Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ

 Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:

 «Εκεί που μας χρωστάγανε ζητούσαν και το βόδι»

Συνεργάστηκαν με τις Βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις οι Αρμένιοι σε Ανατολική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΡΑΚΗ, ενώ έπραξαν το ίδιο την κατοχή με τους Ναζί και στα Δεκεμβριανά με τους Εαμίτες..

Τα δηλώνει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ..

Armenian merchants. Turkey, about 1900. (Photo by Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

Ο μετέπειτα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος σε έγγραφο του 1945 δεν μασάει τα λόγια του καθώς με λύπη αποφαίνεται ότι «από αδιάψευστα στοιχεία προκύπτει ότι αδιαλείπτως από τη Μικρασιατική καταστροφή ως και την Κατοχή η δράση ουχί μικρού αριθμού Αρμενίων […] υπήρξεν όλως αντεθνική». (σ. 94)

Κι όμως. Το πράγματι αδιανόητο ψέμα είναι ότι «οι Έλληνες με τους Αρμένιους ήταν ανέκαθεν αδέλφια» και το μυστικό -γιατί μυστικά και ψέματα πάνε μαζί- για την μεν κοινότητα είναι η συνεργασία της με τον κατακτητή στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για την Ελλάδα ο διωγμός στον οποίο υπέβαλε τους Αρμένιους από το 1944 ως το 1948.

Η Ελλάδα, από το 1944 ως το 1949, καταφέρνει να απαλλαγεί όχι από μία ή δύο αλλά από πέντε ανεπιθύμητες μειονότητες: Εβραίους, Τσάμηδες, Αρμένιους, Ρουμανίζοντες βλάχους και φυσικά Σλαβομακεδόνες.

Σκέψεις με αφετηρία το βιβλίο του Λεωνίδα Ντιλσιζιάν “Αρμένιοι και ελληνικό κράτος στον Ψυχρό Πόλεμο. Από τον «διωγμό» στην «αναγνώριση» (1945-1991)”.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στην ιστοσελίδα:www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου