Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Νίκος Πορτοκάλογλου : Μια ηττημένη Δημοκρατία ...

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στην Μαρία Κατσουνακη (εφημερίδα «Καθημερινή»), ο εξαιρετικός τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου μιλά για τα χρόνια της κρίσης, τη Δημοκρατία ,την Αριστερά, τον διχασμό της πλατείας και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων λέει τα ακόλουθα :
...Οι αγανακτισμένοι είναι διορισμένοι πια, οπότε δεν έχουν χρόνο για διαδηλώσεις. Τόση οργή, τόση καταγγελία, τόσο μίσος και διχασμός, όλα γίνανε για μερικές καρέκλες»
...Οσο ζούσαν όμως ο Κύρκος και ο Παπαγιαννάκης, οι λέξεις «αριστερός» και «προοδευτικός» είχαν ακόμη κάποιο περιεχόμενο. Από κει και μετά, δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό το ιδεοληπτικό απολίθωμα που αντιστέκεται σε κάθε μορφής αξιολόγηση και αξιοκρατία. Ενάντια δηλαδή σε κάθε πρόοδο, αλλά με «προοδευτικό πρόσημο
...Νομίζουμε ότι η κοινωνία είναι οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούμε στα social media, ενώ είναι το ένα εκατοστό. Επικοινωνούμε με αυτούς που συμφωνούμε.
Ηττα είναι αυτό. Το κάνεις για να προστατεύεσαι από δηλητήρια και τσακωμούς, αλλά είναι ηττημένη η κοινωνία που δεν κατορθώνει να έχει διάλογο ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν. Είναι μια ηττημένη δημοκρατία.
...Πάντα ήμουν καχύποπτος απέναντι σε κάθε είδους ιδεολογία. Ενα κρεβάτι του Προκρούστη που πετσοκόβει την αληθινή ζωή για να τη φέρει στα μέτρα της. Υποτιμήσαμε τις αρχές και τις αξίες που πήραμε από τους γονείς μας και υπερτιμήσαμε τις ιδεολογίες. Ευτυχώς, η εμφυλιοπολεμική φάση έχει περάσει, νομίζω. Είμαστε πλέον περισσότερο εξουθενωμένοι, παραιτημένοι, διαψευσμένοι, με ένα αίσθημα κενού....

1 σχόλιο:

  1. "...Οσο ζούσαν όμως ο Κύρκος και ο Παπαγιαννάκης, οι λέξεις «αριστερός» και «προοδευτικός» είχαν ακόμη κάποιο περιεχόμενο."

    Οσο ζούσαν όμως ο Κύρκος και ο Παπαγιαννάκης, η κυριαρχία της αριστεράς και του διεθνισμού είχε μπικικίνια...τώρα που καταρρέει το μπ@@ρδ@λ@, ψάχνει νέους χορηγούς που θα χορτένουν την κοιλάρα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή