Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ετοιμαστείτε: Υβριδικό μνημόνιο, όπως λέμε υβριδικός σανός, όταν... βγούμε από το μνημόνιο

Έξοδος «αλλά καρτ» από τα Μνημόνια! - Δύο φορές τον χρόνο θα μας επισκέπτεται η τρόικα για τα επόμενα 40 χρόνια
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε και άλλες αλήθειες χθες από την Βουλή: παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, με στόχο να ωφελήσει τους φτωχότερους
«Τίτλους τέλους» στα Μνημόνια και στις πολιτικές σκληρής λιτότητας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018.
Στην πράξη όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η απαλλαγή από την επιτήρηση των δανειστών, προϋποθέτει την εξόφληση του 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τους πιστωτές (ευρωζώνη, EFSF, ESM, ΔΝΤ).
Με δεδομένο ότι η αποπληρωμή του 3ου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ξεκινάει το 2034 και ολοκληρώνεται το 2060, για τα επόμενα σαράντα χρόνια και μέχρι να επιστραφεί το 75% των δανείων διάσωσης, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών.
Έτσι δύο φορές τον χρόνο, η Αθήνα θα υφίσταται τους αποκαλούμενους «μεταμνημονιακούς ελέγχους», ενώ θα πρέπει να υπηρετεί πιστά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτό το «μοντέλο» εποπτείας εφαρμόζεται ήδη σε Πορτογαλία και Κύπρο, ενώ σε αυτό θέλει να οδηγηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφύγει την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL), με τις «σκληρές» μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα του Μνημονίου, θα ξεκινήσουν μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει τους εξής τρεις άξονες:
1.Μηχανισμό εποπτείας, που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018.
2.Μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα δίνονται ως επιβράβευση για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα.
3.Οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος, για να μπορεί η χώρα να βγει με ασφάλεια στις αγορές.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» 12-15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα εννέα δισ. από τον ESM, τα οποία αργότερα θα μετατραπούν σε ένα ταμείο σταθεροποίησης για την αντιμετώπιση μιας επόμενης κρίσης.
Ήδη, η κυβέρνηση μετά από υπόδειξη των δανειστών, θα κρατήσει ως απόθεμα ρευστότητας ένα μέρος από το φετινό υπερ-πλεόνασμα, που υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 2,8% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,75% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ.
Θα περισσέψει δηλαδή 1,9 δισ. για κοινωνική πολιτική, αλλά και για την εξόφληση των εσωτερικών χρεών της χώρας.
Οι δανειστές προτείνουν το 1,1 δισ. να επιστραφεί ως μέρισμα και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ να μείνουν στον ελληνικό «κουμπαρά».
Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, τα «αποτελέσματα αυτά είναι προσωρινά και επιβεβαιώνονται με τη σφραγίδα της Eurostat, αντίστοιχα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του επόμενου έτους».
Επομένως μπορεί να υπάρξουν και αναθεωρήσεις όπως συνέβη με το αποτέλεσμα του 2016, από 4,2% πήγε 3,8%.
«Κρατάμε, λοιπόν, ένα μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε σε κάθε περίπτωση ο στόχος του 2017 να επιτευχθεί» είπε ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου.
Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα
Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε και άλλες αλήθειες χθες από την Βουλή: παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, με στόχο να ωφελήσει τους φτωχότερους.
«Η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη το 2017 και το 2018 για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ήταν συνειδητή επιλογή, για να ενισχύσουμε τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με εισόδημα κάτω των 4.700 ευρώ το χρόνο», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018.
Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε ακόμη, ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλά έτη, εγκυμονεί κινδύνους και υποσχέθηκε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/11/blog-post_89.html?spref=tw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου