Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:
Εμείς απλά παρακολουθούμε και «αναστενάζουμε», με την κακομοιριά μας και τρέχουμε ως είθισται πίσω από τις εξελίξεις..
Η βάση του Ακσάζ σήμερα |
Στην αναβάθμιση προβλέπονται και λιμενικές υποδομές, ενεργειακές, παροχών κ.λπ., αλλά και κατοικίες για το εξτρά προσωπικό που θα προστεθεί. Επίσης στην βάση του Ακσάζ θα εγκατασταθεί και μια νέα διοίκηση του Τουρκικού Ναυτικού, για “μη επανδρωμένα επιφανείας”, ενώ εκεί ήδη έχει εγκαινιαστεί ναυπηγική εγκατάσταση, ως το τρίτο κρατικό ναυπηγείο της Τουρκίας, μετά τα ναυπηγεία Istanbul και Golcuk που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Στο Ακσάζ μάλιστα έχει δέσει και η πλώτη εξέδρα εξυπηρέτησης υποβρυχίων έως 3.000 τόνων, που κατασκευάστηκε πρόσφατα.
Δορυφορική φωτογραφία με τις εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση του Ακσάζ |
Έτσι το “κέντρο βάρους” ελλιμενισμού του Τουρκικού Ναυτικού μετατίθεται σταδιακά από τη θάλασσα του Μαρμαρά και το Ναύσταθμό του Golcuk, προς τα νότια, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται μεγάλο μέρος του τουρκικού Στόλου να περάσει από τη στενωπό των Δαρδανελλίων, όπου η ελληνική αμυντική διάταξη ιστορικά στοχεύει να μπλοκάρει.
H στρατηγική θέση της ναυτικής βάσης του Ακσάζ με έξοδο σε Νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο |
Φυσικά το Τουρκικό Ναυτικό διατηρεί και όλες τις άλλες βάσεις του, όπως εκείνη στην Φώκαια (κοντά στη Σμύρνη) που φιλοξενεί αποβατικό στόλο, αλλά και στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Δεν μπορούμε εδώ να μην τονίσουμε – εκ νέου- την αναγκαιότητα για ενίσχυση του Ναυστάθμου της Σούδας στην Κρήτη, ώστε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να απολαμβάνει εκεί τις πλήρεις υπηρεσίες που χρειάζεται, χωρίς να συσσωρεύονται τα πάντα στη Σαλαμίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου