Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Θραύσμα αγωγού από την αρχαία Ολυμπία επέστρεψε Γερμανός


Γερμανός πολίτης επέστρεψε στη χώρα μας θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανού που το παρέδωσε, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο, βρισκόταν δε παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.
Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, για το οποίο ενημερώθηκε και ο Διευθυντήςτων ανασκαφών Ολυμπίας κ. R. Senff, (από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο) πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού, διαστάσεων 0,32Χ0,18Χ0,075 μ. Η άνω επιφάνειά του είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. Η διαμόρφωση κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο του άκρα, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα αυτό είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν. 
Κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου 2017, συνοδεία υπαλλήλου της Πρεσβείας, και από εκεί, αυθημερόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φυλάσσεται.
Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων.
Στην αρχαία Ολυμπία έχουν επιστραφεί πριν από μερικά χρόνια, αρχιτεκτονικά μέλη από το Φιλιππείον. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τα επιστρέψει, με αφορμή την αναστήλωση του μνημείου, που γινόταν εκείνη την περίοδο. Είχαν μεταφερθεί από την αρχαία Ολυμπία τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργούσε εκεί το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Αγγελική Κώττη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου