Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Η εξουσία δεν είναι παιχνίδι


Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Σαν το κακομαθημένο παιδί που έσπασε το βάζο με το γλυκό και προσπαθεί να το κρύψει από την μαμά του, έμοιαζε ο Αλέξης  Τσίπρας  το βράδυ της Δευτέρας των καταστροφικών πυρκαγιών, σε αυτή την περί το μεσονύχτιο σύσκεψη στο συντονιστικό της πυροσβεστικής.
Η ζωντανή μετάδοση, αποκάλυψε την γύμνια ενός ανθρώπου με τα μεγαλεπήβολα σχέδια, που ήθελε να οδηγήσει την Ευρώπη σε ανατολικού τύπου καθεστώτα.
Η αμηχανία, οι παιδαριώδεις ερωτήσεις και τέλος η απόκρυψη του μείζονος θέματος, που δεν ήταν άλλο από τους δεκάδες νεκρούς, δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ανεπαρκή λειτουργία των διασωστικών μηχανισμών, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο Βασιλιάς ήταν γυμνός.
Σε αυτή την πρωτοφανή σύγχυση αρμοδιοτήτων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, επιστράτευσαν για να σωθούν από την μήνη των πολιτών, πενιχρά επιχειρήματα, όπως αυτό ότι δεν προλάβαιναν να εκκενώσουν το Μάτι, καθώς και τα αυθαίρετα ήταν αυτά που στάθηκαν εμπόδιο σε αυτή την ανύπαρκτη προσπάθεια.
Μας είπαν ότι φταίει  ο Σκάι με τις πολύωρες μεταδόσεις, ότι επρόκειτο για ένα ασύμμετρο γεγονός και τέλος ότι φταίνε οι … καμένοι και οι πνιγμένοι, που έκτισαν αυθαίρετα και έκλεισαν τις διόδους διαφυγής προς την θάλασσα.
Δεν μας είπαν, γιατί χρειάστηκαν τέσσερεις και πέντε ώρες για να φτάσουν τα πλοιάρια της σωτηρίας των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θάλασσα για να σωθούν, όπως επίσης γιατί τα σκάφη αυτά ήταν ιδιωτών και όχι πλωτά μέσα της Πολιτείας.
Στον πανικό τους επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν τη ΝΔ, λέγοντας ότι το οικόπεδο που χάθηκαν 26 ψυχές ανήκει σε συγγενή στελέχους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις να προσθέσουμε και αυτή του Ν. Φάμελλου, που είπε ότι το μοιραίο οικόπεδο ήταν καταπατημένη δασική γη του Δημοσίου.
Αλλά η αβελτηρία τους φάνηκε την Τρίτη, την επομένη της τραγωδίας,  όταν εν μέσω εθνικού πένθους, επιχείρησαν να περάσουν γενναίες αυξήσεις της τάξεως των 2.850 ευρώ για τους «ημετέρους» διοικητές ΔΕΚΟ, λες και η χώρα ζούσε σε μια κανονικότητα.
Κι αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν επιλεγεί με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια χαλάλι τους. Όμως, όπως γνωρίζει το πανελλήνιο, οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από το στενό κομματικό τους περιβάλλον και μόνον. Παράλληλα για να αυξήσουν τις θέσεις διαχώρισαν αυτήν του Προέδρου από αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας της κάθε ΔΕΚΟ.
Για παράδειγμα ο σύντροφος της Ρένας Δούρου που έχει βαρύτατες ευθύνες, μια και ήταν αυτή υπεύθυνη για την ενεργοποίηση του μηχανισμού εκκένωσης της περιοχής, ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ στην Αγία Παρασκευή, βρέθηκε να διευθύνει την ΕΥΔΑΠ. Και δεν έφθανε αυτό, ως πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης, πέταξε 20 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της AttikaBank.
Ακούσαμε επίσης και το εξής αμίμητο από τον άνευ αντικειμένου Υπουργό Χ. Βερναρδάκη, με την ταμπέλα Επικρατείας, να μας λέει ότι είναι κρίμα να τα βάζουμε με έναν μόλις 44 ετών Πρωθυπουργό. Όταν ακούς τέτοιες μπαρούφες βγαίνεις από τα ρούχα σου.
Γιατί δεν είναι το νεαρό της ηλικίας του το θέμα, είναι ότι υφάρπαξε την εξουσία, χωρίς καμιά πείρα και γνώση,  αραδιάζοντας κατά συρροή ψεύδη, για να τα δικαιολογήσει κατόπιν εορτής, λέγοντας ότι ήταν απλά… αυταπάτες.
Νόμισε φαίνεται πως η εξουσία είναι παιχνίδι σαν το κρυφτό, ή δεκαπενταμελές συμβούλιο, που αποφασίζει καταλήψεις για ψήλου πήδημα.
Στη διάρκεια αυτού του δεκαημέρου, που μετρούσαμε νεκρούς και αγνοούμενους, ο Α. Τσίπρας προχώρησε στην ικανοποίηση ενός αιτήματος του Ερντογάν, άνευ ανταλλάγματος την ώρα που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί για πέμπτο μήνα, αυτό της εκλογής των Μουφτήδων, που αποσκοπεί στον έλεγχο της μειονότητας, μέσω της επιλογής των ευνοούμενων της Άγκυρας.
Όμως το κερασάκι στην τούρτα υπήρξε η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα, κατόπιν αιτήματός του, από τον Κορυδαλλό στον καθαρό αέρα των ανοιχτών αγροτικών φυλακών του Βόλου.
Η κίνηση αυτή δείχνει το πόσο γράφει ο Τσίπρας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινή γνώμη και τις ευαισθησίες της,  αλλά κυρίως δεν σέβεται τη μνήμη των ένδεκα που δολοφόνησε εν ψυχρώ το ηγετικό στέλεχος της 17Ν.
Μετά από 11 ημέρες σιωπής γύρω από τις ευθύνες ήρθε η παραίτηση του Ν. Τόσκα, που θυσιάστηκε σαν μια ύστατη προσπάθεια κατευνασμού της οργής της κοινής γνώμης.
Μια παραίτηση, που ουδόλως ικανοποιεί τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, μια και αποτελεί μέρος της όλης κακοπαιγμένης θεατρικής παράστασης.
Μπορεί οι πολίτες να υπέμειναν καρτερικά την οικονομική τους αφαίμαξη, όμως δεν θα καταπιούν ούτε τους νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα, ούτε την παραχώρηση στους σκοπιανούς την γλώσσα και την εθνότητα.
Θα έρθει η ώρα να απαντήσουν στον Αλέξη, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Και τότε θα χρειασθεί ειδικός ψυχολόγος για να εξετάσει την περίπτωσή του, μια και η απώλεια της εξουσίας θα είναι γι αυτόν ιδιαίτερα οδυνηρή.
Γιατί όπως λέει και ο λαός έχει ο καιρός γυρίσματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου