Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Αλβανικό ΥΠΕΞ: «Μετά την κατάργηση του εμπόλεμου οι Τσάμηδες θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα»

Μετά τη συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας και την «θετική απόκριση» στο αίτημα Ερντογάν για απομάκρυνση των νόμιμων Μουφτήδων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ετοιμάζει νέα συμφωνία-ντροπή: Το αλβανικό ΥΠΕΞ, μετά την κατάργηση του εμπόλεμου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, δηλώνει ότι οι Αλβανοί  συνεργάτες των Γερμανών Ναζί και των Ιταλών φασιτών, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να «διεκδικήσουν τις περιουσίες τους».
«Η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα, η Ελλάδα έχει γυρίσει τη θέση της κατά 360 μοίρες, λέει ο Γκλεβίν Ντερβίσι, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας. Η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης από την Ελλάδα προς την Αλβανία θα άρει τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ  των δύο κρατών και των δύο λαών. Θα επιτρέψει την πρώτη άρση της προληπτικής κατάσχεσης της κρατικής περιουσίας και των Αλβανών πολιτών που συνεχίζεται από το 1940», δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκλεβίν Ντερβίσι σε συνέντευξή του στην Deutsch Welle.
«Η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την αλβανική πλευρά, να κατανοήσει το δίκαιο του πολέμου με την Αλβανία ότι είναι μια ιστορία απομεινάρι, για το  οποίο έχει δεσμευθεί την κατάργησή του αφού αποτελεί μέρος του πακέτου των συμφωνιών με την Αλβανία. 

Η Ελλάδα έχει, ήδη,  ένα σχέδιο της κατάργησης  του νόμου, η οποία θα πρέπει να γίνει με διάταγμα του προέδρου της Ελλάδας», δήλωσε ο Ντερβίσι.
Η ακυρότητα του νόμου του πολέμου με την Αλβανία θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλες νομικές πράξεις, οι οποίες θα καθορίσουν με τον τρόπο και τους μηχανισμούς  που το κράτος και οι πολίτες της Αλβανίας θα πρέπει να απευθυνθούν στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς  που καθορίζονται από τις ελληνικές αρχές,  για να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους και να αποκτήσουν το δικαίωμα απόκτησης, βάσει των επίσημων εγγράφων που υπήρχαν», είπε στην DW ο Ντερβίσι.
Αναφερόμενος στη συμφωνία για την οριοθέτηση της θάλασσας μεταξύ των δύο χωρών επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν περατωθεί οι διαπραγματεύσεις. 
«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το διαχωρισμό των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών καθοδογείται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας , τις αρχές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη σχετική νομοθεσία. Η ίδια η Αλβανία έχει προβεί σε μια τέτοια με την Ιταλία κατά τη δεκαετία του 1980-90, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθόρισε η σύμβαση για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα»,
http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/703464_alvaniko-ypex-meta-tin-katargisi-toy-empolemoy-oi-tsamides-tha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου