Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Ψάρια σε ελληνικά σούπερ μάρκετ: Το 1 στα 3 από 108 δείγματα RTE βρέθηκε μολυσμένο – Αποκαλυπτική μελέτη ΑΠΘ και ΕΦΕΤ

Οι επιστήμονες εντόπισαν προνύμφες του παρασίτου Anisakis, μη ορατές με γυμνό μάτι, σε σχεδόν στο ένα τρίτο των έτοιμων προς κατανάλωση ψαριών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Anisakis spp. σε έτοιμα προς κατανάλωση ψάρια από την ελληνική αγορά” αποκάλυψε ότι σχεδόν ένα στα τρία έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα ψαριού που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ περιέχουν προνύμφες παρασίτων του γένους Anisakis — σκουλήκια που μπορούν να προκαλέσουν από δυνατούς πόνους στο στομάχι μέχρι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ και όχι μόνο. Η μελέτη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι προνύμφες κυκλοφορούν σε προϊόντα της ελληνικής αγοράς, θέτοντας σοβαρό θέμα ασφάλειας τροφίμων.

Η έρευνα εκπονήθηκε από επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΕΦΕΤ. Οι ερευνητές συνέλεξαν 108 δείγματα έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων ψαριών με ετικέτα, ότι προέρχονται από άγρια αλιευμένα ψάρια, αγοράστηκαν τυχαία μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024 από έξι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαθέτουν υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. 

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:cibum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου