Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Αρκεί η σύγχρονη Βουλγαρία να κατανοήσει, όπως και όλοι οι Βαλκάνιοι ΟΧΙ μόνο με την ανοχή,αλλά με τη στήριξη της Ελλάδας είναι μέλη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε….
Και καλό είναι να μην λησμονούμε…
Η σφαγή
Η απάντηση των Βουλγάρων κατακτητών έρχεται σκληρή και αδυσώπητη μία ημέρα μετά. Πάνω από 3.000 Έλληνες εκτελούνται στην πόλη και την περιοχή της Δράμας χωρίς δίκη, εκατοντάδες άλλοι υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια και οδηγούνται στις βουλγαρικές φυλακές, 67 χωριά πυρπολούνται και καταστρέφονται ολοσχερώς, ενώ εξαπολύεται ένα απίστευτο κυνηγητό εναντίον κάθε ελληνικού στοιχείου.
Είναι συγκλονιστική η περιγραφή για την ομαδική εκτέλεση 144 κατοίκων που έγινε στα Κύργια της Δράμας : «Τρεις μέρες έμειναν στο ύπαιθρο οι σκοτωμένοι. Και την τέταρτη επιτράπηκε στις γυναίκες να τους θάψουν. Ο θρήνος τους ακούστηκε σε όλο τον κάμπο. Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους. Ήταν παραμορφωμένοι από τις σφαίρες και τις χειροβομβίδες μα πιο πολύ από τα πεινασμένα τσομπανόσκυλα κι από τα κοράκια, που είχαν ξεσκίσει τις ματωμένες σάρκες των νεκρών».
Διαβάστε σχετικό άρθρο: 28 Σεπτέμβρη 1941: Η ηρωική εξέγερση της Δράμας
Έγγραφο της CIA περιγράφει πως κάθε Κυριακή τον Αύγουστο του 1950, ο ανδρικός πληθυσμός αναγκαζόταν να εργάζεται στη συνοριογραμμή. Δουλειά τους ήταν να καθαρίσουν την περιοχή από τα δέντρα και τους θάμνους σε ακτίνα 100 μέτρων. Έπειτα φρεζάριζαν το έδαφος για 30 μέτρα και άνοιγαν τρύπες. Εκεί σηκώθηκε αργότερα ο φράχτης και τοποθετήθηκαν νάρκες.
Η απόφαση για τη ναρκοθέτηση των συνόρων στα νοτιοδυτικά σύνορα ήρθε, σύμφωνα με άλλο διαβιβαστικό της CIA, μετά τη συνθηκολόγηση των Ελλήνων ανταρτών τον Αύγουστο του 1949. Έτσι, τον Μάιο του 1950 μια επιτροπή από τη Στρούμιτσα σχεδίασε που θα τοποθετηθούν οι νάρκες.
24 MEDIA CREATIVE TEAM |
Το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα βουλγαρικά σύνορα διαρκεί λιγότερο από μιάμιση ώρα. Στο τελωνείο του Προμαχώνα κάποτε οι ουρές δεν σου επέτρεπαν να δεις τις πύλες εισόδου. Σήμερα, επικρατεί νεκρική σιγή, με μια καθαρίστρια να σκουπίζει το οδόστρωμα. Τα κουβούκλια που άλλοτε γίνονταν οι έλεγχοι είναι άδεια.
Εκκλησία στο χωριό Ντράνγκοβο, μπαίνοντας στην επαρχία Μπλαγκόεβγρκαντ ΘΩΜΑΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ |
Το Πετρίτσι είναι μια πόλη που βρίσκεται στη διοικητική επαρχία του Μπλαγκόεβγκραντ. Εκεί ανήκουν επίσης γνωστοί τουριστικοί προορισμοί των Ελλήνων, όπως το Μπάνσκο και το Σαντάνσκι. Στην περιοχή ζούσαν Έλληνες μέχρι το 1913, όταν με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, μεταφέρθηκαν στην ελληνική πλευρά δημιουργώντας το Νέο Πετρίτσι, λίγο έξω από τις Σέρρες.
Το Magazine περπάτησε στη συνοριογραμμή της Βουλγαρίας μελετώντας έγγραφα της CIA για τον Ψυχρό Πόλεμο. |
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου