Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Απειλές από τον Γιλντιρίμ κατά Ελλάδας και Κύπρου

Απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και προειδοποιήσεις για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ εξακολουθούν να εκτοξεύουν οι Τούρκοι, αυτή τη φορά μέσω του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ. Περιέγραψε ως προϋπόθεση συνέχισης των ερευνών τη συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος.
«Οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, η Νότια Κύπρος (σ.σ.: έτσι αποκαλεί ο κ. Γιλντιρίμ την Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει να συμφωνήσει με τη Βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων».
Πρόκειται, όπως είπε, για «κρίσιμο σημείο», το οποίο «πρέπει να προσέξουν και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες». Εν συνεχεία, ο κ. Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος) στην Ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας , είπε και προσέθεσε ότι όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα».
Η ομιλία του κ. Γιλντιρίμ έγινε στο Πανεπιστήμιο Ντοκούζ Εϊλούλ στη Σμύρνη με αφορμή τα 40 χρόνια από τη ναυπήγηση του ωκεανογραφικού πλοίου «Πίρι Ρέις». Τότε , είπε ο κ. Γιλντιρίμ, «υπήρχε και πάλι κρίση. Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο, η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου κατασκευάστηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας».
Αναφέρθηκε, μάλιστα και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σήμερα, όπως και τότε, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου θα έχει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο του διαλόγου που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τη συμφωνία Εκκλησίας Πολιτείας, που παρουσίασαν στις αρχές Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Ιερώνυμο. Ενδεικτικά ο κ. Γαβρόγλου έχει μιλήσει για «κύκλο συζητήσεων με τον Αρχιεπίσκοπο, την Εκκλησία της Κρήτης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με μητροπολίτες αν θέλουν και αν το ζητήσουν. Θα διευκρινίσουμε, θα ακούσουμε και θα επανέλθουμε».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
Αντιδράσεις για αύξηση δασμών

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οργισμένη αντίδραση εξέδωσε χθες η πρεσβεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην Αθήνα, με αφορμή την απόφαση των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από το υπόλοιπο τμήμα της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
«Αποτελεί την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών και απειλή για την ασφάλεια. Η απόφαση της Πρίστινας θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες και πρακτικά σημαίνει τη διακοπή του εμπορίου και την αναστολή της διαδικασίας ομαλοποίησης.
Μια τέτοια κίνηση είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν πρόκειται για την περιοχή μας που βρίσκεται στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Καλούμε τους πραγματικούς μας εταίρους στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταδικάσουν την κίνηση αυτή, ζητώντας εντός των θεσμών των Βρυξελλών τον σεβασμό από την πλευρά της Πρίστινας των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, να σταματήσει την τακτική των παραβιάσεων των περιφερειακών συμφωνιών και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Μέδουσα»: Άσκηση - μήνυμα σε Τουρκία

Αρχίζει σήμερα στο Κρητικό Πέλαγος από κοινού με Αίγυπτο - Κύπρο και τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων - Απειλές από Γιλντιρίμ

Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας

Κατεβάζει τον Στόλο στο Κρητικό Πέλαγος η Ελλάδα και στέλνει μαζί με την Αίγυπτο και την Κύπρο σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως είναι πανταχού παρούσα και έτοιμη να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πλέον άσκηση «Μέδουσα» σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Οικόπεδο 10, εκεί όπου «χτυπάει» το γεωτρύπανο της ExxonMobil, και κοντά στα όρια των ΑΟΖ των τριών χωρών. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί.
Η άσκηση «Μέδουσα» αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων από τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν τρεις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, δύο ΤΠΚ, ένα αρματαγωγό, οκτώ αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ένα Super Puma, τρία ελικόπτερα Chinook, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64, δύο διμοιρίες πεζοναυτών και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.
Η Αίγυπτος βάζει στα ελληνικά χωρικά ύδατα το ελικοπτεροφόρο «Mistral», ένα υποβρύχιο και δύο πυραυλακάτους, ενώ συμμετέχει με έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος E2-C, καθώς και με προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Μονάδα ειδικών δυνάμεων και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης παράσχουν οι Κύπριοι.
Ο στόχος
Ενδιαφέρον έχει επίσης ο στόχος της άσκησης, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης και τα σενάρια. Σκοπός είναι η βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών αναφέρεται συγκεκριμένα, ενώ στα σενάρια, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, και πολέμου επιφανείας, η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας. Το μήνυμα στην Τουρκία από τις τρεις χώρες που έχουν σχηματίσει άξονα συνεργασίας και έχουν στο πλευρό τους και το Ισραήλ είναι περισσότερο από σαφές. Η Αγκυρα πάντως συνεχίζει να προκαλεί.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να... συνέλθουν. «Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες» είπε.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πρώτες ποινές για τον χάρτη με τη «Μακεδονία»

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ξηλώθηκε ολόκληρο το τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την έκδοση ημερολογίου του 2019 της ΕΛ.ΑΣ., αφού στον χάρτη που απεικονίζεται στο πίσω μέρος αναγραφόταν εσφαλμένα η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και το ψευδοκράτος ως «Βόρεια Κύπρος», ενώ το ημερολόγιο είχε ήδη προωθηθεί σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Παράλληλα, έπειτα από εντολή, στην υπόθεση μετέχει και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία διενεργεί προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε δόλος πίσω από το συγκεκριμένο λάθος.
Σημειώνεται ότι συνολικά απομακρύνθηκαν 13 αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο της ατζέντας ημερολογίου προτού δοθεί στην κυκλοφορία. Οι 13 αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι μετατεθήκαν σε διάφορες υπηρεσίες, ενώ σε εξέλιξη είναι και Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Νεκρός από πυρά της ΕΛ.ΑΣ. Αλβανός έμπορος ναρκωτικών

ΒΡΟΧΗ πυροβολισμών έπεσε χθες στα ελληνοαλβανικά σύνορα ανάμεσα σε Ελληνες αστυνομικούς και ομάδα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών, με αποτέλεσμα ένας Αλβανός να πέσει νεκρός και ένας αστυνομικός να σωθεί από θαύμα. Την ίδια στιγμή στο σημείο της συμπλοκής οι αστυνομικοί εντόπισαν σάκους με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών αλλά και Καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με το epiruspostgr, όλα άρχισαν γύρω στις 6 χθες το απόγευμα λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κεντρική πλατεία του χωριού Βήσσανη, στο Πωγώνι Ιωαννίνων. Οι αστυνομικοί που εκτελούσαν πεζή περιπολία είδαν τις ύποπτες κινήσεις μιας ομάδας που αποτελούνταν από πέντε ή έξι Αλβανούς και τους πλησίασαν με σκοπό να τους ελέγξουν.

Οι κακοποιοί δεν έκατσαν με τα χέρια σταυρωμένα και δεν δίστασαν να αρχίσουν έναν καταιγισμό πυροβολισμών εναντίον των ανδρών της ΕΛΑΣ., οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και απάντησαν στα πυρά. Το αποτέλεσμα από την άγρια ανταλλαγή των πυροβολισμών ήταν να πέσει νεκρός ένας από τους κακοποιούς και ένας αστυνομικός απλώς να τραυματιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας της ΕΛΑΣ. ο οποίος παραλίγο να πέσει θύμα της άγριας συμπλοκής τραυματίστηκε στο χέρι, με τα τραύματά του να είναι επιφανειακά και να μην εμπνέουν καμία ανησυχία για τη ζωή του.

Οι συνεργοί του Αλβανού που έχασε τη ζωή του έγιναν «καπνός». Στο χωριό έφτασαν μέσα σε λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Η Αστυνομία έχει «στήσει» επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, τοποθετώντας μπλόκα σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και τα περάσματα. Στο σημείο της συμπλοκής εντοπίστηκαν τέσσερις σάκοι που περιείχαν μεγάλες ποσότητες χασίς (πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 κιλά) καθώς και δύο Καλάσνικοφ, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής.



ΤΑ ΝΕΑ

Ξηλώνουν 14 άτομα για τα ημερολόγια - ντροπή

Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Εκδόσεων μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες λόγω της γκάφας

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ POBBA

Στην αποκαθήλωση σύσσωμου του Τμήματος Εκδόσεων της Αστυνομίας προχώρησε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τον σάλο που προέκυψε με τα ημερολόγια του Σώματος για το έτος 2019. Όπως διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες, σε έναν από τους χάρτες του ημερολογίου η ΠΓΔΜ αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία» και τα Κατεχόμενα ως «Βόρεια Κύπρος».
Τα 14 άτομα που εργάζονταν στο Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Αστυνομίας μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με απόφαση του Αρχηγείου ενώ ξεκίνησε η ανάκληση όσων ημερολογίων είχαν ήδη αποσταλεί σε αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.
Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονταν φορτηγά της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρουν κούτες με ημερολόγια.
«ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ». Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας τόνιζε πως τα ημερολόγια τυπώθηκαν από ιδιωτική εταιρεία και ανέφερε πως «εκ παραδρομής αποτυπώθηκαν εσφαλμένα ονομασίες γειτονικών χωρών. Στη συνέχεια διετάχθη η διενέργεια διοικητικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών και ακολούθησε το ξήλωμα του Τμήματος Εκδόσεων.
Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους της Αστυνομίας, ενώ αρκετοί ένστολοι που υπηρετούν στη Βόρεια Ελλάδα αρνήθηκαν να παραλάβουν τις ατζέντες. Το περιστατικό έγινε ευρύτερα γνωστό ύστερα από διαμαρτυρίες αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διερωτώντο «τι εικόνα δίνουμε στο εξωτερικό αν η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει τη γειτονική χώρα ως Μακεδονία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν διαπιστώθηκε η γκάφα είχαν ήδη τυπωθεί περισσότερες από 60.000 ατζέντες, οι οποίες προορίζονταν για τα μέλη του Σώματος, ενώ κάποιες είχαν ήδη διατεθεί σε αστυνομικά τμήματα. Θέση για το ζήτημα πήραν και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, αρκετοί εκ των οποίων έθεσαν χθες σειρά ερωτημάτων: Γιατί επελέγη ιδιωτικό τυπογραφείο για τη συγκεκριμένη εργασία και ποιος θα αναλάβει το οικονομικό κόστος που προκύπτει, καθώς για την εκτύπωση των ημερολογίων δαπανήθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ;
TA ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ από τη Θεσσαλονίκη Θεόφιλος Παπαδάκης, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το κόστος επανέκδοσης των ημερολογίων ενώ, όπως επεσήμανε, «πρέπει αυτή τη φορά στην ΕΔΕ η απόδοση ευθυνών να μην περιοριστεί στα χαμηλά κλιμάκια».
Και πρόσθεσε: «Είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα που δεν έπρεπε να προκύψει στην Αστυνομία, η οποία πρεσβεύει τη νομιμότητα, λειτουργεί για την ασφάλεια των Ελλήνων και υπηρετεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εκτύπωση των ημερολογίων είχε εκδοθεί σχετική προκήρυξη τον Μάιο του 2018 ενώ το κόστος της εργασίας διαμορφώθηκε στα 40.500 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Σχολιάζοντας τα όσα προέκυψαν ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος υποστήριξε σε χθεσινές δηλώσεις του ότι απαιτείται παρέμβαση εισαγγελικών Αρχών για το θέμα.


ΤΑ ΝΕΑ

41 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα

Την παραβατική της δραστηριότητα συνεχίζει η Τουρκία, καθώς χθες τα αεροσκάφη της επανήλθαν στη γνώριμη τακτική τους παραβιάζοντας 41 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι παραβιάσει έγιναν από κατασκοπευτικά F-16 και F-4 στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι 27 σημειώθηκαν από 9 σχηματισμούς αεροσκαφών (8X2 F-16 και 2-F-4), εκ των οποίων τα 10 ήταν οπλισμένα, και οι υπόλοιπες από κατασκοπευτικά CN-235.
Στο μεταξύ, χθες, στον χορό των προκλητικών δηλώσεων μπήκε και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ. Με αφορμή τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Γιλντιρίμ προειδοποίησε τις εταιρείες ότι η Τουρκία ανά πάσα στιγμή θα απαντήσει σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.


ΤΑ ΝΕΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΤΖΟΥ
Κρίση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Κρίση καταγράφεται αυτές τις μέρες στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την προσεχή Κυριακή είναι προγραμματισμένη έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για την αίτηση που έχουν υποβάλει στο Ειρηνοδικείο 44 εταίροι της εις βάρος του Διοικητικού Συμβουλίου και του τέως προέδρου Νικολάου I. Μέρτζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του εμφυλίου στην Εταιρεία είναι οι πρόσφατες θέσεις που διατύπωσε ο Νικόλαος Μέρτζος σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών - θυμίζουμε ότι ο εν λόγω ανήκει στους υποστηρικτές της.
Είκοσι εταίροι από τους 44, που φέρονται ότι έχουν υπογράψει την αίτηση, έχουν δηλώσει χωριστά με γραπτή ατομική αναφορά τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο ότι: Α) Υπέγραψαν εξουσιοδότηση για να ζητηθεί απλώς η σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Β) Αγνοούσαν και αποκηρύσσουν όσες συκοφαντίες προσέθεσαν εκ των υστέρων όσοι συνέταξαν και υπέβαλαν την αίτηση.
Οι υπόλοιποι εταίροι δήλωσαν με αναφορά τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ότι όσον αφορά τις εκφράσεις στην αίτησή τους, που θεωρούνται δυσφημιστικές, εξυβριστικές και μειωτικές τόσο κατά των μελών του ΔΣ συνολικά όσο και για τον πρώην πρόεδρο της Εταιρείας, δεν είχαν πρόθεση να βλάψουν ή να προσβάλουν κανέναν.
Και γι' αυτό δεν έχουν κανέναν λόγο να επιμένουν. «Εμείς δεν απειλήσαμε ούτε κατηγορήσαμε και δεν απειλούμε ούτε κατηγορούμε ουδένα» σημειώνουν.
Και συμπληρώνουν: «Σαφώς ο κάθε έλλην πολίτης έχει το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του επί παντώς επιστητού, όχι όμως μέσα από τον ιερότατο τόπο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μάλιστα για θέματα της Μακεδονίας μας. Εμείς θέλουμε και επιθυμούμε την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ενωμένη ισχυρή σαν μία γροθιά και όχι κατακερματισμένη».



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΛΟΓΩ... ΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΟΖ

Σύμφωνα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς είχε συμφωνήσει την εκχώρηση τμήματος της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη γειτονική χώρα

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο εισέρχονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς κορυφαίοι παράγοντες στα Τίρανα επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το επεισόδιο των Βουλιαράτων και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ως εργαλείο για τον ερεθισμό των πάντοτε «χρήσιμων» πολιτικά ανθελληνικών αισθημάτων, αλλά και για μεγαλύτερη πίεση προς την ελληνική εθνική μειονότητα.
Δηλώσεις και ενέργειες, όπως αυτή του . Ράμα με τη μεγαλοπρεπή τελετή στα Τίρανα για τον ενταφιασμό των οστών του Αλβανού ναζιστή και συνεργάτη των Γερμανών Μιδάτ Φρασέρι, που ευθύνεται για θηριωδίες σε μειονοτικές περιοχές (περίοδος 1940 - 1944), όπου παρέστη όλο το υπουργικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, επαναφέροντας και θέμα Τσάμηδων, δίνουν το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να παίξει το ανθελληνικό χαρτί εν όψει και δημοτικών εκλογών.
Στο παιχνίδι αυτό δεν λείπει φυσικά η αντιπολίτευση, με αιχμή τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αφού αποφάνθηκε ότι το επεισόδιο στους Βουλιαράτες είχε... σχεδιαστεί από την Ελλάδα για να προωθήσει την υπόθεση της Βόρειας Ηπείρου, ζήτησε την κατάργηση του εορτασμού του ΟΧΙ στο αλβανικό έδαφος, γιατί, όπως είπε, είναι μια «εθνικιστική επέτειος με στόχο τη Βόρεια Ηπειρο». Στο παιγνίδι αυτό που επιχειρούν να στήσουν τα Τίρανα έριξε, δυστυχώς, λάδι στη φωτιά ο τέως υπουργός Νίκος Κοτζιάς, που με μια αψυχολόγητη δήλωσή του υποστήριξε ότι «ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει».
Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Η δήλωση αυτή, η οποία πιθανόν στρεφόταν εναντίον του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου, στο πλαίσιο της γνωστής αντιπαράθεσης τους, θα προσφέρει στο μέλλον ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε κάθε συζήτηση με τα Τίρανα. Και πάντως εάν είχε δόση αλήθειας η καταγγελία του κ. Κοτζιά, όφειλε να είχε θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό και να είχε τιθασευτεί αυτή η υποτιθέμενη «αυτονόμηση» του στρατού σε θέμα μείζον για την εθνική ασφάλεια και φυσικά δεν είναι θέμα που με ελαφρότητα δημοσιοποιείται, λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή.
Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθεί, όμως, και η δημόσια παρουσίαση από τον Αλβανό ΥΠΕΞ Ντμίτρι Μπουσάτι στοιχείων και μάλιστα με τη συνοδεία χαρτών, για το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε καταλήξει με τον Ν. Κοτζιά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο της συμφωνίας, ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι έχει αφαιρεθεί ένα από τα βορειότερα σημεία που είχαν χρησιμοποιηθεί στη συμφωνία του 2009 και έτσι πλέον αποδίδεται στην Αλβανία ένα τμήμα της ΑΟΖ το οποίο είχε δοθεί στην Ελλάδα. Μια κίνηση εκ μέρους του κ. Μπουσάτι που μπορεί μεν να απευθύνεται στην κοινή του γνώμη, αλλά τουλάχιστον δείχνει κακοπιστία, καθώς εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει καν ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο ούτε και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μια τόσο σημαντική συμφωνία. Ο κ. Μπουσάτι παρουσιάζει ως έτοιμη τη συμφωνία αυτή, πιέζοντας τον πρόεδρο Μέτα να τη δεχθεί να την υπογράψει, ακόμη και πριν συγκροτηθεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχει θέσει ως όρο ο Αλβανός πρόεδρος. Συγχρόνως ο κ. Μπουσάτι θέλει να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, καθώς γνωρίζει ότι και η συμφωνία αυτή και η επίλυση του πακέτου θεμάτων που συζητούσε με τον Ν. Κοτζιά αποτελούν προϋποθέσεις για τη στήριξη της Αθήνας στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που θα συζητηθεί το πιθανότερο τον επόμενο Ιούνιο.
Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αλλά και η συνεχιζόμενη επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών, κυρίως στη Χιμάρα, διαμορφώνουν κλίμα το οποίο θα στραφεί τελικά εναντίον της μειονότητας. Ήδη, με αφορμή το επεισόδιο των Βουλιαράτων και παρά τον ρητορικό διαχωρισμό των «καλών» από τους «κακούς» μειονοτικούς, επιχειρήθηκε να στοχοποιηθεί η μειονότητα για «αντεθνική στάση».
Δυστυχώς προσφέρουν κακές υπηρεσίες όσοι από την ασφάλεια της Αθήνας επιδίδονται σε ένα είδος πατριωτικού τουρισμού στη Βόρεια Ήπειρο, καθώς τελικά προσφέρουν το άλλοθι στον κάθε Ράμα και κάθε Μπερίσα.
Εντύπωση όμως προκάλεσε η απουσία της πολιτικής ηγεσίας της μειονότητας της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ στη διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, όπως αυτής στους Βουλιαράτες και αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τη μειονότητα σε σχέση με τη δυνατότητα αποτελεσματικής και αυθεντικής εκπροσώπησης της, σε μια περίοδο με σοβαρές δοκιμασίες, όπως είναι οι δημοτικές εκλογές το 2019, η απογραφή το 2020 και η επίλυση του περιουσιακού.
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν την ευθύνη της Αθήνας, που οφείλει εγκαίρως να στείλει το μήνυμα στα Τίρανα και στον Εντι Ράμα ότι τα ζητήματα της μειονότητας και φυσικά η ολοκλήρωση (εφόσον διαπιστωθεί ότι κινείται πλήρως εντός των ρυθμίσεων και της φιλοσοφίας της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν ακολουθεί τις συστάσεις της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας με την οποία ακύρωσε τη συμφωνία του 2009) και υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών αποτελούν απαράβατο όρο και προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση της Ε.Ε. για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Και ότι κάθε ενέργεια εις βάρος της μειονότητας θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο των σχέσεων, και σε τομείς όπως η εκτός τραπεζικού πλαισίου ροή συναλλάγματος από την Ελλάδα προς την Αλβανία, αλλά και η ροή Αλβανών εποχικών εργαζόμενων προς την Ελλάδα, που γίνεται συνήθως παράτυπα με την ανοχή των ελληνικών αρχών... Ίσως αυτή είναι και η μοναδική γλώσσα που μπορεί να αντιληφθεί η αλβανική ηγεσία.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΛ.ΑΣ.: «ΞΗΛΩΣΑΝ» 14 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ «Β. ΚΥΠΡΟ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Προανάκριση για δόλο στο φιάσκο με τους χάρτες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενδεχόμενο δόλο εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για το ιστορικό φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας με τους χάρτες του ημερολογίου της για το 2019, που αναγράφουν τη FYROM ως «Μακεδονία» και το ψευδοκράτος ως «Βόρεια Κύπρο», ξηλώνοντας όλο το Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Σώματος.
Το συγκεκριμένο τμήμα, η επιτροπή που υπέγραψε για την παραλαβή των ανιστόρητων ημερολογίων και η εταιρία η οποία ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την έκδοσή τους φέρουν την ευθύνη της δημοσιοποίησης του παγκόσμιου χάρτη που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της Αστυνομίας και όχι μόνο.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, 14 άτομα που υπηρετούν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, της οποίας προϊστάμενος με Προεδρικό Διάταγμα είναι... πολιτικός υπάλληλος, πήραν φυλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες. Πρόκειται για αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό που ασχολήθηκαν με την έκδοση του ημερολογίου του 2019, είχαν μάλιστα συστήσει και επιτροπή που θα εξέταζε τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές του, και υπέγραψε μάλιστα και την παραλαβή τους. Παράλληλα, διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενου δόλου όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Μετά το σάλο που ξέσπασε όταν τα πρώτα ημερολόγια έφθασαν στη Θεσσαλονίκη και άλλες κεντρικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών.
Εκ παραδρομής
Στην αστυνομική ανακοίνωση γινόταν λόγος πως «σε χάρτες που εμπεριέχονται σε αυτά, εκ παραδρομής έχουν αποτυπωθεί εσφαλμένα ονομασίες γειτονικών μας χωρών». Επιπλέον, ανακλήθηκαν άμεσα όσα από τα ημερολόγια είχαν διατεθεί σε αστυνομικές υπηρεσίες. Συνδικαλιστές της Αστυνομίας σημείωναν πως η ζημιά ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων τόνιζε πως η απόδοση ευθυνών πρέπει «να μην περιοριστεί στα χαμηλά κλιμάκια», ενώ αστυνομικοί δήλωναν πως δεν θα παραλάβουν τις επίσημες ατζέντες της ΕΛ.ΑΣ., ακόμη και διορθωμένες.
Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τυπώθηκαν τουλάχιστον 40.000 ατζέντες με τους συγκεκριμένους χάρτες και ήταν να τυπωθούν επιπλέον 20.000. Ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης δήλωσε: «Ειδικά εμάς τους αστυνομικούς που καταγόμαστε και υπηρετούμε στη Βόρεια Ελλάδα μας ενόχλησε. Είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα που δεν έπρεπε να προκύψει στην Αστυνομία που πρεσβεύει τη νομιμότητα, λειτουργεί για την ασφάλεια των Ελλήνων και υπηρετεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το κόστος επανέκδοσης των ημερολογίων ενώ πρέπει αυτή τη φορά στην ΕΔΕ η απόδοση ευθυνών να μην περιοριστεί στα χαμηλά κλιμάκια».
Πιο καυστικός, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας είπε χαρακτηριστικά: «Απαράδεκτο και ανιστόρητο φιάσκο να αποσύρεται μια αστυνομική ατζέντα ενώ θα έπρεπε να "αποσυρθούν" οι επικίνδυνοι υπεύθυνοι για την έκδοσή της. Όταν εκατομμύρια Έλληνες αυτή τη χρονική περίοδο ασχολούνται με το μακεδονικό και το κυπριακό ζήτημα, αποτελεί προσβολή κάποιοι άλλοι να γελοιοποιούν την Αστυνομία και την Πολιτεία»...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Μπαϊράκι Γιλντιρίμ και κατά Exxon Mobil

«Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το Διεθνή Δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες», υποστήριξε ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Απειλές εκτόξευσε o πρόεδρος του τούρκικου Κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ προς την Κύπρο και τις εταιρίες που συνεργάζονται μαζί της για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως «οι μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα κάνουν έρευνες πρέπει να ξέρουν τα όριά τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει.
Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες», ανέφερε ο ίδιος σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό πλοίο «Koca Piri Reis», το οποίο ήταν αυτό που είχε προκαλέσει την κρίση του 1987 στο Αιγαίο.
Ντελίριο
Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Άρα η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μία χώρα, μία κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και το Διεθνές Δίκαιο.
Και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και για την εξόρυξη του φυσικού πλούτου από το βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», ανέφερε ο ίδιος.
«Πιρί Ρεΐς»
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στην ιστορία του «Πιρί Ρεΐς» στην Τουρκία. «Τότε υπήρχε και πάλι κρίση. Ως αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο, η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα.
Με μεγάλο ενθουσιασμό ήρθε αυτό το πλοίο τις μέρες εκείνες από τη Γερμανία όπου ναυπηγήθηκε για να ανακαλύψουμε ξανά τις θάλασσες, να αποκαλύψουμε τις δυνατότητες και ικανότητές μας», ανέφερε o Γιλντιρίμ.
Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».
Το όνομα του Γιλντιρίμ τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα και τα σενάρια φουντώνουν πως στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2019 θα είναι υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Β. ΕΛΛΑΔΑ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ, Β. ΗΠΕΙΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ
Μαθητικές καταλήψεις με... ολίγον και από Μακεδονικό
ΞΕΚΙΝΗΣΕ δειλά δειλά από την Πιερία και σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Το φετινό «κύμα» καταλήψεων έχει Μακεδονικό... «άρωμα». Όλο και περισσότερα σχολεία, ειδικά από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, προχωρούν σε ολιγοήμερες καταλήψεις και βάζουν στα αιτήματά τους... τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν πίσω από αυτές τις καταλήψεις εξωσχολικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι οι μαθητές που συμμετέχουν υποκινούνται από μακεδονικές ή από ακροδεξιές οργανώσεις, ίσως και από τη Χρυσή Αυγή. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι επιτέλους οι μαθητές κινητοποιήθηκαν και σέρνουν τον χορό των αντιδράσεων σε ένα εθνικό θέμα. Οι καταλήψεις μέχρι στιγμής δεν έχουν μαζικότητα, καθώς στηρίζονται σε πολύ μικρές μειοψηφίες μαθητών και για αστό δεν κρατούν για περισσότερες από 24 ή 48 ώρες.
Μάλιστα, στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί μήνυμα, το οποίο εστάλη σε κινητά τηλέφωνα μαθητών και τους καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 29 Νοεμβρίου με θέματα το Μακεδονικό, τον Κ. Κατσίφα και τη Β. Ήπειρο, τονίζοντας μάλιστα να μη φοβούνται και ότι δεν τίθεται θέμα διώξεων! Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή, σε κατάληψη βρίσκονται οι μαθητές στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, 2ο και 4ο ΓΕΛ, 2ο, 5ο και 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Στο Ωραιόκαοτρο υπό κατάληψη τελεί το 1ο Γυμνάσιο. Στον Εύοσμο το 4ο Γυμνάσιο, στον Σοχό το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο. Στην Ευκαρπία οι μαθητές έκαναν αποχή στο 2ο Γυμνάσιο. Υπό κατάληψη τελούν επίσης το ΓΕΛ Νιγρίτας και το Γυμνάσιο Σκοτούσας Σερρών. Να σημειωθεί ότι τις περασμένες δύο εβδομάδες καταγράφηκε κύμα καταλήψεων στην Πιερία, την Ημαθία και το Κιλκίς.
ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ



ΕΣΤΙΑ

Συνεδριάζει ή Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ μεθαύριο Κυριακή ή «Εκτακτη Γενική Συνέλευσις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» γιά νά κρίνει τήν αίτηση πού έχουν υποβάλει στό Ειρηνοδικείο 44 εταίροι της μέ συκοφαντίες εις βάρος του Δ.Σ. της Εταιρείας και του τέως Προέδρου της Νικολάου I. Μέρτζου γιά τήν θέση του σχετικώς μέ τήν Συμφωνία τών Πρεσπών.
Ωστόσο, 20 έκ τών 44 εταίρων, πού φέρονται νά έχουν υπογράψει τήν αίτηση, έχουν δηλώσει πρός τό Δ.Σ. ότι είχαν υπογράψει εξουσιοδότηση γιά νά ζητηθεί απλώς σύγκλησις Εκτάκτου Γενικής Συνελεύσεως και αγνοούσαν όσες συκοφαντίες προσέθεσαν έκ τών υστέρων αυτοί πού συνέταξαν τελικώς τήν αίτηση. Θεωρείται δεδομένο ότι αυτοτελώς στό συγκεκριμένο θέμα οί συντάκτες της αιτήσεως έχουν παραβιάσει τόν Ποινικό Κώδικα.


ΕΣΤΙΑ

Επαναβεβαιώνοντας τίς αξίες της Ευρώπης

«ΠΡΕΠΕΙ νά διατηρήσουμε τό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο καί τόν ανοικτό χαρακτήρα τής Ευρώπης» τόνισε ό αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος κατά τήν χθεσινή έναρξη τών εργασιών τοϋ διήμερου σεμιναρίου μέ θέμα «Επαναβεβαιώνοντας τις άξίες τής Ευρώπης», πού διοργανώνει ή Ευρωπαϊκή Οικονομική καί Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚ.Ε) στήν Αθήνα. Χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τίς ευρωεκλογές του ερχομένου Μαΐου στίς όποιες θά συγκρουσθούν δύο απόψεις γιά τήν Ευρώπη. «Ή Ευρώπη - φρούριο είναι ή άρνησις τής Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά εν μέσω μιας έντονης διαμάχης πού μαίνεται στήν EE γιά τό μεταναστευτικό.

Ό Πρόεδρος τής ΕΟΚΕ Λούκα Ζαγιέ προειδοποίησε γιά τήν άνοδο τής ξενοφοβίας, τοΰ λαϊκισμού άλλά καί τοΰ αυταρχισμού, σέ χώρες όπως ή Αυστρία, ή Ουγγαρία, ή Ρουμανία, καί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στήν χώρα του, τήν Ιταλία όπου τά 5 Αστέρια καί ή Λέγκα κατέλαβαν τήν εξουσία καί διατηρούν τις δυνάμεις τους. Υπάρχουν προ βλήματα τά όποια πρέπει νά λυθούν, είπε, καί ανεφέρ θη στήν αυξημένη ανισότητα καί τήν φτώχεια πού ανέρ χεται στό 24% στήν ΕΕ. Ώστόσο επανέλαβε πολλές φορές ότι ή Ευρώπη δέν πρέπει νά επιστρέψει στόν εθνικισμό καί υπενθύμισε οτι ό Α' καί ό Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχαν 60 εκατομμύρια νεκρούς. Τό οραμά μου, είπε ολοκληρώνοντας τήν όμιλία του, συμπυκνώνεται στήν λέξη REUnnaissance, και γιά τήν Αναγέννηση τής Ευρώπης πρέπει νά αξιοποιήσουμε «άξίες καί τεχνολογία». Ό επί κεφαλής τής Αντιπροσωπίας τής Εύρωπαϊκής Έπιτροπής στήν Έλλάδα Γ. Μαρκοπουλιώτης επεσήμανε οτι ή Επιτροπή πρέπει νά αντικρούσει τά fake news και νά προβάλει τήν Ευρώπη πού προστατεύει τούς πολίτες και εμβληματικές θετικές δράσεις, όπως αυτή πού προβλέπει ό νέος επταετής ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέ τόν διπλασιασμό τού Erasmus. Κεντρικός προσκεκλημένος τής πρώτης ημέρας τοϋ σεμιναρίου ήταν ό πρώην υπουργός καί δή μαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος, νΰν πρόεδρος τοϋ μή κερδοσκοπικού οργανισμού «Διάζωμα», τό όποιο αποσκοπεί στήν ανάδειξη τής ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τό «Διάζωμα», ύπεγράμμισε, αξιοποίησε τις δυνατότητες τοΰ ΕΣΠΑ 2014 - 2020 πού είχε μιά ολιστική προσέγγιση τών προγραμμάτων. Ή άποψις αυτή καθιστά τά μνημεία μέρος τής ζωής και αλλάζει τήν θέση τοΰ τουριστικοΰ προϊόντος πού προσεγγίζεται κι αυτό όλιστικώς.


ΕΘΝΟΣ

Σκανάρουν ΜΚΟ και «χρυσές βίζες»

Ενιαίο μητρώο για το σύνολο των οργανώσεων από την Αρχή προστασίας κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Υπό έλεγχο και όλες οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΠΙΓΓΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ
Στο στόχαστρο της Αρχής προστασίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπαίνουν οι ΜΚΟ που δρουν στη χώρα αλλά κατ οι αγορές ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί από αλλοδαπούς. Στη σκιά των κατά καιρούς σκανδαλών γύρω από τις ΜΚΟ και του χάους που επικρατεί σχετικά με τον έλεγχό τους, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχωρά στη χαρτογράφηση τους, όλων ανεξα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου