσικά οχυρό, ό Ελληνισμός άνέπτυξε έναν εξαιρετικά ζωντανό πολιτισμό τόν όποιο μέσα άπό άντίξοες συνθήκες καταπίεσης καί διωγμών κατάφερε νά τόν διατηρήσει άναλλοίωτο μέχρι τις άρχές του 20οϋ αι., εκατό χρόνια περίπου πριν άπό τις μέρες μας.
Όμως μέ τήν πρωτοφανή στά διεθνή διπλωματικά χρονικά συνθήκη της Λωζάνης (1/1923) επιβλήθηκε ή άνταλλαγή τών χριστιανικών καί μωαμεθανικών πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας καί Ελλάδας καί, σύμφωνα μέ αυτήν, ό Ελληνισμός πού ήταν απλωμένος σέ όλη τή Μικρά Ασία ξεριζώθηκε καί στάλθηκε πρόσφυγας στήν άρχική του πατρίδα, τήν Ελλάδα.
Άπό τόν Ελληνικό Πόντο, χώρο μέ ιστορία 27 αιώνων, 400.000 ψυχές, εγκαταλείποντας 1013 χωριά, 41 κωμοπόλεις καί 11 άστικά κέντρα, κατέφυγαν στην 'Ελλάδα μέ εφόδια τή ζωτικότητα καί τήν αισιοδοξία τους, τήν άγάπη γιά τή γή καί τά γράμματα. Αξίζει νά τονιστεί ότι ένα άκόμη πολιτισμικό εφόδιο τους, ή παράδοση τής αυτοδιοικούμενης κοινωνίας, προσδιόρισε καί προσδιορίζει ίσως άκόμη , στην Έλλάδα καί όπου άλλου είναι εγκαταστημένοι, ώς γνωρίσματα τής σχέσης τους μέ τήν «πολιτεία» τήν υπευθυνότητα, τήν προσφορά καί τή συνέπεια.
Αυτό τό τμήμα του Ελληνισμού πού ξεκινά τήν πορεία του άπό τούς μυθικούς Αργοναύτες, διαμορφώνει τούς άκριτες τής Βυζαντινής αυτοκρατορίας, διατηρεί πρωτοφανή συνοχή μέσα στή μακραίωνη πορεία του καί μέ μοναδική απλότητα καί ειλικρίνεια, παραμένει διαποτισμένο άπό σπάνιες ηθικές άξιες, παρουσιάζεται μέ επιστημονική νηφαλιότητα στό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.
Στά είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας του, ή Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18η Μαίου) ένισχύεται στή σημασία της μέ τό Ιδιαίτερο καί βαθύτερο νόημα τής Ημέρας Μνήμης τοΰ Ποντιακού Έλληνισμοΰ (19ης Μαΐου). Τό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος τοΰ Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα καί συνεργάζεται μέ ερευνητές καί άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.
Ιδρύθηκε καί λειτουργεί άπό τήν Επιτροπή Ποντιακών Μελετών καί στεγάζεται στό ιδιόκτητο κτήριο της, τή «Στέγη Κειμηλίων Ελληνισμού τοϋ Πόντου». (Άγνωστων Μαρτύρων 73, 171.23, Νέα Σμύρνη, Αθήνα). Δωρεάν ή είσοδος, άνοικτό γιά τό κοινό (μετά τήν άρση τών μέτρων): Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00' εως 15:00' (τηλ.: 30 210 9325521 Fax: 2109354333, ήλεκτρονικό ταχυδρομείο: info epm.gr, Τστότοπος: http: www.epm.gr)
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ε.Ε. ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Μικρά βήματα για ασφαλή ταξίδια
Σε διαρκείς επαφές με ομολόγους του ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις για άρση των περιορισμών της καραντίνας και επανεκκίνηση του τουρισμού, πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πρόσκληση Δένδια στους Ευρωπαίους πολίτες να επισκεφτούν το καλοκαίρι την Ελλάδα που πέτυχε να αποτελεί ασφαλή προορισμό
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
Ακόμα ένα βήμα προς τον τελικό στόχο, την αποκατάσταση της ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών και την επανεκκίνηση των διασυνοριακών ταξιδιών, έκαναν χθες δέκα υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., με την υιοθέτηση κοινού πλαισίου αρχών. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ισπανίας, Κροατίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας, συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης και συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα ως προς τα διασυνοριακά ταξίδια είναι η προσέγγιση των σταδιακών βημάτων με συντονισμό και συμφωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ε.
Οι δέκα υπουργοί συμφώνησαν στην αναζήτηση τρόπων που να επιτρέπουν τα ταξίδια αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων του κορονοϊού. Σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός για την άρση των περιορισμών και της καραντίνας καθώς και την αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών, ενώ επισημαίνουν πως θα είναι σημαντικό «να εργαστούν σε μία κοινή αντίληψη υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών».
Στον βαθμό που «οι υφιστάμενες θετικές τάσεις θα συνεχίζουν να οδηγούν σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού», τότε «θα μπορεί να επιτευχθεί προοδευτικά η αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών».
Σήμερα συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης η σύνοδος κορυφής της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που λαμβάνουν οι γειτονικές χώρες και τη σταδιακή αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ τους. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των τεσσάρων χωρών.
Δυτικά Βαλκάνια
Τον συντονισμό ενεργειών εν όψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, θα εξετάσουν σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Κροατίας, η οποία ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε. Η τηλεδιάσκεψη αυτή πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκου Δένδια και Νίκολα Ντιμιτρόφ, και σε συνέχεια της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης του περασμένου Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών των εν λόγω μέτρων, μέσω και της οικονομικής στήριξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην πορεία προς την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν στην Αθήνα οι υπουργοί Υγείας της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Βασίλης Κικίλιας και Βένκο Φίλιπτσε. Συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ταχεία ροή στα σύνορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να παρέχεται στους πολίτες αμοιβαία εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των δύο χωρών σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορονοϊό κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα ή τη Βόρεια Μακεδονία.
Πολύ σύντομα τα δύο υπουργεία θα προετοιμάσουν τα σχετικά πρωτόκολλα. Χθες, ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε μέσω του γερμανικού πρακτορείου RND πρόσκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της και εργάζεται προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί σύντομα με ασφάλεια τους επισκέπτες της. Εύσημα στην Ελλάδα έδωσε χθες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος σε συνέντευξη του δήλωσε πως «η Ελλάδα είχε μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία» και ευχήθηκε η χώρα να μπορέσει φέτος να υποδεχτεί τουρίστες.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ζητούν παρέμβαση της Κομισιόν για τον νόμο Χατζηδάκη
Τις σοβαρές παραβιάσεις ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Σύμβασης του Ααρχους από τον περιβαλλοντικό νόμο της ελληνικής κυβέρνησης καταδεικνύουν με επιστολή τους 49 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες
Ο νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον ψηφίστηκε σε αντίξοες συνθήκες χωρίς πλήρη διαβούλευση και περιλαμβάνει άρθρα που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα ως προς τη νομική τους βάση στο Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ελληνικό Σύνταγμα. Επιπλέον, αποδυναμώνει τα κρίσιμα εργαλεία περιβαλλοντικής πολιτικής, κάτι που θα υπονομεύσει σημαντικά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα τώρα αλλά και στο μέλλον.
Αυτά τονίζουν σε επιστολή που συνυπογράφουν 49 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Πράσινοι), έπειτα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη, και των Πράσινων, Γούτα Πάουλους. Η επιστολή εστάλη προς τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτελεστικό αντιπρόεδρο με χαρτοφυλάκιο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και προς τον επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.
Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν ως σημαντικές αποτυχίες τα άρθρα του νόμου, πολλά από τα οποία παραβιάζουν ευρωπαϊκές Οδηγίες και τη Σύμβαση του Ααρχους. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται η ακύρωση της δημόσιας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια της τροποποίησης περιβαλλοντικών αδειών, η δυνατότητα παράκαμψης σημαντικών γνωμοδοτήσεων των δημόσιων αρχών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, η κατάργηση των τοπικών Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών για τους δασικούς χάρτες και η δυνατότητα έναρξης επενδύσεων που φέρουν σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον σε περιοχές Natura 2000 και φυσικούς οικότοπους ευπαθών και κοντά σε εξαφάνιση ειδών.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης υπονομεύεται με τη μεταφορά του διασταυρούμενου ελέγχου και της ρύθμισης των Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το κράτος σε ιδιωτικούς «αξιολογητές», οι οποίοι επιλέγονται τυχαία, αλλά πληρώνονται από τους ίδιους τους επενδυτές.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους επιτρόπους να αναλάβουν δράση κατά της απορρύθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε εκπτώσεις ούτε στη δημοκρατική διαδικασία ούτε στην προστασία του περιβάλλοντος. Σας ζητάμε να διασφαλίσετε την πλήρη εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγουν.
Τ.Σ.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Κραυγή αγωνίας από εκατοντάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές σε Ελλάδα και Κύπρο
Ζητούν μείωση των διδάκτρων εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από πεντακόσιοι φοιτητές, σε Ελλάδα και Κύπρο, του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με γραπτό τους αίτημα προς τη διοίκηση, διεκδικούν μείωση των διδάκτρων εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.
Το αγωνιώδες αίτημα, το οποίο έχει σταλεί στη διοίκηση του πανεπιστημίου από τις 4 Μαΐου, δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση, ενώ οι λιγοστές τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες περιορίζεται η γραμματεία υπογραμμίζουν πως «δεν υπάρχει πιθανότητα μείωσης των διδάκτρων».
Την ώρα που οι φοιτητές και οι οικογένειές τους βιώνουν πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες λόγω των επιπτώσεων των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η στάση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεν δείχνει να προσμετρά τα νέα δεδομένα. Ενώ άλλα ιδρύματα που παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση (όπως το ΕΑΠ) εξετάζουν κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων γονέων και φοιτητών τη μείωση των διδάκτρων, ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα προγράμματα στην Ελλάδα, αυτό της «Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εμφανίζεται ανάλγητο ως προς τις προκαθορισμένες του εισπράξεις.
Ακολουθεί το γραπτό αίτημα προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που υπογράφουν 522 φοιτητές του προγράμματος, οι οποίοι συνεχίζουν να αναμένουν μια επίσημη απάντηση: «Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αποτελεί αναμφίβολα μία σοβαρή εξέλιξη που ανατρέπει τα υφιστάμενα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.
Τόσο εμείς οι φοιτητές όσο και οι οικογένειές μας έχουμε βρεθεί σε σημαντική οικονομική δυσχέρεια λόγω της αναστολής των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων, όπως αυτή προκύπτει από την κυβερνητική απόφαση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στην καταβολή του ύψους των διδάκτρων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ως αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς και οι οικογένειες μας δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.
Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη της αρμόδιας Διοίκησης του Εξ Αποστάσεως Προγράμματος "Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση" και των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων (Ελλάδας - Κύπρου) να μεριμνήσουν για το έκτακτο πρόβλημα που προέκυψε. Ως εκ τούτου, αιτούμαστε τη μείωση των διδάκτρων του τρέχοντος προγράμματος για όλους τους φοιτούντες, ζητώντας πλήρη απαλλαγή από το αντίστοιχο ποσό που αναλογεί στο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων (στην Ελλάδα, από τα μέσα Μαρτίου του 2020).
Αιτούμαστε η μείωση αυτή να αφορά τα προς είσπραξη δίδακτρα του επερχόμενου χειμερινού εξαμήνου. Για εμάς και τις οικογένειές μας είναι ζήτημα επιβίωσης».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μητσοτάκης: Στρατηγικός εταίρος η Αλβανία
Στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας χαρακτήρισε χθες o Κυριάκος Μητσοτάκης την Αλβανία, συνδέοντας άμεσα την προστασία της ελληνικής μειονότητας με την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, στο πλαίσιο των επαφών του με κόμματα τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του ΕΛΚ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας επιθυμεί μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ευημερούσα Αλβανία, η οποία εκτός από γειτονική χώρα είναι και στρατηγικός μας εταίρος Επιπλέον υπενθύμισε στον κ. Μπάσα το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ψηφιακός κύκλος
Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις είναι το θέμα ψηφιακής εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 20 Μαΐου, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στην πρώτη συζήτηση στρόγγυλης τραπέζης, που εντάσσεται σε έναν κύκλο από στοχευμένες εκδηλώσεις ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάκης Παπαταξιάρχης, ο γενικός ιατρός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης, υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ανάργυρος Μαριόλης και ο πρ. διευθυντής πολιτικής διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στον ΠΟΥ Ευρώπης επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, Αγης Τσουρός. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής παθολογίας νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Ιωάννης Μπολέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου