Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Γεγονότα που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή του 1974

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

Δόγμα των Άγγλων αποικιοκρατών είναι: «Διαίρει και Βασίλευε..»

Και η έμπνευση της διχοτομικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
  
Αλέκος Μιχαηλίδης, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος

Στο διά ταύτα, αν και η τουρκική πλευρά, διά στόματος του προέδρου Ερντογάν, αλλά και του παρόντος κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αρνείται πλέον κάθε συζήτηση για ομοσπονδία προκρίνοντας λύση δύο κρατών, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εμμένει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της διχοτομικής ΔΔΟ και η Αθήνα συμπαρίσταται. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, οι αντιστάσεις παραμένουν ισχνές και ένα πανεθνικό όραμα απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης άφαντο μπροστά σε μια Τουρκία αδηφάγα, αναθεωρητική και ασταμάτητα επεκτατική.

Αρχικά συστάθηκε η οργάνωση «Volkan» (=ηφαίστειο), η οποία εμφανίστηκε το 1955 ως αντίδραση στον αγώνα της ΕΟΚΑ και με σκοπό την παρεμπόδιση της Ένωσης και την προβολή της διχοτόμησης (=ταξίμ). 

Η οργάνωση αυτή μετονομάστηκε σε Τ.Μ.Τ. (Türk Mukavemet Teşkilatı = Οργάνωση Τούρκων Αγωνιστών).

Επί τούτου, σημειώνεται η αναφορά του δρος Ερίμ:

«...Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί αφού πρώτα μετακινηθεί ο ελληνικός πληθυσμός, ώστε να υπάγεται στη διοίκηση της αρεσκείας του. Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Αφού η Τουρκία λάβει τα μέτρα της, το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στον αριθμό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε μόνο δεν θα ανησυχεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης».

Η ιστορία του εποικισμού στην Κύπρο είχε ξεκινήσει από το 1955 και την Τριμερή Διάσκεψη στο Λονδίνο (όπου Ελλάδα και Βρετανία αποδέχτηκαν ως συνομιλητή για το Κυπριακό την Τουρκία), όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ζορλού είπε στον Βρετανό ομόλογό του, Χάρολντ ΜακΜίλαν, ότι στην Τουρκία υπήρχαν 300.000 Τούρκοι –με κυπριακή δήθεν καταγωγή– που είχαν το δικαίωμα επιστροφής. Το 1956, ο Βρετανός υπουργός Αποικιών Άλαν Λένοξ Μπόιντ, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «σε τελική λύση του Κυπριακού δεν θα αποκλείεται η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση στους Τούρκους της Κύπρου και στους Έλληνες της Κύπρου».

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου