Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η Σιλιάνοφσκα υπερασπίζεται τη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Στην ύπαρξη «μακεδονικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες» αναφέρθηκε η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, μιλώντας για τις παράπλευρες ζημίες της Συμφωνίας των Πρεσπών.  

     Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάνκοβα δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι αναφερόταν στη μακεδονική μειονότητα και στην Ελλάδα, όταν, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπερασπίστηκε τις «μακεδονικές μειονότητες των γειτονικών χωρών».

Η υποψήφια για την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE, έδωσε συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα «Politika», κατά την οποία ρωτήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παραβιάζεται το εθνικό και διεθνές δίκαιο

Σε αυτήν τόνισε ότι έχει πρόθεση να συστήσει διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συντάξει έκθεση σχετικά με παραβιάσεις του εθνικού και διεθνούς δικαίου με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Politika»: Είστε καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε σε 4 άρθρα, τα οποία άλλαξαν το όνομα του κράτους. Το κόμμα που σας υποστηρίζει, δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία με την Ελλάδα…
Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα: «Προειδοποιήσαμε ότι η αλλαγή του ονόματος δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα και ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για εσωτερικές συγκρούσεις και απομακρύνει τη χώρα από τις μεταρρυθμίσεις.
»Σας υπενθυμίζω ότι υπογράφηκε ανοικτή επιστολή από εβδομήντα σημαντικά ονόματα, μεταξύ αυτών και ο (Τσέχος) συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.

Παραβιάζεται η Σύμβαση της Βιέννης»

»Η αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει παράπλευρες ζημίες και αποσκοπεί στην καταστροφή του συνταγματικού συστήματος.
»Δεν υπάρχει περιθώριο να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις παραβίασης των νόμων, παραβιάζεται και η Σύμβαση της Βιέννης καθώς και διεθνείς συμφωνίες.
»Το δημοψήφισμα ήταν μια ιστορία από μόνο του. Η “Μακεδονία” σήμερα έχει πρόσκαιρο Σύνταγμα το οποίο δεν καταρτίστηκε κατόπιν δημοκρατικής συμφωνίας.

«Οι μακεδονικές μειονότητες στις γειτονικές χώρες»

»Οι αρχές όχι μόνο αρνήθηκαν την ύπαρξη μακεδονικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες, αλλά, επίσης, ακύρωσαν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού (που πραγματοποιήθηκε το 1944).
»Οι Μακεδόνες εξομοιώνονται με τις άλλες μικρές εθνοτικές κοινότητες.
»Ο αλλοπρόσωπος “Μακεδόνας” χρησιμοποιείται μόνο σε εθνικό επίπεδο και κανείς δεν ξέρει πως λέγεται το έθνος αυτής της χώρας.
»Αυτά τα πράγματα είναι θεμελιώδη, ούτε πολιτικά ούτε κομματικά», είπε η υποψήφια πρόεδρος που υποστηρίζεται από τοVMRO-DPMNE».
Πηγή: pressingtv.mk και echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου