Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αντικατάσταση του Α/Α Stinger στις ΤΕΔ από αντίστοιχο το PORSAV της ROKETSAN..

Εφημερίδα «Σταρ» της 12 Μαϊ 2020

Οι στρατιώτες θα πυροβολούν με «εθνικό πύραυλο» από τον ώμο

Η παράδοση των πυραύλων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος φορητών αμυντικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Roketsan, θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον. Οι ειδικοί εξήγησαν γιατί το έργο είναι σημαντικό και επέστησαν την προσοχή στη διάσταση των εξαγωγών.

Ο Πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας  Δρ İsmail Demir ανακοίνωσε  ότι στο πλαίσιο του «Έργου πυραύλων φορητού αμυντικού συστήματος (PorSav)» ότι θα παραδοθούν σύντομα» και έστρεψαν τα μάτια σ’ αυτό το έργο για άλλη μια φορά.

Ποια πλεονεκτήματα θα φέρει το έργο στους στρατιώτες, ποιο προϊόν στο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αντ’ αυτού? Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Hakan Kılıç απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις και εξήγησε τα πιθανά σενάρια στο μέλλον.

Στα χαμηλότερα υψόμετρα καθήκοντα θα έχουν τα «PorSav»
Ο Hakan Kılıç δήλωσε ότι ο «PorSav» μπορεί να ονομαστεί «εθνικός MANPADS» (πύραυλος πυροδοτούμενος από τον ώμο), τόνισε ότι το έργο, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί, θα συμμετάσχει στο όραμα της δημιουργίας μιας εθνικής βαθμίδας ομπρέλας αεροπορικής άμυνας.
Ο Kılıç διευκρίνισε επίσης όταν θα γίνουν οι παραδόσεις, για την κατάσταση στο πεδίο, ότι το «PorSav» αντιπροσωπεύει το σύστημα πυραύλων που θα υπερασπιστεί το σύστημα στο χαμηλότερο υψόμετρο, κοντά στα συστήματα Korkut, Gökdeniz, Hisar-A, Hisar-O και Siper. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να πούμε ότι το «PorSav», θα συναντήσει την αεροπορική άμυνα χαμηλού υψομέτρου βάσει της Μονάδος ή του Λόχου».

Γιατί χρειάστηκε το PorSav ?

Ο Hakan Kılıç είπε, «Σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία το PorSav, είναι ένα MANDPADS, είναι ένας φορητός πύραυλος που πυροδοτείται από τον ώμο και συνέχισε ως εξής:
«Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, το PorSav είναι ένα σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας πολύ χαμηλού υψομέτρου, που μπορεί να μεταφερθεί από ένα άτομο, πυροδοτούμεο από τον ώμο, μικρής εμβέλειας, με καθοδήγηση θερμότητας / υπέρυθρης ακτινοβολίας / IR / IIR».
Μια από τις ερωτήσεις ή από σύγχυση, τίθεται το ερώτημα: «Αφού υπάρχει το Hisar-A, που είναι σύστημα άμυνας χαμηλού υψομέτρου, γιατί προέκυψε η ανάγκη του PorSav ?
Και οι δύο πύραυλοι που έχουν παρόμοιο σύστημα καθοδήγησης και εύρος στόχων, χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα για τις ίδιες αποστολές. Ωστόσο, παρόλο που το Hisar-A αντιπροσωπεύει επίσης αεροπορική άμυνα χαμηλού υψομέτρου, το PorSav μπορεί να επηρεάσει ένα επίπεδο ακόμη πιο κάτω, στο πολύ χαμηλό υψόμετρο, δηλαδή στην περιοχή που αντιμετωπίζει το σύστημα πυροβόλων όπλων του Korkut.
Ο Κάθε στρατιώτης που είναι εκπαιδευμένος μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Το Hisar-A έχει μεγαλύτερο σώμα, κεφαλή, ελαφρώς μεγαλύτερο βεληνεκές. Ενώ ο Hisar-A βρίσκεται σε ένα θωρακισμένο όχημα, το PorSav μεταφέρεται από το πεζικό. Επομένως, το προσωπικό σε όλες τις ΤΕΔ μπορεί να το χρησιμοποιήσει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει εκπαίδευση αεροπορικής άμυνας, από ειδικές δυνάμεις που διεισδύουν στον εχθρό, έως διάφορα στρατεύματα ή υπηρετούν εκτός της χώρας. Ωστόσο, το ερπυστριοφορο όχημα μπορεί να υπάρχει μόνο σε περιοχές όπου λειτουργεί ο τακτικός στρατός και όπου έχουμε και άλλα στοιχεία της μονάδος. Επιπλέον, δεδομένου ότι το PorSav είναι μικρότερο και χαμηλότερο στο κόστος, μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί ευρέως.
Τα MANPADS, όχι μόνο στους στρατούς χωρών αλλά και στις τρομοκρατικές οργανώσεις που υπάρχουν, εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές, ειδικά για τα ελικόπτερα.
Η μεγαλύτερη απειλή για τα Ε/Π

Υπενθυμίζοντας ότι τα όπλα MANPADS χρησιμοποιούνται από πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις και μη κρατικούς φορείς καθώς και από τακτικούς στρατούς, ο Hakan Kılıç είπε: «Από δω και πέρα, δυνάμεις που χρησιμοποιούν σύγχρονα πυρομαχικά, είναι εξοπλισμένες για να χτυπήσουν τον στόχο πριν φτάσουν στο όριο υψόμετρου των MANPADS. Για το λόγο αυτό, αν και το MANPADS είναι εν μέρει σοβαρή απειλή, εξακολουθεί να διατηρεί τη σημασία του στην άλλη πλευρά του νομίσματος με τη δομή του που εμποδίζει τα αεροπλάνα να επιτεθούν σε χαμηλό υψόμετρο και τους αναγκάζει να χρησιμοποιούν ακριβά έξυπνα πυρομαχικά που απαιτούν τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του MANPADS είναι κατά των Ε/Π. Σχεδόν όλα τα Ε/Π στον κόσμο πετούν στο βεληνεκές από το εύρος υψομέτρου MANPADS. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από τον τύπο και την προέλευση ενός Ε/Π που πιάστηκε στο πεδίο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να δραπετεύσει από το MANPADS. Από αυτή την άποψη, ίσως ένα από τα πιο κρίσιμα συστήματα άμυνας των στρατευμάτων μας εναντίον εχθρικών ΕΕ/Π είναι τα MANPADS ».

Εύκολο στην εγκατάσταση, απλό στη χρήση
Υπογραμμίζοντας ότι συστήματα όπως τα MANPADS και «PolSav», τα οποία θα εισέλθουν στο απόθεμα στο εγγύς μέλλον, είναι απλά και εύχρηστα ακόμη και ενάντια στους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου, είπε τα ακόλουθα σχετικά με το τι θα φέρει η PorSav στις ΤΕΔ:
«Όλοι έχουμε δει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ερπυστροφόρο θωρακισμένο όχημά μας Atılgan, το οποίο φέρει MANPADS ή πυραύλους Stinger, έχει ξεκινήσει στο πεδίο τις τελευταίες ημέρες στην Ασπίδα της Άνοιξης και ότι οι αντίπαλοι έριξαν το Συριακό Ε/Π γενικής χρήσης με τον Stinger τις προηγούμενες ημέρες. Η εχθρική δύναμη εδώ ήταν η Συρία, και οι ΗΠΑ παρείχαν πολιτική υποστήριξη στην Ασπίδα της Άνοιξης. Εντάξει, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα Stingers όταν πρόκειται να πολεμήσουμε ή να κινηθούμε ενάντια σε μια χώρα που δεν θέλουν οι ΗΠΑ την επόμενη περίοδο? Η σημασία της παραγωγής του εθνικού MANPADS PorSav βρίσκεται εδώ. Επιπλέον φαίνεται ότι τα MANPADS εφαρμόζονται σε ΕΕ/Π στον κόσμο και για την Τουρκία που είναι μια χώρα παραγωγής ΕΕ/Π, αποτελούν μια εναλλακτική λύση»

Το PorSav θα αντικαταστήσει τον αμερικανικό πυραύλο Stinger που χρησιμοποιείται από τις ΤΕΔ
Υψηλή πιθανότητα εξαγωγής
Δηλώνοντας ότι το PorSav, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Αμερικανικό πύραυλο Stinger στο απόθεμα TΕΔ, μπορεί να έχει πιθανότητα εξαγωγής, δήλωσε ο Kılıç: «Το PorSav χρησιμοποιεί το IIR, υπέρυθρη αναζήτηση εικόνων, που χρησιμοποιείται στα πιο σύγχρονα MANPADS. Αυτή η κεφαλή είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με την κεφαλή IR σε πυραύλους προηγούμενης γενιάς. Το σύστημα, με απλούς όρους, προσφέρει ένα εύχρηστο σύστημα πυραύλων του ρίξε και ξέχνα, που αποτελείται από το προσωπικό που τοποθετεί τον πύραυλο στον εκτοξευτή, ενεργοποιώντας τη μονάδα ισχύος, πυροβολώντας τον στόχο μέσω της κεφαλής, δηλαδή βλέποντας την πηγή θερμότητας υπέρυθρης ακτινοβολίας και ειδοποιώντας με ήχο.
Μερικά γνωστά χαρακτηριστικά του συστήματος
- Σύστημα αεροπορικής άμυνας πολύ χαμηλού υψομέτρου.
- IIR / Infrared imager καθοδηγούμενη.
- Όριο υψόμετρου 4+ χλμ.
- Όριο εμβέλειας στον οριζόντιο άξονα 6+ χλμ.
- Εκτιμάται ότι βρίσκεται κοντά στο Αμερικανικό πύραυλο Stinger σε μέγεθος και οι φωτογραφίες του δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στο κοινό.
Μετάφραση: Συνεργάτης "χωρίς όνομα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου