Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Politico: Ο Τσίπρας ξεπλήρωσε την Ευρώπη με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και το πώς βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αναφέρεται το Politico.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, στη στήλη «Brussels Playbook» επισημαίνεται ότι η επίλυση του ονοματολογικού που ανοίγει τον δρόμο στην πΓΔΜ να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί το ανοιχτό «γραμμάτιο» Τσίπρα, με το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεπληρώνει τους Ευρωπαίους εταίρους για την απόφασή τους να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015.
Επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν μπορούν να κατονομαστούν, το Politico υποστηρίζει ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε πει τότε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «θα έχει την ευκαιρία του μια μέρα να τους ξεπληρώσει για ένα ακόμη νέο δάνειο», καθώς η χώρα βρισκόταν με το 1,5 πόδι εκτός της ζώνης του ευρώ λόγω των χειρισμών της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και φαίνεται -σύμφωνα με το περιοδικό- πως το payback time ήρθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το Politico δίνει έμφαση και στις
επισκέψεις ξένων ηγετών τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ λίγες εβδομάδες πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Όπως αναφέρει η στήλη, οι επισκέψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενεργειών για να πειστούν οι δύο κυβερνήσεις για τη σημασία να επιλυθεί η μακροχρόνια διαμάχη. Απόλυτα δικαιολογημένα, λοιπόν, και τα πανηγύρια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στις Βρυξέλλες.
«Μια πλειάδα πρωθυπουργών (και καγκελαρίων) της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια μέσα στους περασμένους μήνες για να πείσουν και τις δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία. Ο Γιούνκερ παρενέβη επίσης για να "κάνει τα μαγικά του" σε αρκετές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φοράς που είπε το 2015 στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, ότι ο Τσίπρας θα είχε κάποια μέρα την ευκαιρία να "ξεπληρώσει" ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης που βρισκόταν στα σκαριά, σύμφωνα πάντα με αξιωματούχους» αναφέρεται στη στήλη.
με τον πρωθυπουργό για τις Πρέσπες
Αρχιεπισκοπή: Δεν υπήρξε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για τις Πρέσπες
Προς αυτήν την κατεύθυνση το Politico δίνει έμφαση στα «τιτιβίσματα» του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος δεν σταμάτησε να πανηγυρίζει για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.
 Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Χαν συνεχάρη τα δύο κράτη, ωστόσο «δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να τους υπενθυμίσει ότι η "μακρά πορεία" προς τη συμφωνία "ξεκίνησε με τη συμφωνία του Przino το 2015", την εποχή που ο ίδιος εκτελούσε χρέη μεσολαβητή ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα στη "Μακεδονία"».
Politico: To «γράμματιο» Τσίπρα και η Συμφωνία των Πρεσπών
Politico: To «γράμματιο» Τσίπρα και η Συμφωνία των Πρεσπών
«Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ακόμα καλές για τις προοπτικές του Τσίπρα να επανεκλεγεί πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, (ο Τσίπρας) δείχνει να έχει εξασφαλίσει τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας. Διόλου μικρό κατόρθωμα, ιδίως για έναν πολιτικό του οποίου η πολιτική πορεία είχε αρκετά εμπόδια» προσθέτει το Politico.
Και η στήλη καταλήγει με αναφορά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, που πρεσβεύει τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της "Βόρειας Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, εφόσον -σημειώστε τη διακριτική προϋπόθεση-, "τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία ένταξης"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου